Test

Samsung B7610 Omnia Pro

Design og brukervennlighet

Form:Trykkskjerm med fulltastatur
Størrelse: 11,26 x 5,78 x 1,62 cm
Vekt: 159 gram
Skjerm: AMOLED, 3,5 tommer, 480 x 800 piksler, resistiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum/zoom, motta/legge på samtaler, tilbaketast, kameratast, låsetast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Windows Mobile 6.5 med Touch Wiz fra Samsung.

Firmware: B7610XXIK1
Pris: Rundt 4300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – God kvalitetsfølelse
 – God bildekvalitet på skjerm

dsad
 – Resistiv skjerm som er litt vanskelig til tider
 – Svært treg
 – I største laget
 – Fulltastaturet kunne vært bedre

Enkelt design.
Enkelt design.
Minijack og USB-kontakt ligger under luker.
Minijack og USB-kontakt ligger under luker.
Store taster, men tastaturet er helt flatt.
Store taster, men tastaturet er helt flatt.
Hvilemodus.
Hvilemodus.
Hvilemodus kan tilpasses med programmer fra menyen til venstre.
Hvilemodus kan tilpasses med programmer fra menyen til venstre.
Ringemenyen
Ringemenyen
Skjermskudd fra telefonens jobbmodus.
Skjermskudd fra telefonens jobbmodus.

I de tilfeller Samsung har kastet på betegnelsen Pro på slutten av modellnavn har det så langt dreid seg om modeller med fulltastatur. Omnia Pro er intet unntak.

På grunn av fulltastaturet er Omnia Pro en størrelsesmessig voksen sak. De fleste vil nok likevel ha en lomme som passer.

Litt kjedelig design

Samsung har lagt seg til en litt anonym design på de store smarte telefonene sine i det siste. Mens noen vil sette pris på den stilrene designen, vil nok andre tenke at dette er litt kjedelig.

I kontorsammenheng, der Omnia Pro nok vil tilbringe mesteparten av sin levetid, er det nok slik at man setter pris på fravær av blinkende disco-lys og ekstreme lydeffekter. Likevel synes vi gjerne Samsung kunne spritet Omnia Pro opp en liten smule på designfronten.

På baksiden av telefonen har Samsung lagt inn samme type "hologram"-trykk som man fant på blant annet Jet. Det er også lagt en blank stripe rundt øvre del av telefonen. Dette trekker noe opp på designsiden.

Telefonens forside domineres av en 3,5 tommer stor skjerm av typen AMOLED. Oppløsningen er på 800 x 480 piksler. Denne typen skjermer har en tendens til å være svært gode på fargegjengivelse og kontrast, og denne er intet unntak. Displayet er klart og fint og ganske lyssterkt.

Passer ikke alle hodetelefoner

Samsung har en forkjærlighet for å gjemme tilkoblingene mest mulig. Hodetelefonkontakten ligger nedsenket under lokk på toppen av telefonen. Dette er positivt ved at man skjermer kontaktene for skitt og møkk som måtte kunne finne veien ned i en åpen kontakt.

På den annen side betyr en godt nedsenket minijack-kontakt at ikke alle hodetelefoner vil la seg plugge i telefonen, på grunn av varierende utforming på det som befinner seg rundt selve pluggen.

Brukervennlighet

Skjermen er av det resisitive slaget, som betyr at den reagerer på alle former for trykk enten det er en finger eller en penn som serverer trykket.

Ulempen med resistive skjermer er at de ofte er langt mer mottakelige for riper. Dessuten fremstår ofte skjermen under det trykksensitive laget som noe mer tåkete på grunn av folien som ligger oppå. Det skal ikke mye mer enn en binders eller et sett nøkler til for å sette riper i skjermen på Omnia Pro.

Telefonen kommer med en teleskopisk penn som folder seg ut når man trekker den ut av oppbevaringsrommet i øvre høyre hjørne av telefonen. En artig detalj.

Likevel må det bemerkes at pennen føles litt lite solid på grunn av mekanismen. Mange mobilbrukere har et høyt forbruk av slike penner, så dette blir en relativ bagatell i den store sammenhengen.

Skjermen oppleves som forholdsvis nøyaktig, men telefonen må tenke seg om et øyeblikk før den reagerer. Spesielt plagsomt er dette når man skal låse opp telefonen.

Låsingen foregår enten på tradisjonelt vis med låseknapp på siden, eller ved hjelp av en Apple-inspirert kloss som skal trekkes over skjermen.

Denne klossen er ofte ganske stasjonær de første par gangene man trekker fingeren over skjermen. Mer om det senere i testen.

Fulltastaturet har faktisk ganske store taster som burde egne seg greit for store hender. Det lider dog noe under av at det mangler klare skiller mellom bokstavene.

Det er svake forhøyninger på hver tast, men de er ikke store nok til at man kan føle seg frem med fingrene på et godt vis.

Dette er et stort minus for en telefon som i stor grad vil bli kjøpt av mennesker som er på jakt etter et godt tastatur til å betjene kontorfunksjonene.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er god i Omnia Pro. Tekstmeldinger assisteres av en svært god ordbok. Dette berger en del av inntrykket vi får av tastaturet, men dersom vi fikk velge ville vi nok valgt et tastatur som var godt nok til at det ikke var behov for ordboken for annet enn skjermtastatur.

I vanlig sammenbrettet modus får man kun opp vanlig fulltastatur på skjermen. Dette er som på slektningen Omnia II. Her er det heller ikke mulig å skru av fulltastaturet til fordel for større numeriske taster. Har man store labber er dette en ulempe. Ordboken berger ellers mye av inntrykket også her.

Hastigheten

Vi kommer ikke unna å nevne hastigheten til Omnia Pro. Profftelefoner med Windows Mobile har ikke vært kjent som de raskeste smarttelefonene så langt. HTC HD2 med sin Snapdragon-prosessor og Windows Mobile 6.5 viste dog at vi nå er kommet et sted i utviklingen der det er mulig å få Windows til å oppføre seg svært sprettent på en telefon.

Les testen av HTC HD2

Omnia Pro på sin side stiller med Samsungs egen prosessor med det velklingende navnet S3C6410. Uten å vite hvordan ytelsen generelt kan sammenliknes med Snapdragon, skulle man tro at klokkefrekvensen på 800 MHz i det minste borget for litt fart i svingene.

Telefonen går en del raskere så lenge man holder seg til de delene av menysystemet som hører til Windows Mobile. Så fort man trykker på menytasten og kommer til Samsungs eget grensesnitt Touch Wiz merker man at mobilen stresser ned og tar livet med ro.

De gamle løsningene er best

Det går rett og slett veldig sakte i Touch Wiz, og vi gikk over til å bare bruke telefonens Windows-meny i stedet. Heller ikke her er den spesielt rask, men den er iallfall rask nok til at den labre hastigheten ikke oppleves som fullstendig uoverkommelig.

Som nevnt fins det to måter å åpne telefonlåsen på Omnia Pro. Man kan holde inne en låsetast på høyre side av telefonen, eller man kan trekke en boks over skjermen - litt på samme måte som på Iphone.

I motsetning til på Iphone opplever man ofte at boksen rett og slett sitter fast midt på skjermen. Det er rutine å måtte forsøke å trekke boksen over skjermen både tre og fire ganger før telefonen i det hele tatt reagerer.

Igjen forkastet vi den nye løsningen til fordel for den gamle.

Samsung B7610 Omnia Pro med abonnement

Samsung B7610 Omnia Pro

Samsung B7610 Omnia Pro med abonnement   Les mer »

Samsung B7610 Omnia Pro   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen