Samletest Det beste tastaturet for dataspill

Noen av tastaturene vi starter med, flere kommer etterhvert (Bilde: Logitech, Razer, Kingston, Creatice, Cooler Master, DICE | Montasje: Tek.no)

Finner vi det beste spilltastaturet?

Det er svært mange trykkebord der ute, men vi gjør hva vi kan.

Vi har ikke vært så flinke til å teste spilltastaturer i den siste tiden, men nå skal vi skjerpe oss. For at det skal bli lettere for deg å finne et tastatur når du trenger det, og lettere for oss å teste flere tastaturer (slik at du kan føle deg trygg på at vi har god oversikt og vet hva vi snakker om), blir dette en løpende samletest.

Det vil si at vi oppdaterer denne artikkelen etter hvert som vi tester nye tastaturer, slik at du får både en oversikt over de ulike modellene på markedet, og ferske testvinnere.

Hvilke tastaturer finner du her?

Hva er egentlig et spilltastatur? Dette er et overraskende vanskelig spørsmål for oss å svare på, skal vi være helt ærlig. Hvilke kriterier skal vi sette for at et tastatur skal være et spilltastatur? Mekanisk holder for eksempel ikke, for det finnes mange membran-tastaturer beregnet for «gaming». Og det finnes selvsagt mekaniske tastaturer som ikke er beregnet for det. Må et spilltastatur ha masse fargeeffekter, ekstra skjerm, metallkarosseri og bøtter av makro-knapper? Åpenbart ikke; det finnes mange gode spilltastaturer som ikke har noen av delene.

Så hva slags krav setter vi for å inkludere et tastatur her? Først og fremst at det markedsføres for spilling. Ikke verdens mest solide definisjon, men et godt sted å begynne, i alle fall. Selv da finnes det alt for mange spilltastaturer av ymse varianter til at vi kan teste alle, så vi kommer til å fokusere på de mest populære merkene og spennende modellene. Og vi kommer heller ikke til å gå langt tilbake i tid og legge til tastaturer som er flere år gamle, selv om de kanskje fortsatt er på markedet og fungerer like fint i dag som de gjorde for både to, tre og fem år siden.

Så, med andre ord, her vil du finne de mest interessante, nyere spilltastaturene, så «best i test»-tittelen er med det forbeholdet. Dessuten handler det mye om preferanse, og våre favoritter er på ingen måte garantert å bli dine. Så ta det for det det er: En gjennomtenkt og gjennomtestet anbefaling fra noen som bruker svært mange av sine våkne timer med tastaturet under hendene, både til skriving og spilling.

Tre ting før vi begynner

Hvilket tastatur trenger du egentlig? La oss se på tre punkter som er fine å ha med i betraktningen.

1: Hvilke brytere vil du ha? Rød? Blå? Mecha Membrane? Høye, lave, flate?

Mekanisk VS membran
Fordelen med mekaniske tastaturer er i korte trekk at tastene (med unntak av hovedsakelig Cherry MX Red) gir bedre taktil og hørbar tilbakemelding, slik at du i større grad vil både kjenne og høre når tasten er trykket langt nok ned for at trykket skal bli registrert. Kort sagt: De føles bedre. Enkelte brytere kan også være lettere å presse ned, som er fint i bilspill og spill der du løper mye rundt, som for eksempel DayZ (den gang det var gøy). Tror du ikke at du kan bli sliten i fingrene av å holde nede tastaturknapper, kanskje? Prøv å  «spawne» i Cherno og løp opp til kameratene som venter oppe ved North West Airfield, så skal du få se. Bryterne har også lengre levetid enn membranbrytere, og ofte kan du velge mellom flere ulike typer med litt ulike egenskaper.

De fleste spilltastaturene har høye taster, men noen, som Razer Ornata (til høyre) har mellomhøye, som i alle fall undertegnede synes er bedre for lange skriveøkter.
De fleste spilltastaturene har høye taster, men noen, som Razer Ornata (til høyre) har mellomhøye, som i alle fall undertegnede synes er bedre for lange skriveøkter. Foto: Kristoffer Møllevik

En ulempe med mekaniske tastaturer er at de som regel er dyrere, det finnes svært få ergonomiske modeller, og de aller fleste har høye taster, noe som kan være litt kjipt hvis du skriver veldig mye. Undertegnede løser dette enkelt med å ha to tastaturer - ett mekanisk for spilling og ett med flate taster for skriving. Men for de aller fleste vil vel mesteparten av skrivingen foregå på kontoret, så da kan sjefen betale for et skrive-tastatur der, og så kan du heller spill-optimalisere oppsettet hjemme.

Ulike typer mekaniske
Det er også flere ulike mekaniske brytertyper med litt ulike egenskaper, og mange tastaturer kommer i utgaver med ulike tastetyper. De vanlige typene her er MX Cherry Red, Blue og Brown, i tillegg til ulike produsenters egne typer, som Logitech G og Razers nye halvmekaniske Mecha Membrane. Det blir for mye å ta alle her, men du finner en god oversikt i denne guiden.

2. Størrelsen teller

Mange tastaturprodusenter lager tastaturer med og uten num-paden. Undertegnede er veldig fan av spilltastaturer uten numpad, siden det blir bedre plass til å flytte på spillmusa, samtidig som vi kan ha en nøytral og behagelig stilling på armene, med albuene inn til siden og hendene innafor skulderbredden. De tar dessuten mindre plass under transport, og kan være fine på LAN hvis spillepulten er litt liten. Den manglende numpaden kan alltids erstattes med en ekstra, kablet eller trådløs. Dette er nok både en smaksak og en vanesak, men helt klart verdt å vurdere.

Lite ekstra dilldall, men en bokstavelig talt «killer combo» for FPS-spill, i all sin enkelthet, siden tastaturet uten numpad gir oss mye ekstra plass til peke rundt med geværet.
Lite ekstra dilldall, men en bokstavelig talt «killer combo» for FPS-spill, i all sin enkelthet, siden tastaturet uten numpad gir oss mye ekstra plass til peke rundt med geværet. Foto: Kristoffer Møllevik

3. Trenger vi lys, ekstra knapper og skjermer?

En stund nå har trenden vært at alt som kan kobles til «gaming» skal være et salig lysorkester fra ende til annen, i ørten millioner farger og mønstre. Det ser tøft ut på utstilling og på LAN, men heller ikke her har vi sett noe stor nytteverdi. Noen har funksjoner for lysene i ulike spill, som for eksempel at en knapp kan blinke når et angrep er «ladet» i Overwatch - men mesteparten av tiden vi spiller ser vi jo på skjermen, og ikke tastaturet, og der er som regel den samme infoen. Trenger du at lysene på tastaturet skal fortelle deg hvor mye liv du har igjen i CS? Nei, egentlig ikke. Vi vil si at det er (toppen) 10 prosent nyttig og 90 prosent gimmick.

Hva med ekstra makrobrytere, da? Disse kan faktisk være litt nyttige, men det kommer an på om du er interessert i å bruke tid på å sette opp funksjoner for dem eller ikke - og F-tastene fungerer greit til den jobben i mange spill. Ekstra programmerbare knapper kan settes opp til å for eksempel automatisk skrive hurtigsvar i chatten, enten det er i spillet eller på Facebook. «No, you are the n00b, you n00b!» kan vi nå skrive med bare ett tastetrykk, uten å dumme oss ut ved å bli drept mens vi skriver. Happy day! Og kanskje mer nyttig, i RPG- og MMO-spill kan vi koble sammen nyttige kombinasjoner av «spells», «potions» og andre hjelpemidler for å ha det lett tilgjengelig i kampens hete.

Slik har vi testet

Alle tastaturene er blitt spilt med i minimum tre timer, hvorav minst to timer sammenhengende. En tøff jobb, men ikke takk oss, vi får vår lønn i ekstralivet. Dessuten har alle vært brukt som skrivetastatur minst en halv arbeidsdag, men akkurat på det punktet har personlig preferanse så mye å si for en heltidsskribent at vi har ikke vektlagt skriveegenskapene i konklusjonen, annet enn dersom vi har funnet noe direkte feil.

Tastaturer i full størrelse

Ikke helt klar for å droppe det numeriske tastaturet? Her er våre anbefalinger for deg. 

Best i test

Razer Ornata Chroma Gaming

martin-svitsjer.
8.5/10
Meget bra

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving, ville vi uten tvil gått for Razer Ornata. 

Designet ser for så vidt nøytralt nok ut (helt til vi skrur på lysene), men det er et ganske stort tastatur, svakt forhøyet bak og med skråstilte linjer for at det ikke skal se for «klosset» ut. En omtrent to meter lang, flettet kabel kan legges i kabelspor rett frem og til begge sidene, men det er ikke laget gjennomgang for hodetelefonledning midt under. Tastaturet er høyt, men det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som enkelt festes eller fjernes med passelig sterke magneter. Dette er fine finesser som skaper et godt kvalitetsinntrykk.

Men, som vi har vært inne på, er det først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk. For det første er de bare medium høye, noe undertegnede synes er helt herlig, siden vi får fordelen med god, lettkjennelig separasjon mellom tastene, uten at vi må holde fingrene så høyt når vi skriver med dem. For det andre så har Razer truffet blink med den nye brytertypen, som de kaller «Mecha-Membrane».

Som navnet kanskje sier er dette en slags hybridløsning som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. Tastene føles som en mellomting mellom MX Brown og Blue, som kort sagt vil si at de har et ikke-lineært nedtrykk, tydelig taktil tilbakemelding bekreftet av en finfin klikkelyd som undertegnede liker, men som nok kan få enkelte av mine kolleger til å klikke på en helt annen måte. Membrandelen av tastaturet demper lyden noe sammenlignet med MX Blue, men ikke mye.

Selve nedtrykket er dog ganske tungt, faktisk såvidt litt tyngre enn MX Blue, noe som krevde litt tilvenning. Dette vil gjøre det enklere å unngå å trykke ned knapper uten å mene det, noe vi opplevde som et lite problem med SteelSeries MX800, men hvis du fra før av er forelsket i det noe lettere, lineære nedtrykket til Cherry MX Red-bryterne er det ikke sikkert at overgangen blir helt smertefri. Vi hadde også gjerne sett at kabelene var avtagbar, slik som på for eksempel Cooler Masters tastatur, siden det da blir litt mindre risiko for slitasje på kabelen når vi frakter tastaturet.

Programvaren er heller ikke dum, med mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys, slik at du kan se hva slags profil som er aktivert. På toppen av det hele er ikke prisen så gal heller, sett i forhold til funksjonaliteten og den generelle kvalitetsfølelsen.

Pluss

 • Gode, mellomhøye taster
 • Stor og behagelig håndleddstøtte
 • Oversiktlig og god programvare
 • Gir et godt, helhetlig kvalitetsintrykk
 • Grei pris

Minus

 • Har ingen ekstra makroknapper
 • Kommer ikke i liten utgave uten numpad
 • Har ikke dedikerte medieknapper

Kvalitet som koster

Corsair K95 RGB Platinum

Hvis vi tenker på tastaturer som SteelSeries M400 og Logitech G610 som den litt minimalsike, kompakte enden av skalaen for tastaturer i full størrelse, føler vi at vi ganske trygt kan plassere den siste utgaven av Corsairs K95-tastatur i den andre enden. Det er stort, tungt, det lyser i alle regnbuens farger og er godt utrustet med ekstraknapper.

Hvis det er ett ord som hele tiden banker mot pannelappen vår her vi sitter med den nye kongen fra Corsair, så er det ordet «byggekvalitet». Overflata på tastaturet er børsta aluminium, og på undersida finner vi gjennomgående kabelkanaler for deg som liker å legge hodetelefonledningen der, i tillegg til store gummierte felter som får det til å stå dønn i ro på pulten. Raden med makro-knapper på venstresiden er teksturert slik at vi skal kunne kjenne dem fra resten, og tastaturet har dedikerte knapper for medie- og lysstyring. En dobbel, flettet USB-kabel gir oss en ekstra USB-port i selve tastaturet, og som en prikk over i-en toppes det hele med et ganske herlig volumhjul i metall. Det er i det store og det hele ganske så forseggjort.

Tastaturet leveres med tre ulike Cherry MX-typer: Red, Brown og Speed. Speed-tastene er lineære, med samme nedtrykksvekt som de røde (45 gram), men med et kortere innslag på 1,2 millimeter, som skal gjøre tastaturet raskere i teorien. Vi sier i teorien, for tiden spart på de 0,8 millimeterne (!) mindre nedtrykk, er så lite at vi har store tvil om at det vil gi noen reell fordel. Men kanskje de kan føles raskere likevel, man skal ikke undervurdere placeboeffekten. Undertegnede ville gått for de brune tastene hvis tastaturet skal brukes til skriving også, siden de har et ikke-lineært nedslag som gir taktil tilbakemelding, men det er i stor grad en smak sak.

Programvaren som følger med er enkel nok i bruk, men ikke like forseggjort som Logitechs med deres ferdig innebygde spillprofiler.

Konklusjon: Hvis du har 2000 kroner å brenne av på et spilltastatur, får du mye valuta for pengene her med ekstra funksjonalitet og byggekvalitet. Men når du først er på et såpass høyt budsjett ville vi virkelig vurdert ASUS ROG Claymore, i alle fall hvis du skal ha et tastatur som er lettere å frakte med seg på LAN og lignende.

Pluss

 • Svært god og forseggjort byggekvalitet
 • Ekstra medie- og makrotaster
 • Flere tastevalg

Minus

 • Stort
 • Kostbart

Mye for pengene

Logitech G610

Med en prislapp på drøyt 700 kroner er ikke dette akkurat et billig tastatur, men med tanke på hvor mange av konkurrentene som koster over tusenlappen, er det i grunn ikke så galt.

Det er i grunn lite som skriker «dataspill» med designet. Firkantet matt plast med blanke sidepaneler og hvitt baklys. Tastene er riktignok for høye til at undertegnede ville brukt det som skrivetastatur, men utover det har det lite til felles med det nesten overdrevne uttrykket til «storebror» G910. Et eget rullehjul for volumet får oss til å tenke på Logitech G710+, men bortsett fra noen ekstra knapper for mediestyring mangler G610 finesser som USB-port, kabelspor for hodetelefonledning, ekstra programmerbare funksjonsknapper og håndleddsstøtte. Sistnevnte koster dog ikke all verden å kjøpe utenom, men tastaturet er såpass høyt at vi synes det burde fulgt med.

Ellers kommer tastaturet med tastetypene Cherry MX Red eller Cherry MX Brown, som begge er gode alternativer med sine lette nedtrykk. Undertegnede foretrekker sistnevnte på grunn av den taktile tilbakemeldingen, men det er nok både en smaks- og vanesak.

Logitechs svært gode programvare gjør det for øvrig veldig enkelt å sette opp tastaturet med ulike funksjoner, med siden det ikke er noen ekstra programmerbare knapper på G610, er det F-knappene som er gjort tilgjengelig for makroer. For så vidt greit nok, men på Razer Ornata kan vi endre funksjonen på absolutt alle knappene. Det er ikke noe vi savner veldig, men vi liker å ha muligheten dersom behovet skulle dukke opp.

Konklusjon: Et bra tastatur i sin prisklasse, og vi liker det nøytrale uttrykket, men vi synes Logitech kunne hatt et litt bedre øye for detaljer som kabelspor og en god håndleddstøtte.

Pluss

 • Gir mye for pengene
 • Kompakt og enkelt
 • Svært god programvare
 • Dedikerte medieknapper
 • Flere tastevalg (Cherry MX Brown og Cherry MX Red)
 • Flere tastevalg (Cherry MX Brown og Cherry MX Red)

Minus

 • Kommer ikke i liten utgave uten numpad
 • Ingen ekstra makroknapper
 • Kommer ikke med håndleddstøtte

Mye for pengene 2

SteelSeries Apex M400

Såvidt vi har forstått det skal M400 være en arvtaker til M500, men vi blir ikke helt kloke på det; tastaturet finnes nemlig ikke på SteelSeries egne nettsider, og vi kan ikke finne noen pressemelding på det, så det vi har av produktinformasjon utover hva vi kan se og føle selv, har vi fra produktsiden på Amazon.

Sånn rent designmessig er det lite spenstig over M400; det er et enkelt tastatur, forholdsvis kompakt med en ramme som ikke går stort lengre ut enn tastene, og uten den store mellomromstasten som SteelSeries har en tendens til å utstyre mange av sine andre tastatur med. Selve plata er nokså tykk, og med en tyngde som gir et solid inntrykk. Alt dette ser i grunn ut til å være likt som forgjengeren M500, til og med mangelen på RGB-belysning til fordel for enkel, blått baklys.

Det er heller ikke noen ekstra makro- eller medieknapper, men de vanlige mediefunksjonene er tilgjengelige via dobbeltfunksjon (Fn-knappen), og funksjonen til alle knappene kan endres i den tilhørende programvaren. I de tilfellene man setter opp mange makrofunksjoner vil nok mange føle at de har dem lettere for hånden med en ekstra knapperad på venstresiden, slik at man kan bruke dem uten å slippe spillmusa eller WASD-tastene, men F-tastene og numpadden kan fungere som en OK erstatning i en del tilfeller.

Der M500 brukte Cherry MX-brytere (røde eller blå), bruker MX400 SteelSeries egne QX1-brytere. Dette er mekansike brytere med et lineært nedtrykk, men såvidt vi kan se er spesifikasjonene helt like som Cherry MX Red; lineært nedtrykk, 45 gram, 4 millimeter total vandring og innslag ved 2 millimeter. Høyden på tastene og fraværet av taktil tilbakemelding gjør at dette ikke hadde vært førstevalget vårt for skriving, men til spilling fungerer tastene helt utmerket.

Konklusjon: Apex M400 er veldig sammenlignbart med Logitechs G610, både når det kommer til funksjon og pris, men den største forskjellen er at MX400 gir oss muligheten til å endre funksjonen på alle knappene, der G610 bare lar oss endre F-tastene.

Til gjengjeld får vi med G610 dedikerte medieknapper, som kan være fint hvis du hører mye på musikk fra PC-en, og muligheten til å velge tastaturet med Cherry MX Brown-brytere, som er fint hvis du foretrekker taktil tilbakemelding fra tastene.

Pluss

 • Gode taster for spilling
 • God programvare, alle taster er programmerbare
 • Mye for pengene

Minus

 • Ikke flere tastevalg
 • Ingen ekstra makro- eller medieknapper

Stort, forseggjort, men ligger an til å bli dyrt

Creative Sound BlasterX Vanguard K08

Vanguard er et nokså stort tastatur, med en rad av makrotaster på venstresiden, en oversiktlig rad av medietaster på oversiden, og et eget volumhjul ikke helt ulikt det vi finner på Logitech G610.

Tastaturet er utstyrt med USB-inngang, en dugelig lang, flettet dobbel USB-kabel, og en smal, avtagbar håndleddsstøtte. Sistnevnte er litt i minste laget, og langt på nær så forseggjort som den som kom med Razer Ornata, men bedre enn ingenting. Vekten på hele sulamitten gir oss en god kvalitetsfølelse, men heller ikke her er det laget gjennomgang for hodetelefonkabel under tastaturet. Litt synd, men ikke vanskelig å jobbe rundt.

De mekaniske tastene skal være laget i samarbeid med Omron, og er 0,5 millimeter grunnere og aktiveres 0,5 millimeter før de mer utbredte Cherry MX-bryterene. Creative fremstiller selvsagt dette som en fordel, men hvis du sparer ett helt millisekund per tastetrykk blir vi egentlig overrasket.

Men for all del, tastene er gode, og føles egentlig som en litt mer dempet utgave av Cherry MX Brown - altså med litt taktil tilbakemelding, men ikke noe særlig lyd utenom når tastene «bunnes». Fint hvis du vil ha et stille tastatur. Siden vi ikke har Nordisk-tasteoppsett er Enter-tasten bare halve størrelsen av en vanlig enter-tast (ganske lik Shift-tasten), noe undertegnede trengte et par-tre dager for å venne seg til. Irriterende i begynnelsen, men for all del noe man blir vant med. En annen irriterende ting er at ett eller annet (antakeligvis fjærene) i tastaturet «synger» når vi slår ned tastene. Altså, når vi går løs på tastaturet med undertegnedes sedvanlige iver og bravur, hører vi en dempet klang i hele tastaturet. Den overdøves lett av musikk og spillyd, men hvis du er av typen som irriterer deg over lyder, ville vi vært obs på akkurat dette.

God programvare gjør at vi får utnyttet de ekstra makro-tastene godt, men vi savner veldig muligheten til å sette opp flere profiler, slik at vi kan veksle mellom ulike makro-oppsett tilpasset forskjellige spill.

Konklusjon: Nordisk versjon er på vei, men i mellomtiden vet vi at prisen i euro tilsvarer omtrent 1600 kroner, så det ligger an til å bli et kostbart tastatur. uten at vi egentlig føler at vi får veldig mye tilbake for prisen. Hvis du mener at «størst er best» ville vi sett på Corair K95 Platinum hvis budsjettet tillater det, der synes vi at byggekvaliteten står litt mer til prisen, spesielt med tanke på «syngingen» i karosseriet.

Pluss

 • Egne makro- og medietaster
 • Gir en god kvalitetsfølelse (utenom litt «synging» i karosseriet)
 • Lydsvake taster, for de som liker det
 • Grei programvare, men uten flere profiler

Minus

 • Ligger an til høy pris
 • Programvaren støtter ikke flere profiler
 • For lav håndleddstøtte, sitter dårlig
 • Stort og litt lite transportvennlig

Enkelt og kompakt

HyperX Alloy FPS Gaming

Hvis «enkelt er bra» er et mantra du sverger til, kan denne tastefjøla fra HyperX kanskje være noe for deg. I korte trekk kan det beskrives som et mekanisk tastatur. Punktum. Selve «bunnpanna» er knapt større enn plassen tastene tar, her er ingen ekstra makro- eller medietaster (de siste finnes via dobbeltfunksjon), og det er heller ingen RGB-lys som kan svirre rundt fra tast til tast i alle regnbuens farger.

Men i all sin enkelthet ser vi at HyperX Alloy kan appellere til spillere som ikke trenger noe «dilldall», og som bare vil ha et godt, enkelt mekanisk tastatur. Alloy er ganske kompakt til fullstørrelse-tastatur å være, men fremstår likevel svært solid, takket være en metallplate under tastene. Og siden kabelen kan tas av er det et veldig fint tastatur hvis du kunne tenke deg å ha et tastatur for spilling og et annet for skriving, siden det gjør det litt enklere å legge det vekk mellom spilløktene. Dessuten kan du velge mellom både Cherry MX Red, Brown og Blue-taster, slik at du bør kunne få et oppsett du liker.

På en annen side har det ingen medfølgende programvare som lar oss sette opp egne makroer, og vi har ikke mulighet til å endre det ganske kraftige, røde baklyset, noe vi tenker oss kan bli litt plagsomt hvis du har datamaskinen på soverommet. Og selv om det har medieknapper som «Spill/pause» og volumstyring, er det via «Fn»knappen og ikke like praktisk; da er liksom ikke «Alt+tab» og «space» så veldig mye mer jobb. Og hvis du skal ha andre taster enn Cherry MX Red, står egentlig ikke prisen til enkelheten. For «brune»-taster må vi i skrivende stund ut med omtrent 1300 kroner. Det er om enn noe rimeligere enn fullstørrelse-utgaven av Cooler Master Masterykeys Pro, men likevel 500 kroner mer enn Logitechs G610, som gir oss dedikerte medietaster og makrofunksjoner.

Konklusjon: En god kandidat hvis du trenger et transportvennlig tastatur, enten for å ta med på LAN eller hyppige bytter hjemme. Men prisen er høy sett i forhold til den begrensede funksjonaliteten og rimeligere konkurrenter.

Pluss

 • Kompakt til fullstørrelse å være
 • Flere tastevalg («røde», «brune» og «blå»)
 • Transportvennlig med avtagbar kabel

Minus

 • Ingen støtte for makroer eller justering av kraftig, rødt baklys
 • Høy pris ift. f.eks. Logitech G610

Vi skjønner ikke greia

Logitech G213 Prodigy Keyboard

Vi skjønner oss ikke helt på Logitechs «Prodigy» serie. Når vi leser hva Logitech selv sier om serien, virker det som det skal være de mest proffe spillproduktene de har. Men når vi ser på produktene, og nå sitter med ett av dem under hendene, er vi ikke så sikre lengre.

Det som slår oss mest når vi tester G213, er at vi egentlig ikke liker tastene. Det er en slags hybridløsning mellom mekanisk og membran, i den forstand at G213 er et membrantastatur, men med taster i full høyde og med et ikke-lineært nedtrykk som visstnok skal etterligne Cherry MX Brown. Samtidig skal det, ifølge en bloggpost hos Logitech, være stille som et membrantastatur. Men for å være helt ærlig, synes vi egentlig ikke at det er det - i alle fall så lenge vi sammenlinger med Cherry MX Brown og Red.

Tastene føles helt greie, men den taktile tilbakemeldingen fra det ikke-lineære nedslaget gir oss ikke den samme presise følelsen som Cherry MX Brown og Blue, og i motsetning til mekaniske brytere som aktiveres «lenge» før du trykker tastene helt ned, må disse bunnes før tastetrykket registreres. I en intens spillrunde rekker du kanskje ikke å merke så mye til det, annet enn kanskje i enkelte RTS-spill der du bruker hurtigtaster for å hoppe raskt fra sted til sted på kartet.

Men da er det vel billigere, i det minste? Nei, tvert imot. I skrivende stund koster G213 og G610 omtrent akkurat det samme, og på G610 får vi skikkelige mekaniske taster, samt et bedre volumhjul, i stedet for pluss- og minusknappen som er på G213.

Det vi egentlig lurer mest på er hvorfor Logitech ikke benyttet anledningen til å lage G213 med lave taster, eller i det minste mellomhøye, slik som på Razer Ornata. Et kortere nedslag hadde nok passet bedre til tastene, og hvis tanken med «Prodigy»-serien er å nå ut til nye spillere, tror vi egentlig at overgangen fra flatt tastatur til høyt, er større enn overgangen fra membran til mekanisk.

Konklusjon: Vi kan ikke se noen gode argumenter for å gå for dette foran for eksempel Logitech G610.

Pluss

 • Egne mediekapper
 • Svært god programvare
 • Kommer med innebygd håndleddstøtte

Minus

 • Høye membrantaster som må «bunnes» for aktivering, gir langt nedslag
 • Høy pris mtp. membranløsningen
 • Håndleddstøtten er lav og ikke avtagbar

Kompakte tastaturer

Hvis du vil ha mer plass på pulten, eller et tastatur som er enklere å frakte med på LAN og lignende, bør du se nærmere på noen av disse.

Vårt kompakte valg

Logitech G PRO Gaming Tastatur

martin-svitsjer.
8.5/10
Meget bra

Logitech Pro er i utgangspunktet som en kompakt utgave av selskapets G810- og G610-tastaturer, altså uten det numeriske tastaturet ("numpadden") til høyre for piltastene. Det er ikke første gangen Logitech har laget et slikt tastatur, men for fans av kompakte tastatur, er nok dette et velkomment tillegg i Logitechs produktpark, siden deres forrige forsøk på et slikt tastatur var litt så som så.

Men siden G410 og G910, har Logitech både tonet ned designet slik at Pro ser omtrent normalt ut, og kanskje viktigere, så har de fikset på Roamer G-bryterne sine. Nedtrykket føles nå mye mer presist, og (takk og lov) tastehettene er helt normale, uten noe ekstra kanter eller annet dilldall.

Tastene har et lett, ikke-lineært nedtrykk, og de kan føles som en litt lettere utgaver av Cherry MX Brown. De har full høyde, men slår inn på 1,5 millimeter istedet for 2, som er vanlig med Cherry MX-bryterne. Det er vanskelig å si om dette vil noen reell fordel på den digitale slagmarken (vi tviler), men de føles helt klart kjappe og presise. Sammen med den taktile tilbakemeldingen gjør dette også tastene gode å skrive med, selv om høyden gjør at vi hadde foretrukket en god håndleddstøtte.

Den kompakte formen åpner også for en mer behagelig armstilling, samtidig som vi har bedre plass til å føre musen; noe som er spesielt nyttig for FPS-spillere som spiller med lav sensitivitet og trenger ekstra mye plass. Mangelen på et numerisk tastatur begrenser det litt som et rent skrivetastatur, men det går jo alltids an å kjøpe et slikt utenom. Dessuten tar dette mye mindre plass under transport, og kabelen er avtagbar, noe som er fint hvis du ofte drar på LAN, eller går på skole og tar spillutstyret med hjem i helgene.

Konklusjon: Kompakt utførelse, avtagbar kabel, gode taster og Logitechs svært gode programvare gjør dette til vårt valg blant de kompakte tastaturene. Men hvis du ikke trenger den ekstra makro-kontrollen, kan du spare noen hundrelapper og heller gå for MasterKey Pro S.

Pluss

 • Kompakt, med avtagbar kabel som sitter godt
 • Kompakt, med avtagbar, flettet kabel som sitter godt
 • Gode, lette taster med taktil tilbakemelding
 • Innebygde lysprofiler for flere spill - ikke spesielt nyttig, men litt gøy
 • Svært god programvare

Minus

 • Har ikke numerisk tastatur, men det ligger i konseptet
 • Kun F-tastene er åpne for makro-programmering
 • Litt kostbart
 • Leveres med kun én tastetype

I pose og sekk

Asus ROG Claymore

Claymore er et tastatur der "gaming estetikken" lever i beste velgående, noe det sikkert vil være delte meninger om, men de har unektelig et ess i ermet som gjør tastaturet unikt.

Det numeriske tastaturet kan tas av, og om du vil plasseres på venstre side av tastaturet. Dette er smart av flere grunner. Det ene er at tastaturet kan bli mer kompakt , med alle fordelene det medfører. Det andre er at med det numeriske tastaturet på venstre side, kan det fungere som en veldig fin samling av makro-knapper, som kan være veldig fint for deg som spiller spill der du har bruk for mange slike.

Tastaturet produseres med både Cherry MX Red, - Brown, -Blue og -Black-brytere, så det er altså gode muligheter for å få en tastetype som du liker. Men etter et kjapt søk i norske nettbutikker finner vi bare Red-varianten (noen spesifiserer ikke i det hele tatt), så dette er noe du bør være obs på hvis du foretrekker en av de andre. Mange foretrekker Red til spilling, men undertegnede synes de er helt pyton å skrive med.

Selve tastaturet virker ellers velprodusert med mange smarte funksjoner lagt inn via Fn-tasten, og hvis hovedkortet på PC-en din har støtte for ASUS KeyBotII kan du bruke tastaturet for å kjøre overklokkingsprogrammer og styre viftene rett fra tastaturet.

Programvaren som hører til, ROG Armory, er grei nok i bruk, men litt ustabil, og noen makrofunksjoner måtte vi legge inn flere ganger for å få til å fungere. Vi kan heller ikke gå inn og redigere forsinkelsen mellom de ulike delene av en makro, noe som er fint å kunne gjøre hvis du vil være sikker på at den blir utført så raskt som spillet tillater det.

Konklusjon: Det som holder Claymore mest tilbake, er den stive prisen på over 2000 kroner. Det er betydelig mer enn de fleste andre tastaturene i testen, og med mindre du har veldig lyst til å sjekke ut de ekstra makro-mulighetene det gir å plassere den numeriske delen på venstre side av tastaturet, kan vi ikke helt se at det er verdt så mye penger. Du får for eksempel tre G610-tastaturer for den prisen.

Pluss

 • Flere tastevalg («røde», «brune», «blå» og «sorte»)
 • Det numeriske tastaturet kan festes på begge sider av tastaturet, eller tas helt av
 • Grei, men litt ustabil programvare
 • Avtagbar kabel

Minus

 • Grei, men litt ustabil programvare
 • Kostbart

 

Kompakt, enkelt og LAN-vennlig

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S

I all sin enkelhet har Cooler Master CM Storm Quickfire Rapid-I vært et av undertegnedes favoritttastaturer de siste årene. Kompakt og enkelt design, avtagbar kabel for enklere å bytte til skrivetastaturet, hvitt baklys og ikke noe dilldall. Og ved første øyekast ser Masterkeys Pro svært likt ut. Tastene har fått litt andre fonter, et fåtall funksjoner har byttet plass, men den eneste større forskjellen er at vi nå har full RGB-belysning. Det ser kanskje tøft ut på LAN, men gir oss ingen reell nytteverdi.

Men tastaturet er jo ikke blitt noe dårligere av den grunn. Her kan vi velge mellom både røde, brune og blå taster, i tillegg til at tastaturet kommer i en stor og en liten utgave, med og uten numpaden. Og vi kan fortsatt ta av kabelen, noe som gjør det enkelt og sikrere for deg som flytter mye på tastaturet, enten du bytter mellom ulike tastaturer, eller tar det med hjem i helgene. Dessuten er du litt mer sikret mot kabelbrudd, siden en ny USB-kabel ikke koster stort mer enn en kaffe og en bolle, mens et nytt tastatur ville blitt litt dyrere.

Som hovedtastatur for skriving blir dette neppe undertegnedes favoritt med det første. Med Cherry MX Blue-taster er det sikkert ikke så verst, men jeg foretrekker tynnere skrivebrett enn hva vi får her. Til spilling går det selvsagt mye bedre, og med tre ulike tastevalg (rød, blå og brun) burde de fleste kunne finne et oppsett de blir fornøyde med. Men vi savner en god håndleddsstøtte for å kunne ha en litt mer nøytral vinkel på håndleddene under lengre økter. Slike er selvsagt å få kjøpt rimelig der de selger kontorrekvisita, men vi hadde foretrukket ett som var tilpasset tastaturet, som på Razer Ornata.

Når det kommer til mer avansert funksjonalitet er det nok heller litt labert. Programvaren gir oss gode muligheter for å sette ulike lys og farger for ulike taster, men ingen makrokontroll. De må vi ta opp direkte på tastaturet, og fremgangsmåten er langt fra åpenbar. Og selv om vi kan sette opp ulike makroer i ulike profiler, savner vi den gode oversikten, finjusteringsmulighetene (endre forsinkelser i makro-kjeden, for eksempel) og muligheten til å knytte ulike profiler opp mot bestemte spill, som med Logitechs programvare.

Konklusjon: Helt klart en sterk kandidat for deg som vil ha noe både enkelt, bra og driftssikkert, men vi savner mer avansert programvare og en tilpasset håndleddstøtte, og synes prisen er høy i forhold til funksjonaliteten.

Pluss

 • Kompakt og transportvennlig
 • Kommer i stor og liten utgave (med og uten numpad)
 • Flere tastevalg (Rød, brun og blå)

Minus

 • Svak makroløsning
 • Ikke dedikerte medieknapper
 • Kommer ikke med håndleddstøtte
 • Litt høy pris

Logitech G PRO Gaming Tastatur

Corsair K95 RGB Platinum

SteelSeries Apex M400

Logitech G213 Prodigy Keyboard

HyperX Alloy FPS Gaming

Logitech G610

Razer Ornata Chroma Gaming

Creative Sound BlasterX Vanguard K08

Asus ROG Claymore

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S

Logitech G PRO Gaming Tastatur   Les mer »

Beste priser

På lager 1 595,-
På lager 1 595,-
På lager 1 595,-
På lager 1 595,-

Corsair K95 RGB Platinum   Les mer »

Beste priser

Ikke på lager 1 688,-
På lager 1 985,-
Forventet lagerdato 1 988,-
På lager 1 989,-

SteelSeries Apex M400   Les mer »

Beste priser

Ikke på lager 597,-
Ikke på lager 597,-
På lager 899,-
På lager 999,-

Logitech G213 Prodigy Keyboard   Les mer »

Beste priser

På lager 678,-
Ikke på lager 678,-
Forventet lagerdato 678,-
På lager 699,-

HyperX Alloy FPS Gaming   Les mer »

Beste priser

På lager 739,-
På lager 739,-
Ikke på lager 739,-
På lager 949,-

Logitech G610   Les mer »

Beste priser

Ikke på lager 797,-
Ikke på lager 797,-
På lager 1 199,-
Ikke på lager 1 199,-

Razer Ornata Chroma Gaming   Les mer »

Creative Sound BlasterX Vanguard K08   Les mer »

Asus ROG Claymore   Les mer »

Beste priser

På lager 1 890,-
På lager 2 089,-
På lager 2 089,-
På lager 2 195,-

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S   Les mer »

Beste priser

På lager 849,-
På lager 908,-
På lager 908,-
Ikke på lager 995,-

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen