Samsung G800

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,1 x 5,11 x 1,88 cm
Vekt: 129 gram
Form: Skyvetelefon
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera
Kamera: Ja, to stykker
Uttak: Proprietær
Pris: Fra ca 4300 kroner

Slik vurderer vi
Baksiden er dekket i børstet metall.
Baksiden er dekket av børstet metall.
Tastene er også laget i metall.
Tastene er også laget i metall.
Menytastene er laget i metall. De blir fort flekkete.
Menytastene er laget i metall. De blir fort stygge.

Samsung G800 er koreanernes nyeste kameramonster beregnet på det europeiske markedet.

Denne telefonen er både tjukk og tung, noe vi egentlig kan tilgi den med tanke på de tekniske spesifikasjonene og materialvalget.

Store deler av telefonen er utformet i rustfritt stål. Fremsiden er blankpolert og lekker, med metall rundt skjermen. Baksiden er dekket av børstet stål over batteridekselet og linsedekselet. Dette ser veldig pent ut.

Resten av telefonen er for øvrig laget i plast. Dette trekker litt ned, men ikke nevneverdig. G800 er nemlig svært solid bygget, og har enkelt og greit ingen knirkelyder eller knaking i konstruksjonen.

Metalltaster

Selv tastene er utformet i metall. Tastaturet består av én plate med siffer frest ut i platen. Det er også rander mellom tastene, slik at du kan skille dem fra hverandre. Tastene er passe store og det er forholdsvis enkelt å føle seg frem på tastaturet. Motstanden og responsen i tastene er upåklagelig, og de bråker ikke.

Menytastene under skjermen fungerer bra. I midten finner du en stor piltast som er god i bruk. På hver side av denne tasten sitter det menytaster som er godt markerte. Under piltasten sitter en slettetast og taster for å svare eller avvise samtaler, laget i metall.

G800 har ellers snarveistaster på siden, blant annet for å stille volum og å knipse bilder.

God skyvemekanisme

Skyvemekanismen til skjermen har passe motstand og fjæring. Når du har skjøvet skjermen et stykke opp, spretter den på plass selv. Det samme gjelder skyvedekselet over kameraet på baksiden.

Alt i alt er G800 særdeles godt skrudd sammen, og oser av kvalitet. Det er lite å sette fingeren på, annet enn at vi skulle ønske den var laget utelukkende i metall. En annen ulempe med en slik blank telefon er at det fort blir full av merker. Det er imidlertid ikke noe problem å tørke vekk dette.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2,4"
Oppløsning: 240 x 320 punkter (QVGA)
Operativsystem: Proprietært
Meny: Liste, rutenett
Tekst: T9, multitap
Firmware:

Slik vurderer vi
På siden av telefonen finner du kameraknapp og volumtaster.
På siden av telefonen finner du kameraknapp og volumtaster.
G800 er forholdsvis stor.
G800 er forholdsvis stor.
Hovedmenyen består av et rutenett.
Hovedmenyen består av et rutenett.
SMS-funksjonene er oversiktlige og enkle å bruke.
SMS-funksjonene er oversiktlige og enkle å bruke.
Metalldetaljene er lekre.
Metalldetaljene er lekre.

Flott skjerm

G800 er utstyrt med en 2,4 tommers skjerm. Dette er en grei størrelse, men ikke blant de største på markedet. For eksempel har Nokias nye N95 8GB en 2,8 tommers skjerm.

G800 har imidlertid ingen grunn til å skamme seg. Skjermen er både lyssterk og skarp, og det er ikke noe problem å bruke den selv når solen skinner på sitt sterkeste.

Skjermen gir deg god oversikt i menyene, når du surfer på internett, når du leser meldinger, bruker kalenderen og gjør andre ting.

Oversiktlige menyer

G800 er utstyrt med samme menysystem som andre litt dyrere Samsung-telefoner, som for eksempel U700. Hovedmenyen har et rutenett med tre ganger fire ikoner, og gir grei oversikt. Du kan ikke reorganisere menyen etter eget ønske.

Undermenyene er for det meste lister med tekst. Det fungerer bra, og gir vesentlig sterkere følelse av oversikt enn på for eksempel Nokias S60-telefoner.

Du kan for øvrig endre på menyvisningen, slik at undermenyene vises som en liste i listen du er i. Dette syns vi er mer forvirrende enn det er oversiktlig.

Telefonen husker også hvor du var i en undermeny sist. Dersom du for eksempel hadde kalkulatoren markert da du gikk ut av menyen, vil den markere kalkulatoren neste gang du går inn i samme undermeny. Dette er verken en fordel eller en ulempe. Det er mer bare en ting telefonen gjør, uten at vi helt ser at det skal være et stort pluss.

Forvirrende menyvalg

Vi sliter av og til med å finne frem til menyvalg og funksjoner, som er plassert annerledes her enn hva vi er vant med. For eksempel er Bluetooth-funksjonen lagt under "nettverksinnstillinger", hvor vi bare forventer å finne innstillinger relatert til mobilnettet. På samme måte er Java-programmer du installerer ikke å finne under menyen "Programmer". Java-programmer må du inn i menyen "Spill og mer" under hovedmenyvalget "Mine filer" for å finne igjen.

Vi syns menyvalgene i noen tilfeller kunne vært klarere. Det går fint an å venne seg til oppsettet, men vi er som nordmenn flest, og liker helst å slippe å lese i bruksanvisningen.

Telefonen har en simpel form for oppgavekjøring. Du kan veksle mellom anrop, meldinger, nettleseren og musikkspilleren. Du kan ikke legge Java-programmer i bakgrunnen, slik som på Sony Ericssons telefoner. Dette er en ulempe spør du oss. Det gjør for eksempel at du må avslutte Opera Mini eller en MSN Messenger-klient hvis du skal skrive en SMS.

God på SMS

SMS-skriving på G800 er en smal sak. Du trykker inn nummer først, og deretter meldingen. Sendingen gjør du med ett trykk. Det er ingen forsinkelse eller andre irritasjonsmomenter under skriving. Bare pass på å gå inn i telefonens menyer og still skrivespråket til norsk. Stiller du dette mens du skriver SMS, vil telefonen gå tilbake til svensk neste gang du skal skrive en melding.

G800 er ellers rask i responsen, og du slipper å vente på at ting skal skje. Den gode responsen gjør telefonen til en fryd å bruke. Selv å aktivere kameraet går rimelig kjapt, og det tar vanligvis litt under tre sekunder før det er klart for action.

En ting vi savner er en eller annen form for aktiv hvilemodus, som konkurrentene tilbyr. Dette gir oversikt over kalenderen, innkommende e-post, SMS og lignende. Om du bruker kalenderen aktivt, må du åpne denne hver gang du skal se om du har en oppføring for dagen.

Alt i alt har G800 raske, og logiske menyer med noen unntak. Er du vant med å bruke Samsung-telefoner vil du neppe reagere på noe. Er det Sony Ericsson eller Nokia du er vant med, vil G800 kreve litt tilvenning.

Samsung SGH-G800 med abonnement

Samsung SGH-G800

Samsung SGH-G800 med abonnement

Samsung SGH-G800

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen