Test
(Bilde: Einar Eriksen)

Samsung C3060

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 11,4 x 4,8 x 1,5 cm, 100 gram
Teknologi: GSM 900/1800 MHz, Bluetooth
Minne: 15 MB, 1000 telefonbokoppføringer.
Skjerm: 2,2 tommer, 176 x 220 piksler, 262 000 farger, TFT
Annet: SMS, alarm, kalkulator, verdensur, tidsur, enhetskonverterer, stoppeklokke, alarm, tre spill, notater, radio, kamera
Batteri: 9 timer tale, 18 døgn hviletid (GSM),
SAR-verdi: 0,81 W/kg
Pris: Ca 700 kroner
Sammenligning av størrelse.
Sammenligning av størrelse.

Samsung har en drøss av billige mobiltelefoner, og titt og ofte ser du billige modeller fra den sør-koreanske produsenten på tilbud med kontantkort hos de store elektronikkkjedene.

Denne gangen har vi testet C3060. Spesifikasjonene forteller oss at dette er en såkalt dual-band-telefon. For ti år siden var en telefon som taklet to GSM-frekvenser siste nytt, nå er det heller på sin plass å fortelle at dette ikke er en retrotest.

Fra spøk til alvor

Spøk til side, C3060 er brukbart oppdatert til å være en rimelig mobiltelefon i år 2010. Den er ikke aller billigst i butikken, men til godt under tusenlappen får du allikevel mye funksjoner for pengene.

Lær å komme i gang med din nye telefon

Utformingen er klassisk, og selv om den ikke er minstemann i gjengen kan du fint ha den i bukselommen.

Taster som er en fryd for øyet

Du legger umiddelbart merke til at Samsung har tatt seg råd til stor skrift på tastene. Her har du en telefon hvor også bestemor klarer å se hvilken tast hun trykker på.

Ikke bare er tastene gode å se på, de har også en behagelig myk overflate. Responsen er riktignok litt slapp, og tastene kunne nok vært bedre adskilt.

Totalt sett er tastesettet allikevel bra, og du kan fint betjene C3060 selv om synes svikter og tomlene er store og mange.

Tastene er ikke redd for å vise seg frem.
Tastene er ikke redd for å vise seg frem.
De lar seg også trykke på.
De lar seg også trykke på.

Stor og simpel

Skjermen måler 2,2 tommer, noe som faktisk er ganske bra for en telefon i denne prisklassen og på denne størrelsen. Plassen er utnyttet godt, og skjermen fyller store deler av øvre halvdel av fronten på telefonen.

Oppløsningen er derimot ikke mye å skryte av, og vi savner både skarphet og klare farger.

Derfor er det kanskje like greit at menyene er rent tekstbaserte. Du trodde kanskje at selv den enkleste telefon med fargeskjerm hadde ikonbaserte menyer, men da tok du feil. Her blir nemlig menypunktene listet opp linje for linje, nærmest som i gamle dager.

Listene i menyen er ikke spesielt lange, for her er utvalget av funksjoner begrenset. Menyene er nokså enkle å bruke, men vi synes de til tider kan være noe tungvindte å navigere i. At det er så få hovedvalg gjør at du for enkelte funksjoner må bla vel langt ned i systemet for å komme dit du vil.

Salgspakken.
Salgspakken.

Enkelt, enkelt, enkelt

Andre eksempler på at menyene er i enkleste laget er anropsloggen. Trykker du på ringe-tasten, kommer du ikke rett inn i loggen over sist brukte nummer, men må trykke enda en gang, denne gang på OK-tasten, for å velge om du skal se siste 30 utgående eller inngående nummer.

Se hvordan du bruker adresseboken

Tilsvarende opplevelse får du når du skriver tekstmeldinger med ordboken aktivert. For å bytte ord må du enten bla deg nedover med piltasten eller bruke volumtasten til å bytte ord. Når du vel har valgt ord og trykker punktum, går den tilbake til det første foreslåtte ordet dersom du ikke har gjort som Samsung vil og trykket OK først.

Slik skriver du meldinger med telefonen

Dette er selvsagt bagateller for mange, men kan være irriterende hvis du skriver mye meldinger, og er ikke minst enkelt å gjøre på en bedre måte.

Internett

C3060 har også en nettleser. Igjen er enkel en passende karakteristikk. En mye brukt side som mobilversjonen av Facebook vises ikke korrekt, og har du trykket på en lenke er det bare å smøre seg med tålmodighet, da får du nemlig ikke gjort noe før neste side er lastet.

C3060 har de viktigste nyttefunksjonene. Kalender, kalkulator og stoppeklokke er nærmest selvsagt selv for telefoner du får kjøpt for helgens pantepenger. Det er allikevel viktig at dette er en telefon du skal holde deg langt unna om du trenger selv de enkleste proffunksjoner. Selv en enkel e-postleser vil du lete forgjeves etter her.

Lurer du på hvordan du skal bruke kalenderen? Se her!

Det som er viktig for en enkel telefon, er derimot på plass. For eksempel kan du justere skriftstørrelsen i menyene og på tallene når du skal ringe.

På siden finner du en SOS-knapp.
På siden finner du en SOS-knapp.

Mer spesiell er den dedikerte nødknappen på siden av telefonen. Dette er en liten rød knapp som ringer til et på forhånd valgt nummer når du holder den inne. Du kan også legge inn flere nummer om du ønsker det. Klarere tegn på at Samsung vil at denne telefonen skal slå an også blant den eldre garde som vil ha mobiltelefonen som en ekstra sikkerhet finner du ikke.

God på det enkle

Som nevnt stiller C3060 med et gedigent tastesett. Heldigvis følger den opp med solide prestasjoner på andre viktige grunnfunksjoner. Etter å ha brukt vårt testeksemplar i seks døgn, har vi fortsatt ikke trengt å finne frem laderee. C3060 ser med andre ord ut til å ha meget god batteritid.

Det er også klar lyd under samtale, og du kan justere opp volumet til et kraftig nivå. Du kan også bruke den innebygde høyttalendefunksjonen om du ønsker det.

Eksponering og fargebalanse er feil, men detaljgjengivelse er faktisk brukbar oppløsning tatt i betaktning.
Eksponering og fargebalanse er feil, men detaljgjengivelse er faktisk brukbar oppløsning tatt i betaktning.

Til sist kan du også snakke i det medfølgende stereo hodesettet. At det er stereo gjør at det blir litt mye ledning når du bare skal snakke, men hodesettet brukes også sammen med den innebygde radioen. Radioen er enkel og har ikke RDS, slik at du ikke ser navnet på den kanalen du hører på.

Når det gjelder musikk er det radioen du må ty til. C3060 har nemlig ikke plass til minnekort, og kan ikke brukes som musikkspiller. Hadde Samsung klart å få på plass dette, kombinert med inngang for minijack, uten at prisen gikk i taket, hadde det begynt å lukte gull.

Dessverre er det nærmeste du kommer en funksjon kalt musikkterapi. Her får du servert diverse naturlyder om du skulle ha interesse av det.

C3060 har kamera. Oppløsningen er på 1,3 megapiksler, noe som kan sammenlignes med en bil med 40 HK.

Med andre ord, kameraet egner seg best for korte turer til butikken enkel bruk hvor bildene kun skal vises på en liten mobilskjerm. Ytelse per piksel, om det finnes noe slikt, er dog akseptabel. Vi ser at C3060 nesten er på høyde med Nokia 2730, som har 50% høyere oppløsning.

 

Konklusjon

dsad
+ Store, tydelige taster
+ Kraftig lyd
+ Topp batteri
+ Billig

dsad
- Ingen musikkspiller
- Enkelte minus i menyene
- Ikke for deg som vil ha mye funksjoner

Konklusjon

Det er liten tvil om at Samsung er en C3060 er en enkel mobiltelefon. Heldigvis er den god til akkurat dette. Den er god å ringe med, tastene er gode å bruke og batteriet varer lenge.

Er du ute etter en enkel mobiltelefon til å ringe med og sende en melding i ny og ne, så har C3060 det du trenger av grunnleggende telefonfunksjoner.

Er du helt i begynnerstadiet hva gjelder mobiltelefoni, ville vi kanskje vurdert en foldetelefon isteden. Mange som ikke er vant med mobiltelefon synes dette er den mest praktiske utformingen.

Hvis du synes det er like greit med en telefon i klassisk utforming, og så lenge du ikke forventer topp bildekvalitet samt mulighet for å bruke den som musikkspiller, kan C3060 være et godt kjøp.

Samsung C3060 med abonnement

Samsung C3060

Samsung C3060 med abonnement   Les mer »

Samsung C3060   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen