Disse byr på mer kraft enn tykkelsen forteller deg, men så spørs det om alt det andre sitter, da.

Samletest Multicom Kunshan P950 og Acer Predator Triton 700

Disse byr på mer kraft enn tykkelsen forteller deg, men så spørs det om alt det andre sitter, da. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

15 000 kroner skiller disse syltynne spillbeistene

Her setter vi GTX 1070 Max-Q opp mot GTX 1080 Max-Q.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

Tiden har kommet for å se på hvordan de tyne spillmaskinene yter og oppfører seg under bruk. Ettersom både Kunshan P950 og Predator Triton 700 har samme prosessor blir vi ikke særlig overrasket over å finne at de også yter svært likt.

Det som kunne ført til forskjeller i prosessorytelse måtte eventuellt være «throttling» på grunn av for mye varme og svak kjøleløsning, men det virker ikke som dette inntreffer her.

Det eneste vi merker oss fra prosessortestene våre er at Asus' Zephyrus, som faktisk åpnet deler av basen for å slippe til mer kjøling, overraskende nok faller litt bakpå når prosessoren jobber hardt over lengre perioder.

Dagens testkandidater klarer seg uansett omtrent så godt som tradisjonelle, mye tykkere spillmaskiner, som vi eksempelvis ser med Acer Predator 17X (dog har denne en litt kraftigere prosessor).

 

Spillytelse er det aller mest interessante når du kjøper en spillbærbar, uansett tykkelse eller andre goder som mye minne eller lagringsplass.

Nvidia selv mener et GTX 1080 Max-Q, som vi finner i Acers Predator Triton 700, yter omtrent på nivå med et vanlig GTX 1070-kort. Testene våre bekrefter også dette. Vi ser små forskjeller mellom Triton 700 og Asus' Zephyrus, men alle disse ligger innenfor feilmarginen vi måler etter og vi tipper flere vil være opptatt av pris og forskjeller i støynivå heller enn ytelse om de først skal velge mellom dise to toppmaskinene med likt grafikkort. Mer om dette lenger ned.

Når det kommer til Kunshan P950 ser vi ikke overraskende at dens GTX 1070 Max-Q-brikke yter svakere enn en tradisjonell GTX 1070-brikke som vi blant annet finner i Kunshan P670H. I stedet tilsvarer den ytelsen til en topptrimmet, tradisjonell GTX 1060-brikke. 

GTX 1080 Max-Q lar deg spille selv nye stortitler i langt over 60 FPS med svært høye grafikkinnstillinger, så her kommer 120Hz G-sync-skjermen til Triton 700 godt med.

GTX 1070 Max-Q i Kunshan P950 leverer omtrent 30 til 35 prosent lavere ytelse enn storebroren. I våre spilltester dipper det dermed under 60 FPS i Deus Ex, så for å holde deg over den magiske 60 FPS-grensa eller utnytte 120Hz-panelet må du altså belage deg på å tone ned grafikkinnstillingene et par hakk i enkelte krevende spill. 

Det er verdt å merke seg at Nvidia gir deg muligheten til å aktiverer deres «WhisperMode» når du spiller. Da begrenses FPS-en til 30 eller 40 FPS, og grafikkdetaljene justeres dynamisk ned så spillet skal være lettere å drive og ikke presse komponentene så mye at de blir varme og støyende. Dette ga vi et forsøk med Asus' Zephyrus i sommer, og mens vi kan konstatere at dette fungerer godt mister du jo en del av opplevelsen særlig når bildefrekvensen begrenses. Vi håper derfor at kjølingen til våre testmaskiner er såpass effektiv og støysvak at det ikke blir nødvendig å aktivere WhisperMode. 

 

Før vi kommer til de viktige temperatur- og støymålingene konstaterer vi raskt at lagringsytelsen er helt på topp både hos Predator Triton 700 og Kunshan P950. 

 

Den spesielle temperatur- og støymålingsgrafen vår trenger først en forklaring. Her er Asus Zephyrus registrert med langt lavere temperaturer enn noen av dagens testkandidater, men dette skyldes rett og slett at basen dens løftes opp slik at det oppstår en stor glippe med luft mellom den og komponentene. 

Både Kunshan P950 og Predator Triton 700 blir på sin side svært varme under, så du vil ikke ha noen av maskinene på fanget når du spiller. Men hvorfor skulle du egentlig det? Det som spiller en rolle er selvsagt hvor mye viftene deres støyer når de kjemper for å holde temperaturen nede, og her kommer en liten overraskelse: Acers Predator med GTX 1080 Max-Q støyer merkbart mindre enn Multicoms svakere Kunshan med GTX 1070 Max-Q. 

Vi kunne rost Acer for en solid jobb med kjøleløsningen, men vi velger heller å kjefte litt på Multicom for å levere en ganske støyende maskin. For, under last går denne oss faktisk litt på nervene, og den ubestridte kjølekongen blant Max-Q-maskinene er og blir uansett Asus' Zephyrus – og selv den skulle vi aller helst målt en desibel eller to lavere for å være helt fornøyde.

 

Multicoms Kunshan P950 har én annen stor fordel over Acers Predator Triton 700 i tillegg til prisen: totalt overlegen batteridriftstid. Takket være en Microsoft Hybrid Graphics-løsning kan nemlig Kunshan slå av den dedikerte grafikkbrikken helt, og heller leve på den strømsnille integrerte Intel HD 620-brikken når du ikke spiller.

Hos Predator Triton 700 kobles ikke GTX 1080 Max-Q-brikken helt bort når du ikke spiller, og slik tappes maskinene for strøm mye raskere. Faktisk kan du bare regne med å bruke maskinen i like over to timer før skjermen går i sort. Om batteridriftstid er kritisk for en spillbærbar lar vi være opp til deg som skal bruke den, men med dobbelt så god driftstid får Multicoms kandidat likevel et lite plusspoeng her.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen