SAMLETEST: Stor mobilkameratest

Samletest Stor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Best på selfies

Selfier! De siste årene har vi alle gjort oss skyldige i mer eller mindre selvopptatte bilder til publisering i sosiale medier. Ingen anledning er for stor, og ingen for liten. Enten vi står foran Eiffel-tårnet, eller bare tar oppvasken, skal det dokumenteres. Men hvilken telefon gjør jobben best?

Det blir stadig mer fokus på dette hos mobilprodusentene, og for enkelte modeller rivaliserer frontkameraet kvaliteten til hovedkameraet på baksiden. En forholdsvis ny trend er ulike blitsløsninger på forsiden av telefonen også. For mange av telefonene betyr det en skjerm som kan lyse svært kraftig ved visning av hvitt.

LG G5

Beste selfiemobilen

LG G5

LG G5 stikker såvidt av med seieren i selfie-kategoriern. Den tar sylskarpe bilder, selv med frontkameraet, og klarer samtidig å levere god dybdeskarphet. Selv uten et blitslys på framsiden, eller skjermblits, ble selfiene overraskende gode.

En fallgruve her er at flere av telefonene ikke ser ut til å ha noen form for regulering av skjermlyset når det er svært mørkt. Dermed oppnår man et kraftig lys

Ingen av telefonene i denne testen har LED-belysning på forsiden, selv om det finnes slike varianter også. Typisk har også selfie-fokuset kanskje vært aller tyngst for telefonene på midten av prisstigen, mens vi her befinner oss i aller øverste felt. Det betyr likevel ikke at telefonene vi tar for oss er dårlige på området. I stedet drukner gjerne funksjonaliteten litt i modellens enorme arsenal av øvrige funksjoner.

Flere av telefonene har moduser som skal gjøre oss mobilbrukere penere. De ulike «Beauty Mode»-løsningene har imidlertid en tendens til å få hud til å se ut som plast, og på sitt drøyeste kan de levere resultater som går voksdukker en høy gang. Vi har valgt å se bort fra disse. Dersom man trenger et filter som enten ødelegger realismen eller tilfører et kunstnerisk snitt er uansett de sosiale nettverkene våre fulle av slike verktøy, enten vi snakker om Snapchat eller Facebook.

HTC 10
Huawei P9
iPhone 6S Plus
iPhone SE
LG G5
Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Galaxy S7 Edge
Xperia X

Oppsummert:

LG G5 vinner såvidt selfie-kategorien, selv om flere av de andre mobilene også ga gode resultater. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alle telefonene gjør det bra i lyset, men har LG G5 et overtak på resten? Resultatet er knivskarpt, og med god dybdeskarphet. En sterkt medvirkende årsak til selfieveldet på nettet er jo nettopp at vi dokumenterer besøk til ulike steder, og da er det kjekt om også bakgrunnen synes godt. Himmelen er utbrent, men det får våge seg. G5 har ikke skjermblits i vanlig forstand, og klarer seg også greit uten.

Trykker du på blitsikonet under fotografering lyser området rundt forhåndsvisningen opp i hvitt, men den blinker ikke, slik resten gjør. Dermed kan du få noe lysere bilder uten å bli helt blendet av telefonen.

I stummende mørke gjør Apples iPhone 6S Plus det best. Den så ut til å regulere skjermbelysningen etter behov. Men det kan også hende den rett og slett ikke får til å lyse kraftigere. Uansett var resultatet noenlunde passelige mengder lys, og i nesten fullstendig nattmørke ble resultatet godt nok.

Samsungs Galaxy S7 gjør det meget bra i dagslys, og helt greit i stummende mørke. Skjermblitsen blir svært lys, men ikke helt umulig å se på, slik som vi opplevde enkelte av konkurrentene.

iPhone SE: Elendig!

Hovedkameraet på iPhone SE er like bra som på iPhone 6S, men frontkameraet er det samme som i iPhone 5S. Det ga elendig resultat. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Når iPhone 6S Plus gjør det såpass godt er det kanskje litt uventet at iPhone SE gjør det så dårlig i denne disiplinen. Årsaken er imidlertid ganske enkel. Den deler frontkamera med iPhone 5S, som nå er flere år gammel. iPhone SE tar et ålreit bilde i dagslys, men hva hjelper det når den totale oppløsningen er på 1,2 megapiksler?

Telefonen har skjermblits, akkurat som flere av de andre. Men det hjelper ikke så mye når kameraet er lavoppløst og ikke særlig lysfølsomt. Det du får ut er en ansamling støy i frimerkestørrelse. Her er det verdt å nevne at en vanlig full-HD-skjerm kan vise rundt to millioner piksler, eller to megapiksler om du vil. Dermed vil selfien fra iPhone SE oppta litt over halvparten av bildepunktene i en slik skjerm. Har du 4K-skjerm, sa du? Den har rundt åtte millioner piksler å briske seg med, og iPhone SE-selfien er et knøtt midt på skjermen.

Microsofts Lumia 950 XL klarer seg ganske greit i dagslys, men bildekvaliteten blir til grøt når mørket faller på. Her vil du få store problemer så fort skumringen setter inn. Men en telefon som gjør tjeneste deler av døgnet er fortsatt bedre enn en som leverer ubrukelige resultater døgnet rundt. Lumiaen havner dermed nest sist.

HTC 10
Huawei P9
iPhone 6S Plus
iPhone SE
LG G5
Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Galaxy S7 Edge
Xperia X
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen