TEST: Samsung Ativ S (I8750)

Test Samsung Ativ S (I8750)

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Samsungs Windows-flaggskip overbeviser

Men holder det til å slå konkurrentene Nokia Lumia 920 og HTC 8X?

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: EDGE / GPRS 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz. 3G / HSPA+ 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
Internetthastighet: Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2,4 og 5 GHz). UMTS (3G). HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 3.1 + A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 13 timer samtale, 10 døgn og 10 timer hviletid, 2300 mAh batteri

Maskinvare: Dual Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Ja, micro-SD
Nettleser: Internet Explorer HTML5
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Samsung Now (vær, valuta, aksjer, nyheter), Lommebok, Office-støtte, nettleser, kart, ChatOn, kalender, kalkulator, OneNote.
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook, MSN

Kort sagt:
Minnekortstøtte
Svært god ytelse
De raskeste trådløse tilkoblingene
NFC-støtte
Rask og god nettleser
Fullverdig kontorapplikasjon
Ikke 4G-støtte
Ikke tidsstyring av push i e-postleser
Ikke sving-for-sving-navigasjon
Samsung Ativ S har en fysisk Hjem-tast. Tilbakeknappen og søkeknappen er av touch-typen.
Samsung Ativ S har en fysisk Hjem-tast. Tilbakeknappen og søkeknappen er av touch-typen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
OneNote er en utmerket notatblokk-app som synkroniserer notatene dine mellom PC og mobil.
OneNote er en utmerket notatblokk-app som synkroniserer notatene dine mellom PC og mobil.
Lommebok-appen samler kortinformasjon på ett sted.
Lommebok-appen samler kortinformasjon på ett sted.
Samsung Now-appen gir deg vær, nyheter, aksjekurser og valutakonvertering på ett sted.
Samsung Now-appen gir deg vær, nyheter, aksjekurser og valutakonvertering på ett sted.
Kartene kommer fra Nokia, men vi savner sving-for-sving-navigasjonen du finner på Lumia 920.
Kartene kommer fra Nokia, men vi savner sving-for-sving-navigasjonen du finner på Lumia 920.

Spesifikasjonene i Windows-mobiler styres i stor grad av Microsoft, og derfor er innmaten ganske lik for eksempel Nokia Lumia 920 og HTC 8X. Her finner du den samme tokjerners Snapdragon S4-brikken med to 1,5 GHz prosessorkjerner av typen "Krait" – noe som betyr at ytelsen er svært god. Menyer flyter jevnt og pent og uansett hvilke apper vi prøvde så var det null ventetid – heller ikke ved veksling mellom apper. Dette kan du for øvrig gjøre i Windows Phone ved å holde inne tasten med tilbakepilen et lite sekund. Da får du opp en oversikt hvor du kan bla mellom de siste appene du har hatt oppe.

Selv om Ativ S har mange likheter med andre Windows Phone 8-mobiler, som Lumia 920, har den én stor fordel: Det er mulig å utvide lagringsplassen i Ativ S med et micro-SD-kort. I spesifikasjonene står det opptil 32 GB, men vår test viser at det går helt fint å bruke også et 64 GB-kort hvis du formaterer det i telefonen.

Ativ S mangler 4G-støtte (LTE), slik konkurrenten Nokia Lumia 920 har. Men begge telefonene støtter raskeste versjon av 3G, opptil 42,2 Mbps nedlasting. Telefonen har ellers det aller meste man forventer å finne i en toppmodell, som støtte for wi-fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS, osv.

Det er "selvfølgelig" støtte for NFC – det vil si trådløs overføring over korte avstander. NFC vil kunne bli brukt til blant annet kommende løsninger for mobilbetaling, eller til enkel utveksling av informasjon mellom to mobiltelefoner.

Skulle vi savnet noe av det som finnes på de konkurrerende Windows Phone 8-mobilene, måtte det kanskje være trådløs lading – slik du finner på Lumia 920. Men det er ingen "big deal".

Batteriet er på 2 300 mAh, Lydkvaliteten under samtale var veldig god.

Mye god programvare

En av de virkelig store fordelene med Windows-mobilene, er at du får med Microsofts Office-pakke. Dette er en enda bedre løsning enn "Office-klonene" som ofte følger med Android-mobiler (som Polaris Office). Ikke bare er du nesten garantert at filene du redigerer på PC-en lar seg redigere på mobilen uten at du ødelegger formateringen. Brukergrensesnittet er også enda enklere og mer strømlinjeformet.

I tillegg til å kunne vise, åpne og redigere dokumenter i Word-, Excel- eller PowerPoint-format, kan du også koble deg til Sharepoint-områder, samt lagre og vise/redigere filer som ligger lagret på Microsofts egen skytjeneste SkyDrive.

Office-appen OneNote fortjener også å bli omtalt i positive ordelag. Denne appen ligner litt på Evernote, og lar deg skrive notater og lagre dem i nettskyen. Notatene synkroniseres automatisk mellom PC og mobil. OneNote på mobil lar deg legge inn lydopptak, men av en eller annen grunn legger dialogboksen med lydopptaket seg over tekstfeltet der du noterer. Dermed kan du ikke ta notater samtidig som du spiller inn lyden – en av de store fordelene med PC-versjonen av OneNote.

Men alt i alt er OneNote en svært god notatapp.

God nettleser

Nettleseren i Ativ S er den samme Internet Explorer-nettleseren vi finner på andre Windows Phone-mobiler. Den er lynrask og fungerer veldig godt.

Microsoft har valgt å plassere adressefeltet helt nederst i nettleseren, i stedet for på toppen. Det gjør at du har lett tilgang til adressefeltet med tommelen, noe vi setter pris på. Men fanehåndteringen er ikke like god som på Google Chrome (som for øvrig ikke finnes til Windows Phone). Du må først trykke en knapp for å få opp en meny, og så trykke faner. På Chrome er det ett trykk for å vise fanene. Likevel – dette er bagateller, nettleseren er som sagt svært god.

Full oversikt i e-postleseren

E-postleseren og kalenderen på denne telefonen er god, og støtter flere samtidige kontoer. E-postleseren støtter at du kan koble sammen innbokser fra flere ulike kontoer, slik at disse vises samlet i én innboks. Men vi kunne ønsket oss en fargekoding av e-posten, slik at du kan se hvilken e-post som er sendt til hvilken konto.

E-postleseren mangler mulighet til å definere regler for hvordan e-posten skal oppføre seg til ulike tider på døgnet – for eksempel hvis du vil ha push-e-post kun på dagtid.

Det er imidlertid flere ting som er virkelig bra med e-postleseren på Windows Phone. Som for eksempel at du kan trykke på navnet til avsenderen av en e-post og komme rett inn på kontaktkortet til denne personen. Der kan du velge å sende SMS, ringe, eller trykke på adressen for å bli tatt rett til kartet. Du får også oversikt over all kommunikasjon du har hatt med vedkommende, som e-poster og SMS-er.

Har du personen på Facebook, LinkedIn eller Twitter, får du også opp aktiviteter i disse nettverkene. Du kan til og med gå inn og kikke på bildealbum personene har gjort tilgjengelig via Facebook. Dette kan gjøres enten ved å klikke på en avsender av en e-post, eller ved å gå inn i Personer-appen som du har tilgjengelig fra startskjermen.

Ikke sving-for-sving-navigasjon

Kartene i nye Windows Phone 8 er basert på Nokia Maps, men selv om selve kartene er like gode mangler kartappen en del av funksjonene du finner i Nokia Kart på Nokia Lumia 920. Og selv om du kan få veibeskrivelser er det ikke sving-for-sving-navigasjon, slik som på Lumia 920.

Kartene er greie nok, men litt mangelfulle. Men ett stort pluss er at du kan laste ned kart på forhånd og lagre dem lokalt på telefonen, slik at du slipper utgifter til datatrafikk for eksempel når du befinner deg i utlandet.

Lommebok

En app som er standard i Windows Phone 8, er Lommebok. Denne samler informasjon om kredittkort, debetkort, medlemskort og kuponger på ett sted. Du kan for eksempel legge inn MasterCard- og Visa-kortet ditt. Det er også støtte for PayPal. De ulike betalingsmetodene du har lagt inn i lommeboken vil bli tilgjengelig blant annet i app-butikken Microsoft Store.

Lommebok-appen lar deg ikke betale med mobilen i butikker.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S med abonnement

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen