SAMLETEST: Mini-nettbrett

Samletest Mini-nettbrett

Her er de beste små nettbrettene

Oversikten for deg som tar med nettbrettet ut av sofaen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Nye Galaxy Note 10.1 fra Samsung er et fabelaktig godt nettbrett, men kanskje ti-tommerne blir litt for store?
Nye Galaxy Note 10.1 fra Samsung er et fabelaktig godt nettbrett, men kanskje ti-tommerne blir litt for store?Foto: Samsung

Det er noen år siden nettbrettene endelig begynte å ta av. Før den tid hadde vi bare smarttelefonene våre og bærbare PC-er. Noen av PC-ene ble forsøkt solgt som hybridprodukter, men den gang ble de stoppet av heftige prislapper, høy vekt og Windows som ikke fungerte særlig godt med berøringsskjermer. Brettene vi skal ta for oss her, er de rake motsetningene av disse tidlige produktene.

Nettbrettene vi skal se nærmere på er nemlig de minste på markedet, før vi kommer til såkalte "phablets", eller brettmobilene. Skillet mellom de største mobilene og de minste nettbrettene blir imidlertid stadig mindre tydelig, ettersom også mange vanlige nettbrett har fått ringefunksjonalitet etter hvert.

Mellom sju og ni tommer

Vi holder oss i størrelsesområdet fra 7 tommer og opp til 9 tommer. Kort sagt er dette nettbrettene for deg som er på farten, og synes nettbrettene i "full størrelse" blir litt uhåndterlige å ta med. Kompakte nettbrett har også fordeler til hjemmebruk – som at lavere vekt gjør brettet enklere å holde i lengre perioder av gangen.

Like fullt – hvis vi skal gjøre dette enkelt, er de kompakte nettbrettene for deg som vil ha med deg en stor skjerm overalt, mens nettbrettene med rundt ti tommer store skjermer, er aller best egnet som surfemaskiner i sofaen hjemme.

Vi starter med brettene som ikke nådde helt opp i toppen, men som fortsatt er meget gode valg, avhengig av budsjett og bruksformål.

Gå til side 2 for å se de tre beste kompakte nettbrettene

Foto: Acer

7. Acer Iconia A1

 • Skjermstørrelse: 7,9 tommer
 • Viktigste egenskaper: Svært kraftig med tanke på prisen
 • Pris: Ca. 1300 kroner

Acers Iconia A1 er et veldig godt kjøp i sin prisklasse. Her får du knall brukeropplevelse og en grei HD-skjerm. Skjermen kunne vært et par hakk bedre – vi synes ikke alltid fargegjengivelsen er like god. Men, til prisen blir dette småplukk.

Ytelsestestene vi kjørte på Iconia A1 viser at brettet har markant kraftigere muskler under skjermen, enn for eksempel fjorårets iPad Mini kunne skilte med. Selv om Apple alltid har vært gode på å utnytte de ressursene de har til rådighet, er dette imponerende av et nettbrett som koster ned mot det halve.

Les testen av Acer Iconia A1
Finn beste pris på Acer Iconia A1 i prisguiden

Foto: Asus

6. Asus Memo Pad HD7

 • Skjermstørrelse: 7 tommer
 • Viktigste egenskaper: Den gode brukeropplevelsen starter på dette prispunktet
 • Pris: Ca. 1100 kroner

Billige nettbrett, med prislapper under tusen kroner, spretter opp som paddehatter. Vår erfaring med Android er at brukeropplevelsen fort blir svært mye dårligere når man virkelig skrur på spareblusset. Men, til 1100 kroner kan du få et helt ålreit nettbrett fra Asus, som gjør det meste du forventer.

Her får du en grei HD-skjerm, relativt ny programvare og en menyrespons som er mer enn god nok til at du slipper tidlig gråning av håret. Dette er naturligvis ikke noen toppmodell, og har derfor heller ikke all teknologien du kan få om du går opp til rundt 2000 kroner. Mange rimelige Android-nettbrett havner ganske fort i skuffen etter innkjøp – dette er rett og slett det omtrentlige prispunktet der brettene som ikke havner i skuffen starter.

Verdt å få med seg er det at også forrige generasjon Nexus 7 fra Asus og Google selges her og der fortsatt. Med priser ned mot 1200 kan det være en verdig utfordrer. Det fikk ikke sin egen plass i oversikten fordi det er på vei ut av markedet, og både beholdninger og priser spriker mye.

Les testen av Asus Memo Pad HD7
Finn beste pris på Asus Memo Pad HD7 i prisguiden

Foto: Samsung

5. Samsung Galaxy Note 8.0

 • Skjermstørrelse: 8 tommer
 • Viktigste egenskaper: Digital skjermpenn med mye funksjonalitet
 • Pris: Ca. 2500 kroner

Samsung Galaxy Note 8.0 er det første av de litt mer påkostede nettbrettene vi tar med. Brettet er svært godt å bruke, og kommer med de fleste av funksjonene vi kjenner fra Samsungs øvrige Note-serie.

I skrivende stund er brettet på tilbud hos Spaceworld til 2300 kroner, men generelt ligger altså prisen et par hundrelapper høyere. Til tross for at Galaxy Note 8.0 ikke er så veldig mye dyrere enn de andre påkostede brettene vi tar med, må du forsake mye maskinvare for å få den digitale skjermpennen som følger med. Når det er sagt – Samsungs S-pen-løsninger er meget gode.

At dette brettet likevel ikke havner høyere skyldes at digital penn er svært nyttig for noen få, mens det bare er «kjekt å ha» for de fleste nettbrettkunder. Til samme pris får du langt bedre både skjerm og maskinvare.

Les testen av Samsung Galaxy Note 8.0
Finn beste pris på Samsung Galaxy Note 8.0 i prisguiden

Foto: Apple

4. Apple iPad Mini

 • Skjermstørrelse: 7,9 tommer
 • Viktigste egenskaper: Økosystem og "premiumfølelse"
 • Pris: Fra 2400 kroner

Fjorårets iPad Mini-modell var en tydelig lillebror til den vanlige modellen. Den aller nyeste Mini-modellen, derimot, er kliss lik store iPad Air. Apple har derfor beholdt den originale iPad Mini i salg, og til 2400 kroner er dette et veldig godt nettbrett.

Selv om spesifikasjonene har gått opp i nyeste utgave, får du nemlig fortsatt den samme gode byggekvaliteten, og det enorme økosystemet som omkranser Apples produkter. Den viktigste ulempen med denne utgaven er at skjermen har svært lav oppløsning sammenliknet med det som ellers rører seg i prisklassen.

Svakere innmat vil nok få sitt å si for app-ytelse fremover, og det er mange som rister på hodet over Apples litt snodige, og fastlåste, veivalg. Like fullt har Apple en egen evne til å gjøre totalpakken forlokkende. Det gjelder i høyeste grad også ett av deres billigste produkter.

Les testen av Apple iPad Mini
Obs: Apples iPad-modeller er ofte billigere å kjøpe fra Apples egen nettbutikk, enn gjennom andre forhandlere.

Gå til side 2 for å se de tre beste kompakte nettbrettene

Gå til side

LG G Pad 8.3 16GB

Apple iPad Mini 2 16 GB

Asus MeMo Pad HD 7" 16GB (ME173X)

Asus Google Nexus 7 v2 16GB

Acer Iconia A1-810 16GB

Samsung Galaxy Note 8.0

Apple iPad Mini 16GB

LG G Pad 8.3 16GB

Apple iPad Mini 2 16 GB

Asus MeMo Pad HD 7" 16GB (ME173X)

Asus Google Nexus 7 v2 16GB

Acer Iconia A1-810 16GB

Samsung Galaxy Note 8.0

Apple iPad Mini 16GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen