Test
Samsung Blue Earth er blant annet laget av resirkulerte flasker. (Bilde: Audun M. Solheim)

Samsung Blue Earth

Mobilbransjen er vel neppe det folk flest forbinder med et bedre miljø. Tvert i mot er heller overfloden av mobiltelefoner som ligger rundt om i skuffer og skap et typisk symbol på bruk og kast-samfunnet.

Design og brukervennlighet

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 10,9 x 5,4 x 1,42 cm
Vekt: 119 gram
Skjerm: TFT, 3 tommer, 240 x 400 piksler, 16 mill. farger, kapasitiv
Snarveistaster: Volum/zoom, kamera, tastelås
Inn-/utganger: Micro-USB
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Samsung

Firmware: S7550.08 S7550XBIJ5
Pris: 3600 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Miljøvennlig
 – Solcelle strekker batteritiden
– Byggekvalitet

dsad
 – Litt tykk
 – Noen unødvendige tastetrykk her og der
Blant tomflaskene skjuler det seg materialer til en mobiltelefon.
Blant tomflaskene skjuler det seg materialer til en mobiltelefon.
Blue Earth er ingen sylfide.
Blue Earth er ingen sylfide.

Samsung er ikke alene

Heldigvis ser det ut til at fokuset på miljø gradvis blir større også blant mobilprodusentene. Vi  har tidligere skrevet om Greenpeaces Guide to Greener Electronics, en oversikt som viser hvordan verdens elektronikkprodusenter scorer på miljø. 

I siste rangering troner Nokia på topp, med Samsung og Sony Ericsson på de neste plassene. Positivt for Samsung er at de er eneste produsent på topp tre som ikke bare er en mer eller mindre rendyrket mobilprodusent, og de har klart å gjennomføre miljøtiltak i hele sitt produktsortiment.

 God samvittighet på boks

Som et bidrag for å gi både seg selv og de som kjøper den bedre samvittighet, har Samsung lansert S7550 Blue Earth. Du tenker kanskje at Green Earth ville vært et mer naturlig navn på en miljømobil, men fakta er at jorden jo for det meste er dekket av vann.

Samsung er ikke alene om å ha miljømodeller i sitt sortiment. Vi har tidligere rapportert om Sony Ericssons Greenheart-serie, og Nokia har vært på banen med sin 3110 Evolve. Blant disse ser Blue Earth ut til å være den mest komplette og funksjonsrike miljømobilen du kan kjøpe i butikken i dag.

Lysende fremtid

Hva er det så som gjør Blue Earth mindre miljøskadelig enn de fleste andre mobiltelefoner?

Det du legger merke til aller først er nok solcellepanelet som dekker baksiden av telefonen. Før du hopper i taket av glede over å kunne kaste levere mobilladeren din til resirkulering, er det på sin plass å opplyse at solcellepanelet kun er et supplement til den vanlige ladingen av telefonen.

Helt konkret gir én times lading i solen 10 minutter ekstra samtaletid. Dersom du holder mobilen under en lampe vil dette også kunne være nok til å lade batteriet.

På denne årstiden hvor solens tilstedeværelse her i nord ikke er spesielt fremtredende, utgjør ikke solcelleladingen noen dramatisk økning i batteritiden. Er du påpasselig med å legge mobilen med baksiden opp på et lyst sted bidrar allikevel solcellepanelet til å utvide batteritiden.

Mindre miljøgifter

I praksis har Blue Earth andre sider som bidrar vel så mye til en bedre klode. Blant annet er dekselet på telefonen laget av miljøvennlige materialer, blant annet resirkulerte flasker. Vi merket ikke forskjell i forhold til andre telefoner hva gjelder kvaliteten og utseendet på Blue Earth. Faktisk er byggekvaliteten upåklagelig, uten knirk eller andre ulumskheter. Du kan med rette spørre deg hvorfor ikke alle mobiltelefoner blir laget av resirkulerte materialer når det tilsynelatende ikke er noen spesielle ulemper forbundet med det.

Videre er laderen laget uten endel giftige stoffer som er typiske for mobilladere. I tillegg er laderen mer effektiv og bruker dermed mindre strøm enn de fleste andre mobilladere. Igjen kan man spørre seg hvorfor ikke alle mobilladere blir laget slik, men dette er riktignok noe vi ser tendenser til også hos andre produsenter.

Til slutt er også esken selvsagt laget av resirkulert papir, og fyllmassen i esken kan sågar brukes som bilderamme.

Blue Earth ser ut som en vanlig touch-telefon.
Blue Earth ser ut som en vanlig touch-telefon.

Ingen pyntedokke

Alt dette miljøfokuset ville selvsagt vært til ingen nytte dersom du ikke kunne brukt Blue Earth til å ringe med.

For Blue Earth er på de fleste måter en helt vanlig mobiltelefon. Fronten på telefonen er preget av den store berøringsfølsomme skjermen, ganske naturlig siden Blue Earth er en ren touch-telefon uten vanlig talltastatur.

Samsung har heldigvis funnet plass til et par praktiske, fysiske taster. Dette er nærmere bestemt taster for å ringe, legge på og gå tilbake i menyen med. På høyre side finner du en egen tast for å låse tastaturet og en dedikert kameratast, mens venstresiden stiller med volumknapp.

Til å være en ren touch-telefon er Blue Earth forholdsvis kompakt. Den har ingen enorm skjerm slik som HTC HD2, noe som gjør at størrelsen kan holdes på et praktisk nivå selv om Blue Earth på ingen måte er minst i klassen. Spesielt er den noe tykkere enn mange andre telefoner med trykkskjerm, og er ikke noe bidrag i den stadig voksende kategorien over paddeflate trykkskjermtelefoner.

Du har noen viktige knapper under skjermen.
Du har noen viktige knapper under skjermen.

Overraskelser på baksiden

Snur du telefonen legger du umiddelbart merke til det tidligere nevnte solcellepanelet som dekker baksiden av telefonen. Solcellepanelet er en del av batteridekselet, som dermed blir noe tykkere enn det som er vanlig uten at dette har noen praktisk betydning. I tillegg til dette finner du kameralinsen øverst på baksiden. Linsen går i flukt med resten av baksiden og mangler linsedeksel.

Kamera for videosamtale sitter til høyre for høyttaleren.
Kamera for videosamtale sitter til høyre for høyttaleren.
Baksiden preges av solcellepanelet.
Baksiden preges av solcellepanelet.
Skikkelige hodetelefoner følger med.
Skikkelige hodetelefoner følger med.
Dessverre må du bruke en adapter for å koble til vanlige hodetelefoner.
Dessverre må du bruke en adapter for å koble til vanlige hodetelefoner.

Skarp skjerm

Samsung er tradisjonelt gode på skjermteknologi. Skjermen til Blue Earth setter ingen rekorder i størrelse eller oppløsning, men 3 tommer holder allikevel til god oversikt i menyene.

Her har de holdt seg til den gode, gamle TFT-teknologien. Resultatet er en skarp skjerm med gode farger selv om den ikke briljerer hva gjelder intensitet eller kontrast.

Skjermen er såkalt kapasitiv, det vil si at den ikke reagerer på trykk, men på berøring. Ofte gir dette en bedre opplevelse enn skjermer hvor du må fysisk trykke for at telefonen skal reagere. Med litt tilvenning fungerer kan du skrive raskt på skjermen til Blue Earth, og det er tydelig at Samsung etterhvert begynner å få taket på berøringsfølsomme skjermer.

Ulempen med kapasitive skjermer er at den ikke blir like presis siden du ikke kan bruke neglen eller en penn til å trykke med. En annen ulempe for oss nordboere er at du ikke kan betjene skjermen med votter på. I tider med flere titalls minusgrader er det derfor en kald opplevelse å betjene en telefon med berøringsfølsom skjerm slik som Blue Earth.

Les mer om forskjellene mellom resistive og kapasitive skjermer

For å skrive tekstmeldinger buker du et helt vanlig, men riktignok virtuelt, talltastatur. Du kan naturligvis bruke T9 ordbok om du ønsker det. Dessverre skjer det fint lite om du snur telefonen, og noe fullt QWERTY-tastatur er ikke tilgjengelig.

Resirkulerte menyer

Blue Earth bruker Touch Wiz-meneyene, som vi kjenner fra blant annet kamerakjempen Pixon 12. Noen forskjeller er det fra de dyrere Touch Wiz-modellene, men hovedtrekkene er de samme. Dette vil blant annet si at du kan veksle mellom tre forskjellige startskjermer ved å bla til høyre og venstre med fingeren.

På hver startskjerm kan du legge til forskjellige småprogrammer etter ønsker. Et av disse er widgeten Eco Walk som er koblet telefonens Økogåtur-program. Her ser du ikke bare hvor mange skritt du har gått, men også hvor mye CO2 du har "spart" ved å gå istedenfor å kjøre bil, samt hvor mang ekalorier du har brukt.

Menyene er enkle å bruke, og fungerer bra sammen med den berøringsfølsomme skjermen. De når allikevel ikke helt opp til beste touch-telefonene. Som vi tidligere har skrevet skyldes dette mye at menyene ikke er like interaktive og at bruken ikke blir like intiutiv som på for eksempel en Iphone, samt at skjermen ikke er fullt like følsom som de beste berøringsfølsomme skjermene. Vi synes også at Widgetsene kunne vært bedre organisert, nå blir startskjermene til tider noe rotete.

Heldigvis er telefonen kjapp i vendingen, slik at du slipper irriterende forsinkelser når du navigerer rundt i meyene. Menyene er også forholdsvis logisk bygget opp, og du har de viktigste funksjonene lett tilgjengelig. Hovedmenyen er fordelt over tre skjermbilder som du veksler mellom ved å bla til høyre eller venstre, omtrent slik du veksler mellom de forskjellige startskjermene.

Ringelur

Lydkvaliteten under samtale var upåklagelig, og vi la heller ikke merke til uregelmessigheter i dekningen. Det gikk også bra å bruke den medfølgende håndfrien til å snakke med, bortsett fra at øreproppene satt litt løst i våre ører. Øreproppene er av typen som sitter inne i øret.

I tråd med den miljøvennlige profilen følger det ikke med masse kanskje overflødig utstyr i salgspakken. Mange har både Micro USB-kabel og minnekort fra før, og Samsung sparer her miljøet (alternativt penger dersom du ser det på den måten) ved å utelate dette. Esken er også multifunksjonell, og innmaten kan blant annet brukes til å lage en liten bilderamme.

Lader følger også med, men vises ikke på bildet.
Lader følger også med, men vises ikke på bildet.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader (230V~)
  • Overgang til 3,5 mm minijack
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg

Hodetelefonene som følger med er hakket bedre enn det som vanligvis følger med på kjøpet når du handler mobiltelefon. Dessverre må du bruke en overgang for å koble til vanlige hodetelefoner med minijack-plugg.

Samsung S7550 Blue Earth med abonnement

Samsung S7550 Blue Earth

Samsung S7550 Blue Earth med abonnement   Les mer »

Samsung S7550 Blue Earth   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen