SAMLETEST: Trådløse spillmus

Samletest Trådløse spillmus

(Bilde: Kristoffer Møllevik)

Det koster mer, men du verden, så deilig

Hver fordel teller, og trådløst er en stor en.

 Musekabler som henger seg opp i bordkanter, krasjer og krøller seg mot høyttalere eller på et annet vis hindrer deg i å flytte musa fritt, er noe de aller fleste dataspillere burde være kjent med.

Det er lite som er mer frustrerende å enn å dø i et spill på grunn av  at musekabelen ødela siktet ditt. Det står i alle fall høyt oppe på lista, sammen med idioter som blokkerer døråpninger i CS og små hindringer du ikke kan gå over i Battlefield...

Kabelen er problemet, så da fjerner vi kabelen

Det finnes flere løsninger på problemet, fra teip til egne ledningsholdere, men én er bedre enn alle de andre: Dropp kabelen, gå trådløst. No cable, no cry. Tiden hvor trådløst utstyr var for treigt for annet enn «casual gaming» er for lengst forbi, og det er nå flere gode, trådløse alternativer på markedet. Vi har testet fire av dem. 

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fra venstre: Asus ROG Spatha, Logitech G603 (G403 ser stort sett lik ut, bare at den er helt sort), Razer Lancehead og Logitech G903. Foto: Kristoffer Møllevik

Logitech utmerker seg med å ha seks trådløse spillmus i stallen, men siden det da hadde blitt flere mus fra Logitech enn de andre til sammen, har vi valgt å omtale to av dem under ett, siden de det gjelder i grunn kan sees på som varianter av den samme. I alle fall i første omgang.

Razer lanserte ganske nylig en mer kompakt trådløs mus, Atheris, som ikke rakk å bli med i denne omgangen, men som vi håper å ta med i en oppdatering sammen med Roccats trådløse Leadr.

  Asus ROG Spatha Logitech G903 Logitech G603/G403/G703 Razer Lancehead
Pris 1288,- 1282,- 849,- / 929,- / 1185,- 1233,-
Vekt 178 gram 110 gram 137 / 107 / 107 gram 111 gram
Mål (LxHxB): 13,7 x 4,5 x 8,9 cm 13 x 4 x 6,6 cm 12,4 x 4,3 x 6,8 cm 11,7 x 3,8 x 7,1 cm
Tilpasset hånd: Høyre Begge Høyre Begge
DPI 50 - 8200 200 - 12 000 200 - 12 000 100 - 16 000
Rapporteringsfrekvens 1000 Hz (1 ms) 1000 Hz (1 ms) 1000 Hz (1 ms) 1000 Hz (1 ms)
Knapper (ink. rullehjul) 12 11 6 9
Oppgitt batteritid: Ikke oppgitt 32 timer 500 / 32 / 32 timer 24 timer
Spillprofiler Ja (manuelt) Ja Ja  Ja (manuelt)
Annet Lade-dock Trådløs lading G703 støtter trådløs lading. G603 drives av AA-batterier og kan brukes med Bluetooth.  

Dette har vi sett etter

Mouse don't fail me now! (Ingen av dem gjorde det - jeg hadde kun meg selv å skylde på.) Foto: Skjermbilde, PlayerUnknown's Battlegrounds

En ting vi alle må ta inn over oss og forbehold om med en gang, er at det er mye personlig preferanse når det kommer til spillmus. Ja, vi vil at de skal være presise, uten akselerasjon, «jitter» eller den slags tull, men dette er ting de aller fleste spillmusene klarer helt fint, eller i det minste lar de oss justere selv. Så slagene står nok mer om hvor godt de passer hånda og grepet ditt, om de har nok knapper for spillfunksjonene du trenger, og om de har god programvare som gjør bruken enkel for deg.

I større grad enn mange andre produkter handler dette om å finne ut hvilken som er riktig for deg, men selv om du ikke trenger flere enn to-tre ekstraknapper i dag, kan det være greit å sikre seg for at du kanskje kan trenge det til nye spill i fremtiden. I Battlefield 1 trenger jeg bare én knapp til håndgranatene, men i PlayerUnknown's Battlegrounds kan du løpe rundt med 4 granater, og da kan flere knapper gjøre det enklere å raskt velge riktig. Og noen sekunders fordel kan være forskjellen på bitre tårer eller kyllingmiddag.

Slik har vi testet

Hver enkelt mus har fått kjørt seg i flere timer i spill som PlayerUnknown's Battlegrounds og Battlefield 1, samt sanntidsstrategispillet Total War: Rome II. Flere av spilløktene har vart i to timer eller mer, og musene har også blitt brukt til vanlig kontorarbeid. Her forsøker vi bare å kjenne på hvordan de er i bruk, hva vi liker eller misliker, og om det er noen direkte feil, som sporingshopp eller lignende.

Vi har også kjørt dem gjennom de tekniske testene vi kan kjøre uten veldig spesialisert måleutstyr, og har målt rådata fra musen, og kjørt en praktisk forsinkelsestest, men uten å finne noen avvik.


En vinner og tre gode alternativer
 

Vi føler vi kan kåre en testvinner her fordi én av musene byr på flere funksjoner enn de andre, resten har vi plassert i den rekkefølgen vi ville valgt dem. Men det betyr på ingen måte at det vil være det som er riktig for deg - se an pris, form og funksjon ut fra ditt behov og din lommebok.

Tenk også gjennom at du må ha en forholdsvis kostbar musematte for å få brukt den akk så deilige trådløse ladingen i Logitech G903 og G703. 

Flest muligheter og best programvare

Logitech G903

Logitech G903
9/10
Imponerende

G903 er Logitechs flaggskip-mus, og kort sagt G900 med støtte for trådløs lading via Powerplay-musematta. Til tross for dette er ikke G900 noe billigere.

Design og komfort
Den er designa for å ligge like godt (eller dårlig) i både venstre som høyre hånd, med markant bakbue og innsving for tommel på begge sider, men uten den høyrehåndsorienterte hellingen som vi finner på G403, 603 og 703. Dermed ligger den ikke like godt i hånden, etter undertegnedes mening, men i det minste er den bedre for venstrehendte brukere. Hvorfor man ikke bare kan lage ergonomiske mus for både venstre- og høyre hånd er jo et annet spørsmål... Uansett, den ligger greit i både fullhånds- og klogrep.

Vekten på 110 gram er lav og fin, og plasten er teksturert, men vi savner likevel bedre gummiering på sidene, slik som vi får med G703, Razer Lancehead og Asus ROG Spatha.

Knapper og programvare
G903 kan settes opp med inntil 11 knapper, men den er nok ikke like MMO-vennlig som ROG Spatha. Fire av dem er på siden, og der kan vi velge om vi vil bruke to, fire eller ingen. Undertegnede har valgt å gå for bare to, siden de to på høyresiden havnet der jeg holder musa med ringefingeren og lett ble trykket ned ved et uhell. Men det er jo fint med valgmuligheter.

To av de andre knappene er bak hjulet og er i utgangspunktet for DPI, mens de to siste «ekstraknappene» er musehjulet som kan flyttes til høyre eller venstre. Dermed er ikke alle like lett tilgjengelige i kampens hete som på mer dedikerte MMO-mus, men de fungerer fint i situasjoner der det ikke står om umiddelbar liv og død. Ellers er dette den eneste musa i testen der vi kan veksle mellom om musehjulet skal være trinnvist eller trinnløst.

Logitech har testens beste programvare, med en mengde ferdige spillprofiler, slik at vi enkelt kan sette opp spillfunksjoner til de ulike knappene. Hvis vi for eksempel velger spillprofilen for GTA V kan vi for eksempel velge funksjonen «Previous Radio Station» og bare dra den til knappen vi vil. Enkelt og oversiktlig. Vi kan også lage egne funksjoner og makroer under spillprofilene, men de lastes ikke opp til «skyen» som med Razers system. Så hvis du må slette programvaren, mister du makroene og andre ting du har satt opp.

Konklusjon
Undertegnede savner litt bedre ergonomi (jeg håper fortsatt, og helt sikkert forgjeves, på en trådløs G502), men utover det er det unektelig en svært god spillmus for deg som enten har behov for litt flere knapper å boltre deg på, eller vil sikre deg mot at et slikt behov dukker opp i fremtiden. Den trådløse ladingen er også en herlig luksus, men det blir jo kostbart med tanke på at Powerplay-matta for øyeblikket koster 1250 kroner. Men Razer Lancehead er også et godt alternativ.

Fordeler

 • Lett, responsiv og presis
 • Inntil 11 programmerbare knapper, svært god programvare
 • Passer for høyre- og venstrehendte, passer til flere grep
 • Lader trådløst via egen musematte (kjøpes utenom)
 • Rullehjulet kan være "klikkete" og trinnløst

Ting å tenke på

 • Design for begge hender går ut over ergonomi
 • 11 knapper, men ikke alle er like lette å nå raskt
 • Har ikke gummibelegg på sidene

Kanskje beste FPS- og RTS-mus

Razer Lancehead

Razer Lancehead
8/10
Meget bra

Design og komfort
Lancehead veier omtrent akkurat det samme som Logitechs G903, men virker slankere siden den har en litt lavere profil, spesielt foran. Også denne er laget for å kunne bli brukt med både høyre og venstre hånd. I motsetning til G903, har Lancehead store, gummierte flater på sidene , noe som hjelper oss med å få et godt og sikkert grep på den. Dette kan ha en del å si for spillere som flytter mye på musen og som «resetter» den ofte.

Den lavere profilen, og en mindre markert bakbue enn på G903, gjør at den for undertegnede passer bedre til klogrepet enn G903, mens sistnevnte føles hakket mer behagelig i et fullhåndsgrep. Men dette er både subjektivt og individuelt, så hvis noen av delene er viktige for deg, burde du nok helst gå til en butikk og prøvekjøre den litt før kjøp.

Proprietær ladekabel
En ting som er fryktelig irriterende, er at vi ikke kan lade musen med en vanlig micro-USB. Pluggen får nemlig ikke plass i sporet, som istedet er tilpasset Razers egen micro-USB-kabel, som nok er designet for å sitte bedre fast dersom du må spille med musen mens den lader. Ikke det verste i verden, men USB-kabler har lett for å forsvinne i mylderet, og vi synes det er en dårlig løsning.

Knapper og programvare
I tillegg til de «vanlige» knappene (høyre og venstre museknapp, rullehjul) får vi to «tommelknapper» på hver side av musen og to DPI-knapper bak rullehjulet. Vi kan endre funksjon på absolutt alle knappene, men én av dem  være venstreklikk (hvis ikke får du jo ikke gjort så mye på PC-en).

Også knappene har en litt lavere profil enn de vi finner hos Logitech, noe som gjør at vi ikke trykker inn sideknappene ved ringefingeren ved et uhell, som vi lett gjorde på G903. Til gjengjeld gjør det dem også litt vanskelige å finne med fingrene på den siden, men kanskje det er en treningssak. På tommel-siden fungerer de fint.

Programvaren, Razer Synapse, er også god, men krever litt mer manuell oppsetting enn Logitechs programvare. Spillprofilene dukker ikke opp automatisk, men vi må lage dem selv, og selv linke dem opp til spillenes .exe-filer for at de skal kjøre sammen med spillene. Synapse krever brukerkonto, noe vi misliker litt, men det fine med det er at alle innstillingene dine lagres i skyen. Så hvis du har mange, og kanskje komplekse makroer, mister du dem ikke hvis du formaterer eller bytter ut PC-en.

Konklusjon
Den lave profilen og gode gummieringen gjør at Lancehead etter undertegnedes mening er den best egnede for FPS- eller RTS-spillere som flytter mye og raskt på musen. Men den ligger ikke like godt i et fullhåndsgrep som musene fra Logitech, og vi foretrekker helt klart Logitechs programvare med automatiske spillprofiler. Så hvis du er på jakt etter en «all-rounder» til jobbing og flere typer spill, ville vi sett mer mot Logitech. 

Fordeler

 • Lett, responsiv og presis
 • God batteritid (dog uten trådløs lading)
 • Passer for høyre- og venstrehendte, passer til flere grep
 • Lav profil og gummibelegg på sidene, bedre til klogrep enn G903
 • 9 programmerbare knapper

Ting å tenke på

 • Egen passform på micro-USB-plugg. Mange vanlige passer ikke.
 • Programvaren har ikke automatiske spillprofiler
 • Design for begge hender går ut over ergonomi
 • Mange knapper, men som på G903 er mange ikke like enkle å nå raskt
 

Utmerket allrounder (G403, G603 og G703)

Logitech G603 Lightspeed

Disse tre er såpass like, at vi av praktiske årsaker har valgt å se på dem som varianter av hverandre. Denne boksen lenker til G603, men du kan se produktbokser med priser for de andre nederst i artikkelen.

Likehetene
Både G403, 603 og 703 er bygget rundt samme kropp, og er laget for høyrehånden med tydelig innsving for høyre tommel, og en ganske markant bakbue. De ligger godt i et fullhåndsgrep, og G403 og 703 fungerer fint til klogrepet, men til det siste blir G603 litt i tyngste laget for undertegnedes smak. I tillegg til de «vanlige» knappene har vi to tommelknapper og en bak musehjulet. Den er i utgangspunktet satt opp for å endre DPI, men Logitech gir oss god programvare som gjør det enkelt å endre funksjonen på samtlige knapper etter ønske, eller sette dem med ulike funksjoner knyttet opp mot ulike spill.

Ulikehtene
G603 er utstyrt med en ny, mer energieffektiv optisk sensor, som skal gjøre det mulig å klemme ut opp til 500 timer spilling på to stykk AA-batterier. Eller 18 måneder (!) i strømsparingsmodus. Og siden du ikke trenger å lade den opp, men bare kan bytte til to nye AA-batterier på et blunk, trenger du omtrent ikke tenke på strømmen. Vi kan også slå den over fra 2,4 Ghz til Bluetooth, og for eksempel bruke den med et nettbrett. Batteritiden går på bekostning av vekten, som mange nok vil synes er i overkant høy for spilling med mye rask museføring, og i kombinasjon med det at den ikke har gummierte, men glatte, sideflater, er denne lite egnet for FPS- eller RTS-spillere som foretrekker lav DPI og «resetter» musa ofte. 

G703 er egentlig G403 (som igjen er den trådløse utgaven av testvinneren fra den kablede kategorien) med støtte for den trådløse ladingen vi får fra den nye musematta Powerplay. Utover det kan vi ikke se at det er noen forskjell på dem. Vekta er merkbart lavere enn G603, og siden denne også har gummierte sideflater egner den seg bedre til spill med mye rask museføring (typisk FPS og RTS), og/eller spillere som foretrekker å spille på lav DPI.

Konklusjon
Siden G703 blir ganske kostbar i kombinasjon med Powerplay-matta, er nok G403 den mest aktuelle for de fleste. Den er lett, behagelig og har de knappene vi trenger mest. Batteritiden er også god.

G603 har jo langt bedre batteritid, og en hyggeligere pris, men mer intense FPS- og RTS-spillere bør tenke litt ekstra på vekten og de glatte sidene. Men for dem med utvidet makro-behov kan nok samtlige komme til kort.

Fordeler

 • Ekstremt god batteritid, AA-batterier er enkle å bytte
 • Litt tung, men presis
 • Bluetooth og 2,4Ghz-kobling
 • God ergonomi for høyrehendte brukere
 • Svært god programvare

Ting å tenke på

 • Tung pga. AA-batterier
 • Glatte flater går ut over grepet
 • Kun høyrehendt utgave

For deg som trenger det store ekstra

Asus ROG Spatha

Design og komfort
Asus har nok ikke sendt ut noe memo om å roe ned «gaming-looken» på produktene sine, og tar du denne med på kontoret eller skolen får du nok en og annen kommentar. Her er snakker vi maksimalisme i både form og funksjon.

ROG Spatha er definitivt testens største datamus, med egne «hyller» for både tommel, ring- og lillefinger. Den føles greit stor i undertegnedes normalt store herrehender (størrelse L i gule oppvaskhansker), men på grunn av størrelsen blir grepet veldig «flatt» og lite luftig, så jeg ble merkbart mer klam i hånda av denne, sammenlignet med de andre i testen. Og de med mindre pailabber enn meg bør nok tenke seg om og kanskje helst prøvekjøre den først.

Tyngden på hele 178 gram gjør at den føltes uvant stor og litt klossete i starten, men den fungerte fint etter litt tilvenning. Gode, gummierte sidepaneler gir oss et godt grep, men den blir nok likevel i største laget for FPS-spillere som foretrekker lav DPI og flytter mye på musen.

Ladeplate
Dette er den eneste musen i testen med dockingstasjon, som også fungerer som den trådløse mottakeren. Den kan enten ligge flatt på pulten, eller stå oppreist, uansett sørger magneter for å holde musen på plass på kontaktpunktene. Det tar litt mer plass på skrivebordet, og er litt mer å dra med på LAN, men det gjør det til gjengjeld mye enklere å lade musen ofte.

Knapper og programvare
Spatha er satt opp med hele ni ekstraknapper, hvorav seks er ved tommelen og to på siden av venstre musetast. Dermed er dette musen i testen med både flest og lettest tilgjengelige ekstraknapper. Dette er veldig kjekt i spill hvor du trenger rask tilgang til mange funksjoner, det være seg våpenfunksjoner, livgivende gjenstander, «spells» eller «potions».

Programvaren for å sette opp knappene er grei nok, men som med Razers programvare er det lite automatikk, og skal du binde profiler opp mot bestemte spill eller programmer må du selv finne exe-fila. Og hvis du nå tenker at «finne hva-sa», så skjønner du sikkert poenget: Det er ikke alle som synes slikt er like enkelt, og da fungerer Logitechs programvare mye bedre.

Og på ett punkt får Asus' programvare stryk, og det er makro-funksjonene. Det å forhåndsprogrammere kortere eller lengre tastekombinasjoner kalles å lage en makro, og det kan være kjekt i for eksempel The Witcher, der vi kan kombinere tastene for å velge et magiformular og bruke det. Men av en eller annen grunn er Asus' makroskaper utrolig lite responsiv, og vi må ofte trykke en tast mange ganger for at den skal bli registrert, med det resultat at den gjerne registreres flere ganger. Ikke alle bruker makrofunksjonaliteten uansett, men hvis du gjør det, eller har lyst å utforske mulighetene der, kan vi ikke anbefale Spatha før Asus retter opp i dette.

Konklusjon
Størrelsen og vekten gjør dette til en spillmus for de litt spesielt interesserte, og vi tror du skal ha ganske store hender for at den skal ligge godt i hånden uten å bli klam iløpet av spilløkten. De mange knappene gir helt klart fine ekstramuligheter for de som trenger det, men da ville vi også vurdert Logitechs mindre G700s (etterfølgeren til G700), kablede G502 eller en dedikert MMO-mus à la Razer Naga.

Fordeler

 • Stor, med god ergonomi for høyrehendte med store hender
 • Svært mange, lett tilgjengelige ekstraknapper
 • Lett å lade på dockingstasjon
 • Presis, men vekten krever nok tilvenning for mange

Ting å tenke på

 • Middelmådig og tidvis dårlig programvare
 • Veldig stor og tung, vil passe dårlig til personer med medium/små hender
 • Makroprogrammeringen fungerer nesten ikke
 • Egen passform på micro-USB-plugg. Mange vanlige passer ikke.

Vi oppdaterer testen etterhvert som vi får inn nye konkurrenter;
i mellomtiden kan du jo sjekke ut de siste testene våre her »

Asus ROG Spatha

Logitech G903

Logitech G403 Prodigy Wireless Mouse

Logitech G603 Lightspeed

Logitech G703

Razer Lancehead

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen