Test

Samsung D500

Design og kvalitet - 

Det er ikke sjelden at Samsung skaper store overskrifter rundt sine designevner, men denne gang skal det understrekes at alt oppstyret er vel fortjent. Samsungs nye D500 er nemlig en av de mest spektakulære design-godbitene på lenge, og vi må innrømme at det var med en viss ærefrykt.

Om E700 skilte seg ut fra Samsungs tradisjonelle designlinjer i sin tid, så er D500 en liten revolusjon designmessig. Samsung har aldri tidligere brukt svart farge på noen av sine nyere modeller, men heller foretrukket blankpusset sølv. Selskapet har heller ikke rukket å lansere mange modeller med nedskyvbart tastesett - med unntak av E800, som vi testet i fjor høst.

Samsung har da også valgt mange av de samme designløsningene de brukte i E800. For eksempel er kameraet plassert under skjermen, slik at linsen ikke er i fare for å bli ripet opp når telefonen er lukket.

En gummistripe rett under skjermen gir feste til tommelen, slik at man slipper å anstrenge seg når man skal åpne og lukke telefonen.

Sammenligner vi med nedskyvningsmekanismen til E800 har det skjedd en del forbedringer. Tastaturet skyves opp og ned uten det minste motstand, og Samsung har trolig lagt mye vekt på at akkurat dette skal gå smertefritt. For denne prosedyren gjentar man jo tross alt et par ganger i løpet av dagen.

Kompakt kvalitet i lite format
Når det kommer til størrelse så er ikke D500 stort større enn de fleste andre Samsung-telefoner vi har testet. Telefonen har en høyde på 9,4 cm og er 4,6 cm bred. Dermed er modellen adskillig mindre i lukket tilstand enn for eksempel Sony Ericsson T610, men også noe større enn andre nedskyvbare telefoner som Siemens SL55 og Samsungs egen E800. Noen voldsom godklump er det allikevel ikke snakk om, for D500 er kun 2,4 cm tykk.

Vekten på 99 gram er slettes ikke noe å gremmes over. Sammenligner man med andre megapikseltelefoner som Sony Ericsson S700i og Nokias 6630, er Samsungs nyeste en liten krabat i forhold, til glede for mange jakkelommer og damevesker.

Sett i forhold til spesifikasjonene, så virker det nesten utrolig at Samsung har klart å pakke så mye inn i en så liten innpakning. Hva som ligger bak Samsungs mektige pakkeferdigheter vet vi ikke, men valget av CMOS-linse i kameraet har nok bidratt betraktelig.

Også når det kommer til kvalitet er D500 også en sterk kandidat. Vi merket ikke noe til knirking eller andre uønskede ulyder, og telefonens bygning er av ypperste klasse. Telefonen virker ellers solid, og har ytterst få ubeskyttede åpninger, noe som hjelper telefonen i dens daglige kamp mot fukt og støv.

Mens vi vanligvis ville ventet oss luksuriøse materialer i en telefon som D500, gikk det fort opp for oss at store deler av telefonen er ikledd simpel og grei plastikk. Dette kom som en liten overraskelse på oss, og er en viktig detalj vi ikke la så godt merke til under Samsungs presentasjon av modellen i fjor høst. I bunn og grunn er det allikevel ikke noe å syte for. Modellen har sin klare sjarm, og materialene virker å være solide. Det er det viktigste.

Taster fra oven
Tastesettet er ofte detaljen som avgjør om designet er brukervennlig eller ikke. Her har Samsung lykkes nok en gang, og etter tastesuksessene X460 og E330 viser nå D500 at den også er et godt alternativ til de av oss som skriver et større antall meldinger hver dag.

Dette gjelder også kommandotastene. Begge steder har man utnyttet den tilgjengelige plassen til det fulle og satt inn taster som både er gode i bruk, men som også er logisk anlagt for fingrene. Det er med andre ord sjelden at man må flytte på hånden for å nå en tast.

Navigasjonsknappen holder ord - den og, men har visse mangler vi ikke helt liker. For eksempel er det svært lite rom for fingrene når man skal presse denne oppover. Undertegnede, med sine middagspølsetomler hadde dermed noe problemer med å bla oppover i menyene på grunn av dette. En velkommen godmelding for alle Samsung-fans er at selskapet endelig har satt bekreftelsesknapp i midten, noe som betyr at man kan trykke i midten for å foreta et valg.

Om vi skal runde av så har design har alltid vært Samsungs greie, det er bare å innrømme det. Gang på gang leverer selskapet produkter som kvalitetsmessig har betydelig mer å by på enn det konkurrentene kan friste med, og D500 er slett ikke noe unntak. Er du av de som dermed foretrekker Lamborghini fremfor Toyota, så er nok D500 ditt designmessige motstykke.

Samsung SGH-D500 med abonnement

Samsung SGH-D500

Samsung SGH-D500 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-D500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen