Hvilken av disse går seirende ut?

Samletest Smarte strømplugger

Hvilken av disse går seirende ut? (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Oppdatert: Derfor fjerner vi testvinneren

Strømpluggen er ikke godkjent for bruk i Norge, og vil ikke lenger bli å finne i oversikten vår.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Smarthus. Du har helt sikkert hørt ordet, som i all sin enkelhet beskriver våre stadig mer oppkoblede hjem – og da gjerne i form av oppkoblede, elektriske apparater. Dette kan være alt fra kjøleskap som snakker, til bevegelsesstyrte lys og fjernlåste dører. Alt koblet opp til nettet, selvfølgelig.

I dag skal vi ta en titt på noe vi vedder på at mange ville hatt stor glede av: smarte strømbrytere. Dette er enkelt og greit strømplugger med litt elektronikk som plugges mellom utstyret du vil kontrollere og strømuttaket.

Slike inngår gjerne som en del av større, mer omfattende systemer, og det gjelder også (de foreløpige) modellene vi har tatt inn til denne samletesten. Her skal vi imidlertid teste dem som enkeltstående produkter.

NB! Tidligere testvinner fjernet:

Da vi først publiserte denne testen, var en plugg fra Xiaomi med i testoversikten. I etterkant har vi fått mange henvendelser fra både lesere og til slutt også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som fastslo at produktet var ulovlig. Dette fordi den ikke var godkjent for bruk i Norge, blant annet fordi den ikke var jordet. 

Derfor velger vi nå å fjerne produktet fra alle oversikter, og beklager for alle som har lest saken i god tro. Slikt skal vanligvis ikke skje når vi tar inn produkter til test, og vi vil ha større fokus på det i fremtiden.

Alle de resterende produktene i testen er godkjent for bruk i Norge, og om vi oppdaterer testen senere med nye alternativer vil vi sørge for at også disse er dette.

Dette er det flere grunner til, men først og fremst fordi dette er det nærmeste vi kommer en universalløsning for å kontrollere elektronikk av alle slag. Philips Hue er vel og bra, men du kan ikke kontrollere vannkokeren med en smart lyspære. Kobler du en smart strømkontakt på kokeren kan du derimot sørge for å få varmt vann nøyaktig samtidig som du står opp.

Gull for deg med panelovner

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

En fiffig idé, men kanskje enda mer nærliggende er det å koble slike strømbrytere til husets panelovner. Dette er stadig en svært populær form for oppvarming rundt om i det ganske land, og selv om de er langt mer effektive enn eksempelvis vedfyring kan strømregningen fortsatt mangedobles når temperaturen synker. Har du et ikke-smart aircondition-anlegg kan du om sommeren støte på samme problem ved høye temperaturer.

Vi tok imidlertid utgangspunkt i panelovner, og tok inn to smartbrytere som skulle få bryne seg på varmestyringen i huset (linker til prisguide.no, Kommersiell partner):

Alle pluggene er omtrent like tykke.  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

I tillegg tok vi inn en enklere plugg som kunne programmeres lokalt, og som kostet dertil mindre (til høyre i bildet over). Denne kan du lese mer om helt nederst.

Panelovner har undertegnede mer enn nok av i det privateide studentkollektivet, og dertil strømregninger. Spesielt det store fellesarealet med kombinert stue, spisestue, kjøkken og gang har vært et strømsluk, takket være tre enorme panelovner montert langs vinduene på hver side.

Å skru av og på ovnene manuelt hadde lenge vært en (irriterende og slitsom) løsning for å dempe strømbruken, men med det resultatet at det var iskaldt når man kom hjem og iskaldt når man stod opp. Udigg. Dermed var det både snakk om komfort og penger da undertegnede bestemte seg for at noe måtte gjøres.

Men hvilken av pluggene fungerte egentlig best?

 • PS: Se bildekarusellen nederst for alle skjermdumpene og flere bilder!

TP-Link HS110

TP-Link HS110
Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no, site
7/10
Bra

På førsteplass i testen kommer TP-Links smartplugg. Her får du potensielt god kontroll på strømforbruket, ettersom HS110-varianten av pluggen har strømmåler innebygget. Det finnes også en annen modell (HS100) som ikke har dette, og er en hundrelapp billigere. Hva du ønsker av funksjonalitet blir dermed opp til deg selv.

Appen er uansett noe av det penere vi har sett der ute, og heter «Kasa». Dette fungerer som en sentral som kan styre mange andre smartprodukter der ute også, det være seg lyspærer eller luftfuktere. 

TP-Link har også en finfin app, som kan kobles opp mot både IFTTT og Amazons Alexa. Også egne dagsmoduser finner du her. Én av pluggene vi fikk måler strøm, og har følgelig en «Usage»-meny. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Grensesnittet er moderne og enkelt å forstå seg på, og har direkte integrasjon mot både IFTTT og – enda viktigere – Amazons taleassistent Alexa. Dermed kan du kjøpe for eksempel selskapets egen Echo-høyttaler, og styre TP-Link-utstyret med stemmen din, sammen med både musikk og for eksempel lys. Fiffig! I appen er også en rekke moduser du kan bruke for både kveld, morgen og andre formål.

Mer nyttig er tidsplanen, som her settes opp akkurat som alarmer på en moderne smarttelefon. Dermed er grensesnittet gjenkjennelig og lettforståelig, om enn ikke det mest grafisk oversiktlige. Men det enkle er jo ofte det beste.

Strømstyringen fungerer knirkefritt, og også manuell styring av pluggen. Oversikten over strømforbruket og brukstiden ble vi spesielt glad i, ettersom det gjør det svært enkelt å se hvor mye strøm akkurat dette utstyret trekker (og når på døgnet den gjør det). 

Om vi har noe å utsette på TP-Links plugg, så måtte det være at den er ganske svær og unødvendig klumpete designet. De runde linjene ser kanskje pene ut, men blokkerer mye plass rundt selve pluggen. Det andre vi vil trekke for er prisen, samt den grafiske oversikten. Men ellers: en super løsning på et irriterende problem!

Fordeler

 • Fin og oversiktlig app
 • Måler og viser strømforbruk
 • Kan integreres mot Alexa
 • Stabil og pålitelig

Ting å tenke på

 • Stor og klumpete
 • Dyr med strømmåler

D-Link mydlink Home Smart Plug

D-Link mydlink Home Smart Plug
Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no, site
4/10
Svakt

Taperen av de to smart-pluggene er D-Links alternativ, som felles av hovedsakelig to ting: størrelsen og appen. For det er ikke til å komme utenom at begge deler gjør at produktet føles betydelig eldre enn de andre, og en del ting oppleves som unødvendige.

Også TP-Links plugg er en en ganske gedigen og klumpete kloss, men D-Link har prestert å spytte noe om mulig enda mer uhåndterlig ut av samlebåndet.

Der førstnevnte til nøds enkelte ganger kan finne på å passe ved siden av en annen type plugg, er det bare å glemme hele prosjektet med D-Links koloss. Her må du belage deg på å ofre strømuttak på alle bauger og kanter så lenge de ligger inntil uttaket D-Links plugg skal benytte seg av. Unna vei!

D-Links app bærer preg av å være litt eldre enn de andres. Det fungerer greit, men det er ikke fryktelig intuitivt. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Så langt vi kan se er det bare IFTTT som kan integreres mot pluggen, og den er også den dyreste i testen (om du sammenligner med TP-Links HS100-modell). Strømmåler har den da. Strømmålingen er bare ikke så enkel å forstå seg på, og vises ikke i en enkel oversikt med tall som hos TP-Link. Du kan imidlertid sette en budsjettgrense, og får en grafisk oversikt over når det er forbrukt mest strøm.

Dette er vel og bra, men det virker ikke som om målingen er like presis som TP-Links. Det er slett ikke alltid den viser at det forbrukes noe som helst selv om ovnen freser av gårde, og når ovnen er av har den til tider vist et konstant forbruk på 5 kWh.

Appen i seg selv er ikke av det nyeste slaget, og er lite intuitiv. Tidsplanen du kan sette opp er grafisk, men fryktelig dårlig egnet til mobilskjermer. Den er lang, og du må dra og strekke i blå streker for å få det som du vil. Her hadde vi heller satt pris på en løsning som lot deg programmere selv planen som hos TP-Link, og deretter fikk den grafiske oversikten.

Lang historie kort: D-Links plugg er for dyr, for lite funksjonsrik og for lite intuitiv til at vi vil anbefale den.

Fordeler

 • Kan gi deg varsler for forbruk og temperatur
 • Fungerer stort sett stabilt
 • Gir deg en grafisk tidsplan

Ting å tenke på

 • Dyr for én måler
 • Gammel app
 • Lite intuitiv i bruk
 • SVÆR (og klumpete)
 • Vanskelig å lage tidsplan

Digitalt koblingsur

Digitalt koblingsur
Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no, site
1/10
Styr unna

I tillegg til «smarte» plugger finnes det også automatiserte strømstyrere som kan programmeres lokalt – altså uten appstyring eller nettilgang. Disse er gjerne en del billigere, spesielt om du ser etter de enklere modellene. Undertegnede hadde sett Clas Ohlson reklamere rundt om i Oslo en stund for nettopp et slikt produkt, og siden de tydeligvis ønsket å fremheve akkurat denne dingsen tok vi en nærmere titt.

«Digitalt koblingsur» het tingesten (link til Prisguide.no, Kommersiell partner). Den var firkanta, kosta rundt 100-lappen og hadde en liten skjerm på toppen. Samme produkt selges av en rekke andre forhandlere rundt om, så vi snakker nok om generisk «tsjainaware» ulike selskaper kan klaske logoen sin på. 

Rekk opp en hånd hvis du ikke skjønner hva vi driver med. Rekk opp enda en om du ikke har lyst til å gjøre dette 28 ganger for å få samme programmering som på de smarte bryterne...

For å gjøre en lang historie kort: vi hater dette produktet. For det første er det et svare strev bare å programmere den. Ved hjelp av to lite responsive knapper og en liten skjerm uten eget baklys skulle man klikke seg gjennom menyene og programmere tilslag og fraslag for uka.

Men for å programmere ett slikt tilfelle krevdes intet mindre enn 10 (!) trykk. Og skulle du – gud forby – stoppe og og tenke i mer enn 15 sekunder, ja, da kastes du tilbake til hovedmenyen.

Ikke var det helt klart hva som var fraslag og hva som var tilslag heller, og bruksanvisningen var lang og forvirrende. Ulike diskusjonsfora på nettet tydet dessuten på at det ikke bare var undertegnede som var evneveik, men at dette var et generelt problem.

Selv da vi trodde vi hadde fått pluggen riktig programmert, viste det seg at den overhodet ikke gjorde som vi trodde. Kundeservice hos Clas Ohlson henviste oss bare til bruksanvisningen, og da vi møtte opp i butikken skjønte de ansatte like lite som oss. Etter rundt en halvtimes knoting fra forskjellige ansatte fikk vi enkelt og greit tilbud om pengene tilbake.

Da er det bare én ting å si: styr unna! 

Fordeler

 • Ingenting

Ting å tenke på

 • Fungerer ikke
 • Ekstremt knotete programmering
 • Selv ikke kundeservicen skjønner seg på produktet
 • Direkte fiendtlig brukervennlighet

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen