Test

Samsung E330

Design og kvalitet - 

Samsung SGH-E330 er en snerten, sølvfarget kamskjellsmodell, og minner svært mye om flere av den koreanske produsentens tidligere telefoner.

Størrelsen til telefonen er mildt sagt beskjeden. Med dimensjoner på knappe 8,7 x 4,6 x 2,3 cm og en vekt på 85 gram glir telefonen glatt ned i selv de minste bukselommer.

Velkjent Samsung-kvalitet
Noe av det vi liker best med Samsungs telefoner er at de så og si aldri gir deg den velkjente plastikkfølelsen. Heller ikke SGH-E330 skuffer på dette området.

Telefonen verken knirker eller knaker når man trykker på den, lakken tåler hardhendt behandling, og telefonen tåler erfaringsmessig et par fall i asfalten.

Noe vi måtte smile litt av var at undertegnede spaserte rett igjennom sikkerhetssjekken på Gardermoen med E330 i lommen, uten at alarmen gikk. - At en telefon som er ribbet for metall gir en så bra kvalitetsfølelse er ikke noe man opplever hver dag.

Paparazzi i lommen
Tastene til enheten er både harde, passe store og responsive, noe som gjør det til en lek å skrive tekstmeldinger. På høyresiden av telefonen er det en dedikert kameratast, som blant annet gjør det mulig å ta bilder mens telefonen er sammenklappet. Dette viste seg imidlertid å være upraktisk, ettersom telefonen har en forkjærlighet for å knipse masse bilder av innsiden av bukselommen din.

Kameralinsen til telefonen er plassert godt beskyttet bak fordekselet til telefonen, slik at man ikke trenger å bekymre seg for å ødelegge denne.

Den beskjedne størrelsen, den gode kvalitetsfølelsen og de gode tastene gjør at vi må si oss meget fornøyd med designet til denne telefonen, som heller ikke koster skjorta.

Skjerm og menyer - 

SGH-E330 har en innvendig UFB-skjerm med 65.536 farger og en oppløsning på 128 x 160 punkter. En UFB-skjerm er ikke fullt så skarp som en TFT-skjerm, og egner seg derfor en smule dårligere til bilder og lignende.

Dette betyr ikke at E330 har en dårlig skjerm - tvert i mot. Sammenligner man skjermen med for eksempel Nokias 128 x 128 punkters STN-skjermer, fremstår E330 som rene kinoopplevelsen.

UFB skjermene har også et par fordeler i forhold til TFT-skjermene. Blant annet er de billigere, slik at telefonen får lavere utsalgspris. Den viktigste fordelen er imidlertid at UFB-skjermene ikke er like tørste etter å tappe batteriet på telefonen.

Selv om skjermen ikke kommer opp på samme kvalitetsnivå som for eksempel E800, skal det sies at man skal være ganske kresen for å være misfornøyd med skjermen til E330. Denne holder et veldig høyt nivå i forhold til andre telefoner i samme prisklasse.

Samsung E330 har i tillegg en utvendig skjerm. Denne har en oppløsning på 96 x 96 punkter og en fargedybde på 65.536 farger. Dette er forholdsvis imponerende spesifikasjoner for en utvendig skjerm, noe som blant annet gjør det mulig å bruke denne skjermen til å ta selvportretter mens telefonen er lukket - eller rett og slett som speil.

Hovedmenyen til telefonen består av ni ikoner. Under hvert av disse skjuler det seg en undermeny i listeform. Dette er et oppsett som blir brukt av stadig flere mobilprodusenter, rett og slett fordi det fungerer - særlig etter at det ble standard med fireveis navigasjonstaster.

Samsungs menyer - rom for forbedringer
Samsungs menyer er i utgangspunktet helt greie, og er både pene å se på og stort sett logiske, slik at man finner fram til det man vil. Det er allikevel et par elementer som gjør at vi er langt mer glade i menyene til Nokia og Siemens.

For det første virker det som om Samsungs menyer er laget med en noe kort deadline, slik at produsenten ikke får tid til å feilsøke alle menyene.

En ting som kjennetegner Samsungs menyer er at det på nesten samtlige modeller dukker opp mer eller mindre morsomme stavefeil. E330 er intet unntak. Når man bruker kameraet mens telefonen er sammenklappet, står det for eksempel "sjekke" i stedet for "slette" nede til høyre på skjermen. Dette er nesten mer underholdende enn irriterende, og kan ikke sees på som noe stort minus.

Noe som imidlertid ikke er særlig morsomt, er at menyene til stadighet henger i et par sekunder samtidig som teksten "lader" vises på skjermen. Dette skjer særlig når man skal gå inn på bilder og MMS-meldinger, og er en svakhet som har gått igjen på flere av Samsungs modeller.

Samsung har et par særtrekk som går igjen og igjen på alle telefonene de lanserer. For eksempel har hovedmenyen et eget ikon kun for ringetoner - med tilhørende snarvei fra navigasjonstasten. Dette er i våre øyne en noe unødvendig prioritering, men det er selvfølgelig en ren smakssak.

Når det gjelder menyen for ringetoner så er det en liten ting vi savner - muligheten for å få telefonen til å ringe og vibrere samtidig. Hvis vibrasjonen er slått på kommer det nemlig ikke noen ringelyd fra telefonen før den som ringer har hørt ca tre ring i sin høyttaler - de færreste gidder å ringe mer enn tre - fire ganger før de legger på.

Når telefonen da for eksempel ligger på et mykt underlag, i en jakkelomme som henger på en knagg eller lignende, hører man ikke at det ringer før ringetonen starter, og man må ta telefonen innen omtrent tre sekunder for å unngå at den som ringer legger på. Erfaringsmessig fører dette til et tonn med ubesvarte anrop, og dermed større telefonregning på den lykkelige eieren av Samsung-telefonen.

Irritasjonsmomenter ved skriving av SMS
Når man skriver tekstmeldinger kan man vise seks linjer med tekst samtidig, noe som er nok for de aller fleste. Sammen med gode og responsive taster burde dermed skriving av tekstmeldinger gå helt smertefritt. Slik er det dessverre ikke.

For det første så må man slå av T9-ordlisten manuelt hver eneste gang man skal skrive en melding. Det at det ikke finnes en standardinnstilling der man kan slå av denne funksjonen en gang for alle er for oss uforståelig. Vi likte heller ikke at telefonen ikke automatisk skifter til stor bokstav etter punktum. Dette er faktorer mange antakelig ikke bryr seg om, men de som skriver 40-50 SMS daglig vil nok merke savnet.

Ja - en siste ting bør kanskje nevnes: Hvis man kommer borti den røde telefontasten mens man skriver en melding, vil denne bli permanent slettet på sekundet. Dette kan få selv de saligste til å brenne av mer eller mindre ufine ordsalver, særlig om man står ute i kulda og har skrevet inn 140 tegn uten hansker.

Ingen av disse irritasjonsmomentene kan imidlertid sies å være kritiske, og et par ukers bruk av E330 vil gjøre deg fortrolig med telefonens menyer i alle tilfelle. Alt i alt får du mye for pengene her.

Samsung SGH-E330 med abonnement

Samsung SGH-E330

Samsung SGH-E330 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-E330   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen