Test

Samsung E100

Design og kvalitet - 

http://amobil.no/artikkelbilder/samsung_sgh_e100_design_aapen_s.jpgSamsung SGH-E100 er en liten og nett kamskjells-modell som rent utseendemessig minner mye om fjorårets S100, som i sin tid var blant de absolutt minste og lekreste kamskjells-telefonene på markedet.

Med dimensjoner på 8,3 x 4,6 x 2,1 cm og vekten på knappe 80 gram kan SGH-E100 tre inn som en av de minste kamskjells-telefonene på markedet i dag, og kan dermed regnes som en verdig arvtager til S100 rent designmessig.

Noe vi etter hvert har sett oss lei av er telefoner med dårlig lakk. Det er nemlig ikke mye som er like frustrerende som å få en stygg ripe i dekselet etter et par dagers bruk. Samsung er blant de beste på dette området, og skuffer heller ikke denne gangen. I løpet av testperioden så vi ikke engang antydninger til riper i lakken.

E100 er i tillegg utstyrt med en solid glassplate som ligger over den eksterne skjermen, slik at denne ikke blir ripete.

http://amobil.no/artikkelbilder/samsung_sgh_e100_design_lukket_s.jpgEt annet element vi har irritert oss over ved bruk av kamskjells-modeller er alle ulydene som har en tendens til å dukke opp på denne typen telefoner. Også her imponerer Samsung - E100 er totalt fri for både knirking og klikking.

For å forhindre at støv og smuss finner veien inn i telefonens mer vitale områder har E100 fått gummipropper som dekker alle hullene i telefonen. Produsenten har definitivt gjort en god jobb med å sikre holdbarheten til telefonen rent utseendemessig, noe som gjør at E100 gir en jevnt over god kvalitetsfølelse.

Telefonen er utstyrt med et blått lys øverst til høyre. Dette lyset blinker ca hvert femte sekund, og ser i utgangspunktet ganske stilig ut. Dette lyset er såpass sterkt at det greier å lage et skarpt blåskjær i hele rommet når det er mørkt, noe som blir et irritasjonsmoment når man skal sove, ettersom det ikke er muligheter for å slå av dette lyset på andre måter enn å skru av telefonen.

Tastene på telefonen er akkurat passe harde og store, samtidig som de er responsive, noe som gjør det til en lek å skrive tekstmeldinger og navigere i menyene.

Ellers er det eneste vi kan utsette på designet til SGH-E100 den eksterne antennen, men dette blir bare småplukk i forhold til den gode helhetsfølelsen.

Skjerm og grensesnitt - 

Den interne skjermen til E100 er av typen TFT, som har mye bedre bildekvalitet enn for eksempel STN-skjermer. Denne skjermtypen er også mer resistant mot skarpt lys. Oppløsningen er på 128 x 160 piksler, og fargedybden er på 65.536 farger. Dette er med andre ord nøyaktig den samme skjermen som Samsungs populære SGH-E700.

Skjermen er både skarp og klar, og egner seg ypperlig å vise bilder som er lagret på telefonen. Vi opplevde heller ikke de helt store problemene med skjermen når vi var ute i skarp sol, så lenge ikke lyset skinte direkte på skjermen.

Alt i alt snakker vi om en bemerkelsesverdig god skjerm for en telefon i denne prisklassen.

De fleste kamskjells-telefoner slår av bakgrunnsbelysningen til skjermen når telefonen ligger åpen uten å bli brukt, ettersom skjermen er noe av det som trekker mest strøm på hele telefonen. Samsung har valgt en litt annerledes løsning på dette feltet, skjermen slår seg nemlig helt av etter 15 sekunder. Man har forøvrig muligheten til selv å velge hvor lang tid det skal gå fra man trykker inn en tast til skjermen slår seg av, helt opp til ti minutter.

Den eksterne skjermen til telefonen har en oppløsning på 96 x 64 piksler. Denne skjermen viser klokkeslett og dato, samt indikatorer for hvor mye strøm det er på batteriet og hvor mye dekning man har. Ved innkommende anrop vises nummeret eller navnet til den som ringer.

På begge skjermene har man muligheten til å stille inn hvor stor lysstyrke man ønsker å ha, hvis man skulle ha behov for dette.

Menyene til Samsung bruker et oppsett der man blar sidelengs til høyre eller venstre for å velge mellom de forskjellige hovedkategoriene, som meldinger, spill og nettverkstjenester. Ved å bla opp eller ned på hovedkategoriene kommer de forskjellige undermenyene frem.

Undertegnede foretrekker i utgangspunktet løsningene som brukes av Nokia og Siemens, der man har samlet alle ikonene på skjermen samtidig slik at man får en god oversikt. Dette er selvsagt en smaksak som er opp til den enkelte å vurdere. Alt i alt synes vi allikevel menyene til Samsung er både oversiktlige og lette å venne seg til.

Telefonens navigasjonstast kan ikke bare brukes til å navigere i menyene med, den fungerer også som snarveitast til en rekke funksjoner. Ved å bla til høyre kommer man rett inn i "skriv melding", ved å bla oppover kommer man til kalenderen, ved å bla nedover får man opp Java-menyen og ved å trykke inn tasten i midten kobler man seg opp mot GPRS-nettet. Den siste snarveien er til ringetoner, og nås ved å trykke til høyre. Sistnevnte er kanskje ikke blant de høyeste prioriteringene til den jevne mobilbruker, men Samsung har alltid hatt høy prioritering av underholdningsfunksjonene.


(Klikk for større bilde)

Å skrive meldinger med telefonen går stort sett som en lek takket være de gode tastene og den raske responsen. Det er imidlertid et par elementer som i lengden blir en smule irriterende.

Hver gang man skal skrive en ny melding er for eksempel telefonen innstilt på å bruke ordboken, noe som er upraktisk for de som ikke bruker denne, ettersom man må slå av denne manuelt for hver melding. Dette gjøres forsåvidt raskt ved å holde inne tasten som er helt oppe til høyre i et og et halvt sekund, men det hadde allikevel vært ønskelig å kunne skru av ordboken for godt.

Telefonen begynner heller ikke automatisk med stor bokstav når man har skrevet en setning, noe som nesten burde kunne regnes som standard på alle telefoner i dag.

Akkurat som på Panasonic X70 blir hele tekstmeldingen slettet hvis man skulle komme borti den røde telefonknappen, men dette er et mye mindre problem på denne telefonen ettersom denne tasten er mer skjermet fra de tastene man bruker når man skriver meldinger.

Det er forøvrig ikke helt utenkelig at disse irritasjonsmomentene vil forsvinne i en kommende programvare-oppdatering, men Samsung er dessverre ikke kjent for å være så altfor flinke på denne fronten.

Alt dette blir imidlertid for småplukk å regne, og helhetlig sett stiller E100 - spesielt takket være sin utmerkede skjerm - i særklasse i forhold til konkurrende modeller i samme prisklasse.

Samsung SGH-E100 med abonnement

Samsung SGH-E100

Samsung SGH-E100 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-E100   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen