Samsung viser frem ny prosessor

Samsung viser frem ny prosessor

Denne brikken skal "kanskje" stå i Galaxy S III – ifølge Samsung.

– Exynos 4 Quad er allerede satt i produksjon og ventes å være innebygd i den kommende Galaxy-modellen.

Slik begynner en av ukens pressemeldinger og den kommer naturligvis fra Samsung. I skrivende stund er det én uke til den nevnte Galaxy-modellen lanseres på en tilstelning i London.

Senere i samme pressemelding kan vi lese at den neste Galaxy-modellen vil ha "kompromissløs ytelse og banebrytende fleroppgavekjøring, takket være Exynos 4 Quad". Nå er det altså rimelig sikkert at Galaxy S III ikke vil være basert på Nvidias Tegra 3-plattform, slik mange av ryktene har spekulert i.

Les også: Nå går Galaxy S III-ryktene på høygir

Høyere ytelse og lavere forbruk

Den nye systembrikken er basert på en nyere produksjonsprosess enn den gamle tokjernebrikken vi kjenner fra Galaxy S II, og dermed skal den ha fått 20 prosent lavere strømforbruk enn sin forgjenger selv om den har dobbelt så mye prosesseringskraft.

Klokkehastigheten i prosessorkjernene skal være på mer enn 1,4 GHz, men pressemeldingen sier ingenting om hva den endelige brikken vil være klokket til i toppmodellen som blir lansert om noen dager.

Les også: Dette er ikke bilder av Galaxy S III

Kjernene brukes etter behov

Ett av salgsargumentene for Nvidias Tegra 3-plattform er den femte "hvilekjernen", en prosessorkjerne som tar over når kraften fra de fire vanlige kjernene ikke trenges. Samsung har ingen femte kjerne, men de har lagt inn svært avansert strømstyring i brikken sin.

Hver av de fire prosessorkjernene kan nemlig skrus av og på etter behov, og hver enkelt kjerne kan kjøre ved egen klokkefrekvens under bruk.

Ved siden av strømstyringen har Samsung lagt inn maskinvaredekoding for video i inntil full HD-oppløsning. Dette er strengt tatt ikke noe nytt for mobile prosessorer, men kjenner vi Samsung rett er formatstøtten relativt god. Maskinvarestyrt avspilling av video pleier å tære mindre på batterikapasiteten enn avspilling gjort med installert programvare.

Les også: Test av HTC One X med Tegra 3

Samme tilkobling som dagens Exynos

På toppen av disse egenskapene er brikkens tilkoblingspunkter like de som var på den forrige Exynos-brikken i Galaxy S II. Dette skal gjøre det enkelt for andre produsenter å bruke brikken i produktene sine, uten å måtte designe dem på nytt.

Pressemeldingen nevner det ikke, men vi regner med at lik utforming også er en fordel for Samsung nye serie smarte TV-er som ble lansert under årets CES-messe i Las Vegas. Disse TV-ene skal du nemlig kunne oppgradere med ny maskinvare underveis.

Les også: Her er motorene i årets nye mobiler

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen