TEST: Samsung Galaxy Beam

Test Samsung Galaxy Beam

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Denne mobilen har innebygd projektor

Samsung Galaxy Beam er rett og slett en fabelaktig konsepttelefon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 12,4 x 6,42 x 1,25 cm
Vekt: 145,3 gram
Skjerm: TFT LCD, 4 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås, hjem, søk, alternativ, projektor av/på/valg
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android OS 2.3.6 med Touch Wiz 4.0 (oppgraderes til Android 4.0)

Firmware: I8530XXLEA, 2.6.35.7-I8530XXLEA-CL1124558se.infra@SEI-28#2
Pris: Fra 3800 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Ligger godt i hånden
 – Føles solid
 – Raske og gode menyer
 – Ganske god skjerm
 – Ekstra batteri
 – Løs lader og bordstand

dsad
 – Litt svak innsynsvinkel
 – Plasseringen av hodetelefonutgangen
 – Ikke Android 4.0
Galaxy Beam kjører Android 2.3.6-menyer med Samsungs eget menysystem oppå.
Galaxy Beam kjører Android 2.3.6-menyer med Samsungs eget menysystem oppå.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Selv om Galaxy Beam ikke har det nyeste menysystemet går det meste raskt og smidig.
Selv om Galaxy Beam ikke har det nyeste menysystemet går det meste raskt og smidig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermene i Galaxy Beam ut rett ut av esken.
Slik ser hjemmeskjermene i Galaxy Beam ut rett ut av esken.
Applikasjonsmenyen i Galaxy Beam ser ut omtrent slik vi er vant til fra tidligere Samsung-telefoner med Android 2.3.
Applikasjonsmenyen i Galaxy Beam ser ut omtrent slik vi er vant til fra tidligere Samsung-telefoner med Android 2.3.
Samsung har plassert hodetelefonutgangen på et litt ugunstig sted. Spesielt siden de har valgt å legge ved hodetelefoner uten bøy på kabelen.
Samsung har plassert hodetelefonutgangen på et litt ugunstig sted. Spesielt siden de har valgt å legge ved hodetelefoner uten bøy på kabelen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De siste par årene har funksjonene i mobiltelefoner vært relativt stabile. Vi har sett noen forsøk på å gå utenfor standardformelen, men formen og funksjonen på en smarttelefon har likevel ikke endret seg så mye de siste par årene. Med Galaxy Beam forsøker Samsung å gjøre noe nytt, men hvordan er resultatet?

Resultatet er forbløffende likt en helt vanlig smarttelefon. Forsiden domineres av en stor berøringsfølsom skjerm, slik vi har blitt vant til. Under den er Samsungs fysiske hjem-knapp og to berøringsfølsomme felter.

På baksiden har den et kamera med tilhørende LED-lys for fotografering og filming i mørke omgivelser. De to tydeligste tegnene på at dette er en telefon utenom det vanlige er tykkelsen på selve telefonen og en ekstra linse på toppen av telefonen.

Galaxy Beam er altså litt tykkere enn mange av dagens telefoner, men det er likevel ikke snakk om noen katastrofe. Normal tykkelse på en smarttelefon i dag er omkring eller i underkant av en centimeter. Galaxy Beam er 1,25 cm tykk, og det gjør den altså omtrent dobbelt så tykk som de aller tynneste telefonene, men mellom 2 og 4 mm tykkere enn mer ordinære telefoner.

Linsen på toppen av telefonen likner litt på en malplassert kameralinse. Det blir ikke helt tydelig hva den er godt for før du skrur på projektoren, som har en egen knapp langs telefonens høyre side. Under projektor-knappen finner du en tast som skrur telefonen av og på, og som kan låse skjermen.

På venstre side av telefonen har volumtastene havnet. Hodetelefonutgangen er plassert øverst på venstre side av telefonen, over volumtastene. Det virker som om den er plassert slik fordi projektoren tar opp mye av plassen på toppen av telefonen.

Kompromisset er greit nok, vi skjønner hvorfor det må til. Vi ville likevel heller sett at Samsung hadde plassert utgangen under telefonen, sammen med Micro-USB-tilkoblingen.

Kontakter som stikker ut langs sidene på telefonen gjør at den blir klossete å ha med å gjøre i mange sammenhenger. Legges mobilen i lommen vil ofte hodetelefonkabler komme i klem.

Baksiden av telefonen har et belegg som kjennes litt mykt og gummiaktig. Dekselet sitter godt på og skjuler kun et batteri. SIM-kort og minnekort har nemlig plasser under små luker på hver side av telefonen. Galaxy Beam bruker forresten helt vanlige, store, SIM-kort.

Alt i alt ligger den godt i hånden, og selv om den er litt tykkfallen passer den godt i en vanlig bukselomme også.

Designmessig er Galaxy Beam litt tykk, men ellers ganske anonym. Fargevarianten Samsung tar inn til norge er relativt iøynefallende – mørk grå bakside, knall gul ramme rundt telefonen og metallisk ramme rundt selve skjermen. Det fins enda en fargevariant som er litt mindre spenstig, men den blir ikke tilgjengelig her til lands.

God skjerm

Skjermen i Galaxy Beam er fire tommer stor. Det betyr at den er betydelig mindre enn skjermene du ser i toppmodellene. Likevel er den stor nok, og har en halv tomme å gå på opp fra Apples iPhone.

Samsung har valgt å bruke en vanlig LCD-skjerm i Galaxy Beam. Vanligvis er det AMOLED-varianter som gjelder i de påkostede modellene fra Samsung.

Skjermen kunne hatt litt bedre innsynsvinkel, og den har ikke helt det samme drivet i fargegjengivelsen som toppmodellen Galaxy S III, men den gjør likevel jobben på en god måte.

Oppløsningen i Galaxy Beam-skjermen er også betydelig lavere enn vi har blitt vant til i nye telefoner, men siden skjermen er mindre er ikke det så merkbart. Det meste er skarpt, og vi ser ikke enkeltpiksler ved normal bruk.

Aldrende Android

Stadig flere nye telefoner kommer ferdig installert med Android 4, Ice Cream Sandwich. Galaxy Beam kommer imidlertid ikke med det nyeste operativsystemet fra Google – i stedet er den forsynt med Android 2.3.6. Som vanlig er det Samsungs Touch Wiz-menyer som kjører oppå Android.

Det er noen praktiske forskjeller på Android 2.3 og Android 4. Blant annet har Android 4 et fabelaktig verktøy for styring av datatrafikk, som gjør at du hele tiden har oversikt over forbruket ditt.

Den viktigste hindringen ved å ha gammel Android er imidlertid at stadig flere apper blir oppgradert til å fungere med nyeste utgave av Android. Det betyr at noen apper med tiden kan slutte å virke og at menyelementene i telefonen ikke lenger likner på knappene og valgene du får i en app.

Det er imidlertid ingenting vanskelig ved krysningen mellom Android og Touch Wiz. Ikoner og menyoppbygging er så lik at du enkelt finner deg til rette fra en hvilken som helst annen Android-telefon.

Har du aldri opplevd Android tidligere bør det også være relativt fort gjort å komme overens med menyene i Galaxy Beam.

Menyene er dessuten raske nok i de fleste tilfeller. Vi irriterer oss sjelden over at menyer stopper opp. Av og til opplever vi at telefonen kunne gått litt fortere i veksling mellom applikasjoner, men her snakker vi om flisespikkeri. Alt i alt er dette en rask og god telefon.

Telefonen kommer med det vanlige tilbehøret, men her får du også et ekstra batteri og en løs lader med stativ for Galaxy Beam.
Telefonen kommer med det vanlige tilbehøret, men her får du også et ekstra batteri og en løs lader med stativ for Galaxy Beam.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I esken

Samsung har inkludert standardutstyret og litt til i esken. Her får du vanlig USB-lader, USB-kabel til telefonen og et batteri til å sette i den. I tillegg får du selvfølgelig telefonen og batteridekselet.

I tillegg får du med et ekstra batteri, og en løs batterilader med telefonstand. Merkelig nok kan telefonstanden bare lade ett batteri om gangen. Det er altså ikke mulig å sørge for at både telefonen og ekstrabatteriet er proppfullt av strøm før du tar utstyret med deg.

Batteriene er på 2000 mAh, altså noe over normalen for en ny smarttelefon. Det betyr at telefonen burde holde litt lenger enn de fleste med enkel bruk. Spørsmålet er hvor lenge den varer på en lading når du aktiverer projektoren. Det skal vi komme tilbake til.

  • Samsung Galaxy Beam I8530
  • 2 stk. batterier 2000mAh
  • Vegglader med USB-kontakt
  • USB- til Micro-USB-kabel
  • Lader/stativ
  • Håndfrisett

Samsung Galaxy Beam med abonnement

Samsung Galaxy Beam

Samsung Galaxy Beam med abonnement

Samsung Galaxy Beam

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen