TEST: Samsung UE55ES8005

Test Samsung UE55ES8005

(Bilde: Hardware.no)

Dette er Samsungs designbombe av en TV

ES8005 er spekket med talestyring, apper, berøring og mye mer.


Smart Hub
Smart Hub

Nye funksjoner

Samsung har i år satset tungt på funksjoner i TV-ene sine, og i 8000-serien spares det ikke på noe. «Smart Hub» har blitt oppgradert med flere nye applikasjoner, samt du har fått nye funksjoner som stemme- og bevegelsesstyring og ansiktsgjenkjenning. Dette er med andre ord en TV som har det aller meste av funksjoner du kan få i dag.

Når du for første gang slår på TV-en er det en del punkter du må gjennom før du kan begynne å bruke den.

Du må gjennom en stemmetest for å få sjekket at TV-en i hele tatt greier å forstå deg, samt at rommet den skal stå i ikke har for mye støy, slik at stemmestyringen fungerer optimalt.

Deretter må du gjennom en test av kameraet, dette for å sjekke at rommet ditt er lyst nok til at kameraet som er montert på TV-en vi fungere som det skal.

Den siste nye testen er en bevegelsestest for å få sjekket at kameraet oppfatter håndbevegelsene dine, og ikke får problemer med motlys eller svak belysning.

Slik fungerer de nye funksjonene

En av de mest innovative nyhetene i ES8005 er som sagt muligheten for å styre den med stemmen. TV-en ligger fra fabrikken inne med noen startord du kan bruke for å aktivere stemmestyringen, de to er «Hi TV» eller «Smart TV». Etter å ha sagt startordet, så går det et lite sekund før menyen til stemmestyringen dukker opp på skjermen. Deretter kan du bruke stemmen til å slå TV-en av og på, bytte kanaler, styre volum, bytte mellom innganger, aktivere «Smart-Hub» og mye mer. Hvis du ikke vil bruke aktiveringsordet, kan du trykke på en egen knapp på den nye fjernkontrollen for å aktivere stemmestyringen.

Vi startet med å teste ved å si «Smart TV, Power On». Det går et par sekunder før du hører et lite klikk og at du ser at Samsung-logoen begynner å lyse. Deretter kan du for eksempel si «Smart TV - Smart Hub» for å starte den nye «Smart Hub».

Når «Smart Hub» har startet opp, kan du for eksempel vifte litt med hånden for å aktivere bevegelsesstyringen. Du vil da se en stor musepeker som dukker opp på skjermen, og denne styrer du med å bevege håndflaten foran skjermen. For å klikke deg inn på noe i «Smart Hub» eller når du for eksempel surfer på nettet med TV-en, så knytter du bare sammen hånden.

Etter å ha lekt litt med de nye funksjonene, så virket de å fungere rimelig greit. Vi oppdaget at stemmestyringen ikke alltid skjønte hva vi sa, men det gikk som regel greit når vi gjentok kommandoen med en klar stemme.

Likevel om dette var noen moro funksjoner å leke litt med, så ser vi ikke helt for oss at dette vil bli brukt av de store massene. Stemmestyringen har heller ikke støtte for norsk språk, så kommunikasjonsproblemer kan oppstå.

Du vil kanskje bruke det når du har funnet den perfekte sittestillingen og fjernkontrollen akkurat er utenfor rekkevidde, eller at du sitter med lyset avslått og ikke ser eller finner fjernkontrollen. Men til daglig bruk, ser vi nok heller for oss at man bruker den gode tradisjonelle fjernkontrollen.

Noen av de andre som har testet denne TV-en har opplevd at stemmestyringen har blitt aktivert når de har spilt med litt høyere volum med TV-en. Vi hadde ikke noen problemer med dette på vårt testeksemplar.

Menyer

Menyene i ES8005 vil du man kjenne igjen fra tidligere modeller, men det har dukket opp noen nye ting her som du ikke har sett før. De nye menyene dukker opp når du bruker stemmestyringen eller bevegelsesstyringen. Så de som har kjennskap til Samsung fra før vil nok kunne kjenne seg igjen.

Smart Hub
Smart Hub

Menyen til «Smart Hub» har likevel fått seg en oppgradering. Her har det dukket opp flere nye applikasjoner, og du har fått noen egne «temabaserte» knapper slik som «Fitness», «Kids» og «Your Video». Under de «temabaserte» knappene finner du flere applikasjoner, læringsfunksjoner og mange andre funksjoner liggende under disse. Hvis du for eksempel går inn på knappen det står «Kids» på i «Smart Hub», så finner du mange spill og læringsprogrammer som er skreddersydd for barn der.

Tilkoblinger

Tilkoblinger
Tilkoblinger

I årets modell finner du mange av de samme tilkoblingsmulighetene som forgjengeren hadde. En forskjell er at Samsung har kuttet ned fra fire til tre HDMI-innganger, så for deg som har en del produkter som du kan koble til med HDMI, vil du kanskje synes at det er litt for få.

Det som også er nytt for året, er at du kan koble til trådløst tastatur og mus. Dette var noe som var savnet med forgjengeren i 8000-serien. Funksjonene i «Smart-Hub» vil med dette kunne oppleves mye bedre. Tjenester som Facebook, Twitter eller generell surfing på nettet vil være som en lek sammenlignet med fjorårets modell hvor du brukte den vanlige fjernkontrollen til dette. Det eneste vi trekker litt ned på her, er at dette må kjøpes separat.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på bildekvaliteten »

Samsung UE55ES8005

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen