SAMLETEST: Stor mobilkameratest

Samletest Stor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Best i mørket

Mobilen har blitt kameraet vi bruker, men jo nærmere kvelden vi har kommet, har savnet etter et mer påkostet kamera blitt sterkere. Kan de nye toppmodellene endre på det inntrykket?

Her vasser vi i mulige feilkilder. De kornete og støyete bildene man ofte ender opp med har nok mange støtt på. Spesielt siden bilder kan se skikkelig fine ut på mobilskjermen, før inntrykket faller som en murstein når vi får se samme bildet på storskjermen.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Beste mobilen i mørket

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Mørket er mobilkameraets største fiende, men Samsung Galaxy S7 Edge takler det bedre enn noen andre. Selv med lite lys blir ikke bildet fullt av støy, og farger blir relativt godt gjengitt. Noen sterke lyskilder blir utbrent, men det er omtrent umulig å unngå, spesielt for et mobilkamera og dets uungåelige begrensninger.

Et annet problem som ofte oppstår er bevegelsesuskarphet. Bildene ser ikke bra ut rett og slett fordi vi har beveget for mye på telefonen under fotograferingen. Den ble rett og slett ikke ferdig med å ta bildet før motivet endret seg. Resultatet er uskarphet som ofte likner en del på den man får om motivet ikke er i fokus.

Disse to feilkildene ser svært forskjellige ut, men i mobilenes automodus henger de veldig tydelig sammen. Telefonene blir satt på prøve i mørket, og må klare seg som best de kan. Resultatet er enten at ISO-verdiene, altså lysfølsomheten, stilles skyhøyt, eller at de prøver å kompensere for dårlig lys med lengre lukkertid. Av og til gjør de begge deler.

Å skru opp lysfølsomheten fører til at man forsterker alle de små detaljene man har – inkludert støyen. Noen av de beste telefonene kamuflerer imidlertid støy godt, samtidig som de har brikker som fungerer bedre i dårlig lys. Dermed oppstår det lite støy, og den som dukker opp skjules.

Å skru opp lukkertiden lar mobilen samle mye mer lys, men hvor lenge klarer du å holde den helt bom stille? Sannsynligvis ikke veldig lenge. Dermed er uskarpheten et faktum. Kameraautomatikk om kvelden handler mye om balansen mellom lukkertid og ISO-verdier.

HTC 10
Huawei P9
Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone SE
LG G5
Microsoft Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Samsung Galaxy S7 Edge
Xperia X

Oppsummert:

Samme om du har en flat eller avrundet Galaxy S7 – dette er mobilen du vil ha med deg når mørket faller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du en Samsung Galaxy S7 i lomma når mørket faller på, er du omtrent så godt rustet som du kan bli med en mobiltelefon. Det er knapt synlig støy på bildene, og fargene blir noenlunde riktige. Når det er svært mørkt vil sterke lyskilder ha en tendens til å bli utbrent, slik som i nattbildet fra Galaxy S7 i karusellen over. Men dette er nærmest en umulig oppgave å unngå, og ingen av telefonene i denne testen har klart å unngå de store lyskjeglene langs husveggen.

Igjen ser vi at LG G5 gjør det bra. Bildet er en del lysere, og det er svært lite støy i det. Men her får lysene svært store og sjenerende glorier, og vi ser også at det dukker opp uheldige optiske effekter rundt de sterke lysene. Alt i alt er det likevel meget bra levert av LG. Ulempen? Her fungerer vidvinkelkameraet dårlig.

Også Huawei P9 gjør det godt i denne disiplinen. Den får ikke de uheldige optiske effektene som LG G5 gir, men til gjengjeld får vi et mørkere bilde som preges av litt mer støy. Like fullt, godkjent. I tillegg er det verdt å nevne at telefonen har litt ekstra krutt i fotoappen som tillater den å ta ekstremt gode nattbilder om du for eksempel kan stable den opp på et bord. Mer om det finner du på siste side.

HTC 10 – håpløst mye støy

HTC 10 feilet hardt i vår mørketest. Foto: Kurt Lekanger

HTC 10 gjør det noenlunde greit på det tidlige kveldsbildet, men vi ser antydninger til støy her også. Når mørket virkelig faller på faller HTC 10 gjennom. Store mengder støy, og et kraftig blåstikk i lyset fra bygningen gjør at bildene vi tok med denne knapt kan brukes til noe.

Vi ser også at begge iPhone-modellene faller gjennom på det mørkeste bildet, mens også disse klarer seg greit i noe lysere omgivelser. Litt pussig er det at begge Apple-modeller veksler mellom en overeksponert hvit himmel og en himmel med dypt blåskjær i på kveldsbildet. Her virker det å være automatikken som jobber så godt den kan, med vekslende utfall.

Både iPhone SE og iPhone 6S Plus sliter mer enn konkurrentene når solen forsvinner. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Sony Xperia X – flere mindre problemer

Vekslende utfall er forøvrig en tendens vi har sett før hos Apples modeller. De kan nemlig innimellom treffe så godt at man lurer på hva slags magi som bor inni dem, mens andre ganger blir resultatet som på de to mørkeste bildene her. Det gjør at mange likevel fremholder dem som gode modeller i mørket.

Lumia 950 XL fra Microsoft gjør det noenlunde greit, men igjen ser vi ganske mye støy og trøbbel med fargegjengivelsen rundt lampene på bygningen. Den når dermed ikke helt opp.

Her er Sonys Xperia X litt ute på sykkeltur. Det er forholdsvis mye støy i de mørkeste bildene, lampene gir linserefleksjoner og det dukker opp litt snodige regnbueaktige effekter i en del av støyen. Totalt sett er det likevel HTC 10 som lander på jumboplass her, mens Xperia X tar nest siste plassering.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen