Det er en stund siden Samsung har vært på sitt mest oppfinnsomme, men flinke har de likevel vært. Denne reklameplakaten treffer ikke på alle punktene.
Det er en stund siden Samsung har vært på sitt mest oppfinnsomme, men flinke har de likevel vært. Denne reklameplakaten treffer ikke på alle punktene.

Slik vil Samsung at vi husker dem, men historien deres har noen småfeil

Det er ikke uvanlig at elektronikk­produsenter deler historien sin i skrytelister. Spesielt ikke når de vil ha litt ekstra oppmerksomhet, slik som for Samsung nå som salget av det nye flaggskipet Galaxy S9 er i gang. Det som er litt mer uvanlig er at disse selskapene bommer på egen historie, slik de tilsynelatende gjør i plansjen de har delt.

Overskriften sier det skal handle om  hvordan Samsung «gjenoppfant» måten vi tar bilder på. Og en del av tingene har de vært først ute med, mens både andre aktører og Samsung selv har vært tidligere ute med det forbrukere egentlig vil ha.

Og én viktig ting er helt feil i plakaten. Den påstår nemlig at Galaxy S var den første smarttelefonen fra den Sør-Koreanske mobilprodusenten.

Plansjen har overskriften; Vårt liv i bilder: Hvordan Samsung gjenoppfant måten vi tok bilder på. Oversettelsen er vår, men burde ikke være så langt unna det engelske opphavet.

Siden en del av påstandene her tar litt hardt i, har vi også tatt frem en ganske kritisk retteblyant, og sett på hvem som var først og hvorfor vi mener påstanden kunne tålt en moderering.

Samsung var ikke enige i alle påstandene våre. Trykk her for å komme til svaret fra Samsung lenger ned i saken »

 

 

Reklameplakaten begynner svært bra. Samsung fremhever modellene V200 og X590 som henholdsvis var først ut med kamera i mobil og med mulighet for selfier gjennom et vridbart kamera. De første telefonene med frontplassert kamera kom året etter. Deres første kameratelefon som kunne vris, omtrent slik mange av datidens videokamera kunne kom i 2003, et par år før Nokias N90- og N93-modeller dukket opp. Så langt, så godt.

En telefon med utskiftbar optikk hopper vi forbi for denne omgangen, men det stemmer nok det også.

Men så kommer det noe som skurrer. Samsung fremhever modellen Galaxy S som sin første smarttelefon, og skryter av at den var selskapets første smarttelefon. Det var den da slett ikke?

Når ble egentlig Samsungene smarte?

Både Samsung I7500 Galaxy og Samsung Galaxy Spica kom før produsenten satte igang Galaxy S-serien sin. Den gang var det utstyr fra HTC, som HTC Dream, Hero og Desire som regjerte på markedet. Alt var klappet og klart for at HTC kunne blitt svære – en mulighet de dessverre har skuslet vekk siden.

Men både kamera og smart operativsystem kom altså tidligere fra Samsung enn den selv påstår i oversikten sin. Og de var slett ikke først ute med å kombinere disse to tingene.

Noen av funksjonene Samsung skryter av kan det hende de var først med å hente frem fra glemselen, men først var de slett ikke. Neste telefon på listen er nemlig Galaxy S3, som skal ha vært først med seriefoto, eller «Burst Mode». Den kom i 2012. Seks år tidligere kom Sony Ericsson K800i, som også hadde seriefoto som én av sine mange kamerafunksjoner. Den hadde tross alt Sonys Cybershot-merking på baksiden.

For å være ærlig aner vi ikke nøyaktig hvilke telefoner som har hatt denne funksjonen opp gjennom, men den var i hvert fall ikke ny i 2012. Fujitsu laget kamerabrikker for mobiler med seriefotofunksjon allerede i 2003.

Første smarte kamera? Nope!

Neste ut på listen er en raring fra 2013 som aldri fikk skikkelig tak i markedet. Den heter Galaxy S4 Zoom, og Samsung skryter av at den «kombinerte den moderne stilen fra Galaxy S4 med et kraftig kamera med 10x optisk zoom». Stilmessig gjorde den kanskje det, men ikke størrelsesmessig. Denne saken her var ikke så langt unna å gå rundt med en banan i lommen.

Det er i og for seg riktig at den var det første kameraet du kunne ringe med, dersom du ønsket det, men var det egentlig noen av oss som ønsket seg det? Det viktige for oss brukere er kanskje først og fremst kameraet er tilkoblet og enkelt kan laste opp bildene til tjenestene vi bruker.

 

Samsung hadde allerede sluppet Galaxy Camera, som var et smartkamera med Android og SIM-kortplass, og Nikon var også ute med tilsvarende funksjonalitet året før.

Hvis optisk zoom og telefon er poenget her kan de se tilbake i egne bøker etter G800 som hadde 3x optisk zoom bygget inn i en liten og fjong skyver som var særs lekker for sin tid. Dens tid var forøvrig 2007.

Treffsikre på de nyere modellene

Neste mobil ut i plansjen er Galaxy S5, der lynrask autofokus og HDR-funksjon fremheves. Den ble lansert i slutten av februar det året, og slo dermed både LG G3 og Apple iPhone 6 i jakten på kjapp fokus. Fasedeteksjonsfokus var tidligere mest å finne i forholdsvis dyre dedikerte kamera.

Kameraet i telefonen var udiskutabelt ett av de bedre i noen telefon det året, men det var særdeles irriterende at den automatiske blitsen ofte ikke slo ut, slik at man fikk bevegelsesuskarpheter i bildet likevel. Så lenge man var obs på dette problemet kunne man ta imponerende mobilbilder.

 

Galaxy S7 fra 2016 er naturligvis med, og selv om Samsung faktisk skapte en liten revolusjon med denne telefonen var de ikke helt først med teknologien. Den såkalte Dual Pixel-løsningen er opprinnelig fra Canons bildebrikker og dukket blant annet opp tre år før i Canon EOS 70D. Den gir telefonen en ekstra fokus-piksel på brikken som gjør fokusering raskere, og som siden kan brukes til å samle ekstra lysinformasjon.  Skarpere og lysere bilder i vanskelige lysforhold er det tydelige resultatet.

Men selv om Samsung har hermet på teknologifronten her fantes ingenting som var fullt så kapabelt i mobilmarkedet. Så dette er flisespikk. Det hører med at nesten det som kan krype og gå av mobilprodusenter siden har hatt én eller flere modeller med Dual Pixel-teknologien.

Note 8 får også bli med på plansjen deres. Den var den første med dobbelt kamera fra Samsung, men her har omtrent hele resten av verden vært før dem. Vi gir dem likevel riktig for denne, siden den jo faktisk, såvidt vi vet, er først med optisk stabilisering på begge kameraene. Resten er forholdsvis gammelt nytt.

Galaxy S9: Supert kamera, men ...

Naturligvis skal også det nye kameraet i Galaxy S9 få litt skryt. Det ville jo vært dumt å lage en slik plakat med nye telefoner i butikkene uten å nevne dem. Omtrent som om talkshowgjester som ikke nevner boken der de snakker ut, liksom.

Og før jeg går videre; Galaxy S9 har virkelig et skikkelig godt kamera på baksiden. Derom hersker det ingen tvil.

Men på listen over skrytepunkter er mulighet til å fange video i Super Slow-mo og 960 bilder i sekundet. Med unntak for en selvutløsermodus som bruker de 0,2 sekundene du har til rådighet på best mulig måte, er dette kliss likt det Sony-kunder fikk i sine Xperia XZ1-modeller i fjor. Det er vanskelig å gi kudos for å ha oppfunnet noe på nytt når til og med spesifikasjonene på løsningen er lik den Sony har hatt i et halvt år alt.

 

De var forøvrig også seks måneder tidligere ute enn Samsung på Android 8, som også dukket opp i XZ1-modellene.

De bevegelige ansiktene som har fått navnet AR Emoji trekkes også frem. Disse modelleres etter ansiktet ditt, og blir en tegneserievariant av deg selv du kan dele. Greit - Samsung var først med å la disse likne sånn høvelig på brukeren, men funksjonen ble nødvendig primært på grunn av Apples Animojis som kopierte bevegelsene i ansiktet ditt over på dyrehoder.

Neste punkt i listen er den middels smarte assistenten Bixby og Vision-funksjonen dens. Den kan oversette i sanntid når du peker på noe. Akkurat slik både Google og Microsoft har hatt løsninger for en stund.

Sist ut i punktlisten er de to ulike blendermodusene. Du kan nemlig fotografere med en fysisk blender i optikken satt for mørke eller for lyse forhold. Dette er atter en glemt funksjon, men hadde du en Nokia N82 eller en Nokia N86 husker du den kanskje fortsatt.

Det skal sies at det pleier å være en årsak til at enkelte modeller vinner frem, og riktig timing med riktig funksjon er ofte en. Mange er glade i å skryte av Apple i dag, og har drevet med det de siste ti årene - men de har prøvd seg på både spillkonsoll og PDA, før de har endt opp med å bli gruset av bedre timede og mer velfungerende produkter.

Samsung har vunnet frem i mobilkrigen og det skyldes særdeles gode produkter. Men det er likevel artig når det går en kule varmt for PR-avdelinger som ikke er så stødige på egen historie.

Samsung mener vi har tolket plakaten deres strengt, og svaret deres ser du under:

«Vi i Samsung setter alltid pris på engasjement rundt våre produkter. Vi har gått gjennom påstandene i artikkelen, og så vidt vi kan se er det kun det første punktet som kan misforstås, nemlig avsnittet om Samsungs første kameratelefon og det har vi nå rettet opp. Vi har forsøkt å gi et raskt tilbakeblikk på vår nære historie, og den fantastiske utviklingen mobiltelefonen har gått gjennom fra starten og frem til i dag. Vi hevder imidlertid ikke at vi har vært først på markedet med ulike funksjoner, men presenterer kun telefonene i kronologisk rekkefølge. Vi er stolte over vår historie og at vi har fått være med på å utvikle noen av verdens fremste produkter, og gleder oss til den videre reisen.»

Samsung har oppdatert passasjen om at Galaxy S var den første smarttelefonen fra selskapet i sitt innlegg.

Hele den originale plakaten uten våre endringer finner du her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen