I segmentet for «luksusbærbare» er det egentlig veldig vanskelig å trå skikkelig feil, får vi erfare i denne testen.

Samletest Trippeltest av 15-tommere

I segmentet for «luksusbærbare» er det egentlig veldig vanskelig å trå skikkelig feil, får vi erfare i denne testen. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

MacBook, XPS og Spectre går i ringen, én står igjen som vinneren

«Makan» til luksus – disse maskinene er det artig å jobbe på!

Åkey, det er bare å innrømme det først som sist. I denne testen av 15-tommere finnes ingen tapere, kun vinnere og «mønstermaskiner» med små nyanser som skiller.

Det er imidlertid ikke spesielt rart, for i dag tester vi tross alt «crème de la crème» - fra Apple, Dell og HP. Maskinene, fra henholdsvis flaggskipseriene MacBook Pro, XPS og Spectre, er omtrent ikke nektet den ting, og kommer følgelig med superb byggekvalitet og en overdådig utstyrsliste.

Når det er sagt: Er du på utkikk etter en god 15-tommer er det bare å henge med videre, for disse tre maskinene henvender seg nemlig til folk med litt ulike bruksfelt og krav til ytelse.

Samtlige tre maskiner vi har tatt inn til test byr på høyoppløste 15-tommers paneler, noe som selvsagt også sier noe om størrelsen deres. Her er imidlertid ingen særlig tykkere enn typiske 13-tommere vi kjenner til og selv på vekten er det ingen som sender nåla over tokilosmerket. Du kan altså finne mer kompakte maskiner der ute, men ikke med 15-tommerspaneler.

Som vi ser av spesifikasjonstabellen nedenfor skiller det inntil 5000 kroner mellom våre tre utvalgte testmaskiner, og mens det selvsagt er disse spesifikasjonene – sammen med funksjonalitet og byggekvalitet – som danner grunnlag for hvilken karakter hver maskin står igjen med når det skal konkluderes, er det verdt å merke seg at samtlige fås i et vell av konfigurasjoner. Selv om ikke alle de nyeste komponentene er tilgjengelige hos alle produsenter, dog.

De største forskjellene mellom maskinene er selvsagt at Apples MacBook ut av boksen kjører siste versjon av MacOS (Sierra), fremfor Windows 10. Videre skilter Dell XPS 15 og HP Spectre med berøringsskjermer, men kun sistnevnte lar deg utnytte denne til det fulle med en 360-graders vridbar skjerm. For den som stiller svært høye krav til ytelse er det verdt å bite seg merke i at XPS 15 er testens eneste med både siste skrik av prosessor fra Intel og grafikk fra Nvidia. Du har faktisk ikke mulighet til å utstyre din MacBook med en Kaby Lake-prosessor eller din Spectre med GTX 10-serie-grafikk.

Vi sjekker ytelsen nærmere på neste side. Der ser vi også på design og byggekvalitet, og vi går i dybden på maskinenes skjermer, tastaturer og pekeplater, for å nevne noe. Oppsummeringen får du imidlertid like under.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Innledningsvis nevnte vi at alle testens maskiner er vinnere, med kun små nyanser som skiller dem fra hverandre. Dette bærer selvsagt også konklusjonene og karakterene preg av. 

Knallgod opplevelse for pengene

HP Spectre x360 (1GL99EA)

HP Spectre x360 (1GL99EA)
9.5/10
Imponerende

HPs Spectre 15 X360 er vår totalvinner i denne testen. Den har testens beste tastatur, en svært god pekeplate og skjerm, og kan smykke seg med en rå batteridriftstid på nesten 10 timer. 

Spectre 15 x360 er også en virkelig flott maskin, med et eksklusivt design som skiller seg ut fra mengden. Kronen på verket for Spectre 15 x360s vedkommende er likevel muligheten for å brukes som et nettbrett. Berøringsskjermen lar seg nemlig dreie 360 grader, og enten du vil bruke den inkluderte e-pennen eller fingeren føles det overraskende bra å slenge seg på sofaen med maskinen i armkroken.

Med støtte for biometrisk innlogging gjennom Windows Hello kan du for øvrig holde inntasting av passord til et minimum.

Ytelsen gjør dessverre maskinen helt uaktuell for bruk til spill og svært tunge profesjonelle oppgaver, men som en typisk hjemme- og underholdningsmaskin leverer den varene. Ikke minst når en tar i betraktning prisen, som skiller seg positivt ut.

Fordeler

 • Elegant og solid design
 • God pris
 • Best tastatur i testen
 • Presis og jevn pekeplate
 • God skjerm
 • Fantastisk batteridriftstid
 • Kan dreie skjermen 360 grader
 • E-penn og etui medfølger
 • Windows Hello

Ting å tenke på

 • Ikke kraftig nok for spill

Et lekkert ytelsesbeist

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)

Dell XPS 15 9560 (CNX95604)
8.5/10
Meget bra

Dells XPS 15 står frem som testens definitive ytelsesbeist, takket være den relativt kraftige dedikerte GTX 1050-grafikkbrikken fra Nvidia. Sammen med testens sprekeste prosessor, fra Intels nyeste Kaby Lake-generasjon, leverer maskinen det som for mange vil kunne passere som grei spillytelse, enten slaget står i League of Legends, CS eller et annet forholdsvis lettdrevet spill. 

Den gode ytelsen kommer til tross for at XPS 15 også er testens mest kompakte, med det som ligger nærmere en 13-tommer-formfaktor. Det skyldes den nærmest kantløse Infinity-rammen, som setter prikken over i-en på et ellers både stilrent og røft design. Takket være aluminium og karbonfiber er byggekvaliteten på topp, men om vi skulle sette fingeren på noe må det være noe lav lysstyrke på skjermen og et dårlig kalibrert panel. Batteridriftstiden er også svakest i testen, men med såpass sterke komponenter er godt over seks timer fortsatt akseptabelt. 

Fordeler

 • God prosessor- og grafikkytelse
 • 13-tommers formfaktor
 • Nesten rammeløs skjerm
 • Stilig og solid design
 • Godt tastatur
 • God pekeplate

Ting å tenke på

 • Noe svak batteridriftstid
 • Lav lysstyrke og dårlig kalibrert skjerm
 • En del støy under spilling

Svinedyr lekkerbisken med kjente Apple-kvaliteter

Apple MacBook Pro 15 i7 2.6GHz 16GB 256GB (Late 2016)

Apple MacBook Pro 15 i7 2.6GHz 16GB 256GB (Late 2016)
8/10
Meget bra

Et av de få problemene vi har med Apples 15-tommer er prisen på godt over 20 000 kroner, som er altfor høy til at vi på generelt grunnlag kan anbefale den over eksempelvis XPS 15 for deg som trenger høy ytelse. I tillegg mener vi Apple er vel forut for sin tid når de allerede i dag har kvittet seg med det som kan krype og gå av tradisjonelle tilkoblingsporter til fordel for Thunderbolt 3 med USB Type-C-plugg. Adaptere er svaret, ifølge Apple, men vi mener adaptere ikke er svaret på noe som helst. I alle fall ikke for en bærbar som du har med deg rundt omkring.

Når det er sagt leverer MacBook Pro 15 alt vi ønsker oss av en 15-tommer, og for deg som vil bruke MacOS på en stor skjerm er det dessverre ingen rimeligere utgave å velge. Om du likevel svelger den stive prisen får du en svært solid konstruert maskin med «verdens beste» pekeplate, et skjermpanel i verdensklasse og et tastatur som – med litt tilvenning – vil sørge for at du neppe ser deg tilbake med det første. TouchID på maskinen er dessuten virkelig hendig for å slippe inntasting av passord.

Fordeler

 • Tidløst og solid design og konstruksjon
 • Testens beste skjerm
 • «Verdens» beste pekeplate
 • God batteridriftstid
 • TouchID
 • Godt og raskt tastatur
 • Solid prosessorytelse

Ting å tenke på

 • Svært høy pris
 • Kun Thunderbolt 3-porter (Du vil trenge adaptere)

På jakt etter en solid 13-tommer i stedet? Les våre tester her:
Duell: MacBook Pro møter Dell XPS »
360-duell: HP Spectre x360 møter Asus UX360 »

Vi dypdykker i funksjon og ytelse »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen