TEST: Samsung Ativ Tab

Test Samsung Ativ Tab

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Samsung med Windows RT utfordrer Apple og Google

Samsung er en gigant på mobiltelefoner og Microsoft er en gigant på PC. Men det skal bli tøft å vinne nettbrettmarkedet med Ativ Tab.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknologi og funksjoner

Spesifikasjoner
Støtte for mobilnett: Nei
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Yahoo
Internminne: 16 eller 32GB for brukeren, minnekort opp til 64 GB

Funksjoner
Nettleser: Internet Explorer
E-postleser: HTML-støtte
Funksjoner: Windows Live, Nettleser, Bing Maps, E-postleser, Microsoft Store, E-bokleser, Office, Kalender,
Synkronisering: Exchange, Gmail
Medieutganger: Proprietær
Javastøtte: Nei

dsad
 – Svært rask
 – Rask nettleser
 – Full Office-pakke
 – Lagring og backup på skytjenesten Skydrive

dsad
 – Få applikasjoner i Microsoft Store

Systembrikken i Samsung Ativ Tab er blant de raskeste på markedet, til tross for at den kjører på to kjerner, og ikke fire som flere av konkurrentene. Brikkesettet er Qualcomm APQ8090a, med tokjernet Krait-prosessor klokket til 1,5 GHz.

Krait har vist seg å jobbe effektivt i smartmobiler og nettbrett med Android, og gir kraft i massevis til å drive Windows RT på Ativ Tab.

Brettet kommer med Adreno 305 grafikkbrikke, som gir god grafikkytelse nær sagt samme hva vi kaster på den.

Vanlig USB-inngang for ekstrautstyr

Ativ Tab kommer i to varianter, med henholdsvis 32 og 64 GB minne. I tillegg støttes minnekort av typen MicroSD, og alle former for eksterne disker du kan koble til via USB. Ativ Tab har nemlig en helt vanlig USB-inngang.

Du trenger med andre ord ingen overgang eller adapter for å plugge til ekstrautstyr, og du kan koble til eksterne enheter uten å legge beslag på ladeporten.

Samsung Ativ Tab fungerer med det meste av tilbehøret du bruker på en PC. Forutsetningen er at det fungerer med drivere Microsoft har lagt inn i OS-et. Her ser utvalget ut til å være meget bra. Vi fant øyeblikkelig vår trådløse Canon-skriver, og kan både skanne og skrive trådløst.

USB og HDMI er på plass.
USB og HDMI er på plass.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har bare én USB-port, men ved å koble en HUB til denne, får du mulighet for å ha en drøss med USB-dingser tilkoblet samtidig. Vi koblet til spillkontroller, tastatur, mus, skriver, kamera og eksterne harddisker uten problemer.

Mangler en del drivere

Men vi fikk ikke brettet til å koble seg opp mot internett via USB-modem (Mobilt Internett fra Telenor). Et WEB-kamera fra Tandberg lot seg koble til. Brettet identifiserte det og lastet inn drivere. Etter at installasjonen var over fant vi kameraet i enhetsoversikten, merket med en gul trekant for manglende kompatibilitet med OS-et.

Den trådløse nettverksløsningen er den samme som på en laptop, og dermed trenger du ingen kabler for å synkronisere innhold mellom PC og nettbrett.

På sett og vis kan Ativ kalles en hybrid mellom nettbrett og PC. Ativ. Her er portabiliteten og hurtigheten til et nettbrett, mens enkelte funksjoner, som kontrollpanelet og Office-programmene, kjøres i vinduer på et skrivebord slik du kjenner det fra Windows 7.

Superenkel trådløs filoverføring

Trådløs overføring går som en lek.
Trådløs overføring går som en lek.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet dukker opp som en PC i hjemmenettverket, så du enkelt kan overføre filer frem eller tilbake fra en PC.

Samsung Ativ Tab har ikke SIM-kort, og for å komme på nett kreves et tilgjengelig trådløst nettverk. Har du en smartmobil kan du enkelt sette opp denne som 3G-ruter (mobilt hotspot), dersom andre nett ikke er tilgjengelige.

Digert batteri

Batterikapasiteten på Ativ Tab er omtrent som på andre nettbrett i denne størrelsen. Det er oppgitt at du skal kunne jobbe sammenhengende i 12 timer, men kobler du til strømkrevende tilbehør vil batterilevetiden kunne reduseres betraktelig.

Vi har ladet brettet med et par dagers mellomrom, men så har vi heller ikke forsøkt å spille film etter film for å teste kapasiteten til det ytterste.

Batteriet er kraftig, med en kapasitet på hele 8200 mAh.

GPS, men ikke navigasjon

Ativ Tab har også innebygget GPS, noe som er vanlig i mobiltelefoner og nettbrett, men ikke like vanlig i bærbare PC-er. Det er ingen stemmeassistert navigasjonsløsning på brettet, men du han bruke Bing Maps og få ruteveiledning på skjermen. Kartene er greie nok, selv om Microsoft surrer litt med oversettelsene.

I Oslofjorden finner vi både Ostøya og Langøya, men også Hoved Island og Lind Island.

Vi får legge til at brettet ikke har norsk systemspråk, og at slike språklige finurligheter trolig vil bli rettet opp når en norsk språkpakke blir tilgjengelig.

Klar for NFC-tjenester

NFC gjør det enkelt å utveksle data eller koble til tilbehør med utstyr som støtter dette.
NFC gjør det enkelt å utveksle data eller koble til tilbehør med utstyr som støtter dette.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet støtter NFC, og vil følgelig kunne brukes til de nye NFC-tjenestene, som trådløs betaling og billett-løsning. Mens du venter på at flere slike tjenester skal komme til, kan du bruke NFC for å utveksle data mellom brettet og andre dingser med NFC-støtte.

Rekkevidden på NFC er svært kort, så du må plassere NFC-telefonen eller NFC-brikken du vil lese helt inntil NFC-merket bak på Ativ Tab.

Velkjent nettleser, men ingen Java-støtte

Bruker du PC fra før, vil nettleseren på Ativ Tab være velkjent. Her er støtte for Flash, og du kan bruke brettet nesten som du gjør til vanlig. Forskjellen er at du ikke har mulighet for å bruke Java, noe som blant annet fører til at du ikke kan logge deg på nettbanker som bruker Java for å sjekke din Bank-ID.

Skal du for eksempel logge deg på Sparebank1, så er dette ikke mulig med mindre du logger deg på med Bank-ID på mobil.

Om det vil komme støtte for Java på et senere tidspunkt vet vi foreløpig ikke. Litt pussig er det også at du må gå til desktop-versjonen av nettleseren for å sjekke hva du måtte ha av tillegg i nettleseren.

To grensesnitt - to nettlesere

Brettet har nemlig to separate nettlesere. Den ene kjører som app, mens den andre kjører i et tilsynelatende ordinært Windows-miljø. Desktop-versjonen kan også skaleres og kjøres sammen med Office-applikasjonene i separate vinduer.

En forskjell du vil merke er at du i desktop-modus ikke har automatisk tastatur som dukker opp når du berører et felt for å legge inn tekst. I stedet må du åpne tastaturet fra menylinjen nederst på skjermen.

Søkemotoren er effektiv. Du finner den alltid ved å trekke fingeren fra høyre kant og ut på skjermen.
Søkemotoren er effektiv. Du finner den alltid ved å trekke fingeren fra høyre kant og ut på skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tastaturet legger seg gjerne over skrivefeltet på nettsidene, så du ikke ser hva du skriver. Det slipper du å bekymre deg for i app-versjonen av nettleseren. Her dukker skrivefeltet opp i overkant av tastaturet.

Norsk på engelsk

For å få norske taster på tastaturet må du til skrivebordet for å åpne kontrollpanelet som lar deg definere språk. Som nevnt mangler ennå norsk språkpakke for Windows RT, men du kan likevel velge norsk tastatur med ÆØÅ-taster på qwerty-tastaturet. Det du ikke får er norske menyer og norsk ordliste i tekstbehansleren.

Vekslingen mellom apper og desktop kan være litt forvirrende, fordi det gir to helt ulike grensesnitt. Vi liker at muligheten for å bruke desktop er tilstede, men når brettet først har en desktop der du kan kjøre programmer i vinduer, så hadde det vært greit å kunne kjøre apper på desktopen også.

Business or pleasure

Når alt kommer til alt ser vi ingen grunn til å trekke Atve Tab for desktop-løsningen. At den i det hele tatt har en slik mulighet ser vi på som et pluss. At det ikke funger optimalt er et minus. Dermed går det omtrent opp i opp.

For businessbrukere havner Windows RT lett mellom to stoler. Siden det ikke er en fullverdig PC, vil det være begrenset hvilke programmer du kan kjøre på det. Og utvalget av apper som kan erstatte de tradisjonelle PC-programmene kan i beste fall karakteriseres som svært magert.

Du har riktig nok Office-appene Word, Excel, Powerpoint og One Note, men disse kjører bare i det lite fingervennlige skrivebordsmiljøet (desktop).

Kobler du til mus og tastatur kan du jobbe med Office-programmene slik du er vant til på en PC. Du kan merke tekst, klippe, lime, høyreklikke og gjøre flere operasjoner du muligens har savnet på andre nettbrett.

One Note

Programmet One Note har ikke funksjon for lydopptak, til tross for at du i hjelpemenyen får beskrevet hvordan denne funksjonen skal aktiveres. Det er litt irriterende når funksjoner er fjernet fra programvaren, men ikke fra veiledningen.

Onenote har mange funksjoner, men ikke opptak.
Onenote har mange funksjoner, men ikke opptak.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En positiv detalj er at brettet kan kobles til skytjenesten Office.com. Det gjør det enklere å jobbe med fellesprosjekter, samtidig som du kan jobbe på tvers av plattformer.

En god e-postleser, men ingen Outlook

E-postleseren er god og gir fin oversikt. Du har ikke Outlook-program på Ativ Tab, men e-postleseren lar deg synkronisere mot en Outlook Exchange-server, i tillegg til at du kan sette opp kontoer for Hotmail, Googles G-mail, Yahoo og AOL. Du kan også sette opp POP og IMAP-kontoer, og i praksis få tilgang til de aller fleste e-postsystemer.

Krever serveren din en sikker VPN-forbindelse må du gå til innstillingene på desktop for å legge dette til.

Litt pussig er det at det er enklere å sette opp en iPad mot Microsoft Exchange Server, enn det er å sette opp et Windows RT-brett. Sist vi konfigurerte en iPad var det tilstrekkelig med brukernavn og passord. Windows-brettet vil ha serveradresse og domene i tillegg.

Siden dette ikke er Outlook, vil brettet dukke opp som mobil enhet. Det betyr ikke så mye for de fleste, men for den som har ti brett og smartmobiler eller mer, blir dette en hemsko. Exchange Server tillater nemlig ikke mer enn ti mobile enheter på samme konto.

Problemet rammer nok små bedrifter som deler en e-postkonto oftere enn det rammer privatpersoner.

Korrekturfunksjonen virker ikke i Word, men den virker når du skal skrive e-post.
Korrekturfunksjonen virker ikke i Word, men den virker når du skal skrive e-post.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ordlista virker i kalenderen ...

En pussig detalj – om du legger inn tekst i avtaler eller e-post, så dukker det opp korrekturlinje under ordene som ikke er skrevet på korrekt norsk. Her er det altså en ordliste, mens det ikke finnes en slik i Word.

Kontaktlisten din synkroniseres med kontoene du har lagt til i e-postleseren, eller du kan legge til flere kontoer som Twitter, Facebook eller LinkedIn direkte i kontaktapplikasjonen.

Samsung Ativ Tab P8510

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen