Ultrabærbare Acer Swift møter Multicom Talisa til duell i klassen under 10 000 kroner.

Samletest Multicom Talisa U831 møter Acer Swift 5

Ultrabærbare Acer Swift møter Multicom Talisa til duell i klassen under 10 000 kroner. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

To ultrabærbare under 10 000 kroner møtes til duell

Men bare én får anbefalt-stempelet vårt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design fra forskjellige tiår

Acer Swift 5 og Multicom Talisa er relativt like på innsiden, men design og kvalitetsfølelse oppleves som vidt forskjellig. Om vi ser bort fra at de begge er ultrabærbare, og dermed lette og slanke som få, har spesielt Multicoms Talisa flere trekk som får den til å virke eldre og mindre eksklusiv enn Acers Swift 5.

Swift stiller med et moderne design, med detaljer som børstet aluminium rundt tastaturet, diamantslipte kanter og et lokk med teksturert mønster. Rammen som omkranser skjermen er dessuten svært tynn, noe som gir maskinen er langt mer oppdatert utseende.

Vi liker det delvis aluminiumbaserte lokket til Talisa, men Acers plastlokket til Swift 5 er stiligere og neppe mindre solid. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dette står i sterk kontrast til Talisa, som til tross for at store deler av kabinettet består av aluminium, mangler «poleringen» som Acer har gitt Swift 5. Designet er kjedelig og traust, med kun en enkel krom-list rundt pekeplaten som det store designhøydepunktet.

Skjermramen er klipset sammen med kabinettet ellers. Dette skjer når du tar litt hardt i skjermlokket. Det gjør du neppe hver dag, men viser hva som fort kan bli resultatet første gang maskinen går i bakken eller får seg en liten bump. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Aluminium-kabinettet er klipset sammen med skjermens plastramme, noe som av og til kan komme til syne ved små glipper langt skjøten. Panelet er dessuten ikke helt sentrert, og sitter klint opp i rammen til venstre, noe som etterlater en sort stripe som er tykkere enn normalt mot høyre skjermkant.

Ingen av maskinene lar seg åpne ved hjelp av en hånd, men må holdes igjen når lokket skal åpnes for ikke å følge med opp eller skli bakover.

Noe som må nevnes et Talisa kun våkner fra hvilemodus dersom du trykker på på-knappen langs siden, (eller åpner lokket, selvsagt). Det gjør det unødvendig tungvindt å fortsette arbeidet etter en liten pause, mener vi. 

Til slutt er det viktig å få frem at Swift støtter pålogging med fingeravtrykk på pekeplaten gjennom «Windows Hello». Dermed kan du logge på og låse opp maskinen, samt laste ned apper fra Windows Store, uten å skrive inn passord. Talisa har ikke denne funksjonen.

Acers Swift 5 har det klart beste designet og byggekvaliteten, og stiller sterkt med fingerpålogging.

Multicom Talisas utseende imponerer ikke, og blekner ytterligere når den fotograferes sammen med Acers mer forseggjorte Swift 5. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Helt ulike skjermer

To vidt forskjellige 1080p IPS-paneler er benyttet i Swift og Talisa. Vi ville muligens valgt Swift 5 sitt panel over det til Talisaen, men her er ikke alt rosenrødt i noen av leirene. 

Swift kan skilte med høyere opplevd kontrast og dynamikk, med langt mer levende farger og dypere sortnivå, enn Talisa. Talisa kan på sin side slå i bordet med mye høyere lysstyrke og et matt panel som er helt fritt for refleksjoner, noe Swift tidvis sliter skikkelig med.

Dersom du bruker maskinen på steder hvor mye direkte sollys slipper inn, eller på kontorer hvor taklampene henger ned over pulten, kan den blanke skjermen på Acers Swift komme til å irritere deg kraftig. Selv når du skrur lysstyrken dens opp til høyeste nivå.

Se hvor nøyaktige skjermene er i vårt fargediagram » 

Acer Swift 5 trekker så vidt det lengste strået når det kommer til skjermkvalitet, men se opp for refleksjoner!

Tastatur

Hva angår tastaturene kan vi melde at begge våre testkandidater leverer godt. Talisa byr, som alle andre maskiner fra Multicom, på et tastatur med rendyrket norsk oppsett. Det gir et rent utseende som maskiner med felles nordisk tastaturoppsett kan se langt etter.

Talisa-tastene har lang vandring, er kontante og oppleves generelt som et godt tastatur. Sammenlignet mot Acers Swift kommer det likevel i annen rekke. Swift byr nemlig på taster med nesten like lang vandring, men er mye raskere å skrive på. Tastene føles mer «snappy», og krever mindre kraft når du skriver. Som en bonus er de nesten lydløse, der Talisas taster høres mer når de «bunner ut». 

Det hvite baklyset har to intensitetsnivåer hos Swift, mens Talisa byr på hele fem nivåer.

Acers Swift 5 har totalt sett det beste tastaturet.

Tastaturet på Swift 5 er veldig godt. Vi har også sansen for pekeplaten, og legg merke til fingersensoren i venstre hjørne av denne, som tar deg raskt inn i Windows uten passord. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Overlegen glasspekeplate

Talisa har et godt nok tastatur med helnorsk oppsett, men den ruglete plastpekeplaten gir en dårlig opplevelse. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til pekeplaten imponerer Acer, som de egentlig har gjort flere og flere ganger i det siste. Overflaten av glass er glatt og behagelig, noe som kommer musepekeren til gode i form av høyere presisjon. Flerfingerbevegelser som forstørring og veksling mellom aktive programmer fungerer strålende og med silkemyke animasjoner.

Talisa har på sin side en pekeplate som mangler mange av de rafinerte løsningene til Swifts pekeplate. Rent kvalitetsmessig minner den om pekeplatene av ruglete plast som du finner på maskiner til rundt 4-5000 kroner hos elektrokjedene. Pekeren responderer greit, for all del, men spesielt ved flerfingerbevegelser og rulling glipper det ofte slik at bevegelsen stopper brått. Det hjelper å være tydeligere og bruke undersiden av fingerne fremfor fingertippene, men dette er ikke en ideell løsning med tanke på ergonomi. 

Acer Swift 5 har den beste pekeplaten.

Oppgraderingsmuligheter

Mens enkelte maskiner, som Microsofts Surface Laptop, er umulig å oppgradere selv i ettertid står du litt friere med Swift og Talisa. 

For Multicoms Talisa kan du oppgradere minne og det trådløse nettverkskortet, skifte ut SSD-en og til og med legge til en 2,5-tommers HDD- eller SSD. Batteriet ser også enkelt ut å bytte, og maskinen er superenkel å åpne.

Beveger vi oss over på Acers Swift har vi fått informasjon om at denne lar deg skifte SSD-en det trådløse nettverkskortet. Ikke minnet, som er loddet fast på hovedkortet.

Det er likevel kun dersom du først passere hele ti skruer og så løfter vekk det tynne og sprø plastdekselet som ligger mellom deg og komponentene. Vel vitende om hvem som ville fått regningen dersom noe gikk i knas ga vi med vår enkle skrutrekker og muskelkraft opp forsøket på å åpne maskinen. Her trengs sannsynligvis spesialverktøy eller nerver av stål.

Skal du oppgradere maskinen din i etterkant er Multicom Talisa det klare valget.

Multicoms Talisa, til venstre, er lett som en lek å åpne. Acers Swift, til høyre i bildet, er langt vanskeligere og om du ikke er forsiktig kan du enkelt ødelegge dekselet. Vi turte ikke ta sjansen på å brekke opp det skjøre plastdekselet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Portutvalget. Merk at Swift 5 sin USB Type-C-port ikke støtter Thunderbolt 3, noe Multicom Talisas gjør.

Ytelse

Begge maskinene i testen kommer med like og helt greie prosessorer fra Intels siste Kaby Lake-generasjon og har samme integrerte grafikkløsning kalt HD 620. Dermed er de mer enn spreke nok til å drive vanlige applikasjoner og blir ikke trege av trivielle saker som flere åpne nettleserfaner eller vanlig bildebehandling i Photoshop. 

Ultrabærbare er likevel ikke førstevalget for deg som setter svært høye krav til ytelse, og holder på med profesjonell bilde- eller filmbehandling, 3D-modellering eller spill. Som vi skal se fremprovoserer imidlertid våre tunge testapplikasjoner forskjellene mellom kandidatenes prosessor- og spillytelse. 

Til tross for at Intels Core i5-7200U spiller hovedrollen hos både Talisa og Swift ser vi at sistnevnte i større grad klarer å hente ut alt potensial ved belastning av prosessoren.

Det er ingen stor forskjell mellom maskinene når vi bytter over til spill. Ytelsen oppleves som like dårlig, og ingen av maskinene anbefales for spilling. 

Acers Swift får seg en nesestyver når det kommer til lagringsytelsen. Denne setter sin lit til en treg SATA 3.1-basert SSD og får overføringshastigheter deretter. Talisa stiller med en PCIe-basert SSD som yter langt bedre. Lese- og skrivehastighet blir som en konsekvens av SATA vs. PCIe-standarden henholdsvis inntil tre og to ganger raskere hos Talisa. Dette er ikke merkbart under normal småbruk, men installasjon av programmer og spill, eller innlasting av svært store filer til Photoshop og lignende vil Talisa utmerke seg på.

Prosessorytelsen er best hos Acer Swift, mens spillytelsen er omtrent like svak hos begge parter. Behandling og kopiering av store filer vil derimot gå raskere med Multicoms Talisa.

Når to maskiner med identisk maskinvare yter forskjellig pleier synderen å være en lite adekvat kjøleløsning og høye temperaturer hos en av kandidatene. Det er nok i alle fall deler av forklaringen også denne gangen der Talisa er hakket varmere enn Swift under last til tross for at viften er mye mer aktiv.

Vi inkluderer ingen støygraf denne gangen. Det har egentlig en veldig positiv grunn, og det er at vi rett og slett ikke klarte å plukke opp noe støy fra Acers Swift 5 med vår bærbare støymåler. Da nevner vi heller her at Multicoms Talisa ble målt til 43,5 dBA under aktiv bruk. Det er ikke er veldig høyt støynivå, men merkbart for omgivelsene. Det som frustrerer mer enn støy når maskinen jobber hard er likevel det stadige viftesuset som kommer når maskinen gjør enkle oppgaver eller bare står i ro på skrivebordet i «Ytelse»-modus.

Acer Swift 5 har best kjøling av de to og er svært stillegående.

Ved siden av form, funksjoner, kjøling og ytelse er batteridriftstiden utrolig viktigtig hos en ultrabærbar. Det har Acer tydeligvis forstått ettersom vi kan måle deres Swift 5 til over 10 timer driftstid. Dette er riktig nok ved filmavspilling, noe Intels Kaby Lake-prosessorer har egne instruksjoner for å holde i gang uten å bruke mye strøm. Forvent derfor noen timer lavere brukstid ved nettsurfing og bildebehandling.

Multicoms Talisa skuffer med snaue 6,5 timer batteridriftstid under videospilling. Her måtte vi måle to ganger bare for å dobbeltsjekke, for som en konsekvens kan typisk brukstid vanskelig bli mer enn seks timer under blandet bruk. Det er ikke engang en hel skole- eller arbeidsdag, og det holder ikke i 2017.

Acers Swift 5 har desidert best batteridriftstid.

Lar du deg lure av Intels klistremerker? 
«Intel Core i7 inside» høres veldig bra ut – men er ikke så bra som du tror »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen