TEST: Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Test Samsung Galaxy Tab 2 10.1

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Slik er andre generasjon Galaxy Tab 10.1

Samsung har pusset opp sin 10.1-tommer, men er det nok?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Readers Hub samler aviser, magasiner og bøker på ett sted.
Readers Hub samler aviser, magasiner og bøker på ett sted.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850, 900, 1800, 1900, 2100 MHz
Internetthastighet: HSDPA (21 Mbps)/ GPRS / EDGE / Wi-Fi (a/b/g/n)
Trådløs overføring: Bluetooth 3.0
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Prosessor: Tokjernet 1GHz ARM Cortex-A9, PowerVR SGX540 GPU, TI OMAP 4430 brikkesett

Internminne: 16 GB for brukeren, 1 GB arbeidsminne
Minnekort: Ja, MicroSD
Synkronisering: Exchange, Gmail

Kort sagt:
dsad
 – Svært god kalender
 – God nettleser
 – Oversiktlig e-post
 – Bra batteritid
 – Kan brukes som mobiltelefon

dsad
 – Proprietær ladeplugg
 – Begrenset internminne


Med AllShare-appen kan du enkelt overføre lyd og bilde til TV-en via DLNA.
Med AllShare-appen kan du enkelt overføre lyd og bilde til TV-en via DLNA.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ikke stor forskjell på teknologien i Galaxy Tab 10.1 og Galaxy 2 10.1. Den viktigste forskjellen er støtten for minnekort, overgangen til et nytt brikkesett, og de innbygde stereohøyttalerne. Det nye brettet har også Android Ice Cream Sandwich, en nyere versjon av OS-et enn Honeycomb, som finnes på den første generasjonen av tab 10.1.

Oppdateringen har gjort det mulig for Samsung å legge til ordinær mobiltelefoni på brettet. I tillegg til å være en slags anorektisk laptop, er dette altså også en koloss av en mobiltelefon. Du ser passe teit ut om du holder brettet mot øret og snakker inn i Galaxy tab 10.1. Dessuten kan alle i nærheten følge med på samtalen din. Uten øreplugger fungerer nemlig Galaxy Tab 2 10.1 som en høyttalende konferansetelefon. Når det er sagt er lyden upåklagelig, og telefongrensesnittet fungerer utmerket. Du kan selvsagt også bruke headsett eller Bluetooth-øreplugg, som på en vanlig mobiltelefon.

Programvaren på nettbrettet er rikholdig. I tillegg til alle de ordinære Google-programmene, så får du en AllShare-app som gjør det enkelt å knytte brettet til andre enheter via DLNA (standard for kobling av mediespillere og kilder som er i samme nettverk). Vi kan enkelt sende bilder og video trådløst fra brettet og over på vår TV. Du trenger ikke å ha en Samsung-TV for å få dette til, men TV-en eller en mottaker koblet til TV-en må ha støtte for DLNA.

Men muligheten for å flytte bildet fra TV-en til brettet, såkalt Place Shift, fungerer ikke. Applikasjonen på forgjengeren Galaxy Tab 10.1 vil ikke kjøre på Galaxy Tab 2 10.1. Årsaken til dette vet vi ikke.

Prosessoren er en den samme som på forløperen, men Samsung har forlatt Nvidia til fordel for et brikkesett fra Texas Instruments. De to brikkene er i utgangspunktet svært like, og begge støtter en klokkefrekvens på 1,2 GHz. Samsung nøyer seg med å klokke en ARM Cortex A9-prosessor med to kjerner til 1 GHz på begge brettene. I målinger yter grafikkprosessoren på TI-brikken litt bedre enn GPU-en på Nvidia Tegra2. Den nye GPU-en skal også håndtere dekoding av videofiler på en bedre måte, takket være maskinvareaksellerasjonen på OMAP-brikken. Til gjengjeld bruker OMAP-brikken noe mer strøm.

Vi må medgi at vi i praktisk bruk ikke merker stort til forskjellene i ytelse. Her har oppdateringen fra Honeycomb til Ice Cream Sandwich større betydning.

Polaris Office lar deg opprette, vise og redigere dokumenter i Microsofts Office-format. Fullversjonen følger med.
Polaris Office lar deg opprette, vise og redigere dokumenter i Microsofts Office-format. Fullversjonen følger med.

Hverken Galaxy Tab 10.1 eller den nye Galaxy Tab 2 10.1 støtter linjebundling, slik det er på Galaxy Tab 8.9 og Galaxy S III. Dette er en teknologi som gjør det mulig å laste ned data i hastigheter opp til 42 Mbps i enkelte 3G-nett. Galaxy Tab 10.1-modellene fikser nedlastingshastighet på 21 Mbps over mobilt Internett. Det er raskt nok for de fleste tjenester du kan bruke nettet til. Flaskehalsen er ofte på serversiden, og da er det ikke nødvendigvis mye å hente på å ha et raskere brett.

Når det gjelder tokjerne versus firekjerne, så er det delte meninger om nytten av den ekstra prosessorkraften. Galaxy Tab 2 10.1 har ikke den samme firekjerneteknologien som de nye nettbrettene fra Asus. Det er likevel et raskt brett, og du vil nok oppleve at det kjører problemfritt på de fleste applikasjoner. Men på de mest ressurskrevende spillene vil du oppleve at du ikke får like høyoppløst grafikk som på brettene med firekjerneprosessorer.

Slik ser e-postleseren ut. E-post fra flere kontoer kan kombineres i én felles innboks.
Slik ser e-postleseren ut. E-post fra flere kontoer kan kombineres i én felles innboks.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ellers har dette brettet fått støtte for Global'naya Navigatsionnaya Sputnikov Sistema (Glonass), som er en russisk variant av det amerikanske GPS-systemet. Med støtte for både GPS og Glonass øker sjansen for at du skal få en rask fiks på posisjonen din. Men Glonass vil normalt ikke øke nøyaktigheten på stedsangivelsen særlig mye, annet enn på steder der du sliter med å få tilstrekkelig GPS-dekning.

Nettleseren i dette brettet er det ikke stort å si om. Den støtter Flash, men det vil den ventelig slutte med dersom det skulle komme en 4.1-oppdatering av programvaren. Grunnen er at Adobe ikke lenger utvikler Flash for mobil, og at versjonen som kan kjøre på Android 4.0 derfor blir den siste fra selskapet.

Ellers har nettleseren de faner og funksjoner du kan forvente. Surfingen går raskt, og du kan zoome på nettsider ved å knipe eller sperre bildet med fingrene. Alternativt kan du aktivere en bevegelsesfunksjon som lar deg zoome ved å vippe brettet fra deg eller mot deg.

Skjermtastaturet er godt å skrive på, og brettet er suverent for lette kontoroppgaver som e-post, tekstbehandling, presentasjoner og regneark. Du får med en fullversjon av Polaris Office, som er omtrent det samme for Android som Office er for Windows. Polaris Office kan lagre og behandle filer fra Box.net, Dropbox og Google Drive (Google docs).

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi og 3G

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB WiFi og 3G

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen