TEST: Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Test Samsung Galaxy Tab 2 10.1

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Slik er andre generasjon Galaxy Tab 10.1

Samsung har pusset opp sin 10.1-tommer, men er det nok?

Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett
Størrelse: 25,66 x 17,53 x 0,97 cm
Vekt: 588 gram
Skjerm: PLS TFT, 10,1 tommer, 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned
Inn-/utganger: Proprietær for lading og dataoverføring
Kortplass: Nei - krever tilleggsutstyr.
Menysystem: Android 3.1 Honeycomb

Firmware: 3.0.8-365113-user
Pris: Fra 3800 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Virker solid
 – Presis berøringsskjerm
 – Enkle menyer
 – Lang batteritid

dsad
 – Stor
 – Noe refleks i skjermen

Andre generasjon Galaxy Tab 10.1 har fått et litt raskere brikkesett enn forgjengeren. I tillegg er det kommet høyttalere på begge sider av skjermen, så du kan få en bedre opplevelse om du ser film uten øreklokker. Høyttalerne gir også brettet et særpreg, og om det til forveksling kunne likne en iPad før, så er forskjellen nå langt mer distinkt.

Fronten på Galaxy Tab 2 10.1 er ikke lenger bare en stor sort glassflate med skjerm i. Nå har den i tillegg fått de nevnte høyttalerne, som sitter i en del av chassiset som danner en grå ramme på utsiden av det sorte glasset. Rammen er litt bredere på sidene av skjermen enn over og under.

Slik ser baksiden av brettet ut. .
Slik ser baksiden av brettet ut. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
På hver side av skjermen sitter en høyttaler. Den sitter så høyt at det er liten fare for at du skal dekke dem når du holder brettet med to hender.
På hver side av skjermen sitter en høyttaler. Den sitter så høyt at det er liten fare for at du skal dekke dem når du holder brettet med to hender.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På baksiden av brettet får en liten kameralinse ha plassen helt for seg selv. Her er hverken fotolampe eller høyttaler, bare et svakt grått trykk som viser at dette er et Samsung-produkt, og et tilsvarende trykk med det obligatoriske CE0168-merket. Dette merket gir produsenter av radio- og telekommunikasjonsutstyr rett til å selge produktene sine i EU.

Selve brettet er ikke blitt større, men det sorte feltet rundt skjermen er gjort noe smalere. Alt i alt gir dette brettet et elegant utseende.

Men Galaxy Tab 2 10.1 er ikke bare raskere og etter vårt syn penere enn forløperen. En langt viktigere nyhet er at det har fått plass for minnekort.

Samme skjerm

Selv om disse endringene er vesentlige, så vil du kjenne igjen mye fra forgjengeren. Skjermen er kliss lik, en PLS TFT kapasitiv skjerm på 10,1 tommer, med oppløsning på 800 x 1280 punkter. Med tanke på at det er det samme antallet piksler som på den 5,3 tommer store skjermen på Galaxy Note, så sier det seg selv at pikseltettheten kunne vært høyere. Oppløsningen er likevel den vanligste på nettbrett med 10,1 tommer skjerm.

Pikslene i skjermen er synlige med det blotte øye. Her har vi forstøret ikonet til Samsungs avdeling i Google Play.
Pikslene i skjermen er synlige med det blotte øye. Her har vi forstøret ikonet til Samsungs avdeling i Google Play.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På kort avstand er det ikke vanskelig å få øye på rutenettet pikslene danner. Men har du brettet i fanget er det tilnærmet umulig å se det. Inntrykket av skjermen er at den er skarp og klar, med rundt 15 prosent høyere pikseltetthet enn iPad 2. Innsynsvinkelen er god, og skjermen har klare farger med gode kontraster.

Gode menyer

Operativsystemet på Galaxy Tab 2 10.1 er Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Brukergrensesnittet er Samsungs eget TouchWiz.

Menyene er enkle å sette seg inn i. Det starter med at du vekker skjermen ved å trykke på strømbryteren oppe på venstre side. Da får du beskjed om å dra over skjermen for å låse opp. Enkelt sagt betyr det at du setter fingeren hvor du vil på skjermen, rundt fingeren din tegner det seg en sirkel, og du trekker fingeren ut av sirkelen for å låse opp. Fra menyene kan du velge alternative måter å låse opp på, som ved å tegne et mønster, skrive PIN-kode eller bruke passord. Men du kan ikke velge ansiktsgjenkjenning, slik Android 4.0 åpner for. Du kan derimot velge bort hele skjermlåsen.

Når brettet er låst opp kommer du til samme applikasjon som var aktiv da skjermen slukket. Vil du til startskjermen på brettet, så finner du snarveien nede i venstre hjørne. Her finnes også et ikon som tar deg tilbake ett steg, ett som åpner oversikt over aktive applikasjoner, og ett du trykker på for å lagre det du ser på skjermen som et bilde. Ved slik lagring dukker det opp en tegnemeny, så du kan rable dine egne streker på bildet. Du kan også ta utsnitt av det før du lagrer eller deler det.

Statusinformasjonen kan du utvide ved å trekke den opp på skjermen nede i høyre hjørne.
Statusinformasjonen kan du utvide ved å trekke den opp på skjermen nede i høyre hjørne.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Søk med stemmen

Statusinformasjonen ligger nede i høyre hjørne, og du får mer informasjon ved å berøre informasjonslinjen og trekke den opp på skjermen. Ikonet som lar deg åpne oversikten over alle applikasjoner på brettet, er plassert oppe til høyre. Oppe til venstre på startskjermen finner du Google-tasten. Er det noe du vil Google kan du bare trykke her.

Åpner du Google fra denne snarveien kan du også velge å søke med stemmen. Det er ikke en «intelligent» svarfunksjon som i Apples Siri eller på Google Nexus 7, men en tale til tekst-generator som gjør ordinære tekstoppslag i Google. Talegjenkjenningen virker foreløpig ikke på norsk.

Det er i utgangspunktet fem startskjermer på Galaxy 2 10.1, men det er mulig å legge til et par ekstra. Du legger også enkelt til widgets, apper, snarveier, bokmerker, bilder eller hva du måtte ønske å ha på startskjermene. På samme måte kan du enkelt bytte ut bakgrunnsbilder, både på låseskjermen og på startskjermene.

Om vi savner noe i menyene her, så måtte det være muligheten for å åpne en app direkte fra låseskjermen. Android åpner for at du kan ha ikoner på låseskjermen, og gå direkte til bestemte programmer ved å låse opp fra ikonene. Du kan heller ikke skalere Widgets, slik du kan på en del andre Android 4.0-enheter.

En egen snarvei gir rask tilgang til programmer som kjører i bakgrunnen.
En egen snarvei gir rask tilgang til programmer som kjører i bakgrunnen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det vi liker et at Samsung har lagt en ekstra linje med snarveier på midten av navigasjonsfeltet nederst på skjermen. Samme hvilket program du er inne i, så kan du åpne denne menyen med miniprogrammer ved å skyve den lille pilen nedover. Hvilke miniprogrammer du skal nå på denne måten kan du i noen grad selv bestemme, men i utgangspunktet får du tilgang til alarm, e-post, kalkulator, meldinger, musikkspiller, oppgavebehandling og kalender. En eller to av disse kan du bytte ut med verdensklokke og/eller telefonmeny.

Og når telefon først er nevnt; ja, du kan bruke dette nettbrettet som en uvanlig stor mobiltelefon til ordinære mobilsamtaler.

Readers Hub samler aviser, magasiner og bøker på ett sted.
Readers Hub samler aviser, magasiner og bøker på ett sted.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850, 900, 1800, 1900, 2100 MHz
Internetthastighet: HSDPA (21 Mbps)/ GPRS / EDGE / Wi-Fi (a/b/g/n)
Trådløs overføring: Bluetooth 3.0
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Prosessor: Tokjernet 1GHz ARM Cortex-A9, PowerVR SGX540 GPU, TI OMAP 4430 brikkesett

Internminne: 16 GB for brukeren, 1 GB arbeidsminne
Minnekort: Ja, MicroSD
Synkronisering: Exchange, Gmail

Kort sagt:
dsad
 – Svært god kalender
 – God nettleser
 – Oversiktlig e-post
 – Bra batteritid
 – Kan brukes som mobiltelefon

dsad
 – Proprietær ladeplugg
 – Begrenset internminne


Med AllShare-appen kan du enkelt overføre lyd og bilde til TV-en via DLNA.
Med AllShare-appen kan du enkelt overføre lyd og bilde til TV-en via DLNA.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ikke stor forskjell på teknologien i Galaxy Tab 10.1 og Galaxy 2 10.1. Den viktigste forskjellen er støtten for minnekort, overgangen til et nytt brikkesett, og de innbygde stereohøyttalerne. Det nye brettet har også Android Ice Cream Sandwich, en nyere versjon av OS-et enn Honeycomb, som finnes på den første generasjonen av tab 10.1.

Oppdateringen har gjort det mulig for Samsung å legge til ordinær mobiltelefoni på brettet. I tillegg til å være en slags anorektisk laptop, er dette altså også en koloss av en mobiltelefon. Du ser passe teit ut om du holder brettet mot øret og snakker inn i Galaxy tab 10.1. Dessuten kan alle i nærheten følge med på samtalen din. Uten øreplugger fungerer nemlig Galaxy Tab 2 10.1 som en høyttalende konferansetelefon. Når det er sagt er lyden upåklagelig, og telefongrensesnittet fungerer utmerket. Du kan selvsagt også bruke headsett eller Bluetooth-øreplugg, som på en vanlig mobiltelefon.

Programvaren på nettbrettet er rikholdig. I tillegg til alle de ordinære Google-programmene, så får du en AllShare-app som gjør det enkelt å knytte brettet til andre enheter via DLNA (standard for kobling av mediespillere og kilder som er i samme nettverk). Vi kan enkelt sende bilder og video trådløst fra brettet og over på vår TV. Du trenger ikke å ha en Samsung-TV for å få dette til, men TV-en eller en mottaker koblet til TV-en må ha støtte for DLNA.

Men muligheten for å flytte bildet fra TV-en til brettet, såkalt Place Shift, fungerer ikke. Applikasjonen på forgjengeren Galaxy Tab 10.1 vil ikke kjøre på Galaxy Tab 2 10.1. Årsaken til dette vet vi ikke.

Prosessoren er en den samme som på forløperen, men Samsung har forlatt Nvidia til fordel for et brikkesett fra Texas Instruments. De to brikkene er i utgangspunktet svært like, og begge støtter en klokkefrekvens på 1,2 GHz. Samsung nøyer seg med å klokke en ARM Cortex A9-prosessor med to kjerner til 1 GHz på begge brettene. I målinger yter grafikkprosessoren på TI-brikken litt bedre enn GPU-en på Nvidia Tegra2. Den nye GPU-en skal også håndtere dekoding av videofiler på en bedre måte, takket være maskinvareaksellerasjonen på OMAP-brikken. Til gjengjeld bruker OMAP-brikken noe mer strøm.

Vi må medgi at vi i praktisk bruk ikke merker stort til forskjellene i ytelse. Her har oppdateringen fra Honeycomb til Ice Cream Sandwich større betydning.

Polaris Office lar deg opprette, vise og redigere dokumenter i Microsofts Office-format. Fullversjonen følger med.
Polaris Office lar deg opprette, vise og redigere dokumenter i Microsofts Office-format. Fullversjonen følger med.

Hverken Galaxy Tab 10.1 eller den nye Galaxy Tab 2 10.1 støtter linjebundling, slik det er på Galaxy Tab 8.9 og Galaxy S III. Dette er en teknologi som gjør det mulig å laste ned data i hastigheter opp til 42 Mbps i enkelte 3G-nett. Galaxy Tab 10.1-modellene fikser nedlastingshastighet på 21 Mbps over mobilt Internett. Det er raskt nok for de fleste tjenester du kan bruke nettet til. Flaskehalsen er ofte på serversiden, og da er det ikke nødvendigvis mye å hente på å ha et raskere brett.

Når det gjelder tokjerne versus firekjerne, så er det delte meninger om nytten av den ekstra prosessorkraften. Galaxy Tab 2 10.1 har ikke den samme firekjerneteknologien som de nye nettbrettene fra Asus. Det er likevel et raskt brett, og du vil nok oppleve at det kjører problemfritt på de fleste applikasjoner. Men på de mest ressurskrevende spillene vil du oppleve at du ikke får like høyoppløst grafikk som på brettene med firekjerneprosessorer.

Slik ser e-postleseren ut. E-post fra flere kontoer kan kombineres i én felles innboks.
Slik ser e-postleseren ut. E-post fra flere kontoer kan kombineres i én felles innboks.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ellers har dette brettet fått støtte for Global'naya Navigatsionnaya Sputnikov Sistema (Glonass), som er en russisk variant av det amerikanske GPS-systemet. Med støtte for både GPS og Glonass øker sjansen for at du skal få en rask fiks på posisjonen din. Men Glonass vil normalt ikke øke nøyaktigheten på stedsangivelsen særlig mye, annet enn på steder der du sliter med å få tilstrekkelig GPS-dekning.

Nettleseren i dette brettet er det ikke stort å si om. Den støtter Flash, men det vil den ventelig slutte med dersom det skulle komme en 4.1-oppdatering av programvaren. Grunnen er at Adobe ikke lenger utvikler Flash for mobil, og at versjonen som kan kjøre på Android 4.0 derfor blir den siste fra selskapet.

Ellers har nettleseren de faner og funksjoner du kan forvente. Surfingen går raskt, og du kan zoome på nettsider ved å knipe eller sperre bildet med fingrene. Alternativt kan du aktivere en bevegelsesfunksjon som lar deg zoome ved å vippe brettet fra deg eller mot deg.

Skjermtastaturet er godt å skrive på, og brettet er suverent for lette kontoroppgaver som e-post, tekstbehandling, presentasjoner og regneark. Du får med en fullversjon av Polaris Office, som er omtrent det samme for Android som Office er for Windows. Polaris Office kan lagre og behandle filer fra Box.net, Dropbox og Google Drive (Google docs).

Kameraet på baksiden har en oppløsning på 3,15 megapiksler, og er ikke så mye å skryte av.
Kameraet på baksiden har en oppløsning på 3,15 megapiksler, og er ikke så mye å skryte av.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Multimedia:

Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, equalizer
Medieformater: DixX/XviD, AAC, H.263, H.264, MP3, MPEG-4, ACC+ Enhanced, OGG, MIDI, AMR NB, AAC+
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Minijack, Micro USB med TV ut (overgang til vanlig HDMI er ekstrautstyr)
Spill og underholdning: Cordy, videospiller, Game Hub

Kameraoppløsning: 3,15 megapiksler hovedkamera, 2 megapiksler frontkamera
Autofokus: Ja
Zoom:Digital
Blits eller fotolys: Nei
Videopptak: 1280 x 720 piksler (720p)
Annet: Bildemoduser, selvutløser, hvitbalanse, effekter

Kort sagt:
dsad
– God høyttalerlyd
– Bra formatstøtte
– Enkel medieoverføring via Kies

dsad
– Proprietær utgang for HDMI
– Få HD-spill tilgjengelig
Musikkspilleren fungerer veldig bra. .
Musikkspilleren fungerer veldig bra. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Galaxy Tab 2 10.1 er et brett som spiller video så det er en fryd for øyet. Vi sa det samme om forgjengeren, så dette er ikke nytt. Du behøver ikke å skalere eller konvertere filmene du har på PC-en, men kan laste dem rett inn på nettbrettet. De aller fleste filformater støttes.

Programvaren Kies gjør det enkelt å sortere og overføre mediefiler, men du kan utmerket godt koble brettet til en PC og overføre innholdet via USB-kabelen som følger med brettet. I tillegg kan du sette inn et minnekort som er lastet klart med musikk, film og hva det måtte være. Brettet har en vanlig filutforsker, så du enkelt kommer til mappene på minnekortet eller internminnet i brettet.

Du kan gjerne spille av filmen med lyd fra de innbygde stereohøyttalerne. Lydkvaliteten er overraskende god, og du hører faktisk stereoperspektivet. Men det romler ikke akkurat i bakken når brettet gjengir actionscener. Vil du ha best mulig utbytte av lydeffektene i filmen anbefaler vi derfor at du bruker et godt hodesett.

God musikkspiller

Brettet har også en god musikkspiller. Du har imidlertid to nesten identiske ikoner – ett for Music Hub der du finner betaljenester, og ett som heter Musikkspiller. Det er sistnevnte som lar deg spille av musikken du har lagret på brettet eller minnekortet. I tillegg kan du laste ned Spotify eller Wimp, og få tilgang til millioner av låter. Husk at disse tjenestene krever at du tegner et abonnement.

Kameraet på brettet er ikke noe å rope hurra for. Tidligere var det passe bra, men hadde LED-lys. Det nye brettet kan knapt kalles passe bra, og har ikke LED.

Brettet vi testet er en 16 GB-variant. Brettet produseres også med 32 GB, men denne versjonen får vi ikke se i Norge. Grunnen er at det er billigere å kjøpe et stort minnekort, enn å bygge minnet inn i maskinen.

Konklusjon

dsad
+ Gode menyer
+ Meget bra skjerm
+ God batteritid
+ Bra utvalg av applikasjoner
+ Sikkerhetsløsninger inkludert

dsad
- Proprietær ladeløsning
- Ikke 4-kjerneprosessor
- Svakt kamera

Samsung Galaxy Tab 2 10.1.
Samsung Galaxy Tab 2 10.1.Foto: Samsung

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 er ikke et revolusjonerende nettbrett. Spesifikasjonene er nokså midt på treet. Til gjengjeld er prisen relativt gunstig. Brettet ser bra ut. Det er tynt og lett, og det skiller seg fra første generasjon Tab 10.1 ved at det er kommet en godt synlig høyttaler på hver side av skjermen.

Prosessoren er den samme som i det første brettet, en tokjerneprosessor som jobber på 1 GHz. Det betyr at brettet ikke har den nyeste og raskeste prosessoren, og at du vil finne flere konkurrenter som slår Galaxy Tab 10.1 på dette området.

Kraftigere grafikk

Det nye brettet har fått et annet brikkesett enn forgjengeren, men forskjellene i ytelse er ikke vesentlig forbedret. Det nye brikkesettet skal gi noe bedre grafikkbehandling enn på forgjengeren, men det skal mye til at du får øye på denne forskjellen ved tradisjonell bruk av brettet. Galaxy Tab 2 10.1 har en nyere versjon av Android (Ice Cream Sandwich, mot Honeycomb på forløperen). Dette utgjør antakelig mer for ytelsen enn overgangen til et nytt brikkesett med samme prosessor som før.

Vi opplever brettet som raskt, og med mindre du er veldig opptatt av grafiske detaljer i prosessorkrevende spill, vil du antakelig ikke bekymre deg over at dette ikke er det raskeste brettet i klassen.

Skarp skjerm – men ingen iPad

Skjermen er som navnet tilsier 10,1 tommer stor med 1280 x 800 piksler. Det er flere punkter per tomme enn på de to første iPad-modellene, men ganske langt bak den nye iPad-en. Vi opplever skjermen som skarp og klar med gode farger, men legger også merke til at pikslene er synlige for det blotte øyet.

En viktig nyhet i dette brettet sammenliknet med forløperen er at du kan bruke minnekort i det. Mens du tidligere måtte kjøpe tilleggsutstyr for å kunne lese minnekort med brettet, er det nå kommet en egen MicroSD-leser i rammen på brettet.

Samsungs eget grensesnitt

Brukergrensesnittet er nesten identisk med det du finner på forgjengeren Tab 10.1. Det betyr at du har et menysystem med fem startskjermer som kan utvides til sju, og at grensesnittet er Samsungs TouchWiz. Av en eller annen grunn har Samsung ikke integrert de nye funksjonene skalerbare widgets, snarveier på låseskjerm eller opplåsing med ansiktsgjenkjenning.

I daglig bruk savner vi ikke raskere prosessor i dette brettet. Batterikapasiteten er god, ting flyter greit, og med en god skjerm er det lite negativt å sette fingeren på.

Men brettet har et middelmådig kamera. Det har heller ikke en HDMI-utgang, selv om du kan få ekstrautstyr som gjør at du kan koble det til en TV med HDMI-utgang. Det støtter DLNA, men det gir ikke mulighet for å speile brettet på storskjerm.

Pussig nok kan det heller ikke brukes som fjernkontroll sammen med Samsungs TV-er, noe som var en av styrkene til forgjengeren.

God design og god pris, samt en god skjerm gjør at brettet likevel kommer ut av vår test med æren i behold.

Alternativer

Ønsker du et raskere brett med høyere skjermoppløsning, så er Asus Transformer Pad Infinity TF700 et spennende alternativ. Dette brettet har metallchassis og en skjermoppløsning på 1920 x 1200 punkter.

Et annet og rimeligere alternativ er Asus Transformer Pad TF300. Vi kommer heller ikke utenom Apple iPad, som i 16 GB-utgave starter på rundt 3.500 kroner.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi og 3G

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi og 3G

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen