Her er støvsugerne vi har testet denne gangen.

Samletest Robotstøvsuger

Her er støvsugerne vi har testet denne gangen. (Niklas Plikk, Tek.no)

Vi har støvsugd i ukesvis for å finne den beste robotstøvsugeren på markedet

Bare de flinkeste av oss har rutiner og viljestyrke til å støvsuge hver dag. Eller annenhver dag, eller kanskje til og med bare én gang i uka. 

Er du en av disse flinke menneskene er neppe en robotstøvsuger for deg.

Men hvis huset ditt alltid er på randen til å være litt for støvete, og du hater å støvsuge, har du funnet riktig artikkel.

Vi gjennomførte en samletest av robotstøvsugere i fjor også, hvor vi kunne konstatere at det var mange modeller du rett og slett kan se bort ifra når du skal kjøpe deg en liten robothjelper.

I år er de dårligste modellene fra fjorårets test luket vekk. Bare toppmodellene fra iRobot og Neato er igjen, i tillegg til tre nye utfordrere: Xiaomi Mi Vacuum, Electrolux Pure i9 og Samsung Powerbot VR7000. Det er også flere modeller som er rett rundt hjørnet, som vi vil oppdatere testen med så fort vi får dem inn til test. Dette gjelder blant annet oppfølgeren til Xiaomi Mi Vacuum og en ny robot fra Neato. 

Hvorfor velge robotstøvsuger? 

Bare Samsung og iRobot leverer virtuelle vegger med støvsugerne sine. De kan du plassere i områder du ikke vil at støvsugeren skal nærme seg - slik som vaser eller kattematskåler. Foto: Kurt Lekanger

Den største fordelen med en robotstøvsuger er rett og slett at du slipper å gjøre rengjøringsjobben selv. Du trenger ikke engang å være tilstede når den gjør jobben for deg. Samtlige av robotstøvsugerne i samletesten vår denne gangen har støtte for planlagt støvsuging, hvor du kan programmere dem til å støvsuge på spesifikke tidspunkt i løpet av uka. Dermed kan du få den til å støvsuge hver dag mens du er på jobb, eller kanskje bare annenhver dag hvis du ikke har så mye støv. 

Siden den støvsuger oftere enn du vanligvis ville ha gjort blir det generelt mindre støv i hjemmet ditt. Svevestøv som legger seg på gulvet blir plukket opp jevnlig, i stedet for å svirre rundt og legge seg på hyller og benker. Det bidrar altså ikke bare til mindre smuss og støv på gulvet, men også generelt i huset. 

Robotstøvsugerne krever lite oppfølging, og selv om det varierer litt mellom modellene er de alle relativt lette å tømme for smuss.

Hvorfor ikke velge robotstøvsuger? 

Electrolux Pure i9 slet virkelig med navigeringen til tider. Her satte den seg "fast" i et hjørne som den selv kjørte inn i, og ble stående å surre rundt helt til batteriet gikk tomt.

En robotstøvsuger vil aldri kunne erstatte en vanlig støvsuger fullstendig. Det vil være steder den ikke kommer til, som trange kriker og kroker eller trappeoppganger, og de kommer ikke over kjempehøye terskler.

Selv om de tilbyr såkalt punktrengjøring hvor du kan sette dem på et sted og den bare støvsuger i dét området, er det både raskere og mer effektivt å gjøre jobben selv med en vanlig støvsuger. 

Har du en langhåret hund vil de aller, aller fleste robotstøvsugerne slite med å få unna alt hår. Selv om det kanskje kommer opp fra gulvet, blir det trolig sittende fast i børsten. 

Robotstøvsugere setter seg også fast i ting, og selv de beste modellene kan vikle seg inn i kabler, sandaler og skjerf som ligger på gulvet. Hvis husdyret ditt har vært uheldig og enten kastet opp en hårball, eller til og med lagt fra seg en liten kladd på gulvet, vil dette trolig smøres utover gulvet ditt.

Slik har vi testet

Får å teste navigeringen til støvsugerne merket vi 30 punkter i hjemmet med gule lapper, som vi la ett riskorn under. Bare én støvsuger fant frem til alle riskorn. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

En robotstøvsuger har mange forskjellige aspekter ved seg. Det er naturligvis viktig at den er flink til å plukke opp smuss, støv og dyrehår, slik vi forventer av en vanlig støvsuger. Men det største trekkplasteret ved en robotstøvsuger er at den kan gjøre jobben alene, uten overvåkning, mens du er på jobb. Dermed er det minst like viktig at den er flink til å navigere seg rundt i hjemmet uten hjelp, at den ikke setter seg fast i sko, kabler og sokker, og at den klarer å finne veien tilbake til ladestasjonen sin. 

For å vurdere disse ulike faktorene har vi testet alle robotstøvsugerne over lengre tid. De har alle vært satt opp til å  støvsuge flere dager i uken alene, men også blitt observert under rengjøring for å se hvordan de navigerer seg rundt. For å kunne kvantifisere navigasjonsevnen har vi lagt ut 30 riskorn på forskjellige steder i hjemmet, for å se hvor mange av dem støvsugerne klarer å plukke opp. Jo flere riskorn støvsugeren klarte å plukke opp i løpet av en rengjøringsrunde, desto bedre. 

Slik så testrommet ut, med 60 gram riskorn strødd jevnt utover. undefined: Niklas Plikk, Tek.no

For å teste rengjøringen har vi satt støvsugerne i et rom på cirka 2 x 2 meter, og strødd ut forskjellige materialer på gulvet. Riskorn for å illustrere større partikler og sukker for å illustrere små partikler. Det bor også en katt i testhjemmet, så vi får vurdert evnen til å plukke opp korte dyrehår, mens lange hundehår har vi ikke testet i denne omgang.

Av erfaring vet vi imidlertid at alle robotstøvsugerne vi har testet med rullepinner for å hente opp støvet sliter med lange hår, ettersom de har en tendens til å vikle seg rundt pinnen, i stedet for å bli sugd opp i støvbeholderen. Derfor krever robotstøvsugere mer vedlikehold for alle med langhårede dyr. Samsung hevder de har klart å løse dette problemet med en spesiell børste som river opp hårene, men dette fikk vi ikke testet. 

Alle støvsugerne var satt på maksimal effekt under rengjøringstestene, slik at de alle ytet sitt beste. 

Slik vurderer vi

Dette er det viktigste: 

 • God til å finne frem i huset - kommer til alle kriker og kroker
 • Setter seg ikke fast 
 • Rengjøringsevne
 • Timeplan-innstillinger
 • Finner veien tilbake til laderen, og kan gjenoppta rengjøring hvis det trengs

Blir vurdert, men ikke kritisk: 

 • Støynivå
 • Tidsbruk
 • Ekstrafunksjoner (Rengjøringskart, punktrengjøring osv)
 • Tilleggsutstyr
  Electrolux
Pure i9
iRobot Roomba
980
Neato
Botvac Connected
Samsung Powerbot VR7000 Xiaomi Mi Vacuum
Pris  9000 kroner 9800 kroner   6100 kroner 7500 kroner  4000 kroner 
Målt max støynivå ca 75 dB ca 75 dB   ca 75 dB ca  80 dB  ca 75 dB

Navigering
(antall riskorn funnet)

24/30   29/30  28/30 25/30  30/30
Større partikler (ris) 60/60 60/60 58/60 59/60 60/60 
Mindre partikler (sukker) 57/60 59/60 54/60* 56/60  59/60
Brukervennlighet Meget bra  Meget bra   Meget bra  Dårlig app   Appen kunne vært lettere
Funksjonalitet  Bra Meget bra  Meget bra  Bra  Meget bra
Evne til å gå over dørstokker  Meget bra Bra Bra  Bra  Middels
Evne til å rengjøre tepper  Bra Meget bra Bra Bra  Bra
Setter seg sjeldent fast  Nei  Ja Ja  Ja  Nja
FUNKSJONER          
Oppgitt driftstid 40 min 120 min 120 min 90 min 150 min
Tidsplan Ja Ja Ja Ja, men begrenset Ja
Sensortyper 3D-kamera og 2 lasere Kamera, smussensor Lidar Kamera Lidar
Wifi og styring med mobilapp Ja Ja  Ja Ja  Ja
Rengjøringskart på mobilen:   Nei Ja Ja  Nei  Ja, også i sanntid
Medfølgende barriere  Nei, trådløs node solgt separat Ja, trådløs node Ja, magnetbånd Ja, trådløs node Nei, magnetbånd solgt separat

*Neato Botvac Connected kom relativt dårlig ut i den isolerte rengjøringstesten fordi den bare ville ta én runde rundt i rommet. Mens de andre robotene kjørte mange runder, stoppet Neatoen automatisk etter at den hadde dekket hele gulvet én gang. Det var åpenbart ikke nok for å plukke opp all smuss.

Her er resultatene av testingen vår:

 

Best i test

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980
9/10
Imponerende

Rooomba-serien fra iRobot har blitt omtrent synonymt med robotstøvsugere.

Toppmodellen, Roomba 980, kom på markedet for to år siden, men har blitt oppdatert med et par hendige funksjoner via programvareoppdateringer siden den gang. Blant annet har den fått muligheten til å vise deg nøyaktige rengjøringskart av huset ditt etter en fullført økt, noe bare noen få av konkurrentene kan. 

Der det tidligere var ganske uvanlig å ha kamera på robotstøvsugeren, eller en tilsvarende sensor, er alle modeller i denne testen utstyrt med dette. Roomba 980 er utstyrt med både optiske og akustiske sensorer for å forstå hvor i rommet den befinner seg, og bruker såkalt  SLAM-kartlegging (Visual Simultaneous Localization and Mapping). Det vil si at den finner punkter i rommet og lager et kart over omgivelsene, slik at roboten vet hvor den er og hvor den har vært. Dette har vi også sett Neato og Xiaomis modeller utstyrt med, og alle tre scorer høyt på navigasjonstestene våre. 

Roomba 980 setter seg omtrent aldri fast, og finner veien ut av vanskelige situasjoner. Den er relativt lav og kommer seg under sengen din, så lenge du har cirka 10 centimeter å gå på. Som med de fleste robotstøvsugere spiser den gledelig opp løse kabler og dytter rundt på små objekter, så det gjelder å ha et relativt ryddig gulv for at du skal slippe å dra ut sokker og andre småting fra børstene. 

Tidligere i år ble Roomba 980 oppdatert til å kunne vise deg et rengjøringskart etter hver økt, og dette fungerer ypperlig. Det viser også hvor godt kameraet faktisk forstår omgivelsene den befinner seg i. Dette er det bare Roomba, Xiaomi og Neato som klarer i testen vår. 

På vår isolerte rengjøringstest kommer Roomba 980 veldig godt ut. Den fikk full pott på ristesten, og nesten alt av sukkeret vi strødde utover ble plukket opp. Det skal imidlertid sies at den brukte utrolig lang tid, og kjørte om og om igjen før den var fornøyd med egen innsats. På de forskjellige testene brukte den mellom 16 og 21 minutter på bare seks kvadratmeter, noe som er langt mer enn de andre robotstøvsugerne gjorde. Dette er trolig på grunn av iRobots smussensor på undersiden, som oppdaget at det fortsatt var smuss igjen på gulvet den ikke hadde fanget opp. Det beste hadde selvfølgelig vært om den klarte det samme resultatet på kortere tid, men hadde vi måttet velge foretrekker vi et renere gulv fremfor kortere rengjøringstid. 

Alt i alt scorer den høyt på punktene vi anser som viktigst, og vil garantert gjøre deg fornøyd. Det eneste aberet, akkurat som sist gang vi testet denne modellen, er prisen. Roomba 980 koster mer enn konkurrentene, og vil du skåne lommeboka burde du heller se på en av de to neste støvsugerne på listen. 

Fordeler

 • God på navigering
 • Setter seg sjeldent fast
 • «Barriere» følger med
 • God på tepper
 • Best på rengjøringstesten
 • Nyttig app med rengjøringskart

Ting å tenke på

 • Dyrest i klassen
 • Bruker lang tid på å rengjøre

Et godt og billigere alternativ

Neato Botvac Connected

Neato Botvac Connected
8/10
Meget bra

Som flere nye robotstøvsugere har Neato valgt å gå for en litt utradisjonell form på støvsugeren, for å kunne få plass til en bredere børste, plassert helt i front. Dette skal bidra til at den plukker opp smuss og støv bedre, og at den kommer til kanter bedre enn for eksempel iRobot Roomba 980, som er helt rund, og har børstene sine plassert midt under støvsugeren. 

Neato Botvac Connected er selskapets nåværende toppmodell og er utstyrt med en lidar på toppen for å kunne se omgivelsene sine. Dette er altså en lasersensor som ser rundt seg i 360 grader, og hovedgrunnen til at Botvac Connected kan skryte på seg SLAM-kartlegging. Dette ser man hver gang den setter igang å støvsuge: Den kjører omtrent en meter ut fra ladestasjonen, stopper litt opp, og kartlegger rommet så godt den kan i sin nåværende posisjon. Deretter setter den igang å støvsuge, og i motsetning til Roomba 980 som umiddelbart starter i sikksakk-mønster, finner Neato fram til kantene i rommet først, før den tar resten av rommet i sikksakk-mønster. 

Akkurat som Roomba 980 og Xiaomi Mi Vacuum kan Neato Botvac Connected gi deg et rengjøringskart etter at den er ferdig med økten sin. Her kan du se hvordan den mener rommet ditt ser ut, og fargene den tegner opp viser hvor den har støvsugd. Dette er ikke noe du trenger å følge med på daglig, men det kan være kjempenyttig for å vite om du er nødt til å flytte på ting på gulvet, slik at den kommer frem til alle kriker og kroker. 

Neato Botvac Connected gjør det godt på navigeringstesten vår med 28 av 30 riskorn, og fungerer stort sett veldig godt. På den isolerte rengjøringstesten kom den overraskende dårlig ut, spesielt på de små partiklene, hvor den bare fikk opp 54 av 60 gram av sukkeret vi hadde strødd på gulvet. Årsaken er rett og slett at støvsugeren bare tok én runde rundt i rommet, og så seg fornøyd med det. Konkurrentene kjørte alle flere runder, om og om igjen, for å få med seg alle partikler. Det gadd ikke Neatos støvsuger å gjøre, og kom dermed dårligst ut. I hverdagen derimot, når du ikke har strødd sukker utover hele gulvet ditt, la vi aldri merke til noen dårligere rengjøring fra Botvac Connected enn de andre. 

Med prisen tatt i betrakning gir denne støvsugeren deg fortsatt mye for pengene, og er en generelt en svært god robotstøvsuger. 

Fordeler

 • Nøyaktig navigering
 • Veldig god og enkel app
 • Setter seg sjeldent fast
 • Kommer godt til ved kanter og hjørner
 • Magnetbånd følger med
 • Relativt billig

Ting å tenke på

 • Slet på den ene rengjøringstesten
 • Lett å søle når man tømmer støvbeholderen

Mest for pengene

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Xiaomi Mi Robot Vacuum
8/10
Meget bra

Vi ble mildt sagt positivt overrasket da vi testet Xiaomi Mi Vacuum for første gang tidligere i år, og det gode inntrykket har ikke blitt noe dårligere etter denne runden med tester.

På mange måter ligner den veldig på Neato Botvac Connected, både i utseende og funksjon. Den har en lidar på toppen som alltid scanner omgivelsene, og hjelper den å navigere rundt i hjemmet. Xiaomis robotstøvsuger gjør det faktisk best av alle i testen på navigering, og klarte å plukke opp alle riskornene vi hadde lagt ut på forskjellige steder i huset. 

Xiaomi har også en avansert app som lar deg følge med på rengjøringen mens den holder på, direkte fra skjermen. Du får rett og slett se et topografisk kart av huset/leiligheten din, og et lite robotikon som flytter seg rundt viser hvor roboten din befinner seg i rommet. Ikke akkurat noe man trenger, men det er jo litt morsomt å sitte på jobb og se på mens robotstøvsugeren kjører rundt der hjemme. 

Selv om appen har noen avanserte funksjoner så er den ikke den aller letteste i bruk. Den har noen rare nykker, og Xiaomi har rett og slett en jobb å gjøre for å forenkle grensesnittet til noe like håndterlig som iRobot eller Neato har. Det skjedde også at appen av og til ikke fant robotstøvsugeren, noe vi ikke merket hos noen av de andre konkurrentene. 

På rengjøringstesten i det lille rommet gjorde den det godt på både store og små partikler, og delte faktisk førsteplassen med iRobot Roomba 980. Det er mildt sagt imponerende med tanke på prisforskjellen.  

Men det er ikke bare lovord å komme med her, og Xiaomi Mi Vacuum er den som sliter mest med høye terskler eller skikkelig høye tepper. Begge deler kan få den til å sette seg fast, og kan bli et hinder hvis du har et hjem med mange høye terskler eller tepper. Da hjelper det ikke med en nærmest feilfri navigasjon. 

Likevel, til prisen er dette rett og slett et kupp. I Norge selges den bare i én nettbutikk, hvor den koster 4000 kroner. Det er en god pris, men kjøper du den fra Kina, for eksempel fra Gearbest hvor vi fikk vårt testeksemplar fra, kan du få den for rundt 3000 kroner, frakt og avgifter inkludert. 

Fordeler

 • Nøyaktig navigering
 • God app-funksjonalitet når den først er satt opp
 • Bra batteritid
 • God på større partikler
 • God på små partikler
 • Soleklart billigst

Ting å tenke på

 • Kantsensor eller magnetbånd følger ikke med
 • Sliter litt med terskler og høye tepper
 • Litt kronglete å sette opp appen første gang

Kunne vært super, men sliter med navigeringen

Electrolux PUREi9

I lang tid var det en selvfølge at robotstøvsugere skulle være runde. De siste årene er det imidlertid flere produsenter som har forsøkt seg på nye fasonger, deriblant Electrolux. Pure i9 er formet som en trekant med avrundede hjørner, hvor den ene flatsiden er fronten hvor børsten befinner seg.

Siden rullene er plassert lengst frem på støvsugeren, i stedet for midt under, får den mer sugeeffekt langt kantene enn for eksempel Roombas modell klarer. Kombinert med børsten på siden gjør Pure i9 en formidabel innsats på rengjøringstesten vår.

Den plukket opp 60 av 60 gram riskorn vi hadde strødd over gulvet, og på testen med mindre partikler klarte den 57 av 60 gram. Sistnevnte er ikke helt på nivå med de beste, men fortsatt bra. 

For å navigere seg rundt benytter robotstøvsugeren seg av et «3D-kamera» i front, samt to lasere som peker utover, for å få en nøyaktig idé om hindrene i veien. Å putte kameraet i front, og ikke på toppen, slik blant annet Neato og Xiaomi gjør, ser ut til å funke godt for å unngå små hindringer rett foran støvsugeren, men ikke så bra for å navigere rundt i hjemmet.

Der andre robotstøvsugere har en tendens til å dytte lette objekter rundt, som fjernkontroller eller sandaler, kjører Pure i9 forsiktig rundt dem. Det fungerer ikke på alt, og kabler ser ut til å være for tynne til å bli registrert av kameraet. Dermed kan det fort bli oppspiste ledninger, eller avbrutte rengjøringsrunder, hvis du ikke gjemmer vekk løse ladekabler på gulvet. Akkurat som de andre modellene, altså. 

Like entusiastiske er vi ikke for navigeringen til Pure i9. Den er flink til å komme seg over terskler, men til å faktisk finne fram i hjemmet uten hjelp hadde den problemer med. I ristesten vår, hvor vi la ut riskorn 30 forskjellige steder i huset, kom den dårligst ut av alle støvsugerne med 24 av 30 riskorn.

I løpet av testperioden satt den seg også fast flere ganger, og på ganske uforståelige steder. Under et nesten helt åpent bord, med bare to stoler langt ifra hverandre, ble støvsugeren stående og virre frem og tilbake, helt til batteriet gikk tomt. En annen gang, ikke på samme sted, men i samme område, satte den seg fast i et hjørne.

Hadde den bare rygget litt ville den kommet ut igjen, uten problemer, men såpass klarte den visst ikke å skjønne. Dette ble litt bedre mot slutten av testingen, men den fremsto likevel som støvsugeren med dårligst romforståelse. 

Fordeler

 • God på rengjøring
 • Kommer lett over dørterskler
 • Flink til å unngå hindringer
 • Ryddig app

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Dårligst på navigering
 • Må lades oftere enn konkurrentene
 • Barriere følger ikke med, til tross for den høye prisen

God, men ikke så god som de beste

Samsung Powerbot VR7000

Samsung har ikke imponert på tidligere robotstøvsugertester, men med Powerbot VR 7000 ser det ut som de har fulgt med i timen. I hvert fall på papiret. I motsetning til den enorme Powerbot VR 9000 (går de nedover i serienummer?) som vi testet i fjor, er denne langt mer nøkternt dimensjonert.

Den er såpass lav at den kommer seg under senger og høye sofaer, noe forgjengeren aldri kunne drømme om. Den har et kamera festet på toppen for å kunne lage SLAM-kartlegging av taket. Det virker kanskje rart å scanne taket og ikke gulvet den skal støvsuge, men ved å se på taket så skal den få et inntrykk av formen på rommet den skal støvsuge. En god idé, men i praksis virker det som iRobot, Neato og Xiaomi har en bedre forståelse av hvordan rommet de befinner seg i ser ut. På navigasjonstesten vår kom Samsung nest dårligst ut, og satte seg helt fast én gang, slik at vi måtte gjøre testen på nytt. 

Samsung Powerbot VR 7000 gjør det relativt dårlig i rengjøringstesten sammenlignet med de beste. Der vi kunne unnskylde Neato Botvac Connected for å ikke gjøre det så godt fordi den bare gjorde én runde i rommet, kjørte Samsungs støvsuger rundt i det lille rommet i over 15 minutter, men klarte likevel ikke å suge til seg all smusset. Den plukket opp 56 av 60 gram av sukkeret vi hadde strødd utover, og det var spesielt i hjørnene det ble liggende litt igjen. 

Samsung har imidlertid lagt inn en interessant funksjon for å dra til seg smuss og støv som ligger helt inntil vegger og kanter. Når den kjører rett mot en vegg stopper den et lite sekund når den står helt inntil, og løfter fram en skrapeplate som drar til seg alt som ligger helt inntil veggen. Dette har vi aldri sett før, og det virker som Samsung er såpass overbeviste om konseptet at de helt har kuttet ut en sidebørste. Testene våre viser at den gjør en god jobb på å få smusset vekk fra veggene, men i hjørner er den litt ekstra utsatt på grunn av manglende sidebørste. 

Vi må også gi Samsung trekk for testens dårligste app. Samtlige robotstøvsugere i testen kan styres via en medfølgende app, og i Samsungs tilfelle heter den Samsung Home. Den er både klønete å sette opp, begrenset i funksjonalitet, og nekter å fungere med mindre du gir den tilgang til en hel smørbrødliste av funksjoner på mobilen din. Den vil se hele kontaktlista di, bildene du har tatt, kameraet, lokasjon og en håndfull andre ting. Hvorfor i all verden trenger den det for å støvsuge hjemmet mitt!?

Samsung leverer forøvrig roboten sin med en fjernkontroll som lar deg peke på steder på gulvet du vil at den skal gå. Det funker helt greit, men vi ser ikke at dette er noe som de fleste vil bruke.

Alt i alt er Samsungs støvsuger en solid oppgradering fra fjorårets modell, men de har fortsatt en vei å gå før de klarer å utkonkurrere de beste i klassen. 

Fordeler

 • Setter seg sjeldent fast
 • Kul måte å hente inn smuss fra kanter
 • Barriere følger med
 • Relativt god på tepper

Ting å tenke på

 • Nest dårligst på navigering
 • Dårligst app
 • Bråker mest
 • Slet litt på rengjøringstesten

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen