Sammenlignet superserver med Xeon


IBM z900 - litt dyrere enn standard dual-Xeon

Det kommer stadig noen nye anti-Linux-kampanjer fra Microsoft, men den som ble kjørt i Storbrittannia for kort tid siden fikk "The Advertising Standards Association" til å reagere. Reklamen påsto nemlig at Linux var mye dyrere i drift enn Windows.

Problemet med reklamekampanjen var at de to operativsystemene kjørte på vidt forskjellig hardware. Linux-systemet ble satt opp på en IBM z900, som i utgangspunktet er en meget dyr "enterprise-server". Du kan lese mer om denne server-plattformen her: IBM zSeries 900. Windows ble satt opp på en dual-Xeon (900 MHz), der hardware-kostandene selvsagt var mye lavere enn for IBM-systemet.

Konklusjonen til Microsoft ble dermed at Linux var mye dyrere både i innkjøp og drift. Man trenger neppe mye mellom ørene for å forstå at dette ikke stemmer. "The Advertising Standards Association" reagerte denne uken og ba Microsoft stoppe den villedende reklamen med øyeblikkelig virkning. Et interessant spørsmål til Microsoft kunne kanskje være hvorvidt avdelingen som lagde denne reklamen faktisk var oppmerksom på prisforskjellen mellom IBM sin 16-veis toppmodell og et standard dual-Xeon system.

Kampanjen til Microsoft kan vel omtrent sammenlignes med en pristest for tilsvarende bilstereoanlegg der man setter det ene produktet inn i en Audi S8 og det andre i en Fiat Uno og påstår at førstenevnte har ti ganger høyere pris enn konkurrenten.

Rent generelt om driftskostander Windows vs. Linux på samme hardware-plattform kan man vel si at dette i mange tilfeller kommer an på kompetansen til de personene som jobber på drift. De fleste vil nok allikevel påstå at Linux gir flere muligheter (progamvare, funksjonalitet, sikkerhet, oppdateringer) til en desidert lavere pris - i mange tilfeller gratis, bortsett fra driftspersonell.

(Kilder: The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen