Samsung opplever kraftig nedgang i overskuddet
(Bilde: Samsung, Pokomeda/Shutterstock.com )

Samsung opplever kraftig nedgang i overskuddet

Overskuddet for elektronikkgiganten krympet for første gang på flere år.

Sørkoreanske Samsung Electronics har en dominerende posisjon på markedet som verdens største produsent av både mobiltelefoner og TV-er, men er på ingen måte fritatt for markedsturbulensen i teknologiverdenen av den grunn. Flere kvartaler på rad har inntektene til selskapet skrumpet inn.

Som en konsekvens har selskapet blant annet måttet revurdere sine strategier på mobilfronten. Nå har Samsung lagt frem de foreløpige tallene for det siste kvartalet av fjoråret, og ikke helt overraskende er tallene heller dyster lesning for elektronikkgiganten.

Overskuddet ned med 37 prosent

Selskapet beregner at driftsoverskuddet for fjerde kvartal 2014 ligger på 5,2 billioner sørkoreanske won, som tilsvarer cirka 36,5 milliarder norske kroner. Til sammenligning lå driftsoverskuddet for samme periode i 2013 på 8,31 billioner won, noe som betyr at det kvartalsmessige overskuddet har gått ned med saftige 37 prosent.

Samsung håper de nye metallmobilene skal hjelpe på tallene. Dette er Galaxy A-serien.
Samsung håper de nye metallmobilene skal hjelpe på tallene. Dette er Galaxy A-serien. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som blant andre nyhetsbyrået Reuters peker på innebærer det at det samlede driftsoverskuddet for hele 2014 sett under ett vil ende på 25 billioner won. Dette vil i så fall representere det første årlige fallet i overskudd for Samsung siden 2011.

Samsung har ennå ikke lagt frem detaljerte tall for hver enkelt avdeling, men det er ingen hemmelighet at det er mobilavdelingen som sliter desidert hardest. Som vi meldte i forbindelse med selskapets offentliggjøring av tallene for tredje kvartal i fjor gikk driftsoverskuddet for mobilavdelingen ned med vanvittige 73,9 prosent i forhold til samme periode i 2013.

Har varslet nye strategier

Blant de viktgiste årsakene til denne utviklingen er utbredelsen til rimelige mobiltelefoner fra kinesiske selskaper som Xiaomi og Huawei. I de høyere prissegmentene har Samsung samtidig hard konkurranse fra først og fremst Apple.

For å stille bedre i konkurransen har Samsung varslet at de både vil satse på mer differensiering gjennom å blant annet satse på mobiler med metalldeksel, hvorav de første modellene for øvrig nylig ble prøvekjørt av oss. Som vi meldte tidligere har selskapet også kunngjort at de ønsker å kutte i antall mobilmodeller fremover for å spare penger.

Som et selskap med flere bein å stå på finnes det imidlertid også lyspunkter for Samsung Electronics. Som Reuters har fått opplyst er det blant annet fortsatt høy etterspørsel etter selskapets minnebrikker, og i tillegg skal prisene på LCD-paneler, som Samsung er verdens største produsent av, ha gått opp den siste tiden.

Vi har testet Samsung første metallmobiler: De har middels maskinvare, men er likevel svært lovende »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen