SAMLETEST: Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre
Samletest
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre

Se hvilken du bør kjøpe hvis du vil ha et dønn stabilt og lynkjapt trådløst nett hjemme.

Alle de tre trebåndsruterne vi har testet er uten tvil svært gode produkter, men de har alle sine fordeler og ulemper – og én av dem gjør det gjennomgående litt bedre enn de to andre på de fleste punkter.

Best grensesnitt

Den ruteren som har det beste brukergrensesnittet er uten tvil Asus RT-AC3200. Her har konkurrentene virkelig mye å lære. Til tross for at ruteren er ekstremt velutstyrt og har alt av funksjoner selv de mest kravstore av oss forventer, er menyene svært oversiktlige. 

Også D-Link DIR-890L har et god brukergrensesnitt, men vi tror avanserte brukere nok vil foretrekke de litt mer utvidede mulighetene du finner i Asus RT-AC3200 eller Netgear Nighthawk X6. 

Hvilken er kjappest?

I en sammenligningstest av rutere kommer vi selvfølgelig ikke utenom hastighetsmålinger. Det viktigste med en trådløs ruter er jo at du får god hastighet, og at rekkevidden er så god som mulig – slik at du forhåpentligvis ikke trenger mer enn én trådløs ruter for å dekke hele huset.

Her er noen ytelsesmålinger:

På kort avstand var det Asus og Netgear som gjorde det desidert best. Men så snart vi målte litt lenger unna – på middels lange avstander, var forskjellene mindre. 

Når vi målte på lange avstander, på soverommet i andre etasje i huset, var det imidlertid én ruter som utklasset begge de to andre. Asus RT-AC3200 var den eneste som klarte å oppnå en stabil 5 GHz-forbindelse på denne avstanden. Vi oppnådde hele 134 Mbps i snitt, mens D-Link-ruteren klarte bare 13 Mbps på en svært ustabil forbindelse. Netgear-ruteren klarte ikke å opprettholde forbindelsen i det hele tatt. Også på 2,4 GHz leverte Asus-ruteren vesentlig høyere hastigheter enn de to andre ruterne. 

Konklusjon og alternativer

Foto: Asus

Du blir antagelig fornøyd uansett hvilken av disse ruterne du velger. Men skal du ha det beste av det beste, er det ingen tvil om at det er Asus RT-AC3200 du bør velge. Dette er uten tvil den beste ruteren vi har hatt på testbenken. Det er den som har gitt oss best rekkevidde og høyest hastigheter, og den har det beste brukergrensesnittet og de smarteste funksjonene. 

Best i test går derfor til Asus RT-AC3200.

Men prislappen på rundt 3000-3400 kroner er ganske heftig, og i skrivende stund får du kjøpt Netgear Nighthawk X6 til under 2200 kroner – og da får du en nesten like god ruter til en vesentlig lavere pris. Uavhengig av pris mener vi også at Netgear-ruteren er den nest beste ruteren i denne testen, mens D-Link havner på sisteplass – hovedsakelig på grunn av ytelsesmålingene.

Er ikke en trebåndsruter kjempeviktig for deg, kan du også vurdere en av fjorårets beste tobåndsmodeller, Asus RT-AC87U. Dette er en knallbra ruter med gode spesifikasjoner og svært høy ytelse, som nå koster rundt 2000 kroner.

Fortsatt usikker? Les de komplette testene av trebåndsruterne her:

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen