SAMLETEST: Bærbare PC-er til studenter

Samletest Bærbare PC-er til studenter

(Bilde: Andrea Bruer/Tek.no)

Du får en utrolig god bærbar PC for under 7000 kroner – vi har testet fem av dem

HP Envy 13

HP Envy 13 er, i liket med mange av HPs nyere og dyrere modeller, en designperle. En utforming i gullfarget aluminium – og et tastatur i samme farge – kombinert med en forenklet HP-logo på lokket, gjør at Envy definitivt skiller seg ut i testen vår.

HP har også valgt å integrere høyttalerne i det spesielle designet: Over raden med f-taster dekker et symmetrisk, utskåret mønster nesten hele bredden av maskinen.

HP Envy 13-ad012no

Skjerm: 13,36 tommer, 1920 x 1080
Prosessor:  Intel Core i3 7100U / 2,4 GHz
Grafikk: Intel® HD Graphics 620 
Lagring: 256 GB PCIe-SSD
Minne: 4 GB

Tilkoblingsmuligheter:  1 x USB-C 3.1 Type-C™, Gen 1 2 X USB 3.1, 1 x microSD-leser, lyd inn/ut

Vekt: 1,32 kg
Operativsystem:  Windows 10
Pris (pr. publiseringsdato): 6999,-

Skjermrammen er veldig tynn, noe som også bidrar til maskinens eksklusive utseende. Mange vil nok sperre opp øynene om du plukker frem denne i en kollokvie.

Et annet stilig grep hva angår utforming, er at lokkets kant på baksiden løfter underdelen opp – slik at du får en litt mer ergonomisk skrivestilling. I tillegg hjelper det gjerne på luftflyten. 

Med 1,32 kg er dette en av de to letteste maskinene i testen. Tyngdepunktet er imidlertid slik at du ikke kan åpne lokket med én hånd uten å samtidig løfte den like lette underdelen. 

Godt tastatur 

HP Envy 13 er den smaleste maskinen i testen, og måler 1,39 centimeter. Tastaturet på maskinen er dypt – nesten overraskende dypt, tatt maskinens tykkelse i betraktning – og godt å skrive på.

HP har med hell plassert Home, Page Up, Page Down, End og Delete på en egen kolonne helt til høyre på maskinen. 

Det eneste frustrerende med dette tastaturoppsettet er plasseringen av Enter-tasten. HP har kuttet toppen av den, slik at den ligner Shift-tasten under. Rett over denne smale Enter-tasten, der en trent nerdefinger vanligvis forventer å finne mer Enter-tast, har HP plassert en tast for asterisk og apostrof.

Gummiknotter på baksiden av lokket sørger for at maskinen holder seg stabil når du har åpnet lokket, ettersom disse havner på undersiden av maskinen når lokket er åpent. Foto: Andrea Bruer/Tek.no
HP har satt av helt egen kolonne helt til høyre  til taster som vanligvis blir plassert i kombinasjon med andre taster. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Utallige ganger mente vi å trykke Enter for å for eksempel utføre et søk i maskinen, men endte opp med å bare tilføye et anførselstegn på slutten av søkeordet. Andre har kanskje litt mer tålmodighet enn undertegnede med slikt, og dette er kanskje også noe man med tid og stunder kan lære seg å leve med.

Pekeplaten er solid utformet, oppleves veldig presis og fingrene glir lett over den. Når man trykker ned lager den dog en merkbar klikkelyd, men ikke markant høyere enn de andre pekeplatene i denne samletesten. 

Noe litt påfallende ved pekeplaten er at den virker litt løs når man navigerer på den og trykker lett på den. Vi kan se pekeplaten bevege seg litt i sporet sitt, og kjenne den sprette såvidt det er under fingrene. For noen kan dette sannsynligvis oppleves mest som en taktil tilbakemelding som kan være nyttig når man vil vite når man har trykket ned, og slippe å trykke på ting i vanvare.

Høyttalere, batteritid og skjerm

Volumet og lydkvaliteten på maskinen er overraskende god til laptop-høyttalere å være. HP har samarbeidet med Bang & Olufsen, og når vi lytter til musikk låter det faktisk ganske bra. Jevnt over fungerer høyttalerne veldig bra til alskens populærkulturelt mediekonsum. 

Batteritiden på 11 timer og 54 minutter er også rett og slett veldig imponerende, og HP Envy stikker dermed av med seieren i batteritesten vår. En hel arbeidsdag, et par filmer eller intensiv surfing og musikklytting bør ikke være noen sak for HP Envy 13, selv om batterimåleren selvfølgelig synker merkbart raskere om du bedriver tyngre oppgaver. 

HP Envy 13 stikker av med en andreplass med sin IPS-skjerm med maks 292 nits i lysstyrke. 

HP Envy 13 sin fargegjengivelse imponerer. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Det begynner nesten å bli gammelt, men: Fargegjengivelsen til HP Envy 13 er også god. Den har 96 prosent nøyaktighet sammenlignet med sRGB-standarden. Noe lavere er Adobe RGB-gjengivelsen, på 74 prosent.

IPS-skjermen er ganske refleksiv, men dette er ikke fullt så merkbart som på Acer Swift SF314. De tre resterende maskinene i testen har for øvrig matt skjerm.

Ytelse – grafikk og prosessor

HP Envy 13 havner på topp i vår spillytelsestest på 1920x1080, og med små marginer på annenplass når vi skrur ned oppløsningen til 1366x768. Også i syntetisk spillytelse gjør denne maskinen det jevnt godt, med en god tredjeplass.

I likhet med de andre maskinene bør du nok ikke forvente det helt store om du kjører krevende spill, men League of Legends og lignende spill bør gå fint på middels innstillinger.

Core i3-prosessoren til HP Envy 13 utmerker seg i Handbrake-testen vår. Den er soleklart den kjappeste maskinen når det kommer til å konvertere en iso-fil med en én times lang film til en mp4-fil. Maskinen er også så godt som lydløs under alle stresstestene våre, noe som alltid er et stort pluss. PCIe-SSD-en til HP Envy 13 imponerer også når vi tester lese- og skriveytelsen.  

Konklusjon

HP Envy 13 er en perle av en maskin. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

HP Envy 13 er rett og slett en svært imponerende maskin. Den både ser svært lekker ut og yter veldig godt, og særlig batteritiden slår de andre maskinene ned i støvlene - i alle fall for lette oppgaver. 

Vi mener at denne maskinen er et eksempel på at du ikke trenger å blakke deg så alt for mye for å få en perle av en maskin.

Både for studenter og andre er dette en maskin vi vil anbefale til lettere bruk. Særlig du som er avhengig av at maskinen er både liten og nett og samtidig yter godt og holder det gående lenge anbefaler vi å vurdere å investere i denne maskinen.

På neste side ser vi på Asus Zenbook UX430UA >>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen