Seks sett med mesh-nettverk har fått bryne seg på vårt 450 kvadratmeter store testhus.

Samletest Mesh-nettverk

Seks sett med mesh-nettverk har fått bryne seg på vårt 450 kvadratmeter store testhus. (Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no)

Med disse får du endelig stabilt hjemmenett – Vi har testet 6 mesh-rutere

Netgear var først ut av de store nettverksleverandørene til å lansere mesh på det norske markedet i fjor høst, og de gjorde det med mastodonten Orbi.

Enhetene ser ut som relativt store luftfriskere, men har samtidig et avrundet og lite påtrengende utseende, så det bør være mulig å plassere disse åpent uten å kreve altfor store justeringer av det øvrige interiøret.

Likevel er dette definitivt de største enhetene av de seks systemene vi har testet, så om du vil ha noe lite og nett bør du kanskje se på noe annet. 

Plug and play 

Netgear Orbi kan minne om luftfriskere i designet. Samtidig klarer du deg fort med to i stedet for tre. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

I motsetning til de fleste av de øvrige systemene kommer Orbi-pakken med en dedikert ruter og en satellitt. Systemet er prekonfigurert, så du trenger strengt tatt bare koble ruteren til modem og begge enhetene til strøm, så er du i gang. 

Nettverksnavn og passord til det prekonfigurerte nettverket står på enheten, og du kan fortsette oppsettet enten via Netgear Genie-appen eller ved å surfe til orbilogin.com.

Orbi har ingen bluetooth-radio, så du er nødt til å koble til med kabel eller wifi for å få tilgang.

Den mest funksjonsrike  

Orbi er nok den mest avanserte ruteren av mesh-systemene vi har testet. Den mangler noen av funksjonene vi finner på toppruterne til Netgear, men byr likevel på flere konfigurasjonsmuligheter enn alle de øvrige.

Orbi har støtte for en del avanserte funksjoner, blant annet VPN-server. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Du kan for eksempel sette opp en VPN-server, og med innebygget støtte for dynamisk DNS (DDNS) kan du også koble deg til ruteren utenfra selv om du har en offentlig IP-adresse som endres dynamisk.

Orbi har ingen dynamisk QoS (quality of service), altså kan du ikke manuelt fortelle den hvilke typer trafikk som skal få forrang i nettet - for eksempel om du vil at spillmaskinen i kjelleren skal få høyeste prioritet. Den har derimot noe som kalles WMM - «Wifi multimedia», som er en slags enkel QoS-variant som gir høyeste prioritet til stemmeapplikasjoner som Skype og videosamtaler, samt til video. 

Funksjonene for foreldrekontroll er samtidig kun tilgjengelig gjennom Netgear Genie-appen, og de krever i tillegg at du lager en openDNS-konto om du ikke har det fra før. Det er litt omstendelig, og appen er heller ikke like sexy og brukervennlig som et par av konkurrentenes apper. 

Kan ikke kables sammen 

Orbi-ruteren har totalt fire ethernet-porter, hvor en brukes til å koble til modemet. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Orbi-ruteren har totalt fire ethernet-porter, hvorav den ene brukes til å koble til modem/ruter. Med unntak av AmpliFi HD er det flest av alle. Satellitten har også fire porter, men Orbi støtter ikke ethernet backhaul, altså kan du ikke koble satellitten og ruteren sammen med kabel. Ifølge Netgear er det imidlertid en funksjon som kan dukke opp i fremtiden. 

En viktig presisering er også at Orbi-systemet i praksis ikke er et ordentlig mesh-system, ettersom det ikke støtter såkalt «daisychaining» av satellittene. Hver satellitt må ha en direkte tilkobling til ruteren for å fungere, noe som kan være et problem om du har et veldig «langt» areal uten mulighet til å sette ruteren i midten. 

Samtidig viser ytelsesmålingene våre at du skal ha et rimelig gigantisk hus før dette kan bli et problem. Selv om Orbi er det eneste systemet i testen som bare har to noder, hevder de seg godt. 

Hele førsteetasje har stort sett over 200 Mbit, tross at ruter og satellitt har flere vegger mellom seg. I resten av huset er vi imidlertid under 100 Mbit, men det er likevel godt gjort med bare to noder. 

I den første testleiligheten (ca 80 kvadrat) hadde ruter og satellitt kun en lettvegg mellom seg, og da så vi tydeligere fordelene med den dedikerte 5 GHz-kanalen til «backhaul»-trafikk, med målinger på 280 megabit og over i nærmest hele leiligheten. Kun stålbadet bød på problemer, men også der fikk vi 180 megabit, og alt i alt var Orbi godt foran både Linksys Velop og boligpakken fra Airties. 

Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

I vår første test av Orbi syntes vi den hadde et lite problem med såkalt «sticky client», altså at klienten henger fast i det originale aksesspunktet selv om den burde bytte til et annet med bedre signal. Det synes vi har blitt bedre med tiden, og på vår litt uhøytidelige videosamtale-test i testhuset opplevde vi ingen problemer med roaming. 

Totalt synes vi Netgear Orbi er et svært robust system, og vi har ingen tvil om at de oppgitte 350 kvadratmeterne bør være rimelig problemfritt å få til om du ikke har stål og betong i alle vegger. Det er samtidig ikke helt ekte mesh, siden systemet må settes opp i en stjerneformasjon om du vil bruke flere enn én satellitt, men det gir vi litt blanke i.

Det føles som ekte mesh, yter godt og har ikke minst i alle fall noen av de funksjonene vi er vante med fra litt avanserte rutere. Samtidig er det ingen tvil om at et par av de andre er enklere å sette opp og administrere, spesielt om du har behov for foreldrekontroll-innstillinger, og Orbi er også det fysisk største systemet av dem vi har testet. 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen