Samordna datarot
(Bilde: iStock)

Samordna datarot

Rundt 500 studenter risikerer å bli stående uten studieplass fordi vitnemålet ikke er blitt registrert i systemet.

Flere unge som står uten studieplass selv om karakterene deres er gode nok i følge Bergens tidende . De har sendt søknadene sine til Samordna opptak og referert til vitnemålene sine, men søknadene ble underkjent fordi vitnemålene ikke var blitt registrert.

På skolen fikk de før de sluttet vite at vitnemålene var sendt inn elektronisk til registrering i Norsk vitnemålsdatabase. Derfor regnet de med at alt var i orden, men så enkelt var det ikke.

Studentene får nemlig beskjed når vitnemålet er registrert. Om det har vært en feil i den elektroniske registreringen, og de ikke fått en slik bekreftelse, må de selv melde fra og sende en papirkopi i stedet. Dette har langt fra alle fått med seg, og har sendt søknadene sine i god tro.

Bergens Tidende har lagt fram saken for Jan Fridthjof Bernt som er professor i forvaltningsrett. Han mener Samrodna opptak bryter loven og viser til §11 i forvaltningsloven, der det står at forvaltningsorgan har alminnelig veiledningsplikt. Det mener han innebærer å sende særskilt varsel til alle søkere som mangler nødvendig dokumentasjon, og gi dem en frist til å fremskaffe denne.

Professsor Jan Fridthjof Bernt.
Professsor Jan Fridthjof Bernt.Foto: Magnus Vabø/UiB

– Vedtaket om opptak eller ikke-opptak på utdanning kan bli helt avgjørende for unge menneskers videre livsløp, og det må stilles store krav når slike beslutninger tas. Jeg synes ikke det ser ut som om dagens system oppfyller disse kravene, sier Bernt.

Samordna opptak mener at prosedyrene er gode nok og at det bare er en liten del som ikke har fått med seg at de er ansvarlige for å framskaffe dokumentasjonen. De påpeker også at det er mulig for søkerne å få prøvet sakene sine gjennom Klagenemda.

– Det må være helt rimelig at man har et system som fanger opp feil og retter dem opp i ettertid. Hvis det er noen som ikke får studieplass fordi de ikke er varslet om manglende vitnemål, bør man skaffe ressurser til flere studieplasser, sier Bernt.

Hva som skjer med dem som sitter uten studieplass er foreløpig uvisst.

Kilde: Bergens tidende

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen