SAMLETEST: Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre
Samletest
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre

Se hvilken du bør kjøpe hvis du vil ha et dønn stabilt og lynkjapt trådløst nett hjemme.

Hvorfor en trebåndsruter?

En trebåndsruter er som nevnt en ruter som i tillegg til å sende på 2,4 GHz også sender på to andre frekvenser i området rundt 5 GHz. De ulike frekvensbåndene dukker opp som tre ulike wifi-nettverk, men du kan la begge 5 GHz-båndene ha samme navn – da vil ruteren automatisk koble seg til det som gir best ytelse til enhver tid (teknologien kalles «Smart Connect»). 

De høyeste hastighetene får du på 5 GHz, men det er ikke alle enheter som uten videre kan koble seg til et hvilket som helst av frekvensbåndene. Noen støtter bare 2,4 GHz, andre støtter ett av 5 GHz-båndene, mens mange av de nyeste enhetene støtter alle tre frekvensbåndene. 

Slik forklarer Netgear selv fordelen med tre bånd. Netgear er imidlertid langt fra alene om dette.
Slik forklarer Netgear fordelen med tre bånd. Prinsippet er det samme også på de to ruterne fra D-Link og Asus.

Nye trebåndsrutere er bedre enn gamle rutere på å takle mange ulike enheter som kommer og går i nettet ditt, og med Smart Connect vil ruteren automatisk passe på at enhetene dine kommuniserer på den raskeste og beste måten. De nye ruterne er også ofte gode på å prioritere trafikken i nettet, slik at for eksempel jevn strømming av Netflix-video prioriteres foran nettsurfing og synkronisering av Dropbox-mappene dine.

Fordelen med 5 GHz er at det er mindre «støy» i dette området, og du får også høyere overføringshastigheter når det brukes høyere frekvenser. Til gjengjeld blir rekkevidden kortere. Derfor vil du normalt ønske å være tilkoblet 5 GHz når du er nær ruteren, mens 2,4 GHz kan fungere best i de rommene i huset som ligger et stykke fra ruteren.

Sender mange datastrømmer samtidig

En annen grunn til at de nye trådløse ruterne bedre håndterer mange enheter, er at de støtter det som kalles MU-MIMO – Multiuser Multiple Input/Multiple Output. Det betyr at ruteren kan sende separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt.

Nye rutere støtter også det som kalles beamforming, som er en teknologi som sørger for at radiosignalene fra ruteren ikke går i hytt og pine i alle retninger samtidig, men automatisk fokuserer signalet mot enheter som støtter teknologien.

Her er en kort gjennomgang av de tre ruterne vi har sammenlignet, før vi konkluderer på neste side.

Asus RT-AC3200.
Asus RT-AC3200. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Asus RT-AC3200

Dette er den dyreste ruteren i testen, men også den mest velutstyrte. 

Ruteren har støtte for beamforming, som fokuserer signalet mot de tilkoblede enhetene, og med Smart Connect-funksjonen trenger du ikke å tenke på hvilket av de tre frekvensbåndene du skal koble deg til – ruteren fikser det automatisk.

Til tross for at Asus RT-AC3200 er en svært avansert ruter, har den et veldig oversiktlig og lettfattelig brukergrensesnitt. 

Ruteren er den eneste i testen som har dobbel WAN-støtte, det vil si at du kan være tilkoblet to Internett-leverandører samtidig. Så kan trafikken deles over de to linjene, eller den ene linjen kan ta over hvis den andre går ned. Dette er kanskje ikke en funksjon som veldig mange har bruk for, men er bare et eksempel på hvilket overflødighetshorn av funksjoner dette produktet er. Vil du sette opp en VPN-server hjemme, er det også støtte for det direkte i ruteren. På den måten kan du koble deg til enheter i hjemmenettverket utenfra på en sikker måte.

Pluss

Svært rask. God rekkevidde – også på 5 GHz. Beamforming og Smart Connect. Det beste brukergrensesnittet. Dual WAN-støtte. VPN-server.

Minus

Høy pris.

Med innebygget støtte for DDNS kan du koble deg til ruteren utenfra selv om du har en offentlig IP-adresse som endres dynamisk. Funksjonen AiCloud 2.0 lar deg nå enheter i hjemmenettverket ditt utenfra via en nettleser, eller via apper til Android eller iOS. Du kan for eksempel ha musikk eller filmer lagret på en USB-disk tilkoblet ruteren, eller på en PC hjemme, og så få tilgang til dette fra mobiltelefonen din når du er på farten. 

RT-AC3200 har en funksjon som kalles «Tilpasset QoS», hvor du får en grafisk oversikt over hvor mye båndbredde de ulike enhetene i nettverket ditt bruker. Du kan enkelt tilpasse hvilke enheter som skal ha prioritet i nettverket.

Alt i alt er Asus RT-AC3200 en svært rask ruter med et hav av funksjoner, samtidig som ruteren er enkel å bruke. 

Lest testen av Asus RT-AC3200 »
Finn laveste pris på Asus RT-AC3200 hos Prisguide » (kommersiell partner) 

Slik kan en avansert ruter for hjemmebruk se ut. Dette er et trådløst aksesspunkt med innebygget ruter. Standard gateway er vanligvis ruteren du har fått fra bredbåndsleverandøren.
Netgear Nighthawk X6. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Netgear Nighthawk X6 (R8000)

Nighthawk X6 er ingen liten ruter. Den måler 29,6 x 22,7 x 5,5 cm og veier 1,1 kilo – og med sine seks store antenner som stikker ut til alle kanter ser den ut som et digert insekt fra en eller annen science fiction-skrekkfilm. Antennene kan felles helt inn slik at de ligger flatt på ruteren, men da må du regne med litt dårligere rekkevidde.

Brukergrensesnittet virker kanskje litt mer gammeldags enn på de to andre ruterne i denne testen, men oppsettet er enkelt og greit – og delt inn i en grunnleggende og en avansert del. Ruteren har alt du forventer å finne i en avansert ruter. 

I likhet med de to andre ruterne har også denne støtte for Smart Connect, slik at enhetene dine automatisk kobler seg til det beste frekvensbåndet. Men her er det kun de to 5 GHz-båndene som kan kobles sammen og bruke samme SSID (nettverksnavn), mens de to andre ruterne i denne testen har Smart Connect for alle tre frekvensbånd.

Pluss

Høy ytelse. Håndterer godt mange samtidige enheter. Enkel å sette opp. Mange avanserte muligheter. Beamforming og Smart Connect. God funksjon for trafikkprioritering. 

Minus

En del funksjoner i mobilappen dårlig tilpasset små skjermer.

Nighthawk X6 har for øvrig en veldig kjekk app og et program til Windows og OS X, som kalles Netgear Genie. Via denne kan du gjøre mye av det samme som du kan i web-grensesnittet, og mobilappen har også noen kjekke tilleggsfunksjoner – som for eksempel måling av signalstyrke og oversikt over hvilke nettverkskanaler som er i bruk i området du befinner deg. Appen kan analysere alle tilgjengelige kanaler, og gi deg anbefalinger om hvilke du bør bruke.

Det er funksjoner for å dele tilkoblede USB-enheter i nettet, og du har også en smart funksjon som gjør om en hvilken som helst skriver i nettet til en Apple AirPrint-kompatibel skriver. 

Funksjonen for trafikkprioritering (Quality of Service) er god, og lar deg velge hvilke enheter i nettet som skal ha høy eller lav prioritet. Men det å endre prioritering for enheter i nettverket er ikke like intuitivt som på D-Link- og Asus-ruterne.

Les testen av Netgear Nighthawk X6 »
Finn laveste pris på Netgear Nighthawk X6 hos Prisguide » (kommersiell partner)

D-Link DIR-890L.
D-Link DIR-890L. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

D-Link DIR-890L (AC 3200)

Det første vi merket oss ved D-Links DIR-890L var selvsagt det karakteristiske utseendet. Den ser rett og slett ut som et romskip, med sitt knallrøde design.

Denne trebåndsruteren støtter selvfølgelig også Smart Connect, og i likhet med Asus-ruteren fungerer det slik at den slår sammen både 2,4 GHz- og de to 5 GHz-båndene slik at du får én SSID (nettverksnavn) å forholde deg til. 

Ruteren er enkel å sette opp, og brukergrensesnittet er enkelt og lettfattelig. Du har ikke like mange avanserte muligheter som du har på Asus-ruteren, men likevel støtter den alle de funksjonene de fleste av oss trenger. Den har en veldig enkel og grei måte å sette opp trafikkprioritering på – hvor du definerer én enhet som kan få høyest prioritet, to som får høy og andre som får middels prioritet. I motsetning til på de to andre ruterne, kan du ikke ha mer enn én enhet med høy prioritet.

Pluss

God ytelse. Lang rekkevidde. Kan fjernstyres. Enkelt og intuitivt webgrensesnitt.

Minus

Noe tregere enn konkurrentene. Smart Connect fungerer ikke alltid optimalt. 

Også denne ruteren har en kjekk mobilapp som lar deg gjøre mye av oppsettet fra mobilen. Men vi savner en funksjon for å måle signalstyrke, noe Netgear har i sin app.

Ellers har ruteren selvfølgelig også USB-porter, slik som de to andre, slik at du kan dele innhold på for eksempel en USB-harddisk med andre enheter i nettverket. 

Les testen av D-Link DIR-890L » 
Finn laveste pris på D-Lilnk DIR-890L hos Prisguide » (kommersiell partner)

Alle tre er gode rutere – men hvilken er aller best? Gå til konklusjonen »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen