Her er støvsugerne vi har testet denne gangen.

Samletest Robotstøvsuger 2019

Her er støvsugerne vi har testet denne gangen. (Niklas Plikk, Tek.no)

Den beste robotstøvsugeren du kan kjøpe gir deg utrolig mye for pengene

Bare de flinkeste av oss har rutiner og viljestyrke til å støvsuge hver dag. Eller annenhver dag, eller kanskje til og med bare én gang i uka. 

Er du en av disse flinke menneskene er neppe en robotstøvsuger for deg.

Men hvis huset ditt alltid er på randen til å være litt for støvete, og du hater å støvsuge, har du funnet riktig artikkel.

Vi har gjennomført flere forskjellige tester av robotstøvsugere nå, og dette er samlesaken for alle testene. Vi har oppdatert og justert resultatene basert på nye priser og erfaringer, og testet flere nye modeller. 

Disse er med i testen: 

 • Electrolux Pure i9 (testet høsten 2017)
 • Ecovac Debot 95 (testet våren 2018)
 • iRobot Roomba 980 (testet høsten 2017)
 • iRobot Roomba i7+ (testet våren 2019)
 • Neato Botvac Connected (testet høsten 2017)
 • Samsung Powerbot VR7000 (testet høsten 2017)
 • Xiaomi Mi Vacuum (testet høsten 2017)
 • Xiaomi RoboRock S50 (testet våren 2018)

Oppdatert mars 2019

Hvorfor velge robotstøvsuger? 

iRobot 980 kommer med en liten «node» du kan plassere steder der du ikke vil at robotstøvsugeren skal gå. Andre robotstøvsugere løser dette i appen, hvor du kan definere hvor den skal gå (og ikke skal gå).  Foto: Kurt Lekanger

Den største fordelen med en robotstøvsuger er rett og slett at du slipper å gjøre rengjøringsjobben selv. Du trenger ikke engang å være tilstede når den gjør jobben for deg. Samtlige av robotstøvsugerne i samletesten vår denne gangen har støtte for planlagt støvsuging, hvor du kan programmere dem til å støvsuge på spesifikke tidspunkt i løpet av uka. Dermed kan du få den til å støvsuge hver dag mens du er på jobb, eller kanskje bare annenhver dag hvis du ikke har så mye støv. 

Siden den støvsuger oftere enn du vanligvis ville ha gjort blir det generelt mindre støv i hjemmet ditt. Svevestøv som legger seg på gulvet blir plukket opp jevnlig, i stedet for å svirre rundt og legge seg på hyller og benker. Det bidrar altså ikke bare til mindre smuss og støv på gulvet, men også generelt i huset. 

Robotstøvsugerne krever lite oppfølging, og selv om det varierer litt mellom modellene er de alle relativt lette å tømme for smuss.

Hvorfor ikke velge robotstøvsuger? 

Electrolux Pure i9 slet virkelig med navigeringen til tider. Her satte den seg "fast" i et hjørne som den selv kjørte inn i, og ble stående å surre rundt helt til batteriet gikk tomt.

En robotstøvsuger vil aldri kunne erstatte en vanlig støvsuger fullstendig. Det vil være steder den ikke kommer til, som trange kriker og kroker eller trappeoppganger, og de kommer ikke over kjempehøye terskler.

Selv om de tilbyr såkalt punktrengjøring hvor du kan sette dem på et sted og den bare støvsuger i dét området, er det både raskere og mer effektivt å gjøre jobben selv med en vanlig støvsuger. 

Har du en langhåret hund vil de aller, aller fleste robotstøvsugerne slite med å få unna alt hår. Selv om det kanskje kommer opp fra gulvet, blir det trolig sittende fast i børsten. 

Ladestasjonen til iRobot Roomba i7+ er enorm, fordi den har en innebygd støvsuger til å suge ut alt smuss fra robotstøvsugeren. Her ved siden av den langt mindre ladestasjonen til Xiaomi RoboRock s50. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Robotstøvsugere setter seg også fast i ting, og selv de beste modellene kan vikle seg inn i kabler, sandaler og skjerf som ligger på gulvet. Hvis husdyret ditt har vært uheldig og enten kastet opp en hårball, eller til og med lagt fra seg en liten kladd på gulvet, vil dette trolig smøres utover gulvet ditt.

Slik har vi testet

En robotstøvsuger har mange forskjellige aspekter ved seg. Det er naturligvis viktig at den er flink til å plukke opp smuss, støv og dyrehår, slik vi forventer av en vanlig støvsuger. Men det største trekkplasteret ved en robotstøvsuger er at den kan gjøre jobben alene, uten overvåkning, mens du er på jobb. Dermed er det minst like viktig at den er flink til å navigere seg rundt i hjemmet uten hjelp, at den ikke setter seg fast i sko, kabler og sokker, og at den klarer å finne veien tilbake til ladestasjonen sin. 

Får å teste navigeringen til støvsugerne merket vi 30 punkter i hjemmet med gule lapper, som vi la ett riskorn under. Bare én støvsuger fant frem til alle riskorn. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

For å vurdere disse ulike faktorene har vi testet alle robotstøvsugerne over lengre tid. De har alle vært satt opp til å  støvsuge flere dager i uken alene, men også blitt observert under rengjøring for å se hvordan de navigerer seg rundt. For å kunne kvantifisere navigasjonsevnen har vi lagt ut 30 riskorn på forskjellige steder i hjemmet, for å se hvor mange av dem støvsugerne klarer å plukke opp. Jo flere riskorn støvsugeren klarte å plukke opp i løpet av en rengjøringsrunde, desto bedre. 

For å teste rengjøringen har vi satt støvsugerne i et rom på cirka 2 x 2 meter, og strødd ut forskjellige materialer på gulvet. Riskorn for å illustrere større partikler og sukker for å illustrere små partikler. Det bor også en katt i testhjemmet, så vi får vurdert evnen til å plukke opp korte dyrehår, mens lange hundehår har vi ikke testet i denne omgang.

Slik så testrommet ut, med 60 gram riskorn strødd jevnt utover. undefined: Niklas Plikk, Tek.no

Av erfaring vet vi imidlertid at alle robotstøvsugerne vi har testet med rullepinner for å hente opp støvet sliter med lange hår, ettersom de har en tendens til å vikle seg rundt pinnen, i stedet for å bli sugd opp i støvbeholderen. Derfor krever robotstøvsugere mer vedlikehold for alle med langhårede dyr. Samsung hevder de har klart å løse dette problemet med en spesiell børste som river opp hårene, men dette fikk vi ikke testet. 

Alle støvsugerne var satt på maksimal effekt under rengjøringstestene, slik at de alle ytet sitt beste. 

Slik vurderer vi

Dette er det viktigste: 

 • God til å finne frem i huset - kommer til alle kriker og kroker
 • Setter seg ikke fast 
 • Rengjøringsevne
 • Timeplan-innstillinger
 • Finner veien tilbake til laderen, og kan gjenoppta rengjøring hvis det trengs
 • Pris!

Blir vurdert, men ikke kritisk: 

 • Støynivå
 • Tidsbruk
 • Ekstrafunksjoner (Rengjøringskart, punktrengjøring osv)
 • Tilleggsutstyr
  Electrolux
Pure i9
Ecovac Debot 95 iRobot Roomba
980
iRobot Roomba
i7+
Neato
Botvac Connected
Samsung Powerbot VR7000 Xiaomi Mi Vacuum Xiaomi RoboRock S50
Pris  4800 kroner 5400 kroner 8600 kroner  13 499 kroner  5990 kroner 4497 kroner  3200 kroner  4200 kroner
Målt max støynivå ca 75 dB 77 dB ca 75 dB  68 db  ca 75 dB ca  80 dB  ca 75 dB ca 75 dB

Navigering
(antall riskorn funnet)

24/30  30/30  29/30 29/30  28/30 25/30  30/30 30/30
Større partikler (ris) 60/60 56/60 60/60 60/60  58/60 59/60 60/60  59/60
Mindre partikler (sukker) 57/60 56/60 59/60 60/60  54/60* 56/60  59/60 60/60
Brukervennlighet Meget bra  Litt begrenset app Meget bra   Meget bra Meget bra  Dårlig app Meget bra Meget bra
Funksjonalitet  Bra Bra Meget bra  Meget bra Meget bra  Bra  Meget bra Meget bra
Evne til å gå over dørstokker  Meget bra Bra Bra Bra Bra  Bra  Middels Bra
Evne til å rengjøre tepper  Bra Bra Meget bra Meget bra Bra Bra  Bra Bra
Setter seg sjeldent fast  Nei Nja  Ja Ja Ja  Ja  Nja Ja
FUNKSJONER                
Oppgitt driftstid 40 min 90 min 120 min 75 min 120 min 90 min 150 min 150 min
Tidsplan Ja Ja Ja Ja Ja Ja, men begrenset Ja Ja
Sensortyper 3D-kamera og 2 lasere Lidar Kamera, smussensor Kamera, smussensor Lidar Kamera Lidar Lidar
Wifi og styring med mobilapp Ja Ja Ja  Ja Ja Ja  Ja Ja
Rengjøringskart på mobilen:   Nei Ja Ja Ja, også i sanntid og rominndeling Ja  Nei  Ja, også i sanntid Ja, også i sanntid
Medfølgende barriere  Nei, trådløs node solgt separat Nei Ja, trådløs node Ja, trådløs node Ja, magnetbånd Ja, trådløs node Nei, magnetbånd solgt separat Nei, men kan definere soner i appen

*Neato Botvac Connected kom relativt dårlig ut i den isolerte rengjøringstesten fordi den bare ville ta én runde rundt i rommet. Mens de andre robotene kjørte mange runder, stoppet Neatoen automatisk etter at den hadde dekket hele gulvet én gang. Det var åpenbart ikke nok for å plukke opp all smuss.

Her er resultatene av testingen vår:

 

Best i test

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2
9/10
Imponerende

Xiaomi RoboRock S50/S5 treffer på de aller viktigste punktene når vi skal vurdere en robotstøvsuger. Her får du nemlig både strålende ytelse, en smart app som stadig får oppdateringer, og en pris som ingen av konkurrentenes toppmodeller kan matche. Da er det ikke rart at de havner høyt opp på listen vår. 

Og det er totalpakken til den hyggelige prisen som gjør at Xiaomi RoboRock S50 havner over iRobots imponerende Roomba-robotstøvsugere. 

Sammenlignet med sin egen forgjenger Mi Vacuum har motoren blitt litt kraftigere, fra 1800Pa til 2000Pa, og en eget teppemodus er også på plass nå, slik at den suger ekstra kraftig når den beveger seg over et teppe. RoboRock s50 har også høyere klaring , og den kommer seg nå lettere over høyere terskler og tepper. 

Den gjør det godt på begge de isolerte rengjøringstestene våre, og på navigasjonstesten får den full score. Den klarte fint å komme seg rundt i hele huset, og via appen kan du også definere forskjellige soner hvor du vil at den skal støvsuge, i tilfelle det er noen området du vil at den skal unngå. Xiaomi har vært flinke til å komme med jevnlige oppdateringer av appen, som gir robotstøvsugeren stadig smartere kontroller og funksjonalitet. 

Roomba i7+ har litt bedre appfunksjonalitet enn Xiaomi RoboRock s50 totalt sett, hvor vi virkelig elsker muligheten til å definere forskjellige rom med navn, og be den støvsuge akkurat der du vil. Men med mindre du har veldig spesifikke behov, er ikke mangelen på dette noe du vil irritere deg særlig over.  

Vi testet RoboRock S50 for første gang i mars 2018, og da var den bare tilgjengelig i én norsk nettbutikk. Nå er den imidlertid å finne nesten over alt, og prisen har i tillegg gått ned betydelig. Med så god ytelse og lav pris kårer vi derfor dette til den beste robotstøvsugeren du kan kjøpe akkurat nå.

Les hele den opprinnelige testen av RoboRock S50 her  »

Obs: Denne støvsugeren har tilsynelatende hatt flere navn siden lanseringen, og blitt omtalt som både Xiaomi Robot Vacuum 2, RoboRock S50 og RoboRock S5. Alle disse er samme modell. 

Fordeler

 • God på navigering
 • Setter seg sjeldent fast
 • Bedre enn forgjengeren på tepper
 • Bra ytelse
 • Smart app
 • Har vaskemopp
 • Lav pris!

Ting å tenke på

 • Følger ikke med barriere/magbånd
 • Vaskemoppen har begrenset nytteverdi

Knallgod, men dyr

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980
9/10
Imponerende

Rooomba-serien fra iRobot har blitt omtrent synonymt med robotstøvsugere, og Roomba 980 har i lang tid vært modellen alle har villet sammenligne seg med. Den har fått en rekke små oppdateringer over årene, hvor den blant annet nå har har fått muligheten til å vise deg nøyaktige rengjøringskart av huset ditt etter en fullført økt. Dette har blitt den nye standarden for de beste robotstøvsugerne på markedet.  

Der det tidligere var ganske uvanlig å ha kamera på robotstøvsugeren, eller en tilsvarende sensor, er alle modeller i denne testen utstyrt med dette. Roomba 980 er utstyrt med både optiske og akustiske sensorer for å forstå hvor i rommet den befinner seg, og bruker såkalt  SLAM-kartlegging (Visual Simultaneous Localization and Mapping). Det vil si at den finner punkter i rommet og lager et kart over omgivelsene, slik at roboten vet hvor den er og hvor den har vært. Dette har vi også sett Neato og Xiaomis modeller utstyrt med, og alle scorer høyt på navigasjonstestene våre. 

Roomba 980 setter seg omtrent aldri fast, og finner veien ut av vanskelige situasjoner. Den er relativt lav og kommer seg under sengen din, så lenge du har cirka 10 centimeter å gå på. Som med de fleste robotstøvsugere spiser den gledelig opp løse kabler og dytter rundt på små objekter, så det gjelder å ha et relativt ryddig gulv for at du skal slippe å dra ut sokker og andre småting fra børstene. 

På vår isolerte rengjøringstest kommer Roomba 980 veldig godt ut. Den fikk full pott på ristesten, og nesten alt av sukkeret vi strødde utover ble plukket opp. Det skal imidlertid sies at den brukte utrolig lang tid, og kjørte om og om igjen før den var fornøyd med egen innsats. På de forskjellige testene brukte den mellom 16 og 21 minutter på bare seks kvadratmeter, noe som er langt mer enn de andre robotstøvsugerne gjorde. Dette er trolig på grunn av iRobots smussensor på undersiden, som oppdaget at det fortsatt var smuss igjen på gulvet den ikke hadde fanget opp. Det beste hadde selvfølgelig vært om den klarte det samme resultatet på kortere tid, men hadde vi måttet velge foretrekker vi et renere gulv fremfor kortere rengjøringstid. 

Alt i alt scorer den høyt på punktene vi anser som viktigst, og vil garantert gjøre deg fornøyd. Det eneste aberet, som det ofte er med iRobots modeller, er prisen. Roomba 980 koster betydelig mer enn konkurrentene, og det koster mer enn det smaker. 

Fordeler

 • God på navigering
 • Setter seg sjeldent fast
 • «Barriere» følger med
 • God på tepper
 • Veldig bra sugeevne
 • Nyttig app med rengjøringskart

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Bruker lang tid på å rengjøre

Et godt og billigere alternativ

Neato Botvac Connected

Neato Botvac Connected
8/10
Meget bra

De aller fleste robotstøvsugere er helt runde, men Neato har tatt en litt annen vri for å kunne få plass til en bredere børste, plassert helt i front. Dette skal bidra til at den plukker opp smuss og støv bedre, og at den kommer til kanter bedre enn for eksempel iRobot Roomba 980, som er helt rund, og har børstene sine plassert midt under støvsugeren. 

Neato Botvac Connected har en lidar på toppen for å kunne se omgivelsene sine. Dette er altså en lasersensor som ser rundt seg i 360 grader, og hovedgrunnen til at Botvac Connected kan skryte på seg SLAM-kartlegging. Dette ser man hver gang den setter igang å støvsuge: Den kjører omtrent en meter ut fra ladestasjonen, stopper litt opp, og kartlegger rommet så godt den kan i sin nåværende posisjon. Deretter setter den igang å støvsuge, og i motsetning til Roomba 980 som umiddelbart starter i sikksakk-mønster, finner Neato fram til kantene i rommet først, før den tar resten av rommet i sikksakk-mønster. 

Akkurat som flere av de andre modellene i testen kan Neato Botvac Connected gi deg et rengjøringskart etter at den er ferdig med økten sin. Her kan du se hvordan den mener rommet ditt ser ut, og fargene den tegner opp viser hvor den har støvsugd. Dette er ikke noe du trenger å følge med på daglig, men det kan være kjempenyttig for å vite om du er nødt til å flytte på ting på gulvet, slik at den kommer frem til alle kriker og kroker. 

Neato Botvac Connected gjør det godt på navigeringstesten vår med 28 av 30 riskorn, og fungerer stort sett veldig godt. På den isolerte rengjøringstesten kom den overraskende dårlig ut, spesielt på de små partiklene, hvor den bare fikk opp 54 av 60 gram av sukkeret vi hadde strødd på gulvet. Årsaken er rett og slett at støvsugeren bare tok én runde rundt i rommet, og så seg fornøyd med det. Konkurrentene kjørte alle flere runder, om og om igjen, for å få med seg alle partikler. Det gadd ikke Neatos støvsuger å gjøre, og kom dermed dårligst ut. I hverdagen derimot, når du ikke har strødd sukker utover hele gulvet ditt, la vi aldri merke til noen dårligere rengjøring fra Botvac Connected enn de andre. 

Med prisen tatt i betrakning gir denne støvsugeren deg fortsatt mye for pengene, og er en generelt en svært god robotstøvsuger. 

Fordeler

 • Nøyaktig navigering
 • Veldig god og enkel app
 • Setter seg sjeldent fast
 • Kommer godt til ved kanter og hjørner
 • Magnetbånd følger med
 • Relativt billig

Ting å tenke på

 • Slet på den ene rengjøringstesten
 • Lett å søle når man tømmer støvbeholderen

Billig og god

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Xiaomi Mi Robot Vacuum
8/10
Meget bra

Vi ble mildt sagt positivt overrasket da vi testet Xiaomi Mi Vacuum for første gang tidligere i år, og det gode inntrykket har ikke blitt noe dårligere etter denne runden med tester.

På mange måter ligner den veldig på Neato Botvac Connected, både i utseende og funksjon. Den har en lidar på toppen som alltid scanner omgivelsene, og hjelper den å navigere rundt i hjemmet. Xiaomis robotstøvsuger gjør det faktisk best av alle i testen på navigering, og klarte å plukke opp alle riskornene vi hadde lagt ut på forskjellige steder i huset. 

Xiaomi har også en avansert app som lar deg følge med på rengjøringen mens den holder på, direkte fra skjermen. Du får rett og slett se et topografisk kart av huset/leiligheten din, og et lite robotikon som flytter seg rundt viser hvor roboten din befinner seg i rommet. Ikke akkurat noe man trenger, men det er jo litt morsomt å sitte på jobb og se på mens robotstøvsugeren kjører rundt der hjemme. 

Selv om appen har noen avanserte funksjoner så er den ikke den aller letteste i bruk, og totaltsett liker vi iRobots appvariant best.  Det skjedde også at appen av og til ikke fant robotstøvsugeren, noe vi ikke merket hos noen av de andre konkurrentene. 

På rengjøringstesten i det lille rommet gjorde den det godt på både store og små partikler, og delte faktisk førsteplassen med iRobot Roomba 980. Det er mildt sagt imponerende med tanke på prisforskjellen.  

Men det er ikke bare lovord å komme med her, og Xiaomi Mi Vacuum er den som sliter mest med høye terskler eller skikkelig høye tepper. Begge deler kan få den til å sette seg fast, og kan bli et hinder hvis du har et hjem med mange høye terskler eller tepper. Da hjelper det ikke med en nærmest feilfri navigasjon. 

Likevel, til prisen er dette rett og slett et kupp. Til bare 3200 kroner overpresterer den betydelig, og kan gi deg en virkelig god robotvenn i hjemmet til en hyggelig innstegspris. 

Men, du bør også vurdere å spytte inn en ekstra tusenlapp og gå for oppfølgeren, som gikk av med seieren i denne samletesten. Den er kraftigere og bedre, og prishoppet er ikke så høyt.

Fordeler

 • Nøyaktig navigering
 • God app-funksjonalitet når den først er satt opp
 • Bra batteritid
 • God på større partikler
 • God på små partikler
 • Soleklart billigst

Ting å tenke på

 • Kantsensor eller magnetbånd følger ikke med
 • Sliter litt med terskler og høye tepper
 • Litt kronglete å sette opp appen første gang

Ekstrem ytelse til ekstrem pris

iRobot Roomba i7+ 7558

iRobot Roomba i7+ 7558
7.5/10
Bra

Roomba i7+ er den desidert dyreste robotstøvsugeren på markedet, og har alt det nyeste iRobot har klart å stappe inn i en liten rengjøringsmaskin. Bedre navigasjon, bedre støvopptak, og bedre mobilapplikasjon er blant høydepunktene.

Men mest iøyenfallende er imidlertid den nye dokkingstasjonen, som rager opp fra gulvet som et fyrtårn i plast og metall. For mens vanlige robotstøvsugere har støvbeholdere som må tømmes jevnt og trutt, tømmer Roomba i7+ seg selv. Dokkingstasjonen er nemlig en liten støvsuger i seg selv, og hver gang robotstøvsugeren kjører hjem etter en økt, suges støvbeholderen tom, og samler seg i en støvsugerpose i dokkingstasjonen. Posen skal romme omtrent like mye støv som 30 fulle støvbeholdere fra robotstøvsugeren. 

Dette er en funksjon vi setter pris på, selv om den bråker som et uvær i de fire-fem sekundene den bruker for å tømme støvbeholderen for smuss. Det største aberet er imidlertid at du er nødt til å kjøpe støvsugerposer til den (250 kroner for tre), noe man ikke trenger å gjøre med andre robotstøvsugere. Det utgjør en ytterligere kostnad på et allerede svindyrt produkt. 

Irobot har gjort en fabelaktig jobb med appen sin, som med i7+ virkelig får skinne. Den er pen å se på og lekende lett å bruke. Mer datakraft og bedre sensorer gjør også at den lagrer kartdata, som du deretter kan bruke for å spesifisere og navngi forskjellige rom i huset. Deretter kan du be den om å rengjøre bare kjøkkenet eller gangen, og den kjører automatisk til rett sted. Dette kan du også gjøre via stemmen med for eksempel en Google Home.

Den forbedrede navigasjonen utgjorde ingen stor forskjell fra selskapets tidligere toppmodell, da også Roomba 980 gjorde en strålende jobb på dette området. Med forskjellige sensorer og såkalt vSLAM-algoritmer gjør rett og slett de fleste toppmodellene til iRobot en veldig solid jobb med å finne frem i hjemmet, og tilbake til dokkingstasjonen hvis den må lades opp midtveis i rengjøringen. Ting som løse skolisser og ladekabler forblir imidlertid fortsatt et problem, slik det er for alle robotstøvsugere. Dørterskler opp mot 2 centimeter klarer den også greit. 

På rengjøringstestene våre gjør Roomba i7+ det eksepsjonelt godt. Den bruker lang tid, akkurat som Roomba 980, men resultatet blir i hvert fall strålende. Den fikk opp 60/60 gram av både ris og sukker, og generelt gjør den en god jobb på å følge kanter og lister i hjemmet. Den har også en smart deteksjon av tepper, som gjør at den suger ekstra kraftig når den merker at den er på et teppe.  

Totalt sett er iRobot Roomba i7+ definitivt en god robotstøvsuger og byr på noen finesser konkurrentene ikke har, og hadde ikke pris vært en faktor ville denne trolig havnet på toppen. Men når den koster to-tre ganger så mye som for eksempel Xiaomi RoboRock S50, må den kunne by på mer. Prisen er rett og slett helt absurd, og blir enda dyrere ved at du må forplikte deg til å kjøpe støvsugerposer for å unngå den relativt enkle jobben med å manuelt tømme støvkammeret. Forbedringene fra deres egen Roomba 980, som vi har sett nede rundt 8000 kroner, er heller ikke store nok for å forsvare oppgraderingen.

Merk at Roomba i7+ også kan komme uten dokkingstasjonen, og kalles da bare i7. Da koster den «bare» 10 500 kroner, noe som fortsatt er en veldig stiv pris.

Fordeler

 • Veldig bra sugeevne
 • Setter seg sjeldent fast
 • God på tepper
 • Best på rengjøringstesten
 • Den beste appen med smarte funksjoner
 • Hendig med dokkingstasjon som tømmer støvkammeret automatisk

Ting å tenke på

 • Ekstremt dyr
 • Trenger støvsugerposer til dokkingstasjonen
 • Kan bruke lang tid på å rengjøre

Kunne vært super, men sliter med navigeringen

Electrolux PUREi9

I lang tid var det en selvfølge at robotstøvsugere skulle være runde. De siste årene er det imidlertid flere produsenter som har forsøkt seg på nye fasonger, deriblant Electrolux. Pure i9 er formet som en trekant med avrundede hjørner, hvor den ene flatsiden er fronten hvor børsten befinner seg.

Siden rullene er plassert lengst frem på støvsugeren, i stedet for midt under, får den mer sugeeffekt langt kantene enn for eksempel Roombas modell klarer. Kombinert med børsten på siden gjør Pure i9 en formidabel innsats på rengjøringstesten vår.

Den plukket opp 60 av 60 gram riskorn vi hadde strødd over gulvet, og på testen med mindre partikler klarte den 57 av 60 gram. Sistnevnte er ikke helt på nivå med de beste, men fortsatt bra. 

For å navigere seg rundt benytter robotstøvsugeren seg av et «3D-kamera» i front, samt to lasere som peker utover, for å få en nøyaktig idé om hindrene i veien. Å putte kameraet i front, og ikke på toppen, slik blant annet Neato og Xiaomi gjør, ser ut til å funke godt for å unngå små hindringer rett foran støvsugeren, men ikke så bra for å navigere rundt i hjemmet.

Der andre robotstøvsugere har en tendens til å dytte lette objekter rundt, som fjernkontroller eller sandaler, kjører Pure i9 forsiktig rundt dem. Det fungerer ikke på alt, og kabler ser ut til å være for tynne til å bli registrert av kameraet. Dermed kan det fort bli oppspiste ledninger, eller avbrutte rengjøringsrunder, hvis du ikke gjemmer vekk løse ladekabler på gulvet. Akkurat som de andre modellene, altså. 

Like entusiastiske er vi ikke for navigeringen til Pure i9. Den er flink til å komme seg over terskler, men til å faktisk finne fram i hjemmet uten hjelp hadde den problemer med. I ristesten vår, hvor vi la ut riskorn 30 forskjellige steder i huset, kom den dårligst ut av alle støvsugerne med 24 av 30 riskorn.

I løpet av testperioden satt den seg også fast flere ganger, og på ganske uforståelige steder. Under et nesten helt åpent bord, med bare to stoler langt ifra hverandre, ble støvsugeren stående og virre frem og tilbake, helt til batteriet gikk tomt. En annen gang, ikke på samme sted, men i samme område, satte den seg fast i et hjørne.

Hadde den bare rygget litt ville den kommet ut igjen, uten problemer, men såpass klarte den visst ikke å skjønne. Dette ble litt bedre mot slutten av testingen, men den fremsto likevel som støvsugeren med dårligst romforståelse. 

Fordeler

 • God på rengjøring
 • Kommer lett over dørterskler
 • Flink til å unngå hindringer
 • Ryddig app

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Dårligst på navigering
 • Må lades oftere enn konkurrentene
 • Barriere følger ikke med, til tross for den høye prisen

God, men ikke så god som de beste

Samsung Powerbot VR7000

Samsung har ikke imponert på tidligere robotstøvsugertester, men med Powerbot VR 7000 ser det ut som de har fulgt med i timen. I hvert fall på papiret. I motsetning til den enorme Powerbot VR 9000 (går de nedover i serienummer?) som vi testet i fjor, er denne langt mer nøkternt dimensjonert.

Den er såpass lav at den kommer seg under senger og høye sofaer, noe forgjengeren aldri kunne drømme om. Den har et kamera festet på toppen for å kunne lage SLAM-kartlegging av taket. Det virker kanskje rart å scanne taket og ikke gulvet den skal støvsuge, men ved å se på taket så skal den få et inntrykk av formen på rommet den skal støvsuge. En god idé, men i praksis virker det som iRobot, Neato og Xiaomi har en bedre forståelse av hvordan rommet de befinner seg i ser ut. På navigasjonstesten vår kom Samsung nest dårligst ut, og satte seg helt fast én gang, slik at vi måtte gjøre testen på nytt. 

Samsung Powerbot VR 7000 gjør det relativt dårlig i rengjøringstesten sammenlignet med de beste. Der vi kunne unnskylde Neato Botvac Connected for å ikke gjøre det så godt fordi den bare gjorde én runde i rommet, kjørte Samsungs støvsuger rundt i det lille rommet i over 15 minutter, men klarte likevel ikke å suge til seg all smusset. Den plukket opp 56 av 60 gram av sukkeret vi hadde strødd utover, og det var spesielt i hjørnene det ble liggende litt igjen. 

Samsung har imidlertid lagt inn en interessant funksjon for å dra til seg smuss og støv som ligger helt inntil vegger og kanter. Når den kjører rett mot en vegg stopper den et lite sekund når den står helt inntil, og løfter fram en skrapeplate som drar til seg alt som ligger helt inntil veggen. Dette har vi aldri sett før, og det virker som Samsung er såpass overbeviste om konseptet at de helt har kuttet ut en sidebørste. Testene våre viser at den gjør en god jobb på å få smusset vekk fra veggene, men i hjørner er den litt ekstra utsatt på grunn av manglende sidebørste. 

Vi må også gi Samsung trekk for testens dårligste app. Samtlige robotstøvsugere i testen kan styres via en medfølgende app, og i Samsungs tilfelle heter den Samsung Home. Den er både klønete å sette opp, begrenset i funksjonalitet, og nekter å fungere med mindre du gir den tilgang til en hel smørbrødliste av funksjoner på mobilen din. Den vil se hele kontaktlista di, bildene du har tatt, kameraet, lokasjon og en håndfull andre ting. Hvorfor i all verden trenger den det for å støvsuge hjemmet mitt!?

Samsung leverer forøvrig roboten sin med en fjernkontroll som lar deg peke på steder på gulvet du vil at den skal gå. Det funker helt greit, men vi ser ikke at dette er noe som de fleste vil bruke.

Alt i alt er Samsungs støvsuger en solid oppgradering fra fjorårets modell, men de har fortsatt en vei å gå før de klarer å utkonkurrere de beste i klassen. 

Fordeler

 • Setter seg sjeldent fast
 • Kul måte å hente inn smuss fra kanter
 • Barriere følger med
 • Relativt god på tepper

Ting å tenke på

 • Nest dårligst på navigering
 • Dårligst app
 • Bråker mest
 • Slet litt på rengjøringstesten

Når ikke opp til konkurrentene

Ecovacs Deebot R95

Et litt mindre kjent merke på det norske markedet er Ecovac. De har en hel serie av forskjellige robotstøvsugere, men helt på toppen rager deres Deebot 95. Med spesifikasjoner og funksjoner som matcher flere av de andre toppmodellene, men til en svært hyggelig pris, hadde vi høye forhåpninger til denne.

La oss ta de gode tingene først. På sitt beste er Deebot 95 god. Den gjør en solid rengjøringsjobb, den finner stort sett frem der den skal, og klarer fint å navigere seg rundt i hjemmet. Den rapporterer om statusen sin via en britisk stemme, og det er lett å tømme støvbeholderen. Den gjorde det også godt på navigasjonstesten vår, og plukket opp samtlige riskorn. Den har til og med en god app, som lar deg tegne opp virtuelle vegger (for eksempel ved matskålen til katten din) og hvor du kan sende den på vaskeoppdrag til spesfikke rom. 

Men. Deebot 95 har også en håndfull ting som trekker ned helhetsopplevelsen. Konstruksjonen virker ganske dårlig, og da spesielt «støtdemperen» til støvsugeren, som rett og slett ikke henger særlig godt på. Vi trodde dette var en feil da vi først fikk den til test, så vi fikk enda et testeksemplar tilsendt, men også denne hadde en støtdemper som rett og slett hang litt løst. Vi fikk dyttet den på plass, men det skal man ikke trenge å gjøre på en splitter ny støvsuger. Det lover i hvert fall ikke godt for et langt og støvete liv på gulvet til noen. 

Til tross for mange fine funksjoner i appen har den ikke noen form for varsel hvis støvsugeren setter seg fast, noe som skjedde et par ganger. Den lar deg heller ikke justere sugestyrke, så den kjører alltid rundt på maks – noe som kan være ganske bråkete. 

Prisen er ganske lav, og den gjør en helt grei jobb, men når det finnes så mange gode alternativer hadde vi styrt unna denne.

Fordeler

 • Relativt lav pris
 • God til å navigere seg rundt
 • Smart app
 • Solid rengjøring

Ting å tenke på

 • Bråker en hel del
 • Kan ikke justere sugestyrke
 • Satt seg fast et par ganger under testing
 • Svak konstruksjon på «støtdemperen»

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen