TEST: Samsung Ativ S (I8750)

Test Samsung Ativ S (I8750)

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Samsungs Windows-flaggskip overbeviser

Men holder det til å slå konkurrentene Nokia Lumia 920 og HTC 8X?

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse:13,72 x 7,05 x 0,87 cm
Vekt: 135 gram
Skjerm: Super AMOLED, 4,8 tommer, 1280 x 720 piksler (306 ppi), kapasitiv, ripesikker Gorilla Glass 2
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, MicroSD
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra ca. 3950 kroner

Kort sagt:
Super skjerm
Raske menyer
Svært god byggekvalitet
Windows Phone 8 er enkelt å bruke
Forholdsvis tynn

Litt rotete menyer i noen sammenhenger
Noen vil synes telefonen er for stor
Bakdekselet til Samsung Ativ S er laget i plast, men har en tekstur som får det til å fremstå som børstet metall.
Bakdekselet til Samsung Ativ S er laget i plast, men har en tekstur som får det til å fremstå som børstet metall.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung Ativ S (til høyre) er en del tynnere enn Nokia Lumia 920 (til venstre).
Samsung Ativ S (til høyre) er en del tynnere enn Nokia Lumia 920 (til venstre).Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung Ativ S.
Samsung Ativ S.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung Ativ S er 8,7 milllimeter tykk.
Samsung Ativ S er 8,7 milllimeter tykk.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Fra venstre: Samsung Ativ S, Nokia Lumia 920 og Apple iPhone 5.
Fra venstre: Samsung Ativ S, Nokia Lumia 920 og Apple iPhone 5.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser startskjermen i Windows Phone 8 ut.
Slik ser startskjermen i Windows Phone 8 ut.

Da Samsung lanserte Ativ S på IFA-messen i Berlin slo de Nokia på målstreken; Samsung Ativ S var verdens første telefon med Microsofts nye Windows Phone 8-operativsystem. Etter å ha hatt mulighet til å teste telefonen grundig i en ukes tid, sitter vi igjen med et solid inntrykk.

Ativ S har veldig mange likheter med Windows Phone 8-toppmodellene fra konkurrentene Nokia og HTC, men det er likevel en del ting som skiller. Det går blant annet på hvilke apper som følger med, men også enkelte forskjeller i maskinvaren. Mer om dette senere.

Flott skjerm

Med en 4,8 tommer stor skjerm er Ativ S den Windows Phone 8-mobilen på markedet som har den største skjermen. Skjermen er litt større enn Lumia 920, som kommer med en 4,5-tommers skjerm. Likevel veier telefonen 50 gram mindre og den er en god del tynnere (Ativ S er 8,7 mm tynn mens Lumia 920 måler 10,7 mm). De to konkurrentene er omtrent like brede, men Ativ S er ca. 7 mm lengre. I praksis fremstår de to telefonene som noenlunde like store.

Skjermen skal være den samme som den som brukes i Samsung Galaxy S III.

Glasset foran skjermen til Ativ S er i likhet med Lumia 920 av typen Corning Gorilla Glass 2, det vil si at det er så godt som ripesikkert. Glasset dekker hele fronten av telefonen, og er rundet av i hjørnene. Det er slipt så det buer svakt ned langs kantene, noe som bidrar til at telefonen designmessig virker veldig forseggjort.

Skjermpanelet er av typen Super AMOLED, mens Lumia 920 bruker et IPS-panel. Begge skjermene er svært gode, og det er vanskelig å utpeke den ene som bedre enn den andre. Det er litt mer "trøkk "i fargene på Super AMOLED-skjermen i Ativ S – men så vil sikkert noen argumentere med at fargene kanskje er mer realistiske på Lumia 920.

Skjermen kan i motsetning til Lumia 920-skjermen ikke betjenes med hansker (hvis du ikke har spesialhansker).

Pen design

Designmessig har Ativ S mange likheter med Samsung Galaxy S III. Baksiden av telefonen er i likhet med S III laget av plast, men i stedet for en blank overflate har Samsung laget dekselet med en slags tekstur som får det til å se ut som børstet metall. Det er også riller nederst som ser ut som et metallgitter som ligger under "metalldekselet" – men som egentlig bare er en del av selve det avtakbare plastdekselet. Alt i alt synes vi disse designelementene er vellykket. Men bakdekselet får fort riper, og da er det ikke sikkert metallillusjonen er like overbevisende når telefonen begynner å bli velbrukt.

Telefonen har avrundede former og sammen med en metallramme som går rundt hele telefonen og en heldekkende glassfront bidrar dette til at telefonen både ser bra ut – og ligger godt i hånden. Om det litt flåsete går an å si at et produkt "oser av kvalitet", så er vel dette en passende beskrivelse for Samsung Ativ S.

Windows Phone 8

Windows Phone 8 er enkel å bruke, og i motsetning til på en iPhone eller en Android-telefon så kan app-ikonene ("flisene") vise informasjon. Det betyr at du kan få informasjon om for eksempel kalenderhendelser, uten å måtte gå inn i kalenderen. Det blir nesten som en mellomting mellom app-snarveiene på iPhone og widgetene på Android.

Den nye versjonen av Windows Phone ligner veldig på forrige versjon – men det er likevel en del forskjeller. Den mest synlige forskjellen er at de firkantede ikonene som startskjermen består av nå kan være i tre ulike størrelser, i stedet for to. Mulighet for små fliser som bare tar opp en fjerdedel av plassen til en vanlig kvadratisk flis gjør at du får plass til mye mer på startskjermen, og du har større muligheter til å tilpasse startskjermen til dine egne behov. Samtidig er det fort at startskjermen kan virke mer rotete – hvis du ikke er av den ryddige typen.

Microsoft liker for øvrig å skifte navn på ting så snart du endelig har lært deg navnetet. De kalte inntil nylig brukergrensesnittet på disse telefonene for "Metro", nå heter det "Modern UI". Men prinsippet er det samme.

De fleste apper som fungerer i tidligere versjoner av Windows Phone skal fungere også i Windows Phone 8. Men vår erfaring er at dette ikke alltid stemmer. Vi opplevde at noen apper ikke fungerte, blant annet NSB-appen.

Utvalget av apper i Windows Phone Store (tidligere "Marketplace") er for øvrig ikke all verden ennå – men det begynner å komme seg. Ikke alle de kjente appene er på plass ennå, og noen av appene er heller ikke like gode som i Android- eller iPhone-versjon.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S med abonnement

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen