Samsung har laget nytt og mye raskere SSD-minne
(Bilde: Samsung)

Samsung har laget nytt og mye raskere SSD-minne

3D-minne er nå satt i full produksjon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag slapp Samsung en nyhet som SSD-folket godt kan like. De har nemlig startet masseproduksjon av 3D-flash-minne.

Samsung har allerede flere SSD-er med gode spesifikasjoner ute på markedet, men deres nye produksjonsteknikk vil sørge for at de holder seg konkurransedyktig også i fremtiden.

Krymping er ut

De siste årene har stadig mer lagringskapasitet blitt presset inn i SSD-en ved å krympe de enkelte minnecellene. Leit for SSD-produsentene er at denne krympemetoden snart har nådd sin begrensning, da den sliter med å holde både levetiden og lønnsomheten oppe.

Så i stedet «tar de en Intel», og lærer av hva prosessorprodusenten gjorde med sin Tri-gate-teknologi. De bygger i høyden, og har skapt noe de kaller VNAND.

I følge Samsung skal deres nye 3D-VNAND-flashminne være mer pålitelig og gi høyere skrivehastigheter enn de tradisjonelle NAND-brikkene fra selskapet. Den nye minnetypen kalles Vertikal NAND, og benyttes foreløpig i selskapets 128 gigabit-brikker. Potensialet for den nye teknologien er dog mye større i form av kapasitet.

Ny produksjonsteknikk

Produksjonen foregår ved at minneceller legges lagvis på topp av hverandre, hvor så en spesiell etse-teknikk lager hull og elektriske forbindelser mellom lagene fra topp til bunn.

Samsung klarer for øyeblikket å koble sammen 24 lag med minneceller. Dette hevder de gir VNAND-brikkene deres dobbelt så god skriveytelse som dagens NAND-minne, som er produsert med 19-nanometerteknologi. Videre er VNAND-minne mellom to og ti ganger så pålitelig som dagens løsninger, hevder Samsung.

Ettersom tettheten har økt, har også støyen mellom hver minnebrikke økt, noe som førte til høyere risiko for korrupte data. Dette problemet håper Samsung å ha løst nå. I de nye VNAND-brikkene er hvert lag beskyttet med isolerende materiale for å unngå lekasje mellom lagene.

Potensiale med begrensninger

I likhet med krympeteknologien, er det også en grense for hvor mange lag som kan legges på hverandre før produksjonen blir ulønnsom eller vanskelig å gjennomføre. Denne grensen har Samsung i dag uansett skjøvet et godt stykke frem i tid.

Mens VNAND-brikkene i dag produseres med en kapasitet på 128 gigabit, tror Samsung teknologien tillater kapasiteter på minst 1 terrabit per brikke i fremtiden.

Det er ventet at tradisjonelle SSD-er på 2,5-tommer får støtte for teknologien, men aller først ut blir flash-minne på PCIe-grensesnittet. Dette gir mening fordi dagens SATA-port uansett setter en effektiv stopper for den forbedrede ytelsen, med dataoverføring på maksimalt 6 Gb/s. Ultraportable maskiner kan derimot bli mye mer attraktive i nær fremtid, med høyere hastighet og pålitelighet.

Allerede i dag briljerer ultraportable maskiner med god lagringsytelse:
I hvertfall om de har denne lille rakkeren fra Samsung om bord >>

(Kilde: PC Perspective)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen