Disse kan følge med på huset for deg. Eller garasjen. Eller hytta.

Samletest Hjemmeovervåkning

Disse kan følge med på huset for deg. Eller garasjen. Eller hytta. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Bekymra for huset når du er borte? Disse kan passe på

Smarte sikkerhetssystemer er langt billigere enn alarmselskapene - men er de like pålitelige?

Arlo Pro

Arlo Pro er en oppgradert utgave av de «vanlige» Arlo-kameraene, og jevnt over et bedre valg hvis du har råd til dem. Prisforskjellen er dog betydelig, så du bør tenke deg om to, tre ganger om du virkelig trenger de ekstra funksjonene, eller om du vil bruke mellomlegget på noe annet. Flere kameraer, for eksempel.

Dette liker vi

Nå kan vi lade kameraene via Micro-USB. Foto: Kristoffer Møllevik

Lyd og oppladbare batterier
En ulempe med «bare Arlo» er at kameraene bruker en litt spesiell, og kostbar batteritype (CR123), som må byttes etter 3-6 måneder, alt etter hvor mye kameraene aktiveres. Arlo PRO på sin side kan enkelt lades med USB-strøm, i tillegg til at vi nå også får lydopptak.

Svært fleksibel montering
I likhet med «bare Arlo», er den fleksible monteringen den største fordelen med Arlo Pro. Siden kameraene går på batteri trenger vi ikke la oss begrense av hvor langt ledningen når, og siden det heller ikke blir noen ledninger som må gjemmes og legges pent, er det utrolig mye enklere å flytte på kameraene etter behov. Kanskje du vil ha det i stua på dagtid for å passe bikkja, men i garasjen når dere er på hytta? Eller på babyrommet om natta? Så lenge du har fester eller et annet klargjort sted å plassere det, er flyttetiden mer begrenset til hvor raskt du går fra rom til rom.

Kameraene har magneter som gjør at de fester seg godt på de fleste metallflater, og er spesielt tilpasset med de halvkuleformede veggfestene som følger med. Foto: Kristoffer Møllevik

Men basen er ikke trådløs denne gangen heller, og kobles til Internett-ruteren med kabel. Noe som, litt avhengig av hvordan du har sistnevnte satt opp, kan kreve litt flytting og omkalfatring, spesielt siden basestasjonen ikke kan henges på veggen. Vel, alt går med gaffa, men så var det dette med WAF-en da…

Enkelt å komme i gang
Undertegnede har fortsatt både app og brukerkonto hos Arlo etter forrige runde, og med det på plass tok det ikke mer enn en times tid å sette opp Arlo Pro. Dette inkluderer «unboxing», montering, innstallasjon og fastvareoppdatering. Appen holder oss i hånda gjennom hele installasjonsprosessen, og alt gikk smertefritt og fint.

Oppsett. Foto: Skjermbilde

Appen er ellers den samme som «bare Arlo» og Arlo Q; oversiktlig og enkel i bruk. Det første som møter oss (etter passordbeskyttelsen) er en oversikt over kameraene og en veldig grei navigasjonsmeny i bunn, slik at vi raskt kan gå til videoopptakene kameraene har gjort, endre armeringsmodus (aktivere/deaktivere videoopptak) og til slutt mer generelle innstillinger.

Noe vi liker veldig godt med appen til Arlo, er muligheten til å programmere armeringsmodusene ut fra en kombinasjon av stedstjenester og timeplan. Dette gjør at vi kan si at kameraene skal aktiveres basert på om vi er hjemme eller ikke på dagtid (for eksempel), og aktiveres uansett etter klokka 22 på kvelden. Som et eksempel.

Appen er oversiktlig og veldig grei i bruk. Foto: Skjermbilde

Kraftig sirene
Et pushvarsel på mobilen er greit nok når Birger Brekkjern tar seg inn i huset mens du er borte. Du ser pushvarselet, får opp videoen, og ringer politiet. På jobb for eksempel, så fremt du ikke er i et møte og har slått av mobillyden. Eller når du er på ferie, så lenge du er tilkoblet nettet og har strøm på telefonen. Men hva når tjuvradden lirker opp et vindu og sniker seg inn på strømpelesten, mens du er hjemme og sover – våkner du av et pushvarsel? Nei, sirenen som kommer med Arlo Pro er et godt tilskudd til systemet.

Vi kan skru på sirenen manuelt også; fint hvis du vil skremme vettet av eventuelle gjestene; budne som ubudne. Foto: Skjermbilde

Med sine 100 desibell er alarmen høy og ubehagelig nok til at alle andre enn stokk døve innbruddstyver raskt får med seg at de er oppdaget, noe som med litt flaks inspirerer dem til å raskt forlate åstedet uten å finne for mye av verdi på veien ut. Det er dog ikke høyt nok til at vi føler oss kjempesikre på at du kommer til å våkne av det hvis du, som undertegnede, har basen med alarmen montert et stykke unna soverommet. For undertegnedes del, med alarmbasen i første, soverommet i andre, og en gang, en trapp, enda en gang og en lukket dør i mellom, er ikke lyden som kommer frem mye høyere enn vekkerklokka på mobilen - og kanskje ikke det engang.

På en positiv side betyr det jo at du ikke kommer til å skremme vannet av hele familien idet du snubler inn døra litt for sent en kveld, og av helt uskyldige årsaker glemmer å deaktivere systemet. Samtidig som ubudne gjester får tydelig og ubehagelig tilbakemelding på at de er nettopp det. Ubunde, altså. Og så kan man jo selvsagt øke den oppfattede lyden ved å flytte alarmen nærmere soverommet, hvis det var om å gjøre, og ikke minst lar seg gjøre.

Tilpasset tilgang
Som med resten av Arlo-systemet kan vi gi begrenset tilgang til venner, familie eller andre vi stoler på, slik at de for eksempel kan hjelpe oss med å passe på huset mens vi er på ferie. Så lenge de skaffer seg en Arlo-konto (og helst appen også) kan vi velge hvilke kameraer de skal få se, og om de skal få «administrativ tilgang» slik at de også kan aktivere eller deaktivere systemet ved behov. Det siste kan være fint hvis du for eksempel har feriegjester som skal være på besøk en stund.

Grei videokvalitet og lagringsplass inkludert 

Arlo Pro - bildekvalitet i natt og dag-modus

Bildekvaliteten er langt fra fantastisk, men god nok til at vi klarer å se om det er noen vi kjenner eller ikke. Vi hadde nok slitt med å skille 176-671 fra 176-167, eller andre tvillinger, men i de fleste tilfellene vil vi tro det er godt nok som bevismateriale skulle uhellet være ute og tyven inne. Det er ikke like bra kvalitet som med Arlo Q, men greit på høyde med de andre overvåkningskameraene vi har testa til nå.

Inkludert i «enhetsprisen» får vi syv dager lagring i skyen, med mulighet for å oppgradere mot en måneds- eller årspris. Den gratis «grunnpakken» skal nok holde for de aller fleste, og det er veldig enkelt å laste ned videoklipp du vil bevare for fremtiden, både på telefonen og PC-en.

Dette likte vi ikke

Kan ikke deaktiveres midlertidig
Vi kan fortsatt ikke deaktivere alarmsystemet midlertidig, altså å for eksempel si at det kan skru seg av en time eller to, slik at du slipper å bli «plinget» hvert minutt i 10 minutter fordi naboen er innom og vanner plantene mens du er på ferie. Nå må vi gå inn og skru systemet av manuelt, og da er det fort gjort å glemme å skru det på igjen.

Vi kan ikke sette opp sensorsoner, som på for eksempel Arlo Q. Foto: Skjermbilde

Ikke sensor-soner
Kameraene lar oss ikke sette opp soner i bildet vi vil det skal ignorere, slik som for eksempel Arlo Q og Netatmo Presence. Det er en fin funksjon hvis du har kjæledyr som kan finne på å utløse bevegelsessensoren, og spesielt fint hvis du har alarmen på om natta. Dette er ikke mulig siden kameraet går på batteri, og baserer seg på en bevegelsessensor og ikke bildeanalyse. Det gjør nemlig at det kan spare strøm ved å være avslått så lenge det ikke er armert og ikke har sett noe bevegelse.

Ikke to-trinn eller påloggingsoversikt
Appen krever passord eller fingeravtrykk for innlogging, som er bra, men vi får ingen oversikt over hvilke steder vi allerede er innlogget, og den krever ikke to-trinns-verifisering hvis vi logger på et nytt sted. Det vil si at dersom noen knekker passordet vårt, kan de få tilgang til kameraene og opptaksarkivet, uten at vi får vite det.

Vi kan ikke slå av skylagringen
Og mens vi snakker om opptaksarkiv: Alt er i skyen, og selv om vi kan lagre lokalt på en USB-pinne, kan vi ikke slå av skylagringen. Vi er ikke veldig nervøse for at Arlo skal bli hacket slik at videoene våre havner på ville veier, men som det heter om IT-sikkerhet: det eneste som er helt sikkert er at ingenting er helt sikkert. Og hvis du er av den litt skeptiske, forsiktige typen, kunne det sikkert være greit å slå av skylagringen.

 

Vi kan lagre lokalt ved å koble til en minnepinne, men vi kan ikke skru av skylagringen helt. Foto: Kristoffer Møllevik

Lite økosystem
Det er enkelt å utvide systemet med flere Arlo-kameraer, men det er lite annet i systemet, som for eksempel dør- og vindussensorer.

Betydelig prisforskjell
For ett sett med basestasjon og to kameraer må du ut med i underkant av 6000 kroner for Arlo Pro, mens et tilsvarende oppsett med «bare» Arlo koster rett under 2900. Det er en betydelig prisforskjell for lydopptak, sirene og oppladbare batterier. Spesielt med tanke på at du kan kjøpe oppladbare CR123 fra utlandet (har ikke funnet i Norge, i alle fall).

Oppsummering og konklusjon? Sjekk side 1 »

På neste side skal vi se på den ordinære utgaven »

Gå til side

Nest Cam Indoor

Panasonic KX-HNC800EW

Nest Cam Outdoor

Nest Cam IQ

Piper NV Alt-i-ett sikkerhetssystem

Logitech Circle 2 Wired

Panasonic Home Monitoring and Control System

Netatmo Presence Home Camera NOC01-EU

Netgear Arlo Q

Netgear Arlo Pro VMS4130-100EUS

Netgear Arlo (VMS3230)

Panasonic Home Monitoring and Control System

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen