TEST: Samsung F480 Touchwiz
Test

Samsung F480 Touchwiz

Design og brukervennlighet

Form: PDA
Størrelse:
9,86 x 5,5 x 1,16 cm
Vekt: 100 gram
Snarveistaster: Volum, kamera
Uttak: Proprietær
Kortplass: Ja, Micro SDHC
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Proprietært
Meny: Rutenett, ikoner, widgeter, lister
Skjerm: TFT, 2.8 tommer, 256 k farger, 240 x 320 piksler
Firmware: F480XBHF1
Pris: Fra 4000 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Stor og lyssterk skjerm
 – Vellykket design
 – Liten og solid
dsad
 – Mottakelig for riper
 – Merkelig system for å bla i menyer
 – Dårlig lyd under samtaler
 – Mangler qwerty-tastatur
 – "Trykk-og-slipp"-skjerm
Bildetekst
F480 ligger godt i handa.
Bildeteskt
Baksiden har metalldeksler.
Bildekjeks
Rammen rundt telefonen er laget i metall.
xbcvbxcv
Fremsiden er speilblank.
sdfs
Dette er de eneste tastene på fremsiden av telefonen.
dfsdf
Kameraet sitter oppe i hjørnet..
Brikketekst
Ikonene til venstre er widgets - Småprogrammer som lar deg utføre enkelte operasjoner.
Tekstskjema
Telefonen har også en snarveismeny du kan hente frem stort sett i alle funksjoner.
Skjemakjeks
Hovedmenyen består av et enkelt rutenett.
sadlfkj
SMS-funksjonen er litt tungvint, siden du må løfte fingeren fra skjermen hver gang du har trykket.
F480 sammenlignet med Iphone (t.v.) og LG KU990.
F480 sammenlignet med Iphone (t.v.) og LG KU990.

Du merker umiddelbart at Samsung ikke har spart på materialkostnadene første gangen du holder F480 i hånden

Denne trykkskjermmobilen er dekket av metall og blanke overflater. Det finnes ikke antydning til knirking eller ulyder i den, så den gir oss inntrykk av å være eksklusiv.

Skjermen er dog ikke spesielt motstandsdyktig mot riper. I tillegg oppdaget vi at det er en tydelig glipe mellom bakdekselset og batteridekselet. Denne glipen har vi sett på begge eksemplarene vi har prøvd av telefonen, så dette er sannsyligvis et ubredt problem. Slik trekker naturligvis inntrykket ned.

Mørk og blank

Designen på F480 er nøktern, med en blank og mørk overflate, en stor skjerm og tre taster under. På sidene finner du kameratast og volumtast.

F480 er liten, og ligger godt i hånda. Den kan lett betjenes med bare en hånd.

For å akivere skjermen trykker du på låsetasten på toppen av telefonen. Da møtes du av en lyssterk og forholdsvis skarp skjerm. Denne fungerer bra i sollys, og er skarp nok til at du kan se på bilder og surfe på nettet med den.

Det meste styres via skjermen. Tastene under brukes til å svare og legge på samtaler, og å hente frem en oversikt over snarveier og å legge programmer i bakgrunnen.

Widgetfunksjoner

Det første vi la merket da vi skrudde på telefonen var at den har en sidemeny på venstre side av skjermen ala Windows Vista sin sidebar-funksjon. Her finner du en rekke ikoner til småprogrammer, kalt widgets.

Du kan starte disse programmene ved å dra dem ut av listen og ut på skjermen.

Vi var spent på widgetfunksjonen, og regnet med at man selv kunne laste inn nye småprogrammer etter behov. Dessverre lar ikke Samsung deg gjøre dette, så nytteverdien er dermed noe begrenset.

Blant widgetene finner du intet mindre enn tre klokker, en "fjernkontroll" til musikkspilleren, et bildegalleri, bursdagskalender, meldinger og annet som kan være nyttig å ha lett tilgjengelig.

Vi syns imidlertid det er litt upraktisk at du må dra ikonene ut på skjermen for å gjøre noe med dem. Det hadde for eksempel føltes naturlig å kunne trykke på musikkspillerikonet for å hoppe rett til musikkspilleren. Det går ikke, og i stedet må du enten inn i menyene, eller dra widgeten ut på skjermen og deretter trykke på den.

Til tross for dette er widgetene en stilig funksjon som gir F480 et særpreg.

Modifisert Samsung-meny

Du finner naturligvis en vanlig meny også. Denne består av et rutenett med tolv ikoner. Menyen ligner veldig på den du finner i Samsungs "vanlige" telefoner uten trykkskjerm, og vi ser fort at det er snakk om en trykkskjermstilpasset utgave av disse menyene.

Menyen er logisk bygget opp, og det er ikke stort annerledes å navigere rundt på denne telefonen i forhold til på telefoner uten trykkskjerm. Bortsett fra at du trykker på skjermen, selvsagt.

Under hovedmenyen er det tre hurtigtaster: "Ring", "Kontakter" og "Widget". Litt spesielt er det at "kontakter" finnes både i hovedmenyen og på hurtigtast. Her kunne Samsung kanskje vurdert å bytte ut dette ikonet i menyen med noe annet. Men dette blir småplukk.

Kjapp telefon med slurvete animasjon

Telefonen er generelt kjapp i responsen. Likevel senkes helhetsinntrykket et par hakk fordi animasjonene i menyene hakker. Vi vet ikke sikkert om dette skyldes svak datakraft i telefonen eller bare slapt animasjonsarbeid. Trolig er det det siste, for det er stort sett aldri noe venting på annet enn at animasjonene skal spilles av.

De fleste funksjonene i telefonen er for øvrig enkle å forstå. Dette er på ingen måte noen smarttelefon.

Det er imidlertid et par ting vi reagerer på. Når du skal bla, for eksempel i lister eller i nettsider, må du dra fingeren motsatt vei av det som føles logisk. Du må altså dra fingeren den veien du vil at skjermbildet skal panorere. Det vanlige er at du "flytter" på det som er på skjermen.

Samsungs løsning er forvirrende og føles ikke spesielt intuitiv. Spesielt ikke når widgetene i hvilemodus flyttes på "gamlemåten". Det er trolig en vanesak, men selv etter to ukers bruk føles det feil for oss.

Knotete å bla

Det er også plagsomt at det tilsynelatende ikke går an å bla seg raskt igjennom lange lister. Vi er vant til at du enten kan dra fingeren raskt over skjermen, eller at det er et rullefelt som lar deg bla deg raskt igjennom en liste. Ikke på F480. Her må du enten dra fingeren over venstre, midtre eller høyre del av skjermen for å bestemme hvor fort det skal blas.

Prøver du å dra fingeren raskt har telefonen en tendens til å bare velge nederste valg på listen, eller til og med å begynne å rulle listen i motsatt retning.

I lister som menyer, SMS og e-post fungerer systemet bra. I musikkspilleren er det imidlertid håpløst upraktisk. Vi har utstyrt telefonen med et stort minnekort med mye musikk, og uansett hvilken side av skjermen vi trykker på går det sent og senere enn sent å bla seg nedover.

Dette er rett og slett ikke gjennomtenkt. At ingen i Samsung har oppdaget problemet til tross for at telefonen har vært under utvikling lenge, er oppsiktsvekkende.

Mangler qwerty

F480 fungerer for øvrig greit til SMS, men vi syns det er merkelig at denne trykkskjermmobilen ikke har mulighet for qwerty-tastatur. Du får kun et vanlig nummertastatur.

Videre er skjermen av typen du MÅ løfte fingeren vekk fra hver gang du har trykket på den. Dette gjør det litt upraktisk å skrive meldinger, siden du må bevege tommelen så mye. På telefoner som LG KU990 og HTC Touch Diamond trenger du ikke å løfte fingeren vekk fra skjermen for at den skal registere flere trykk, noe som gjør at det føles mer som et vanlig mobiltastatur.

Vi har snakket med en F480-bruker som mener SMS-skriving er såpass tungvint at han vegrer seg for bruke funksjonen. Vi er i samme båt. Det er rett og slett litt for mye knot. Du kan sende SMS, og det fungerer, men det frister å heller ringe tilbake når du skal svare på en SMS.

F480 er altså ikke en mobiltelefon for storbrukere av SMS. I alle fall ikke uten å legge inn litt trening. Skal du skrive med en trykkskjermmobil anbefaler vi heller LG KU990 som har en bedre skjermtype og et tastatur som passer formålet.

Trist lyd

sdfsdf
Høyttaleren over skjermen brukes til både musikk og samtaler – Kanskje derfor lyden er så dårlig.

Når det heller frister å ringe enn å skrive melding bør i alle fall lydkvaliteten under samtaler være god.

Dessverre er vi ikke imponerte her heller. Som på så mange andre Samsung-telefoner byr F480 på grumsete og grøtete lyd. Vi har rett og slett litt problemer med å høre hva som sies i andre enden, og det er slitsomt å ta lengre samtaler.

Så misfornøyde var vi med lyden at vi trodde det måtte være noe galt med vårt testeksemplar. Vi sjekket derfor med et annet eksemplar, men resultatet var nøyaktig like dårlig.

Greit nok - det er ikke umulig å snakke i denne telefonen, men F480 tilbyr lydkvalitet som er under midt på treet.

Varm telefon

sd
Dette følger med i esken.

En annen ting som gjør at vi ikke liker å snakke i denne telefonen er at den blir fryktelig varm under samtaler. Vi er vant til at mobiltelefoner øker litt i temperatur, men F480 blir rett og slett ubehagelig å holde mot ansiktet under lengre samtaler.

Samsung har lagt ved det som trengs i esken sammen med telefonen. Du finner et beskyttende deksel i esken. Dette klipses på baksiden i stedet for det vanlige batteridekselet. Praktisk og smart løst, syns vi, og en grei måte å holde ripene unna skjermen.

Ellers finner du følgende i esken:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Stereohodesett
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Samsung F480 Touchwiz

Vis større

Samsung SGH-F480 Touchwiz med abonnement

Samsung SGH-F480 Touchwiz

Samsung SGH-F480 Touchwiz med abonnement

Samsung SGH-F480 Touchwiz

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen