Samletest Smarte sikkerhetssystemer

Bekymra for huset i jula? Disse kan passe på for deg (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Bekymra for huset når du er vekk? Disse kan passe på

Smarte sikkerhetssystemer er langt billigere enn alarmselskapene - men er de like pålitelige?

Hvis vi skulle spe på inntekten vår ved å gjøre litt innbrudd her og der, er det ikke tvil om at vi ville tatt en side ut av læreboka til Marv og Harry, og gjort det som sesongarbeid når folk er bortreist og opptatt. Vi har ferier i fleng her på berget, og det må jo være et ypperlig tidspunkt å være innbruddstjuv på. Mange reiser bort i en uke eller to både jul, påske og sommer, og mens naboene sitter forutsigbart opptatt med ribbesvor, påskelam eller flintstek-grilling, kan det da ikke være så alt for vanskelig å snike seg inn en og annen bakdør i mangt et ferietomt hus.

Nei, vi forsøker ikke å gi deg tips om når du best kan robbe naboen for alt som ikke er spikret fast, men vi bare presiserer at det ikke er komplett utenkelig at noen forsyner seg av verdisakene dine mens du er bortreist, særlig i høytider og andre typiske ferieperioder.

Hvis du vil hoppe rett til anbefalingene våre, så finner du dem nederst på denne siden.

Det finnes mange ting man kan gjøre for å redusere risikoen for dette, som for eksempel å stoppe posten, få en nabo til å kjøre litt i oppkjørsla di om vinteren, og automatisere lysene hjemme slik at det ser ut som det fortsatt er noen hjemme. Til det siste kan du sjekke ut det smarte lyssystemet Philips Hue. Men noen tjuvradder er jo så frekke at de gir katta i om det er folk hjemme eller ikke; de bare sniker seg inn om natta. Slik som for eksempel den såkalte «Borebanden», som tok seg inn gjennom vinduene om natta selv om det lå folk og sov inne.

Vel, så hjemmelaga trenger det ikke å se ut - vi brukte bare gaffa for å slippe å lage så mange hull i veggen.
Vel, så hjemmelaga trenger det ikke å se ut - vi brukte bare gaffa for å slippe å lage så mange hull i veggen. Foto: Kristoffer Møllevik

Alternativet mellom «Alene hjemme» og vaktselskap

Da kan du gjøre som Kevin i Alene Hjemme, altså å dekke husets ulike overflater med alt fra spiker, klinkekuler og lim, til fallende strykejern og malingsspann. Eller så kan du få deg boligalarm, med vektere som kan komme hjem til deg hvis alarmen går. Det første alternativet er forholdsvis rimelig, men litt for upraktisk for de fleste, og neppe så pålitelig som det ser ut som på filmen. Det andre alternativet er nok mer pålitelig, men koster raskt 5-6000 kroner i året - som er mye penger hvis du vurderer innbruddsrisikoen som relativt lav.

Her kommer de smarte hjemmesikkerhetssystemene inn. Dette er enheter eller systemer som koster mellom 2000 og 3000 kroner, men som ikke har noen løpende abonnementsavgifter slik som alarmselskapene har. Det vil si, noen av dem tilbyr ting som utvidet lagring av opptak i form av et abonnement, men det skal vi komme tilbake til.

Vi har i alle fall fått tak i et knippe aktuelle modeller, og skal forsøke å finne hvilket som fungerer best.

Dette er kriteriene våre

Enkel og fleksibel installasjon: Vi ser etter et system som du enkelt kan sette opp, bruke, endre og flytte på etter behov. Det bør helst tåle å stå utendørs hvis du ønsker det.

Tilpasset tilgang: Du må kunne gi tilpasset tilgang til flere brukere, slik at husets 8-åring enkelt kan skru av en sirene hvis den utløses ved en feil, og slik at vi kan sette opp midlertidig deaktivering for feriebesøk eller andre som skal ha tilgang til huset når vi ikke er hjemme.

Det må varsle oss: Hvis du til tross for advarsler om alarm og kameraovervåkning likevel opplever et innbrudd, må alarmsystemet gi deg, og gjerne flere du stoler på, beskjed om dette. Det bør ha en sirene både for å varsle de som er hjemme og  for å skremme vekk tjuvene, men må også kunne gi beskjed via appen – og gjerne via epost og/eller SMS i tillegg.

Piper NV gir oss HD-oppløsning, og selv om komprimeringen er svært hard, mener vi at det holder til å identifisere personen på bildet.
Piper NV gir oss HD-oppløsning, og selv om komprimeringen er svært hard, mener vi at det holder til å identifisere personen på bildet. Foto: Skjermbilde fra appen

Videokvaliteten må være god: Kameraene bør helst ha full HD-oppløsning, slik at du kan zoome inn i bildet og sjekke om det faktisk er uvedkomne på ferde, eller om det bare er nabogutten som henter en ball han mistet over i hagen din. Og hvis det faktisk er innbruddstyver, bør bildene være gode nok til at du kan gi dem til politiet som bevismateriale.

Det må være passelig smart, og kunne programmeres: Det er veldig fint hvis alt bare går av seg selv og du slipper å tenke på kameraet etter at du har satt det opp. Dette går an ved at kameraet med hjelp fra smarttelefonen din vet om du er hjemme eller ikke, og ved at du kan sette opp en timeplan for ulike profiler, slik at det er påslått om natten og på dagtid på hverdagene, men ikke på dagtid i helgen. Dette av hensyn til ditt eget privatliv, og andre i husholdningen som kanskje ikke har lyst at kameraene hjemme skal gjøre opptak av dem.

Det er fint å kunne begrense bevegelsesdeteksjonen til bestemte soner i bildet, spesielt hvis du har kjæledyr.
Det er fint å kunne begrense bevegelsesdeteksjonen til bestemte soner i bildet, spesielt hvis du har kjæledyr. Foto: Skjermbilde

Vi må kunne sette opp soner: Det kan bli plagsomt hvis du får for mange falske alarmer på grunn av katta til naboen eller noe slikt, og da kan alarmsystemet ende opp som gutten som ropte ulv. En måte å løse dette på er å sette opp ulike soner i bildet som kameraet skal overse. Alt under knehøyde er for eksempel fint for oss med kjæledyr.

Vi bør kunne utvide systemet: Dette er litt avhengig av hvordan du bor, men hvis du bor i et hus der innbruddstyven kan velge mellom flere dører og vinduer, bør du kunne utvide systemet med flere kameraer og/eller sensorer for å dekke flere deler av huset.

Det må være pålitelig: Hva skjer hvis strømmen går? Eller at internett er nede? Det kan fort skje som følge av ting som uvær eller veiarbeid. Har kameraene en god batteriløsning, eller lokal lagring som sikrer eventuelle opptak? Du skal vel ha bra uflaks hvis du har innbrudd og strømbrudd samtidig, men uflaks kan man jo ha, og da er det greit å sikre seg så godt som mulig.

Disse løsningene tester vi

Dette er på ingen måte den mest oversiktlige produktkategorien vi har vært borti. Det finnes mange ulike løsninger, både i form av «alt-i-ett»-enheter og pakkeløsninger. Egenskapene vi ser etter har ikke vært like enkle å kontrollere for blant spesifikasjonene, og det er mye som ikke er enkelt tilgjengelig for salg i Norge.

Vi har til slutt landet på 5 enheter/systemer: Panasonic Home Monitoring and Control-kit, D-Link Home Security start-sett, Piper NV, Netgear Arlo og Netatmo Presence. Flere kommer nok etterhvert som det blir aktuelt.

  Netgear Arlo Pro Netgear Arlo Netgear Arlo Q Netatmo Presence Piper NV Panasonic Home Monitoring and Controll-kit D-Link Home Security start-sett
Vanskelighetsgrad, installasjon og montering: Veldig enkel Veldig enkel Enkel Krevende Enkel Enkel Enkel
Fleksibilitet (flytte/justere): Svært fleksibel Svært fleksibel God nok Svært lite fleksibel God nok Lite fleksibel God nok
Videokvalitet: God nok God nok Bra Bra God nok Dårlig Se egen side
Deteksjonssoner: Nei Nei Ja Ja Nei, men justerbar sensitivitet Ja Ja
Sirene: Ja Nei Nei Nei Ja, 105 dB Nja - en slags alarm, men lydsvak Ja
Dør- og vindussensor: Nei Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Temperatursensor: Nei Nei Nei Nei Ja Ja Ja
Programmeringsmuligheter: Gode Gode Gode Svake Middels gode, via tredjepart Middels gode, men dårlig løsning Se egen side
Varsel ved strømbrudd/mistet tilkobling: Nei Nei Nei Ja Ja Nei Nei
Lokal lagring: Ja Nei Nei Ja Ja (som midlertidig buffer) Ja Nei

Tre enheter glimrer muligens svakt med sitt fravær, nemlig Netatmo Welcome, Canary All-In-One og Withings Home. Samtlige har vi diskvalifisert ganske enkelt på grunn av at de ikke kan henges på veggen, men  stå rett opp og ned på et bord eller hylle. Det høres kanskje ut som en bagatell, men du kan lese mer om hvorfor vi ikke liker det i testen av Canary. Den og Netatmo Welcome har vi testet før, og hvis du vil vite mer om dem finner du testene ved å trykke på navnene over-

Under kan du se bildekvaliteten fra de ulike kameraene, fra best til dårligst. Alle er testet etter solnedgang, i en behagelig opplyst yttergang, med unntak av Presence som selvsagt er testet utendørs. Fire av de fem greier seg sånn bra nok, men Arlo Q skiller seg ut med mye bedre bildekvalitet enn de andre kameraene, og Panasonic faller helt ut i andre enden med betydelig dårligere bildekvalitet. Det bildet er så uklart at det kunne like gjerne vært Fidel Castros spøkelse i hettegenser, som undertegnede journalist. D-Links kamera er ikke med her, og du kan lese hvorfor på side 6.

Fra venstre: Netatmo Presence, Arlo Q, Arlo, Piper NV og Panasonic Home Monitoring and Control-kit.
Fra venstre: Netatmo Presence, Arlo Q, Arlo, Piper NV og Panasonic Home Monitoring and Control-kit. Foto: Kristoffer Møllevik

Oppsummering: Hva har vi lært?

Vi har ikke funnet den perfekte overvåkningsløsningen, og de fleste har sine styrker og svakheter. Vi kårer derfor ikke en testvinner, men presenterer heller vår favoritt, og trekker frem to andre løsninger som utmerker seg ved at de har egenskaper og funksjoner som gjør dem unike i denne testen.

Slik ser Facebooks oversikt over innloggede enheter ut. Vi skulle ønske vi fikk noe lignende fra overvåkningskameraene i denne testen.
Slik ser Facebooks oversikt over innloggede enheter ut. Vi skulle ønske vi fikk noe lignende fra overvåkningskameraene i denne testen. Foto: Skjermbilde

Ingen av kameraløsningene greier å sikre oss 100 prosent mot strømbrudd, i alle fall ikke uten at vi kjøper en såkalt UPS for å sikre både kamera og Internett. Ingen av dem har to-trinns-innlogging på kontoene sine, så alt som skal til for at noen får tilgang til kameraene og opptakene dine, er at de knekker passordet ditt. Kanskje lettere sagt enn gjort, men ikke utenkelig dersom du for eksempel bruker samme brukernavn og passord flere steder. Avhengig av hvordan og hvor du bruker disse kameraene, er muligheten for at de får med seg noe du helst skulle sett at de ikke fikk med seg, helt klart til stede. Vi skulle ønske at produsentene tok dette mer på alvor, og ga oss en kontosikkerhet som er mer på linje med den vi får fra Facebook - med mulighet for to-trinns verifisering ved innlogging, og oversikt over alle stedene vi er pålogget.

Av samme grunn kan et utendørskamera være verdt å vurdere - for med mindre du soler deg naken i hagen, er sjansen for at kameraet fanger opp noe sensitivt forholdsvis liten når det er på utsiden av husets fire vegger. Men her har vi ikke funnet noe vi er 100 prosent fornøyde med.

Våre anbefalinger

Vi har plukket ut tre systemer (og teller Arlo-kameraene under ett) som vi kan anbefale litt avhengig av hvilke behov du har. To av systemene, Panasonic og D-Link, ville vi styrt unna i denne sammenhengen, da de ikke møter kriteriene våre på en god måte. Du kan lese mer om hvorfor på deres sider, ved å trykke på lenkene over.

Best i test, men kostbar

Netgear Arlo Pro VMS4130-100EUS

martin-svitsjer.
8/10
Meget bra

Siden dette er en oppgradert utgave av forrige testvinner, er det kanskje ikke veldig rart at Arlo Pro topper kransekaka. Her får vi alle fordelene med «bare» Arlo, og mister et par ulemper.

Arlo Pro's store styrke er at kameraene, i likhet med «bare» Arlo, går på batteri og er helt trådløse. Dette gjør det utrolig enkelt å plassere dem omtrent hvor det skulle være, til og med utendørs; så lenge kvikksølvet holder seg på den røde siden av gradstokken (det vil si varmegrader). Arlo Pro tåler nemlig ikke minusgrader, i motsetning til «bare» Arlo som skal takle ned til 10 minus.

OBS, oppdatert: Her har vi tydeligvis hatt feil spesifikasjoner, for som mange har påpekt, oppgir Arlo at kameraet tåler ned til 20 minusgrader. Hvordan det fungerer med batteriene er vi ikke helt sikre på, og skal undersøke det nærmere.

Det er flere oppgraderinger som gjør Arlo Pro et par hakk bedre enn «ikke-Pro»-utgaven. En ting er at batteriet kan lades direkte i kameraet via Micro USB, i motsetning til spesialbatteriene førstnevnte bruker. I tillegg har vi fått en ubehagelig høy sirene som kan jage vekk ubudne gjester. Ellers er Arlo svært enkel i bruk, med en av de beste appene vi har brukt til nå. En mulighet vi får her, og ikke hos de andre, er at vi kan sette opp en timeplan for kameraovervåkningen i kombinasjon med stedstjenester.

Kameraet er dog ikke uten ulemper, som for eksempel at vi ikke kan sette opp sensor-soner i bildet, slik som med for eksempel Arlo Q og Netatmo Presence, og at vi ikke kan lagre kun lokalt dersom vi skulle ønske det. Den største ulempen er nok prisen; Arlo Pro koster omtrent dobbelt så mye som «bare» Arlo. Det er mye i forhold til de nokså små forskjellene, og hvis du kan leve uten sirenen kan du alltids bare kjøpe oppladbare batterier med lader for «bare» Arlo, så er ikke det problemet så stort lenger.

Du kan lese mer om Arlo Pro på neste side »

Pluss

 • Veldig enkel og fleksibel montering
 • Batteridrevet og fullstendig trådløs - fleksibelt og pent
 • Forholdsvis avanserte programmeringsmuligheter
 • IP65-sertifisert / kan brukes utendørs
 • Batteriene kan lades i kameraet med USB
 • Lydopptak og alarm

Minus

 • Svak kontosikkerhet, mangler totrinns-verifisering
 • Svake utvidelsesmuligheter
 • Lar oss ikke sette opp deteksjonssoner

 

Mer for pengene

Netgear Arlo (VMS3230)

Den store prisforskjellen mellom Arlo Pro og den ordinære utgaven, kan  nok gjøre det aktuelt for mange å ofre sirene, lydopptak og USB-lading; du kan tross alt kjøpe et sett med fem slike kameraer til omtrent samme pris som et sett med to av proff-utgaven.

Mange av fordelene er de samme: Kameraet er batteridrevent og trådløst, enkelt å montere og flytte, og IP65-sertifisert slik at det skal tåle utendørsbruk i temperaturer ned til 10 minusgrader. Appen er dessuten den samme som for proff-utgaven, og er en av de beste vi har testet til nå.

Les mer om Arlo og Arlo Q på side 3 »

Pluss

 • Batteridrevet og fullstendig trådløs - fleksibelt og pent
 • Enkel installasjon og god app
 • Forholdsvis avanserte programmeringsmuligheter
 • Grei videokvalitet
 • Værtett - tåler utendørsbruk ned til 10 minusgrader

Minus

 • Tåler ikke mer enn 10 minusgrader - for lite for utendørsbruk vinterstid
 • Svak kontosikkerhet, mangler totrinns-verifisering
 • Ikke lokal lagring
 • Svake utvidelsesmuligheter
 • Lar oss ikke sette opp deteksjonssoner
 • Har ikke sirene

Avansert, men ikke trådløs

Netgear Arlo Q

Arlo Q går ikke på batteri, og er ikke værtett, men har til gjengjeld flere avanserte muligheter enn sine batteridrevne brødre, og med innebygget Wi-Fi trenger det ikke noe basestasjon for å koble seg til internett.

Hvis du kan leve med de litt mindre fleksible plasseringsmulighetene (siden det trenger strøm fra stikkontakten), og at det ikke kan stå utendørs, er dette egentlig det beste kameraet i testen.

Les mer om Arlo og Arlo Q på side 3 »

Pluss

 • Grei å plassere, lang ledning
 • God bildekvalitet
 • Lar oss sette opp deteksjonssoner
 • To-veis lyd
 • Trenger ikke basestasjon
 • Enkel installasjon og god app

Minus

 • Svak kontosikkerhet, mangler totrinns-verifisering
 • Kan ikke brukes utendørs
 • Ikke lokal lagring
 • Har ikke sirene eller temperatursensor

Beste utendørskamera

Netatmo Presence Home Camera NOC01-EU

Hvis du ikke er komfortbel med å ha et overvåkningskamera inne i huset, kan et utendørskamera være en god løsning. Presence er et overvåkningskamera som også fungerer som utelys, og som faktisk skal kunne erstatte utelyset du allerede har.

Det fine med Presence er at det tåler omtrent alt av vær og vind (i alle fall omtrent det samme som utelampa di tåler), har god videokvalitet, og et smart varslingssystem i en oversiktlig app, som kan kjenne igjen om det er en person, bil eller et dyr i bildet.

Ulempen er at monteringen er ganske krevende, og de aller fleste vil nok strengt tatt trenge en elektriker hvis det skal gjøres etter loven. Av samme grunn er det også vanskelig å flytte kameraet når det først er satt opp, så du er litt avhengig av å plassere det riktig første gang.

Og selv om appen en oversiktlig og enkel å bruke, savner vi helt enkle funksjoner som for eksempel å kunne sette opp en timeplan for når kameraet skal være aktivert eller ikke. Vi kan se for oss at ikke alle vil være like begeistret for det litt strenge designet heller, men det er en smaksak.

Du kan lese mer om kameraet på side 4 »

Pluss

 • Tåler tilsynelatende all slags vær
 • Fast installasjon = ikke lett å raske med seg
 • Flomlys med bevegelsessensor
 • Kan skille mellom bevegelse fra personer, biler og kjæledyr
 • Lar oss sette opp deteksjonssoner

Minus

 • Krevende og lite fleksibel montering
 • Svak kontosikkerhet, mangler totrinns-verifisering
 • Lite økosystem av tilbehørsprodukter (har for eksempel ikke sirene)
 • Litt strengt design vil ikke passe alle hjem - men det er en smaksak
 • Nesten ingen programmeringsmuligheter

Beste alt-i-ett-enhet

Piper NV Alt-i-ett sikkerhetssystem

Vi kaller det en «alt-i-ett»-enhet siden Piper NV inkluderer ting som temperatursensor, kraftig sirene, reagerer på både bevegelse og lyd, samt at den lar oss snakke gjennom en liten høyttaler i den, via smarttelefonen. Det har også reservebatteri og lokal lagring, slik at kameraet skal fortsette å fungere i opp til seks timer hvis strømmen går. Det går også an å utvide systemet med ting som smarte stikkontakter, dør- og vindussensor og vannlekasjesensor for å styre og passe på flere deler av huset.

Appen til Piper NV er for så vidt grei nok, men vi savner et bedre system for å automatisere kameraet. Vi kan bruke IFTTT til å slå av eller på overvåkningen på et gitt tidspunkt, eller med stedstjenester, og det siste kan vi også gjøre via appen Life360, men vi kan ikke sette det opp med en kombinasjon av klokkeslett (altså en timeplan) og stedstjenester, som vi kan med Arlo. Dette gjør at det er fort gjort å glemme å aktivere kameraet når du er hjemme, men likevel vil ha overvåkningen slått på, for eksempel om natten.

Du bør også få med deg at vi hadde ofte problemer med at kameraet mistet forbindelsen til nettet, og kunne være utilgjengelig i flere timer av gangen - på det verste rundt seks timer, før vi restartet kameraet ved å trekke ut ledningen. Dette er selvsagt svært kritisk, men vi kan ikke garantere at alle som kjøper det vil oppleve det samme. Etter kundetilbakemeldingene på Amazon og dømme er det likevel tydeligvis mange som gjør det, så det kan være greit å sjekke med de du kjøper det av at du får pengene tilbake hvis du opplever lignende problemer. 

Du kan lese mer om Piper NV på side 5»

Pluss

 • Kraftig sirene, temperatursensor og to-veis lyd
 • Kan utvides med dør- og vindussensorer m.m.
 • Kan festes på vegg eller brukes stående på bord
 • Intern lagring og reservebatteri gir sikring i tilfelle strømbrudd
 • Grei bildekvalitet og stor vidvinkel
 • Oversiktlig app

Minus

 • Kan ikke brukes utendørs
 • Korte videoklipp
 • Ustabil tilkobling
 • Svake muligheter for automatisering
 • Svak kontosikkerhet, mangler totrinns-verifisering
 • Litt stor, vanskelig å gjemme bort

Vi venter også i spenning på nye modeller fra både Panasonic og Canary som skal komme over nyttår en gang, og vi oppdaterer denne testen fortløpende etterhvert som vi tester nye enheter.

Vi ser nærmere på modellene over de neste sidene »

Gå til side

Piper NV Alt-i-ett sikkerhetssystem

Panasonic Home Monitoring and Control System

Netatmo Presence Home Camera NOC01-EU

Netgear Arlo Q

Netgear Arlo Pro VMS4130-100EUS

Netgear Arlo (VMS3230)

Piper NV Alt-i-ett sikkerhetssystem   Les mer »

Beste priser

På lager 2 769,-
På lager 2 769,-
På lager 2 789,-

Panasonic Home Monitoring and Control System   Les mer »

Netatmo Presence Home Camera NOC01-EU   Les mer »

Beste priser

På lager 2 485,-
På lager 2 556,-
På lager 2 690,-
På lager 2 690,-

Netgear Arlo Q   Les mer »

Beste priser

Ukjent lagerstatus 1 490,-
På lager 1 939,-
På lager 1 989,-
På lager 1 989,-

Netgear Arlo Pro VMS4130-100EUS   Les mer »

Beste priser

På lager 3 268,-
På lager 3 268,-
Forventet lagerdato 3 268,-
På lager 3 269,-

Netgear Arlo (VMS3230)   Les mer »

Beste priser

På lager 2 999,-
På lager 2 999,-
Ikke på lager 2 999,-
Forventet lagerdato 3 227,-

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen