TEST: Samsung Ativ S (I8750)

Test Samsung Ativ S (I8750)

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Samsungs Windows-flaggskip overbeviser

Men holder det til å slå konkurrentene Nokia Lumia 920 og HTC 8X?

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, SmartGlass, Xbox Music
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (USB on the go, ikke HDMI/MHL-støtte), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube, Xbox Music, Xbox Movies, ChatOn, Samsung Music Hub, Family Story, MiniDiary, Photo Editor

Kameraoppløsning: 8 megapiksler hovedkamera, 1,9 megapiksler frontkamera
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps)


Kort sagt:
God formatstøtte
Bra kamera

Ingen støtte for HDMI
Uoversiktlig musikkspiller
Programmet Family Story lar deg dele bilder og informasjon om hva som skjer med familie og venner.
Programmet Family Story lar deg dele bilder og informasjon om hva som skjer med familie og venner.
Musikkavspilling på Windows Phone kan være ganske forvirrende. Samsung Music Hub lar deg laste ned og kjøpe musikk.
Musikkavspilling på Windows Phone kan være ganske forvirrende. Samsung Music Hub lar deg laste ned og kjøpe musikk.

Med en fantastisk skjerm på hele 4,8 tommer og svært kraftig maskinvare burde alt ligge til rette for at denne telefonen skal være perfekt til ikke bare nytte – men også underholdning.

Vår test viser at telefonen fint klarer å spille av de aller fleste videoformatene vi prøvde, inkludert DivX- og Xvid-kodede filer, WMV-, MPEG4- og H.264-filer. Men den klarte ikke MKV-filer, et format som etter hvert er blitt ganske utbredt.

Video ser fantastisk ut på den store skjermen.

Et stort pluss med Windows Phone 8 er at du kan dra og slippe filer over til telefonen, uten å måtte gå veien om Zune-programvaren. I stedet kan du bruke Utforsker i Windows. Har du Mac må du installere Windows Phone App for Mac. Der har du mulighet til å bla gjennom filer, og du kan synkronisere musikk, bilder og videoer fra iTunes. Men det er også mulig å dra filer, for eksempel musikk, direkte over fra Finder på Mac-en over til Windows Phone

Uoversiktlig musikkspiller og -butikk

Musikkspilleren i Windows Phone 8 heter "Musikk + videoer" på startskjermen. Når du går inn i denne får du opp valg for å starte avspilling av lokalt lagret musikk eller videoer, eller du kan velge Store for å gå til Microsoft Store hvor du kan laste ned musikk. Sistnevnte er den samme butikken som brukes til nedlasting av spill og apper. Etter at du har kommet inn i Store må du trykke Musikk igjen for å komme til det stedet i Store hvor du kan kjøpe musikk.

Dette kan virke litt forvirrende. Det er mange veier som fører til "musikk", og vil du abonnere på Microsofts musikktjeneste Xbox Music må du registrere deg via en nettside som dukker opp når du trykker linken "Music Unlimited". Så får du tilsendt en registreringskode på e-post som du så må taste inn, før du må tilbake til musikkappen igjen. Hvorfor kan ikke alt gjøres fra appen? Det bidrar heller ikke til å redusere forvirringen at Samsung har lagt ved sin egen musikktjeneste Samsung Music Hub. De ulike tjenestene ligner utseendemessig på hverandre, og vi satt stadig vekk og klødde oss i hodet; er vi i musikkspilleren, i musikkbutikken til Microsoft, eller i musikkbutikken til Samsung? Og hvordan havnet vi her?

Samsung Music Hub gir deg mulighet til å kjøpe og laste ned musikk fra 7Digital. Et album koster typisk 80 kroner, ett spor 12 kroner. Music Hub har også en lenke til "Min enhetsmusikk", slik at du har en snarvei til musikken du har lagt manuelt på telefonen – eller kjøpt fra andre steder.

Det å finne igjen musikken, lage spillelister og ikke minst komme seg tilbake til "spiller nå"-skjermbildet, få byttet sang eller pause den sangen du spiller, kan være veldig knotete.

Skal du streame musikk kan du gjøre dette via Xbox Music, men vi anbefaler at du heller prøver den norske tjenesten Wimp. Den er både mer innholdsrik, og lettere å bruke.

Lydkvaliteten ved avspilling av musikk var god, i hvert fall så lenge du kobler til et par gode hodetelefoner. Men vi kunne ikke spille veldig høyt når vi brukte litt tungdrevne hodetelefoner. Der har HTC 8X et fortrinn, siden den benytter en høyere utgangsspenning på hodetelefonutgangen – nok til å drive selv større hodetelefoner. Vi fikk ikke med ørepropper med vårt testeksemplar, men de som følger med Samsungs toppmodeller pleier å være helt greie – selv om våre audiofile lesere nok vil ønske seg noe enda bedre.

Photo Editor er et nyttig verktøy hvis du trenger å beskjære eller justere bilder du tar med kameraet.
Photo Editor er et nyttig verktøy hvis du trenger å beskjære eller justere bilder du tar med kameraet.

Kamera

Hovedkameraet i telefonen har en oppløsning på 8 megapiksler, mot 8,7 på Nokia Lumia 920. Ativ S har heller ikke den bildestabilisatorteknologien Nokia skryter av, som skal gjøre Lumia-kameraet spesielt godt til å ta bilder i dårlig lys. Det betyr imidlertid ikke at Samsung Ativ S har et dårlig kamera. I våre tester viste det seg faktisk at automatikken på Ativ S gjorde en bedre jobb enn Lumia 920, spesielt i tilfeller der deler av bildet var sterkt opplyst. I ett av testbildene våre (se bildekarusell nedenfor) blir Lumia 920-kameraet lurt av den lyse himmelen til å undereksponere bildet vi tok av Stortinget. På Ativ S ble bildet perfekt.

Kameraet har samme spesifikasjoner som det som brukes i Galaxy S III – og er muligens det samme. Bildene vi tok med kameraet har i likhet med bildene fra S III god detaljgjengivelse og generelt god kvalitet. Totalt sett mener vi bildekvaliteten er der du kan forvente at den skal være når du kjøper en kostbar toppmodell som Samsung Ativ S.

Samsung har for øvrig lagt ved en app som heter Photo Editor, som lar deg gjøre enkel bildebehandling. Du kan blant annet beskjære bildene, justere lysstyrke, kontrast og fargemetning, rotere bildene eller legge på ulike effekter og rammer. Bilder kan deles direkte fra Photo Editor, for eksempel til Facebook – eller via NFC ("Berør + send").

Xbox Smartglass lar deg styre spill rett fra mobiltelefonen, eller få informasjon om spillene.
Xbox Smartglass lar deg styre spill rett fra mobiltelefonen, eller få informasjon om spillene.

Godt utvalg spill

Utvalget av apper til Windows Phone er som nevnt tidligere i denne testen ikke så veldig mye å skryte av. Men er du glad i å spille spill vil du antagelig bli gledelig overrasket. Besøker du Xbox-tjenesten på Ativ S finner du nemlig et stort utvalg av kjente spill – mange av dem veldig gode. Kjente spillutviklere som Sega, Gameloft, Electronic Arts, Rovio og Microsoft Studios er på plass.

Xbox-appen på telefonen er koblet opp mot Xbox-kontoen din – hvis du har en slik. Det betyr at du vil finne igjen spillfiguren ("avataren") din på telefonen, du vil få oversikt over dine egne og venners prestasjoner – og du vil kunne ta i bruk en ny tjeneste som heter Xbox SmartGlass.

Xbox Smartglass krever at telefonen og Xbox-konsollen står i samme nettverk. Du vil da få opp informasjon på mobiltelefonen om spillet som kjøres og hva som skjer. Det er også mulig å bruke mobilen som fjernkontroll for å kontrollere spill på Xbox-en eller navigere i menyene. Hele skjermen blir da en berøringsfølsom pekeplate som du bruker til å styre ved å bevege fingeren. De ulike knappene på Xbox-kontrolleren vises i hvert hjørne av telefonen, bortsett fra A-knappen som du aktiverer ved å tappe med fingeren et sted midt på skjermen.

Xbox Smartglass fungerte greit nok, men av og til gikk det litt tregt – og responsen var ikke like god. Det fungerer nok bedre til å hente frem informasjon om spill og navigere i menyer, enn til å styre selve spillene. Men det meste du får i Smartglass får du jo også på TV-skjermen ved å bruke Xbox-kontrolleren, så vi er ikke helt sikre på om vi ser den helt store nytteverdien.

Dagbok

Ellers nevner vi at det følger med en dagbok (Samsung MiniDiary), som lar deg legge inn tekst, bilder og talenotater for dagen i dag. Det følger også med en app som heter Family Story, som lar deg dele bilder og historier med familie og venner. Og skulle ikke vennene dine ha tilgang til en Windows-mobil, kan innholdet også deles via nettsidene familystory.com.

Her kan du se noen bilder vi har tatt med Samsung Ativ S. Til slutt i bildegalleriet har vi også tatt med tre bilder hvor vi sammenligner med Nokia Lumia 920. Trykk på den grønne pilen øverst til høyre for å laste ned bildet i full størrelse:

Sammenligning Lumia920 og Ativ S.
Samsung Ativ S viste seg å være mye bedre til å la være å undereksponere motiver med mye lyse områder – som her hvor den lyse himmelen får Lumia 920 til å undereksponere bildet av Stortinget. Begge kameraene er brukt på full automatikk.
Sammenligning Lumia920 og Ativ S.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S med abonnement

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen