SAMLETEST: Stor mobilkameratest

Samletest Stor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Best på håndholdte bilder

Håndholdte bilder i vekslende lys er de vi tar aller flest av. Og det er også her vi ser den største variasjonen i kvalitet. En klassiker er at bildet blir uskarpt og rett og slett ser ut til å være ute av fokus. Som regel handler dette om en ustødig hånd og litt for lite lys. Når motivet beveger seg uten at telefonen rekker å bli ferdig med å knipse bildet, blir resultatet bevegelsesuskarphet.

Microsoft Lumia 950 XL

Best på håndholdte bilder

Microsoft Lumia 950 XL

Det er veldig jevnt i toppen, men Lumia 950 XL går av med seieren i håndholdt-kategorien. Mye skyldes et usedvanlig godt bilde av katten, som virkelig får med seg hver eneste detalj - alt fra individuelle hårstå på magen til værhårene i ansiktet. Dermed tar Microsoft også seieren over Galaxy S7, selv om sistnevnte tok et bedre bilde av toalettbygget.

Samtidig er det slik at disse bildene er de som kanskje er vanskeligst å bedømme mot hverandre, ettersom de i sin natur vil bli relativt forskjellige fra kamera til kamera. Det er vanskelig å garantere helt like forhold. Men i bildene våre ser vi likevel ganske tydelige forskjeller.

Her har vi tatt to bilder, denne gangen av en katt og av en toalettbygning ved Bjønndalen skianlegg rett utenfor Oslo. Katten er ikke like samarbeidsvillig som bygningen, og dukker derfor opp i litt ulike positurer. Her utgjør de store områdene med ensfarget og lang pels en vanskelighetsgrad for kameraene. Der enkelte blander sammen grønnfarger ved bilder av natur, er det fare for liknende tilstander med de hvite områdene av pelsen her.

Bygningen tok vi tre håndholdte bilder av med hver telefon, og plukket det beste i hver serie. Forhåpentligvis skulle det gi så sammenliknbare resultater som mulig. Katteskinnet derimot var sprelsk av seg, og at vi i det hele tatt klarte å klemme unna ni bilder før krabaten klikket på nærmeste kongle må anses som et slags under.

Samsung Galaxy S7 Edge
HTC 10
Huawei P9
Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone SE
LG G5
Microsoft Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Sony Xperia X

Oppsummert:

Lumia-telefonene har lenge vært kjent for gode kameraer, og den traff virkelig godt da vi tok bilder av vår pelskledde venn. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Microsofts Lumia 950 XL har gjort det ganske svakt i noen av testene, men når katten skal fotograferes blir resultatet meget bra. Her kan man tydelig se strukturen i pelsen, og den blander seg ikke sammen slik som i enkelte av resultatene. Skal du fotografere lite samarbeidsvillige pelsdyr er det muligens Lumia 950 XL som gjelder. Den er i hvert fall best i vår øvelse. Samme telefon gjør det helt greit på bildet av den lille toalettbygningen. Absolutt godkjent på totalen.

Samsung Galaxy S7 Edge tok det beste utendørsbildet, men skuffet litt da vi tok bilde av katten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Toalettbygningen blir best gjengitt av Galaxy S7 Edge fra Samsung og av LG G5. Begge har fotografert så skarpe bilder at man nesten kan skjære seg på sollyset som treffer veggen. Her ser vi tydeligst at bildeforbedringen i Galaxy S7 av og til kan gå i veien for seg selv. Pelsen på kattebildet ser ut som et slags maleri når vi blåser opp til full størrelse. Bildet er likevel akseptabelt, gitt at alle telefonene hadde problemer med enten uskarphet eller digital bildeforbedring på dette bildet.

LGs G5 har igjen fått utmerkede arbeidsforhold for vidvinkelkameraet sitt, så dersom du av for oss ukjente grunner skulle ønske å ta bilder av en endeløs dokø, er LG G5 helt utmerket, ettersom du får plass til mye mer av omgivelsene dine i bildet.

Det er på sin plass å trekke frem Huawei P9 også, ettersom den og tar ekstremt gode bilder av bygningen. På katteskinnet gjør den det greit, men ikke mer.

iPhone med flere: Middels gode

Den gigantiske telefonen iPhone 6S Plus gjorde det helt greit. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så godt som alle telefonene hadde problemer med å fotografere katten på fornuftig vis. Men det var også mange som slet litt med både katt og bygning. iPhone-modellene tar ikke fryktelig skarpe bilder av bygningen heller, selv om de slett ikke er så dårlige at folk flest ville reagert på kvaliteten. Det samme kan vi i grunnen si om HTC 10 og Huawei Mate 8 også. Sistnevnte er som regel svært god til å håndtere farger, men kunne nok vært litt mer lyssterk.

Jumboplassen her tildeles igjen Sony Xperia X, som hverken får til farger eller eksponering. Det er den eneste telefonen i utvalget som får kraftige problemer med solas refleksjon i grusen bak bygningen. Vi kan ikke si annet enn at det er forholdsvis sjelden vi ser bilder av grus bli utbrent.

Det samme grønnskjæret som vi så på himmelen i landskapsbildet fra Xperia X gjør seg gjeldende også her, og selv om telefonen har skrudd opp lyset såpass at grusen er utbrent og ser hvit ut, er ikke lyset på selve bygningen godt nok, og den fremstår som litt mørk. Selv om den altså er badet i lys.

Helt til slutt skal vi se på hva slags ekstrafunksjoner mobilene kan by på

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen