Seks sett med mesh-nettverk har fått bryne seg på vårt 450 kvadratmeter store testhus.

Samletest Mesh-nettverk

Seks sett med mesh-nettverk har fått bryne seg på vårt 450 kvadratmeter store testhus. (Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no)

Med disse får du endelig stabilt hjemmenett – Vi har testet 6 mesh-rutere


Annonsør­innhold
Les hele saken »

Strong er et merke som de fleste nok forbinder med TV-er, tunere, antenner og denslags, men de leverer også et aksesspunktsystem med mesh-funksjonalitet.

Strongs egen markedsføring av produktet nevner ikke mesh med ett ord, men vi ble gjort oppmerksom på at dette faktisk er en del av produktet av Kjell & Company, som også var så hyggelige at de lånte oss noen eksemplarer til test. 

Identiske med Airties? 

Strong-boksene virker å være nøyaktig det samme produktet som nodene i Airties-pakken. De er helt like med unntak av fargen og at Strong-nodene har 3,5 mm-utgang med Airplay-støtte og en USB 3.0-port for tilkobling av nettverkslagring. 

Enhetene er uansett små og nette, og dermed enkle å plassere. De er kanskje ikke like elegant designet som et par av de andre, men bør uansett være enkle å skjule bak gardiner, inne i hyller eller liknende. Du bør imidlertid være oppmerksom på at du ikke dekker til ventilasjonskanalene, ettersom de kan bli litt varme ved hard bruk. 

Airties- og Strong-nodene virker for oss i praksis å være samme basisprodukt. Strong-varianten har noen flere funksjoner, mens Airties har en app til sitt system. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Strong-extenderen kan kjøpes enkeltvis eller i pakker med to, og sistnevnte koster rundt 2000 kroner. Den kan brukes som en ren rekkeviddeforlenger til din eksisterende ruter, eller til å lage en egen mesh-løsning, slik vi har testet. 

Gjør-det-selv-oppsett 

Oppsettet er ikke like enkelt som gjennom konkurrentenes apper, men det foregår omtrent slik og er greit forklart i bruksanvisningen: 

  1. Koble hovednoden (de er identiske) til strøm og ruteren via ethernet. 
  2. Koble mesh-nodene du vil legge til i strøm i samme rom som hovednoden. 
  3. Trykk på WPS-knappen på begge nodene for å koble sammen. Vent til lysene har gått fra blinkende til solid igjen. 
  4. Flytt mesh-nodene dit du vil ha dem og koble dem til strøm på nytt. Vent på at de kobler seg sammen på nytt. 

Samtidig er det litt spesielt at ikke bruksanvisningen inneholder informasjon om administratorpassordet til webgrensesnittet (http://extender1600.local), så vi fikk aldri sett på konfigurasjonsmulighetene.

Krever egen ruter 

Uansett gjelder det samme her som for Airties 4920: Du må ha en egen ruter, ettersom nodene kun fungerer som aksesspunkter. Det finnes heller ingen app, så du blir ikke akkurat ledet gjennom oppsettet og bør derfor helst ha litt mer peiling på hva du driver med enn hva som er tilfelle med de andre settene. 

For at systemet skal utøve båndstyring må du ha samme nettverksnavn, sikkerhetstype og passord. Som nevnt har nodene USB-port for nettverkslagring, men enheten dukker kun opp om du kobler den til hovednoden. 

Hver node har to ethernet-porter, og det betyr at de også kan brukes som trådløs bru om du har noen enheter som krever kabeltilkobling. Samtidig er to porter (én på hovednoden, siden en av portene brukes til WAN) litt i minste laget om du har mange enheter som i dag er koblet til med kabel, men det avhjelpes litt av at de også kan kobles direkte i ruteren. 

Strålende ytelse 

Vi testet med tre Strong-noder, som i praksis sannsynligvis er en for lite til å fullt dekke et hus av den størrelsen vi testet i. Likevel var hastighetene systemet leverte helt i toppklassen, med over 100 Mbit på samtlige punkter med unntak av arbeidsrommet i kjelleren. 

Vi opplevde heller ikke noen nevneverdige problemer med at klienten hang fast i gamle aksesspunkter om vi bevegde oss inn i dekningsområdet til en ny node. 

De litt dårlig markedsførte rekkeviddeforlengerne fra Strong kan også brukes til å lage mesh-nettverk. Et imponerende godt sådan.. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Strong-settet er sannsynligvis den billigste inngangen til mesh-verdenen, ettersom du kan slippe unna med 2000 kroner om du allerede har en ruter og ikke trenger mer enn to noder.

Selv med tre eller fire noder er prisen fortsatt overkommelig, og du kan forvente god dekning og gode hastigheter selv om du har et rimelig stort hus. 

Dette er likevel det minst tilgjengelige av systemene vi har testet, ettersom det ikke har app eller noen annen form for veiledning, men oppsettet er likevel svært enkelt og raskt, og i tillegg rimelig greit forklart i bruksanvisningen. 

Et godt kjøp, etter vår mening. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen