TEST: Samsung NX200

Test Samsung NX200

En lekker sak

Samsungs nyeste speilløse kamera er lett å bli glad i.

Samsungs NX200 er den fjerde kameramodellen i NX-serien som er sluppet i Norge og vi har tatt en nærmere titt kameraet som ble sluppet i september i fjor. Kameraet er lekkert designet, men vil den 20,3 megapikslers bildebrikken med speilrefleksstørrelse nå opp hva angår bildekvalitet? Vi får se.

NX-systemet ble lansert i starten av 2010, med den første modellen NX10 som startet Samsungs satsning på det speilløse kameramarkedet. På dette tidspunktet hadde samarbeidsprosjektet Micro Four-Thirds mellom Panasonic og Olympus vært på markedet halvannet år, og dette systemet hadde nærmest monopol på det speilløse markedet. NX10 var et spennende kamera som vi fikk et godt førsteinntrykk av, da vi fikk ta og føle på en preproduksjonsmodell på PMA samme året.

Les også: SNIKTITT: Samsung NX10

Samsung NX10.
Samsung NX10.

NX10 var designet som et slanket speilreflekskamera. Uten speil er det mulig å lage kamerahuset vesentlig tynnere, og NX10 bar preg av dette. Modellen hadde imidlertid den klassiske bulken på toppen, hvor pentaprismet vanligvis sitter. Uten speil trenger man heller ikke pentaprisme, så dette var byttet ut med en elektronisk søker, og innebygd blits.

NX200 er imidlertid ingen etterfølger etter dette kameraet, men etter NX100 som var det andre kameraet i serien som ble lansert i Norge. Samsung lanserte i mellomtiden modellen NX5, som var en enklere versjon av NX10. Denne modellen ble imidlertid bare sluppet i England, Tyskland og Sør-Korea. NX100 var designet mer som et klassisk kompaktkamera, og man kan se tydelige likheter mellom denne modellen og dagens testmodell.

Samsung NX100.
Samsung NX100.

Men nok historie, la oss gå over til litt om spesifikasjonene til NX200, sammenlignet med noen av de største konkurrentene til kameraet:

Samsung NX200 Samsung NX100 Panasonic GX1
Sony NEX-7
Oppløsning
20.3 megapiksler
14
megapiksler
16
megapiksler
24
megapiksler
Brikketype
CMOS
CMOS
LiveMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
APS-C (23,5 x 15,7 mm)
APS-C (23,5 x 15,6 mm)
M4/3 (17,3 x 13,0 mm)
APS-C (23,5 x 15,6 mm)
Videooppløsning
1920 x 1080
1280 x 720
1920 x 1080
1920 x 1080
Batterikapasitet
330 bilder
420 bilder
310 bilder
350 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Ja
Pris per 29/2 2012

Sjekk flere spesifikasjoner på Samsung NX200 i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Førsteinntrykket av NX200 er godt, og det føles som om man holder et kvalitetsprodukt når man plukker kameraet opp. NX200 er laget av plast og aluminium, og særlig sistnevnte er med på å heve følelsen. Designmessig er kameraet mer renskåret og har tydeligere linjer enn sin forgjenger. NX100 var rundere i formen enn NX200, og undertegnede mener at NX200 er et vesentlig penere kamera.

Grepet er vesentlig forbedret, noe som kameraet vesentlig bedre å holde enn NX100. Plasseringen av knapper er også redesignet, og kommandohjulet er flyttet fra midten av kameraet til høyre side. På denne måten kan man skifte program med høyre tommel uten å flytte grepet.

I tillegg er av/på-knappen flyttet til utløserknappen, en løsning som fungerer godt. Pekefingeren hviler naturlig på dette punktet, og da er det også naturlig at denne funksjonen er flyttet dit.

Toppbilde av NX100.
Toppbilde av NX100.

Skjerm

Tilbake til toppen

Skjermen på NX200 er en AMLOLED-skjerm på 7,6 cm (3 tommer). Den fremstår som skarp og lyssterk, noe som blant annet skyldes skjermens høye oppløsning på 921 000 punkter. Dette er relativt bransjestandard og hva man kan forvente av en skjerm på et kamera i denne klassen.

Rent fysisk er skjermen pent plassert på baksiden av kameraet, og alle kameraets knapper er ryddig plassert til høyre. En god løsning som gjør at de fleste knapper kan betjenes med høyre hånd uten å måtte flytte grepet for mye.

Skjermen stikker en knapp millimeter ut, noe som ikke er nok til at vi kan trekke Samsung for dette. Den fremstår ikke som nevneverdig utsatt på grunn av dette, og virker godt integrert med resten av baksiden til kameraet. Skjermen fremstår også som akkurat passe stor i forhold til kameraets størrelse, og det hadde ikke vært plass til en større skjerm uten at dette hadde gått ut over ergonomien til grep og knapper.

Innsynsvinkelen til skjermen virker god, men sliter litt i sterkt lys utendørs grunnet gjenskinn, noe som er veldig vanlig på slike skjermer. Om det er noe vi savner er det kanskje muligheten til å flytte på skjermen, slik man kan gjøre på blant annet Sony NEX. Det hadde gjort kameraet noe tykkere, men til gjengjeld hadde fotografen kunnet justere litt for unngå gjenskinnet. I tillegg er en slik skjerm praktisk når man fotograferer i lave vinkler.

Søker

Tilbake til toppen

En optisk søker fra Samsung passer til 16mm F2.4.
En optisk søker fra Samsung passer til 16mm F2.4.
Samsung 16mm F2.4.
Samsung 16mm F2.4.

Samsung NX200 har i likhet med NX100 ingen søker, og man må bruke skjermen på kameraet for å komponere bilder. NX100 haddde en liten port under blitsskoen, som gjorde at man kunne benytte Samsungs ED-EVF10 elektroniske søker. En elektronisk søker gir fotografen en fordel i sterkt sollys, og er et nyttig tilbehør for de som foretrekker å fotografere på den gamle måten.

På NX200 er imidlertid denne porten fjernet, slik at det ikke lenger er mulig å benytte en elektronisk søker. En elektronisk søker gir fotografen kamerainformasjon, i tillegg til at den justerer seg etter objektivets brennvidde. Man kan imidlertid benytte seg av Samsungs optiske søker, OVF1. Denne optiske søkeren er egentlig beregnet på modellen EX1, men ettersom den bare plasseres i blitsskoen kan den også brukes på NX200. OVF1 gir et utsnitt tilsvarende 24mm på fullformat, noe som gjør at det passer sammen med Samsungs pannekakeobjektiv 16mm F2.4.

Vi er overrasket over at Samsung har fjernet denne muligheten på NX200, for det er ingen klar grunn til å ta den bort. En ekstern optisk søker har et såpass begrenset bruksområde, noe som gjør at dette ikke er en optimal løsning. Vi får krysse fingrene for at neste versjon fra Samsung har fått denne detaljen tilbake.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Samsung NX200

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen