SAMLETEST: Stor mobilkameratest

Samletest Stor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Beste ekstrafunksjoner

Det er på tide å ta en nærmere titt på ekstrafunksjonene som bor i enkelte av disse telefonene.

Som vi allerede har nevnt på de tidligere deltestene har LG G5 sannsynligvis den aller nyttigste av ekstrafunksjonene vi har hatt med å gjøre. Den har nemlig et ekstra vidvinkelkamera som åpner opp for langt flere bildemuligheter. Problemet er at det ikke funker like godt når mørket faller på.

LG G5

For deg som vil ta vide bilder

LG G5

LG G5 byr på et ekstra kamera på baksiden som faktisk er utrolig morsomt å bruke. Det er et vidvinkelkamera som krever ganske mye lys for å fungere godt, men når det funker så er det kjempemorsomt å bruke. I motsetning til andre gimmicker er dette en ekstrafunksjon mange faktisk vil kose seg med.

Ulempen med det er at så fort du blir vant til å bruke vidvinkelkameraet litt, vil du se muligheter nærmest overalt. Og selve bildemulighetene forsvinner ikke når det blir mørkt, men det gjør altså LGs evner til å ta bildene du vil ha. Det er riktig så irriterende, selv om løsningen er utmerket i godt lys.

Men LG er ikke alene om å ha noen ekstra verktøy i bagasjen. Den er faktisk heller ikke alene om å ha to kameralinser på baksiden. Det har Huaweis P9 også. Den bruker imidlertid det ekstra øyet til noe ganske annerledes. Her er det snakk om et gråskalakamera som kan ta ganske stilige sort-hvitt-bilder.

Huawei P9

For deg som er glad i sort-hvitt

Huawei P9

Huawei P9 har også to kameraer på baksiden, men i stedet for å la ett ta vidvinkelbilder tar Huaweis andre kamera bilder i sort-hvitt. Hvis du ikke er fornøyd med å konvertere fargebilder til gråskala, er dette mobilkameraet for deg. Huawei P9 fortjener også skryt for veldig god nattmodus, selv om det krever at du holder mobilen helt stille.

Det skal være usagt om resultatet faktisk blir bedre enn å bare ta monokrome bilder med det vanlige hovedkameraet, men det som er sikkert er i hvert fall at undertegnede stort sett ikke tar sort-hvitt-bilder, selv om muligheten har vært til stede i flere telefoner. Huawei P9 har endret på det. Den ekstra kameralinsen er om ikke annet en konstant påminnelse om at; Hmmm! Kanskje et sort-hvitt-bilde kunne vært stilig?

Ekstrakameraet skal også kunne hjelpe hovedkameraet til å ta skarpere bilder. Effekten av det er vi litt tvilende til, da vi under den vanlige testen merket få forskjeller på bildet med fingeren over sort-hvitt-linsen. Det hører med til historien at nettopp P9 ganske nettopp fikk en oppdatering som skulle forbedre nettopp kamerafunksjonen, og i de vanskeligste omgivelsene ser den ut til å ha gjort nettopp det.

LG G5s to kameraer har faktisk noe for seg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen av telefonene her lar deg stille på svært spesifikke og til dels tekniske innstillinger. Men vi dveler ved Huawei P9 litt til, og tar like gjerne med oss Mate 8 i samme slengen.

Begge disse telefonene har nemlig en helt forbausende bra nattmodus. Den gjør alle de innstillingene du helst ville gjort manuelt for deg. Her får man samme effekt som når man skrur lukkertiden opp og ISO-en ned til fornuftige verdier, for en telefon gjerne ISO 400 eller mindre.

Huawei P9 har også to kameraer på baksiden, men begge har samme brennvidde. Kamera # 2 kan brukes til å ta bilder i sort-hvitt, og skal angivelig også hjelpe kamera # 1 til å ta skarpere bilder. Dette merket vi imidlertid ikke noe særlig til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Gitt at det du skal fotografere står i ro, og du har noe å stable telefonen opp mot, er det bare å sette den i gang, og se på at den tar et bilde som blir gradvis lysere på skjermen. Den gir seg som regel ikke før eksponeringen er tilnærmet perfekt. Det er ikke mange som går rundt med stativ til telefonen sin, og det er heller ikke mange som tukler i de virkelig avanserte innstillingene, men vurderer du en Huawei, bør du definitivt ta en titt på akkurat denne knappen dersom du liker stemningsfulle landskapsbilder. En stein eller en grein, eller hva som helst, til å lene telefonen mot lar seg stort sett enkelt oppdrive.

At P9 kommer ut som nest best i denne testen skyldes både at den rett og slett tar gode bilder, og at den kan gjøre slike små kunststykker som dette.

Fire av telefonene i denne testen har proffmoduser som lar deg velge svært detaljerte innstillinger for kameraet, og i tillegg lar deg fotografere i RAW. Det siste handler om å få informasjonen så direkte og ukomprimert fra kamerabrikken som mulig. Her blir bildefilene digre, men til gjengjeld blir også mulighetene til å redigere dem drastisk bedre.

Disse telefonene har proffmodus og mulighet for RAW:

  • Samsung Galaxy S7 (Edge)
  • LG G5
  • Microsoft Lumia 950 (XL)
  • HTC 10

Vi liker svært godt mulighetene proffmodusen gir i disse telefonene, fordi det er mulig å trikse seg frem til et akseptabelt bilde der automatikken kommer til kort. Kommer din egen magefølelse og kunnskap til kort, har du enda et halmstrå å klynge deg til siden RAW-filen gir det større frihet til redigering.

Når det er sagt er dette funksjoner de færreste henter frem til daglig, og selv om noen av telefonene er ganske pedagogiske i sin visning av disse alternativene, er det en fordel med en viss fotointeresse før du begynner å dra i spakene. En grunnleggende forståelse av hvordan ISO og lukkertid påvirker bildet ditt er sannsynligvis det viktigste.

Men siden folk flest, oss inkludert, stort sett benytter telefonene i pek-og-skyt-modus har vi lagt mer vekt på de «enkle avanserte» løsningene enn de helmanuelle.

Totalvinneren

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Når alt skal oppsummeres er det Samsung Galaxy S7 Edge som tar seieren. Den briljerer på alle deltestene vi gjennomførte og leverer jevnt over de aller beste bildene du kan få klemt ut av en mobiltelefon. Bilder blir skarpe og fargene stemmer omtrent alltid. I tillegg tar den bilder i et forrykende tempo. Fotografer vil nok også sette pris på at Samsung Galaxy S7 kan ta bilder i Raw-format, for ekstra redigeringsmuligheter.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen