Samsung vil fortsatt levere til Apple

Leveranse av deler til iPhone og iPad blir ikke berørt av søksmålene.

Samsung tapte så det sang i retten mot Apple før helgen, og ble dømt til å betale hele én milliard dollar til amerikanerne for angivelig å ha kopiert deres patenter. Da skulle man kanskje tro at de to produsentene ikke var på talefot? Det ser ikke slik ut.

Ifølge Reuters holdt Samsung-ledelsen i Sør-Korea et hastemøte etter at dommen falt. Der ble det bestemt at rettsaken ikke skulle få konsekvenser for det eksisterende samarbeidet mellom Samsung og Apple. Førstnevnte produserer de Apple-utviklede systembrikkene som finnes i iPhone og iPad – noe de etter sigende får flere milliarder dollar for å gjøre. Hele 26 prosent av produksjonskostnadene til iPhone går til Samsung fordi de leverer deler til Apple.

Begge tapte i Sør-Korea

På bortebane i California fikk altså Samsung beskjed om å betale Apple én milliard dollar, men denne avgjørelsen kommer de til å anke. På hjemmebane, i Sør-Korea, gikk det nok heller ikke helt som forventet i rettsalen for Samsungs del. Retten slo fast at Samsung ikke hadde kopiert Apple. Likevel ble begge selskaper dømt til å betale oppreisning for patentbrudd til den andre parten.

Ifølge Sky News var beløpene her mye lavere, omtrent 130.000 kroner for Samsung og 220.000 kroner å betale for Apple. Verken Samsung Galaxy SIII eller Apple iPhone 4S blir forbudt på det sørkoreanske markedet, men andre produkter fra begge selskaper kan stå i fare.

Domstolen i Sør-Korea konkluderte imidlertid med at "avrundede hjørner på rektangulære skjermer" faktisk hadde eksistert før Apples iPhone og iPad. Dette er i det minste en slags moralsk seier for Samsung, selv om den amerikanske domstolen ikke delte dette synet.

Google: – Ikke noe med Android å gjøre

Samsung er den største mobilprodusenten i verden som tilbyr sine kunder Googles operativsystem Android. Etter rettssaken som Samsung tapte i California forsøker nå Google å distansere seg fra samarbeidspartneren, ifølge Cnet News. Google sier følgende i en uttalelse til pressen:

Retten vil gjennomgå både brudd og gyldighet på patentkravene. De fleste av disse gjelder ikke kjernen av Androids operativsystem, og mange av dem blir undersøkt på nytt av US Patent Office. Mobilindustrien beveger seg raskt og alle spillere - inkludert nykommere - bygger på ideer som har eksistert i flere tiår. Vi samarbeider med våre partnere for å gi forbrukerne nyskapende og rimelige produkter, og vi ønsker ikke at noe skal kunne begrense det.

Google har ikke blitt nevnt spesifikt i søksmålene med Apple, men de har tidligere stått last og brast med sine Android-partnere likevel. Blant annet forsøkte Google å låne HTC fem patenter i en tvist de hadde med Apple, som ikke ble hensyntatt av retten.

Les også: Apple knuste Samsung i retten

(Kilder: Reuters, Sky News, Cnet News)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen