Test

Samsung GT-I8000 Omnia II

Samsung I8000 Omnia II er oppfølgeren til den populære I900 Omnia. Ettersom I900 Omnia er godt over et år gammel, er forbedringene mange. Og det skulle bare mangle, for telefonen koster i skrivende stund rundt 5000 kroner. 

Design og brukervennlighet

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 11,8 x 5,96 x 1,23 cm
Vekt: 123 gram
Skjerm: AMOLED, 3,7 tommer, 480 x 800 piksler, resistiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum/zoom, motta/legge på samtaler, tilbaketast, kameratast, låsetast
Inn-/utganger: Mini-USB, 3,5 mm minijack
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Windows Mobile 6.5 med Touch WIz fra Samsung.

Firmware: I8000XXIJ3
Pris: Rundt 5500 kroner

Kort sagt:
dsad
 – God kvalitetsfølelse
 – Stor skjerm

dsad
 – Resistiv skjerm som er litt vanskelig til tider
 – Treg til tider
 – Lite brukervennlig i mange sammenhenger

Samsung Omnia II er på størrelse med de fleste andre trykkskjermmobiler uten fulltastatur, som for eksempel Apple Iphone, og noe bredere enn HTC Magic og Hero

Undertegnedes kollega påpeker at den er på størrelse med en tynn tysk klibrødskive, i tilfelle det skulle gi deg et bedre sammenligningsgrunnlag.

Uansett, telefonen glir lett ned i lomma og er tynn nok til at den ikke lager en bul på bukselomma. 

Skjermoverflaten går i ett med mesteparten av telefonens fremside, og skjermen dekker store deler av overflaten. 

Kvalitetsfølelsen i Omnia II er også god. Her er det ingen knirking og knaking, selv om det heller ikke er mye metall eller andre materialer som er mer eksklusivt en plast å spore.

Egen låsetast

Øverst på høyresiden av mobilen finner du en egen låsetast, og telefonen har en dobbel skjermlås slik at du må trykke på denne og deretter dra et ikon på skjermen mot høyre eller venstre for å låse opp telefonen. 

Litt irriterende er det at det kommer en lyd når du er borti legg på-tasten, også når tastelåsen er på. Dette kan enkelt løses ved å slå av denne lyden. Men hvorfor kommer det en lyd så lenge tasten ikke har noen funksjon?

Ellers finner du en volumtaster på venstre side av telefonen, og kameratast og tilbaketast nederst på høyre side. Denne plasseringen av tilbaketasten er utradisjonell, og vi endte opp med å rett og slett ikke bruke denne til noe. Med tilvenning er det nok likevel fullt mulig å bruke den aktivt. I stedet avslutter den det du holder på med, og tar det helt tilbake til startskjermen akkurat som legg på-tasten også gjør.

3,7 tommers skjerm

Skjermen i Omnia II måler 3,7 tommer. Dette er stort nok til å gi god oversikt, men ikke så stort at vi måtte bytte måte å holde telefonen for å for eksempel trykke øverst i skjermbildet. 

Ikke bare er skjermen oversiktlig, men den har også svært skarpe og klare farger. I de mørke områdene på skjermen ser du også alt av kontraster som skal være der. Det kan vi takke skjermteknologien AMOLED for. Med en oppløsning på 480 x 800 piksler er skjermbildet også sylskarpt og detaljrik.

Skjermen er ikke av den kapasitive typen, der du bare berører skjermen for å få reaksjon. I stedet er den resistiv, slik at du må trykke inn skjermoverflaten noe for å få responsen du er ute etter. Heldigvis er skjermen svært følsom, slik at du ikke trenger å trykke veldig hardt. Vi synes den resistive skjermen i dette tilfellet fungerer nesten like bra som kapasitive skjermer, og minner mye om Nokia N900 i bruk. 

Les mer om forskjellene mellom resistive og kapasitive skjermer

Dette gir deg fordelen med at du kan bruke gjenstander for å peke på skjermen, og det følger med en pekepenn i pakken som du kan henge fast i mobilen. 

En ulempe ved den resistive skjermen akkurat i Omnia II, er at skjermen er lite følsom i kantene. På fulltastaturet må du derfor trykke ekstra hardt på bokstavene q og p for å ikke treffe w eller o.

Den største ulempen ved resistiv skjerm er imidlertid at skjermen er mer åpen for riper. Kapasitive skjermer har en hard skjermoverflate som ikke får riper så lett som de elastiske overflatene over resistive skjermer. 

Vi prøvde ut skjermens holdbarhet med en skarp gjenstand. Mens mobiler med kapasitive skjermer gjerne ikke engang gir etter for en tapetkniv, fikk vi en saftig ripe i skjermen av en binders og uten spesielt mye makt. Alt tyder på at skjermen kommer til å se ut som et uvær om et år dersom du ikke behandler den med forsiktighet. 

Greie menyer

Omnia II er bestykket med Windows Mobile 6.5 så vel som Samsungs eget Touch Wiz-grensesnitt.

Les guiden: Kom i gang med Windows Mobile »

Hovedskjermen er delt i tre, slik at du blar mot høyre eller venstre. I disse tre skjermene kan du legge inn de widgetene (småprogrammene) du ønsker som for eksempel i Android-telefoner. Det kan være værvarsel, klokke, snarveier eller lignende. 

Trykker du på start-knappen får du opp en fingervennlig meny, der du selv kan sortere ikonene. Eller, det vil si, du kan flytte et bestemt ikon til toppen. Det er ikke den enkleste måten å sortere ikoner på men det overlever vi. 

Trykker du på den midterste tasten nederst på telefonen kommer du til noe som heter "Mine meny". Her kan du enkelt legge til, fjerne eller flytte på ikoner slik at du enkelt kan skreddersy menyen etter eget behov. Blar du mot høyre finner du også en egen multimediameny, internettmeny og kontormeny, dersom du har den nyeste programvaren. 

Nederst kan du også velge en kubeformet meny eller  i stedet for standardvisningen. 

Ellers er fleksibiliteten vi setter pris på i Windows Mobile-telefoner på plass. For eksempel kan du enkelt markere den teksten du ønsker å kopiere, og lime den inn hvor som helst på tvers av alle programmer. 

Imidlertid har markeringsfunksjonen forsvunnet. I stedet velger du kopier, og deretter krysser av hvilke filer du vil kopiere. Dette er forvirrende. 

Enfingerzoom

Samsung har lagt inn en egen måte å zoome på i Omnia II, i likhet med for eksempel i Samsung Jét. Her holder du bare fingeren mot skjermen et lite sekund, og du får et zoomfelt. Drar du fingeren opp zoomer du inn, drar du fingeren ned zoomer du ut. Denne løsningen fungerer svært bra, og du finner den for eksempel i Opera Mobile-nettleseren og bildeviseren.

Vi setter også pris på at Samsung har lagt inn kinetisk scrolling, slik at du kan gi fart med fingeren for å scrolle raskt nedover i menyene og når den treffer bunnen spretter skjermbildet litt slik at det er lett å forstå at bunnen er nådd.  

Kun fulltastatur

Når du skriver tekstmeldinger får du opp et fulltastatur uansett om du holder mobilen vertikalt eller horisontalt. Du kan velge mellom et tastatur laget av Samsung eller det gode gamle som du finner i Windows Mobile. Førstnevnte fungerer bra med fingeren, mens Windows-versjonen mer eller mindre krever at du bruker pekepenn på de små skjermtastene. 

Vi skulle ønske du kunne fått opp et tastatur med vanlig mobiltelefon-oppsett. Dette hadde gjort det lettere å skrive tekstmeldinger uten å ofre så mye konsentrasjon på å treffe de små tastene. 

Når du leser en ny tekstmelding ser du hele meldingshistorikken du har hatt med denne personen. Så snart du tar opp fulltastaturet, dekker det imidlertid over de siste meldingene slik at du ikke ser den siste meldingen mens du svarer. Det er ikke mulig å navigere i meldingsoversikten slik at du ser meldingen du svarer på. 

Fulltastaturet fungerer godt selv med store tomler, og ordboken retter automatisk opp om du bommer på en tast. Denne løsningen er den samme som i Android. Skriver du "gratulerer med dahen" ved en feil, får du opp "gratulerer med dagen". Likevel kan du velge på en lett
tilgjengelig liste ordet "dahen" dersom dette faktisk var riktig ord. 

Alt i alt fungerer det bra å skrive tekstmeldinger, men vi ville nok lastet ned et mobiltastatur i tilfelle det skulle være ønskelig å skrive tekstmeldinger mens vi skulle gjøre andre ting som å lage middag, se på TV, kjøre bil eller stå på vannski.

Et annet problem ved SMS-skriving er som nevnt at den resitive skjermen er lite følsom i kantene, slik at vi ofte treffer w eller o når vi prøver å treffe q og p. 

Og hvorfor kan man ikke se den tekstmeldingen man svarer på i stedet for den som ble sendt for to dager eller uker siden?

Ofte veldig treg

Omnia II har en 800 MHz prosessor av typen ARM 1176. Mobilen bør være rask, er det naturlig å konkludere med etter å lese disse spesifikasjonene. Men det er den ikke alltid.

Trykker du på tasten nederst i midten for å få opp "Mine meny" må du påregne et sekunds ventetid dersom du har widgets kjørende fra den startskjermen du er i. Trykker du på kuben må du vente et par sekunder. Når du vrir på kuben hakker den, og det er nærmest umulig å snu den slik du vil ha den. 

Noen ganger er den derimot rask nok, noe som tyder på at telefonen har for lite arbeidsminne. 

Vi synes også det tar altfor lang tid å laste inn bildene når vi åpner fotoapplikasjonen. Av en eller annen grunn laster den ett og ett bilde hver gang du starter programmet, og dersom du har noen hundre bilder blir det endel ventetid. 

Å bla fra ett skrivebord til et annet av de tre du har tilgjengelig, må du også vente mye lengre enn med andre telefoner som for eksempel de Android-baserte. Det tar for det første lang tid før det skrivebordet du blar til kommer frem. I tillegg må hver widget laste hver gang du kommer inn på et nytt skrivebordområde. I Android-telefoner går det lynraskt, og widgetene er lastet inn i samme øyeblikk som du får skrivebordet presentert.

Av og til tar det også noen sekunder fra du trykker på "ny tekstmelding" til du får opp tekstmeldingsverktøyet der du kan skrive teksten. 

Prikken over i-en er at det ofte også tar et sekund eller to fra du trykker på låsetasten til skjermen aktiveres og gir deg muligheten til å dra låseikonet til høyre eller venstre for å låse opp telefonen. Andre ganger går det rimelig kjapt.

Når du derimot skal finne en kontakt i telefonlisten, navigere og zoome i fotoene dine, surfe med nettleseren eller starte programmer går det vanligvis raskt i Omnia II.

Enkelte ting går altså raskt, men veldig ofte må du vente. Vi håper at dette ikke også skjer med senere programvareversjoner for Omnia II. Med en kraftig nok prosessor skulle det nemlig være fullt mulig å gjøre telefonen langt raskere enn dette. 

God i samtaler

Som de fleste Samsung-telefoner av dyrere sort, har Omnia II god lyd under samtaler. Både i din og i motpartens ende er lyden helt upåklagelig. Vi opplevde imidlertid mistenkelig ofte at telefonen slet under bilkjøring på landeveier. Det virker som om telefonen har litt problemer med å svitsje fra 3G til GSM eller fra basestasjon til basestasjon innimellom.

Dette følger med, pluss en lader som vi glemte å ta bilde av.
Dette følger med, pluss en lader som vi glemte å ta bilde av.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Pekepenn som kan henges på mobilen
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC, inkludert Route 66
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
  • Minnekort (Micro-SD, 1 GB) med overgang til SD og med Route 66 forhåndsinstallert
  • Bæreveske skreddersydd for Omnia II

Samsung I8000 Omnia II med abonnement

Samsung I8000 Omnia II

Samsung I8000 Omnia II med abonnement   Les mer »

Samsung I8000 Omnia II   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen