Samsung D830

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10 x 5,4 x 1 cm
Vekt: 92 gram
Form: Kamskjell
Skjerm: 2,3 tommer
Snarveistaster: Volum
Kamera: Ja
Uttak: Kombinert proprietær port for lading, håndfri og datakabel (USB 1.1)
Pris: ca. 3000 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi

Etter at Motorola Razr satte igang trenden med syltynne mobiltelefoner, har de fleste produsenter kastet seg på bølgen. Samsung har satset stort på akkurat dette, og med Ultra-serien sin ligger de helt i tet i konkurransen om å lage den tynneste telefonen.

Samsung D830 (Ultra Edition 9.9) er det nyeste tilskuddet i denne serien, og er kun 9,9 milimeter tynn. Dette gjør at den kan skryte av å være verdens tynneste foldetelefon.

En så tynn telefon kan fort virke skjør, men D830 er laget i magnesium og glassfiberforsterket plast, noe som gjør at den faktisk fremstår som en solid telefon.

Rent visuelt virker D830 ganske så bred. Når du sammenligner direkte med andre, tykkere modeller, ser du at den slett ikke er så bred som det kan virke som, men det at den er så smal gjør altså at den ser bredere ut enn den faktisk er.

Her til lands leveres D830 i en dyp rødfarge. Dette er med andre ord en telefon som mer eller mindre utelukkende vil finne sine tilhengere blant den bedre halvdelen av befolkningen. Forsiden er preget med et elegant mønster, og fremhever inntrykket av at dette er en spesiell telefon.

Klikk for å komme til bildegalleriet.

Ulempen med en så tynn telefon kommer for en dag når tastene skal taes i bruk. Tastesettet er en mellomting mellom trykkfølsomme taster og et vanlig tastesett. Den helt slette overflaten er lekker å se på, men gir minimalt med respons (inkludert at tastene er lydløse) når du trykker. Dette gjør det vanskelig å kjenne om tastetrykket faktisk er registrert. Du klarer heller ikke kjenne hvilke taster fingrene hviler på, slik at du er nødt til å se på telefonen mens du taster.

Mange designtelefoner blir fort både fette og ripete. Med sin mønstrede overflate er ikke fingermerker noe problem på D830, og med mindre du bruker telefonen som øljekk er overflaten motstandsdyktig mot riper. I vanlig Samsung-tradisjon har også ladekontakten en beskyttende klaff.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
OS: Samsungs eget
Meny: Rutenett 3 x 3, liste
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: D830CPFJ3

Slik vurderer vi

Samsung kan skjermer
På tross av tykkelsen, for ikke å si mangelen på den, er D830 utstyrt med en skjerm som er både stor og høyoppløst. Menyeneer sylskarpt gjengitt, og det er naturligvis en fornøyelse å se på bilder på en skjerm av dette kaliberet.

Samsung har også funnet plass til en liten skjerm på utsiden av telefonen. Ytterskjermen er en såkalt OLED-skjerm, og har en oppløsning på 98 x 16 piksler. Den blå skriften viser klokkeslett, dato, hvem som ringer og tilsvarende informasjon.

Menyen er, som resten av telefonen, stilren. Mot den sorte eller hvite bakgrunnen veksler ikonene farge alt etter som hvilket ikon som er valgt. Når du blar i menyen eller skriver sms er det ingen merkbar forsinkelse. Skal du derimot bruke filbehandleren og kikke på bilder, går ikke ting like raskt. Her må du smøre deg med tålmodighet mens telefonen skal veksle mellom forskjellige bilder.

Menyene til Samsung er forøvrig på høyde med de beste europeiske konkurrentene, selv om det fortsatt finnes noen irritasjonsmomenter for de ivrigste tasterne. Hvis du for eksempel skal legge til et nytt ord i ordboken, starter du alltid med stor bokstav uansett om ordet skulle settes inn midt i en setning eller ikke. Tilbake i meldingen vil du se at markøren står midt i ordet dersom ordet du la til hadde flere bokstaver enn det du opprinnelig skrev inn.

Se større versjon og flere bilder
Klikk for å komme til bildegalleriet.

Bruker du leveringsrapporter er dette også i overkant omstendelig. Leveringsrapportene havner nemlig i den vanlige innboksen sammen med andre meldinger, noe som er helt unødvendig da du kan gå inn på sendte meldinger og se status på leveringen der.

Det skal legges til at for mer gjennomsnittlig bruk er dette for ubetydelige skjønnhetsfeil å regne, menyene får absolutt godkjent totalt sett. Videre har menyene også endel spesielle finesser som ikke er dagligdags. Blant annet kan du beskytte meldingene og/eller bildene dine med kode uten at du trenger å låse hele telefonen. Samsung har også en anti-tyverifunksjon som går ut på at telefonen sender en sms til et nummer du selv velger dersom noen setter inn et nytt sim-kort i telefonen.

Blir du plaget med uønskede meldinger, kan du også blokkere for mottak av sms og mms fra bestemte telefonnumre.

Samsung SGH-D830 med abonnement

Samsung SGH-D830

Samsung SGH-D830 med abonnement

Samsung SGH-D830

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen