Sammen om europeisk GPS

Alternativ tekst mangler

Ved begynnelsen av året skrev vi at EU har sett seg lei på å bruke den amerikanske GPS-teknologien for navigering. Unionen er i gang med å lage sitt eget navigasjonssystem, og nå vil også sørkoreanerne være med.

Én meters nøyaktighet
EUs eget navigasjonssystem heter Gallileo, og den første Galileo-satellitten ble skutt opp allerede i fjor. Galileo-systemet skal være i stand til å gi langt mer nøyaktig informasjon enn amerikanernes GPS-system. For mens nøyaktigheten til GPS begrenser seg til mellom tre og fem meter, kan Galileo gi nøyaktig posisjon helt ned til én meter.

I følge Computerworld kan EU og Sør-Korea samarbeide på flere plan i sammenheng med Galileo, som for eksempel forskning og opplæring, markedsutvikling, standarder, sertifiseringer og reguleringer.

Ett av argumentene for å ha et eget navigeringssystem i Europa er at USA når som helst kan stenge ned sitt GPS-system i hele eller deler av verden. Men dette har foreløpig ikke skjedd.

Sivilt prosjekt?
Galileo skal også være det første navigeringssystemet som lages uten militære hensikter. Men det spekuleres i hvor sivilt systemet egentlig er. Galileo vil nemlig sannsynligvis være en sentral del i den planlagte EU-hæren. I følge The Space Review er tanken på å kalle Galileo et sivilt prosjekt "like dumt som som å uvikle et sivilt hangarskip eller et sivilt, pansret troppeforlytningskjøretøy".

Hvis du vil benytte deg av Galileos navigering når systemet blir tilgjengelig i 2010, må du regne med å betale for det. Galileo skal nemlig ikke være en gratis tjeneste slik som GPS er i dag. Men EU og USA samarbeider om å gjøre de to teknologiene kompatible med hverandre, slik at du i fremtiden kan bruke én navigasjonsenhet til begge tjenestene.

(Kilder: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen