Test Samsung Galaxy S WiFi 5.0

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

En Mini-TV i lommen

Samsung Galaxy S gir deg DMB-TV og DAB-radio, men den er langt fra fullkommen.

Samsung Galaxy S WiFi 5.0

Størrelse: 141,3 x 78,2 x 11,9 mm
Vekt: 182 gram
Skjerm: 5,0 tommer LCD, 480 x 800 piksler
Prosessor: 1 GHz enkjerneprosessor
Operativsystem: Android 2.3.6
Teknologi: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0
Kamera: 3,15 megapiksler
Minne: 8 GB lagring, støtte for Micro SD inntil 32 GB
Batteri: 2500 mAh batteri
Pris og tilgjengelighet: Rundt 2400 kroner. Tilgjengelig fra Radiobutikken.
Mottakeren har en liten teleskopantenne.
Mottakeren har en liten teleskopantenne.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Samsung Galaxy S kan ved første øyekast tas for å være en mobiltelefon, men den lille uttrekkbare teleskopantennen avslører den: Dette er en liten multimediaspiller med innebygget mottaker for DMB og DAB – som betyr at den gir deg TV og radio i lommen. Den har ingen plass til SIM-kort, og kan derfor verken brukes til å ringe med eller til å surfe på mobilnettet med. 

Men den er en helt standard Android-enhet med Wi-Fi, og kan dermed brukes til å laste ned og kjøre det meste av apper fra Google Play. 

Her i Norge kalles DMB for MiniTV. Standarden har blitt veldig populær i Sør-Korea, hvor mange av telefonene som selges har innebygget DMB. Fordelen med MiniTV/DMB fremfor det å bruke nett-TV på mobilen, er at MiniTV ikke belaster mobilnettet. I stedet "kringkastes" signalene på samme måte som en vanlig TV- eller radiosending.

På undersiden av mottakeren finner du en vanlig micro-USB-kontakt og en hodetelefonutgang.
På undersiden av mottakeren finner du en vanlig micro-USB-kontakt og en hodetelefonutgang.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Med MiniTV slipper du helt datakostnader ved bruk, og det spiller ingen rolle for brukeropplevelsen hvor mange som tar imot signalene samtidig. 

Ligner en eldre Samsung-mobil

Det er rundt ett år siden Galaxy S WiFi 5.0 ble lansert i Norge, og selv om ett år kanskje ikke er så lenge – er det lenge i teknologibransjen. Underveis i testingen klarte vi ikke å fri oss fra tankene om at vi holdt et utdatert produkt i hånden. Men på den annen side – ser du på dette som en TV og en musikkspiller, er det kanskje greit nok.

Når du har valgt en TV-kanal dukker den opp i et lite vindu i øverste venstre hjørne. Et trykk på vinduet gir fullskjermsvisning. .
Når du har valgt en TV-kanal dukker den opp i et lite vindu i øverste venstre hjørne. Et trykk på vinduet gir fullskjermsvisning. .

Skjermen er på fem tommer og har en oppløsning på 480 x 800 punkter. Bildekvaliteten er god, men ikke på høyde med de beste skjermene i de nyeste mobiltelefonene. Prosessoren er en 1-kjerneprosessor på 1 GHz. Dette er helt greit til enkel bruk – selv om denne nok ikke setter noen hastighetsrekorder. Målt i Quadrant fikk vi et resultat på 1233 poeng. Til sammenligning får ZTE Blade II 1808 poeng og 1200-kronersmobilen HTC Desire C 1328 poeng. Brukt som en mediespiller til TV, radio, video og bilder fungerer det bra.

Selve enheten ligner litt på en litt eldre Samsung-mobil, og den er forholdsvis tykk og litt klumpete (1,2 cm, vekt 182 gram). Nedenfor skjermen er det to berøringsknapper for meny og tilbake, samt en fysisk midtknapp for å gå til hjem-skjermen. Under et lokk på toppen skjuler det seg en kortplass til microSD-kort (opptil 32 GB). Det er 8 GB lagringsplass integrert.

Skulle vi savne noe ved den fysiske designen, måtte det være en liten fot på baksiden slik at vi kunne fått enheten til å stå på bordet når vi bruker den som TV.

Ok kvalitet – men varierende dekning

Vi har først og fremst testet Samsung Galaxy S som TV- og radiomottaker, men spilte også av video og musikk for å se hvordan dette fungerte. 

TV-avspilleren inneholder også et valg for DAB-radio.
TV-avspilleren inneholder også et valg for DAB-radio.

Som DMB-mottaker gjør den en god jobb. Den medfølgende appen for DMB- og DAB-mottak er enkel, men har likevel det meste du trenger. Etter at du har gjort et kanalsøk får du opp en liste over ulike kanaler du kan velge mellom. TV-bildet vises i et vindu i øverste venstre hjørne, trykker du på dette får du fullskjermsvisning. I Oslo fikk vi inn blant annet NRK-kanalene, TV2 og TV3. I tillegg er det en rekke DAB-kanaler, som Radio Norge, P4, en rekke NRK-kanaler, Radio 1, P5 og Klem FM.

Når du ser på TV kan du trykke på skjermen for å få opp en meny med tilleggsfunksjoner. Du kan blant annet ta skjermbilde og starte opptak av sendingen. 

Det er også en innbygget FM-radio, men den bruker hodetelefonledningen som antenne i stedet for den uttrekkbare antennen.
Det er også en innbygget FM-radio, men den bruker hodetelefonledningen som antenne i stedet for den uttrekkbare antennen.

Bildekvaliteten på TV-sendingene var OK – selv om dette er langt fra HD. Men det duger på en såpass liten skjerm. Det største problemet vi hadde med TV-mottaket, var at det var dårlig dekning innendørs, selv midt i Oslo sentrum. Det fungerte noen ganger helt fin, andre ganger begynte det å hakke, og vi måtte sette oss nær et vindu for å få dekning. I Askim, hvor undertegnede bor, var dekningen enda dårligere – men her også fungerte det noen steder i huset. Utendørs fungerer det helt tipp-topp. 

Også DAB-funksjonen fungerte bra, og den fungerer med både vanlig DAB og den nyere DAB+-varianten. Det er for øvrig også en FM-mottaker i enheten, men den krever at du kobler til hodetelefoner, siden teleskopantennen brukes kun til DMB og DAB/DAB+.

Siden dette er en mediespiller, følger det selvfølgelig også med apper for musikkavspilling og videoavspilling. Videoavspilleren spilte de fleste formater, men klarte ikke blant annet H.264-kodet video i MKV. 

Fin til sportssendinger

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 har nesten alt en rimelig mobiltelefon har, men den mangler mobiltelefonibiten. Men siden den er basert på Android, har den flere muligheter enn mange andre DMB/DAB-avspillere, derfor kan dette være et interessant produkt for noen.

Her i Norge er MiniTV foreløpig bare et testprosjekt, lansert i 2009. Prøveperioden ble sommeren 2011 forlenget til 1. juli 2013, og det er knyttet en del usikkerhet rundt om MiniTV kommer til å bli noe det satses videre på de neste årene. Mye avhenger av hva Samferdselsdepartementet gjør videre. Ifølge Inside Telecom skal mangelen på mottakere også være et problem, men det er nå en del signaler om at mobiltelefoner med innebygget DMB vil komme også til vår kant av verden, mye på grunn av at FM-nettet er under avvikling i mange land. 

Spørsmålet blir da om det er verdt å kjøpe en Samsung Galaxy S, eller om du da får et produkt som er gammeldags allerede før du pakker den ut av esken. Men er du villig til å betale for å kunne motta TV-sendinger selv når mobilnettet er hardt belastet, for eksempel under et idrettsarrangement, kan dette produktet være noe for seg. 

Les også: Denne gir deg DAB og håndfri i bilen

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 (YP-GB70)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen