Seks sett med mesh-nettverk har fått bryne seg på vårt 450 kvadratmeter store testhus.

Samletest Mesh-nettverk

Seks sett med mesh-nettverk har fått bryne seg på vårt 450 kvadratmeter store testhus. (Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no)

Med disse får du endelig stabilt hjemmenett – Vi har testet 6 mesh-rutere


De siste årene har vi fått flere og flere enheter hjemme med trådløs tilkobling. PC-er, nettbrett, mobiltelefoner, TV-er og spillkonsoller bærer alle nærmest med seg et krav om wifi, og det gjør at problemer med wifi-dekningen har blitt stadig tydeligere for mange. Nå er imidlertid løsningen her, og den kalles mesh-nettverk

Mesh-nettverk har eksistert i bedriftsmarkedet lenge, og du har sikkert vært borti det - mange aksesspunkter jobber sammen om å skape et enhetlig nettverk, og så hopper enheten din mellom nodene automatisk, såkalt roaming, med det resultat at du har nett uansett hvor du beveger deg innenfor nettverkets rekkevidde.

Ordliste

Daisychaining: En betegnelse på hvorvidt du kan plassere mesh-punktene i en rett linje etter hverandre, eller er avhengig av at hovednoden står i midten og kan kommunisere direkte med de øvrige nodene.

 

Ethernet mesh/backhaul: Muligheten til å trekke kabel mellom de ulike mesh-nodene, slik at de slipper å sende signalet seg imellom trådløst. Det kan gi høyere hastigheter og mulighet til å nå punkter i boligen som du ellers ikke kan nå uten å investere i ekstra noder. 

 

Ruter: «Verten» i nettverket ditt, vanligvis kombinert med et innebygget aksesspunkt for trådløs tilgang («trådløs ruter»). Tildeler IP-adresser til enheter i nettverket ved hjelp av en DCHP-server og byr på andre avanserte funksjoner. 

 

Aksesspunkt: Videresender kun informasjonen fra enheten din til ruteren i nettverket, enten trådløst eller via kabel. 

 

Mesh-node: I denne testen bruker vi betegnelsen mesh-node både om rutere og aksesspunkt. Alle enhetene i hvert mesh-sett er en «node», uansett om de har ruterfunksjonalitet eller ei.  

Frem til nylig har mesh-nettverk for deg og meg vært et prosjekt som nesten kun har eksistert på Kickstarter, med selskaper som Eero og Luma i spissen. Nå har imidlertid også de store nettverksselskapene kastet seg på bølgen, og selv Google har lansert sin Google Wifi, som riktignok foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge. 

Samme nett i hele boligen 

Mesh-nettverk må ikke forveksles med rekkeviddeforlengere, da disse stort sett gjør at du må inn og manuelt bytte nettverks-ID når du beveger deg mellom dekningsområdet til ruteren og dekningsområdet til rekkeviddeforlengeren. 

Stikkordene for disse nye mesh-produktene er at startpakkene stort sett består av to eller tre noder, og disse kan dekke arealer på opptil 400-450 kvadratmeter, selvfølgelig litt avhengig av byggematerialer og andre forhold. Deretter kan du eventuelt utvide med flere noder om du skulle trenge det. Fordelen med mesh er at du kan plassere nodene slik at du enkelt kan rute signalet rundt vanskelige områder som varmekabler, betongvegger og liknende. 

I denne testen har vi fokusert på de produktene som er tilgjengelig for salg i Norge, og vi har satt dem på en skikkelig prøve i et 450 kvadratmeter stort hus fordelt over tre etasjer og fullt av trevegger.

Wifi-mareritt 

Som standard ofte er i slike hus, er nettverksinntaket plassert helt i den ene enden av førsteetasje, så mesh-produktene får en skikkelig utfordring med å dytte signalet både over i andre enden av førsteetasje, opp i etasjen over og ned i kjelleren.

Vi har valgt å ikke benytte oss av muligheten til å kable nodene der det er mulig, da det hovedsaklig er muligheten for å kjøre et helt trådløst system vi har hatt lyst til å teste. I dag er det store dekningshull i huset, hovedsaklig i den enden som er lengst unna dagens nettleverandør-leverte ruter.

Fem av de seks pakkene vi har testet har bestått av tre noder, mens Netgear Orbi er to større enheter. Vi valgte å plassere hovednoden der nettverksinntaket er, og den andre noden over mot andre enden av førsteetasje. For de fem pakkene som inneholder tre noder har vi også plassert en node omtrent midt i overetasjen. 

Om vi hadde valgt en optimal plassering, hadde nok hovednoden vært plassert på cirka 2/3 av førsteetasjens lengde, og mesh-nodene deretter litt skrått opp og ned i de andre etasjene. Om du skulle ha et veldig langt hus over to etasjer, for eksempel, kan produktene også «daisychaines» slik at signalet går fra mesh-node til mesh-node, men dette er ikke optimalt for ytelsen. Med unntak av Netgear Orbi bruker de nemlig alle samme radio til å sende og motta, og det gjør at ytelsen synker for hver node utover. 

Trykk på bildet for større versjon.

Krever få forkunnskaper 

Mesh-produktene er alle laget for å være svært enkle å sette opp, og alle kommer stort sett prekonfigurert i pakken. Dermed kreves det kun at du laster ned den tilhørende appen, plugger i strøm og kabel fra modem/ruter og følger anvisningene. Stort sett er du på nett i løpet av to minutter, og det kreves altså svært liten kunnskap om nettverk for å få dette til. 

Unntaket er Linksys Velop, som begge gangene vi har testet har vist seg som en skikkelig pest og en plage å sette opp. Det er tilsynelatende ikke noe galt med appen, men heller måten nodene rapporterer til appen på.

Ved oppsett i testhuset (etter at systemet hadde vært testet i undertegnedes leilighet) kunne vi for eksempel koble til det trådløse nettet fra Velop og surfe uten problemer, men appen rapporterte likevel at vi ikke hadde noen tilkobling. Slik holdt den på i en halvtime, til vi tok til vett og gjenopprettet fabrikkinnstillingene og satte hele systemet opp på nytt. Heller ikke da var det beint frem, men vi kom i alle fall i mål til slutt. 

Enkelhet i høysetet 

Enkelheten kommer dessverre med et lite minus også, og det er at disse produktene stort sett er strippet for avanserte funksjoner og muligheter for powerbrukere. Det begrenser seg i all hovedsak til foreldrekontroll, en eller annen form for QoS og «port forwarding». Unntaket er til dels Netgear Orbi, som i alle fall byr på muligheten til å sette opp en VPN-server, støtter dynamisk DNS og slike ting. 

Den mest brukervennlige appen synes vi nok AmpliFi HD leveres med. Den byr på alt vi ønsker oss av informasjon om tilkoblingene, et fint kart over nettverkstopografien og ikke minst informasjon om signalstyrken mellom hovedruteren og nodene - veldig praktisk når du skal bestemme deg for hvordan de skal plasseres. 

Airties- (hvit) og Strong-nodene (svart) virker for oss i praksis å være samme basisprodukt. Strong-varianten har noen flere funksjoner, mens Airties har en app til sitt system. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Airties boligpakke og Strong range extender-pakken virker for oss å være nøyaktig samme produkt. Med unntak av fargen er de kliss like, selv om Strong-enhetene har lydutgang med Airplay-støtte og USB-port for nettverkslagring. Ytelsesmålingene er også nesten helt like. Felles for disse to er også at de er å regne som rene aksesspunkter, og derfor trenger en egen ruter for å fungere. Det kan gjøre regnestykket litt mørkere, men er samtidig en fin løsning om du allerede har en mer eller mindre avansert ruter, men sliter med rekkevidden. 

Felles for alle produktene er at de har et ganske plasseringsvennlig design. Her er det ingen eksterne antenner eller store svarte bokser, men heller nette hvite enheter som med enkelhet kan gli inn i de fleste typer interiørdesign. De er også såpass små at de kan skjules bak en gardin eller inni en hylle, selv om de ytelsesmessig har best av å stå høyt og fritt.

Samtidig har de stort sett rimelig få ethernet-utganger, så om du i dag har mange enheter koblet med kabel til ruteren, må du enten bytte til trådløst på noen av dem eller flytte dem så de kan stå tilkoblet de andre mesh-nodene. 

  Ubiquiti AmpliFi HD Airties boligpakke Linksys Velop Netgear Orbi  Strong range extender 1600 Mbit TP-Link Deco M5
Hva er i pakken? Ruter + to satellitter Tre identiske noder Tre identiske noder Ruter + satellitt To identiske noder Tre identiske noder
Radioer 5 GHz (1300 Mbps) + 2,4 Ghz (450 Mbps) 5 GHz (1300 Mbps) + 2,4 GHz (300 Mbps) 2 x 5 Ghz (866 + 866 Mbps) + 2,4 GHz (400 Mbps) 2 x 5 GHz (1733 + 867 Mbps) + 2,4 GHz (400 Mbps) 5 GHz (1300 Mbps) + 2,4 GHz (300 Mbps)  5 GHz (867 Mbps) + 2,4 GHz (400 Mbps)
Oppgitt rekkevidde Opptil 1850 m2 - Opptil 550 m2 Opptil 350 m2 Minst 70 m2 per node Opptil 420 m2
Antall ethernet-porter (inkl WAN) 5+0+0 2+2+2  2+2+2 4+4 2+2+2 2+2+2
Støtter ethernet-backhaul? Nei Ja Ja Nei Ja  Ja
Støtter daisychaining? Ja Ja  Ja  Nei Ja  Ja 
Annet 1 x USB 2.0* Bluetooth for tilkobling.  1 x USB 2.0* 1 x USB 3.0, 3,5  mm-utgang med Airplay-støtte  Bluetooth for tilkobling.
Pris Ca. 4300,- Ca 3200,- Ca 4500,- for to, 6800,- for tre. Ca 4700,- Ca 1200 for én, 2000,- for to.  2999,- veil. for tre ved lansering i juni

*= Ikke i bruk foreløpig

Hva så med ytelsen? 

Det er med en viss entusiasme vi kan melde at dekningen i dette huset i praksis er løst med alle disse pakkene, men det er likevel store forskjeller mellom hvor godt de yter i de vanskeligst tilgjengelige delene av huset. 

Hastighetene er testet med programmet LAN Speed Test, koblet opp mot en server-PC som står tilkoblet hovedruteren med kabel. Klienten vi har brukt er en Macbook Pro fra før-Touch Bar-generasjonen, ettersom den har vist seg å ha en god del bedre trådløs ytelse enn den nyeste generasjonen. 

Netgear Orbi og Linksys Velop skal i utgangspunktet ha en liten fordel. Førstnevnte dedikerer ett av sine to 5 GHz-bånd til kommunikasjonen mellom ruteren og satellitten, mens sistnevnte praktiserer såkalt «dynamic tri-band technology», i praksis at den bruker det båndet som til enhver tid er mest egnet til å kommunisere mellom hovednoden og satellittene. 

I testhuset vårt viser det seg at det ikke hjelper. Velop har en stygg tendens til å velge 2,4 GHz på nesten alle punkter i huset, og det gjør at den faller ned på hastigheter som er langt unna hva konkurrentene leverer, i tillegg til at andre tester har vist at båndbredden til kommunikasjon mellom nodene er svak. Det skal riktignok sies at Velop hadde langt bedre kontroll på hastighetene i den mindre testleiligheten vi testet i først, selv om systemet også da lå litt bak de beste. 

Forskjellen mellom Velop og Orbi er i denne omgang større, delvis fordi Orbi holder en langt mer stødig 5 GHz-tilkobling, men Netgear-systemet lider nok litt i denne testen av at den kun har to noder som skal dekke tre etasjer og 450 kvadratmeter. Sannsynligvis hadde det vært bedre for Orbi om vi hadde valgt en mer optimal plassering av de to nodene, og til Netgears forsvar skal det også sies at de kun oppgir at systemet skal kunne dekke 350 kvadratmeter. 

Utformingen av meshnodene til AmpliFi HD kan være litt problematisk om du har stikkontakter med hullene montert loddrett. Sannsynligvis vil også nodene blokkere for begge uttakene. Foto: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Den høyeste snitthastigheten over våre åtte testpunkter i huset er det Ubiquiti AmpliFi HD som leverer, og det til tross for at vi mistenker at plasseringen i overetasjen ikke var helt optimal. Appen opplyste at signalstyrken var 30 prosent, noe den anså som godt nok, men det er mulig vi kunne fått enda bedre resultater om vi hadde flyttet satellitten én stikkontakt nærmere. 

De relativt billige produktene fra Airties og Strong yter også svært godt, spesielt størrelsen tatt i betraktning. Det må imidlertid sies at Airties-nodene hadde litt trøbbel med å produsere et jevnt godt signal i arbeidsrommet nede, som sammen med vaskerommet nok er den vanskeligste plasseringen å nå i hele huset. 

TP-Link Deco kommer ut helt på bunn sammen med Velop, og det kan virke som også denne velger 2,4 GHz langt oftere enn en del av konkurrentene. Samtidig må det bemerkes at Deco koster halvparten så mye som for eksempel nevnte Velop, og om god wifi-dekning er viktigere enn de høyeste hastighetene bør dette være mer enn godt nok. Det skal sies at Deco hadde trøbbel med soverommet i andre etasje, hvor det måtte mange forsøk til før vi fikk et akseptabelt antall målinger til å lage et snitt, men ellers oppførte systemet seg rimelig problemfritt. 

Alt i alt vil vi si at de fleste produktene leverer relativt gode resultater, men at det føles fullstendig poengløst å betale nesten 7000 kroner for en trepakk med Linksys Velop, som stort sett velger å lene seg på mange år gammel 2,4 GHz-teknologi rundt om i huset.

Det er fryktelig jevnt, men den beste totalopplevelsen synes vi AmpliFi HD leverer, selv om mangelen på ethernetporter på satellittene potensielt kan være et problem. Ytelsesmålingene fra AmpliFi-systemet varierte ubetydelig fra gang til gang, og det tar vi som et tegn på stabilitet, i tillegg til at de var helt i toppsjiktet på de aller fleste målepunktene. 

Netgear Orbi har på sin side vært å få til gibortpris i det siste, som en del av Powers oppstartskampanje. 2490 kroner for to er rett og slett et knallbra tilbud for et system som definitivt bør holde til å fôre de absolutt aller fleste hus og leiligheter med et svært kjapt nett. 

TP-Link Deco er strengt tatt ikke lansert i Norge enda, men ventes i slutten av juni. 

NB: Noen av karakterene er justert fra våre første tester av produktene, siden vi nå har fått bedre grunnlag for å vurdere dem. 

Ubiquiti AmpliFi HD + 2 Mesh Points

Ubiquiti AmpliFi HD + 2 Mesh Points
8.5/10
Meget bra

Ubiquiti har lenge vært en populær leverandør av nettverksprodukter til proffbrukere, men har etter hvert også begynt å få en fot innenfor i forbrukermarkedet. AmpliFi HD er som de fleste andre produktene vi har testet ment å være veldig enkle å sette opp og bruke, men skiller seg ut ved å ha en touchskjerm på selve hovedruteren.

Utformingen er også litt spesiell fordi satellittene her rett og slett plugges direkte i strømuttaket uten ledning. De består dessuten av to deler festet sammen med en magnetkule, noe som gjør at de kan vinkles og vris for å rette antennene på smartest mulig vis.

Et minus ved denne utformingen er imidlertid at satellittene ikke har noen ethernet-utganger i det hele tatt, så om du har bruk for kablet tilkobling andre steder i huset enn rundt hovedenheten, bør du sannsynligvis velge en av produktene under. 

Selve oppsettet er fantastisk enkelt. Du laster ned den tilhørende appen, plugger ruteren i strøm og kobler til internett. Deretter følger du bare instruksjonene på skjermen, og innen noen veldig få minutter er du i gang. 

Vi må for øvrig berømme Ubiquiti for en strålende app. Den gir deg informasjon om det aller meste du måtte trenge bare ved et øyekast, og spesielt er det praktisk at den kontinuerlig informerer deg om signalstyrken i koblingen mellom ruteren og satellittene, slik at du kan plassere dem best mulig rundt om i huset. 

Ettersom ruteren og satellittene ikke har noe dedikert bånd til å bruke til trafikken mellom seg, fungerer de i praksis som en type rekkeviddeforlengere, bare at du slipper å bytte nettverk etter hvert som du beveger deg rundt. 

Likevel la AmpliFi HD seg helt i toppen av hastighetsmålingene våre på de fleste punkter rundt om i testhuset. Nærmest ruteren målte vi godt over 450 Mbit/sek, mens de fleste andre punktene lå på 100 Mbit eller over, mer enn godt nok til det aller meste du måtte bruke internett til i dag. Interessant nok lå to av de svakeste målepunktene direkte over og direkte under hovedruteren. 

Av de seks systemene i testen hadde også AmpliFi HD den høyeste snitthastigheten over de åtte punktene vi målte, og vi opplevde at både roamingen mellom de ulike punktene og båndstyringen fungerte prikkfritt. 

Få konfigurasjonsmuligheter og mangel på ethernet i satellittene til tross: Vi mener AmplIFi HD er det settet som løser hovedoppgaven, nemlig å fylle alle kriker og kroker av huset med stabilt signal, aller best. 

Prisen på rundt 4300 kroner er heller ikke fullstendig avskrekkende. 

Takk til mywifi.no for utlån av Ubiquiti AmpliFi HD. 

Les hele testen av AmpliFi HD >> 

Fordeler

 • God ytelse og dekning selv over store arealer
 • Pent design
 • Svært oversiktlig og pen app
 • Støtter «daisychaining»
 • Relativt sett mange ethernet-porter på ruteren
 • Enkelt å plassere mesh-nodene

Ting å tenke på

 • Ingen dedikert kanal til backhaul
 • Ingen ethernet-porter på satellittene
 • Ikke støtte for ethernet backhaul
 • Litt tynt med konfigurasjonsmuligheter i appen
 • Utformingen av nodene gjør at de kan ta opp to stikkontakter

Netgear Orbi AC300 tri-band WiFi Starter Kit

Netgear Orbi AC300 tri-band WiFi Starter Kit
8.5/10
Meget bra

Netgear var først ut av de store nettverksleverandørene til å lansere mesh på det norske markedet i fjor høst, og de gjorde det med mastodonten Orbi.

Enhetene ser ut som relativt store luftfriskere, men har samtidig et avrundet og lite påtrengende utseende, så det bør være mulig å plassere disse åpent uten å kreve altfor store justeringer av det øvrige interiøret. Likevel er dette definitivt de største enhetene av de seks systemene vi har testet, så om du vil ha noe lite og nett bør du kanskje se på noe annet. 

I motsetning til de fleste av de øvrige systemene kommer Orbi-pakken med en dedikert ruter og en satellitt. Systemet er prekonfigurert, så du trenger strengt tatt bare koble ruteren til modem og begge enhetene til strøm, så er du i gang. Nettverksnavn og passord til det prekonfigurerte nettverket står på enheten, og du kan fortsette oppsettet enten via Netgear Genie-appen eller ved å surfe til orbilogin.com.

Orbi er nok den mest avanserte ruteren av mesh-systemene vi har testet. Den mangler noen av funksjonene vi finner på toppruterne til Netgear, men byr likevel på flere konfigurasjonsmuligheter enn alle de øvrige. 

Orbi-ruteren har totalt fire ethernet-porter, hvorav den ene brukes til å koble til modem/ruter. Med unntak av AmpliFi HD er det flest av alle. Satellitten har også fire porter, men Orbi støtter ikke ethernet backhaul, altså kan du ikke koble satellitten og ruteren sammen med kabel. Ifølge Netgear er det imidlertid en funksjon som kan dukke opp i fremtiden. 

En viktig presisering er også at Orbi-systemet i praksis ikke er et ordentlig mesh-system, ettersom det ikke støtter såkalt «daisychaining» av satellittene. Hver satellitt må ha en direkte tilkobling til ruteren for å fungere, noe som kan være et problem om du har et veldig «langt» areal uten mulighet til å sette ruteren i midten. 

Samtidig viser ytelsesmålingene våre at du skal ha et rimelig gigantisk hus før dette kan bli et problem. Selv om Orbi er det eneste systemet i testen som bare har to noder, hevder de seg godt. Hele førsteetasje har stort sett over 200 Mbit, tross at ruter og satellitt har flere vegger mellom seg. I resten av huset er vi imidlertid under 100 Mbit, men det er likevel godt gjort med bare to noder. 

Totalt synes vi Netgear Orbi er et svært robust system, og vi har ingen tvil om at de oppgitte 350 kvadratmeterne bør være rimelig problemfritt å få til om du ikke har stål og betong i alle vegger. Det er samtidig ikke helt ekte mesh, siden systemet må settes opp i en stjerneformasjon om du vil bruke flere enn én satellitt, men det gir vi litt blanke i.

Les hele testen av Netgear Orbi >>

Fordeler

 • Dedikert kanal mellom ruter og satellitt; gode hastigheter
 • God rekkevidde
 • Veldig enkelt oppsett
 • En del avanserte funksjoner

Ting å tenke på

 • Satelittene kan ikke kommunisere direkte med hverandre
 • Ganske store enheter sammenliknet med konkurrentene
 • Ingen mulighet for kablet tilkobling av satellittene

Airties Air 4920 boligpakke

Airties Air 4920 boligpakke
8/10
Meget bra

Airties er et tyrkisk selskap som spesialiserer seg på mesh-løsninger, og i Norge distribueres løsningene deres av selskapet Eye Networks.

Boligpakken kommer prekonfigurert, og sånn sett er oppsettet veldig enkelt. Du tar én av de tre identiske enhetene, kobler til strøm og til ruteren din med ethernet. Du må nemlig ha en egen ruter for å kunne bruke boligpakken, da de på egen hånd kun fungerer som aksesspunkter. 

Det skal finnes en nyttig app til Airties-produktene, men denne har undertegnede aldri fått til å fungere. Ifølge Eye Networks er den også kjent for å være litt lunefull, men det er godt mulig det bare er jeg som har vært uheldig. Appen skal blant annet kunne gi informasjon om hvilke enheter som er koblet til hvilket aksesspunkt, og ikke minst hvor godt signal nodene har seg imellom. Airties har uansett et webgrensesnitt hvor du kan justere innstillinger, og det fungerer godt. 

Selve enhetene er små og kompakte, og du kan også kjøpe festebraketter om du helst vil ha dem på veggen. Airties-boksene ser kanskje hakket mer «ruteraktige» ut enn konkurrentene, så disse er ikke like egnet til å stå fremme hvor som helst. 

I webgrensesnittet finner du innstillinger for gjestenett, men ellers er det tynt med funksjoner her. Hva du kan gjøre med nettet ditt avhenger dermed av hvilken ruter du har, men det kan samtidig være en god løsning for dem med avanserte behov, ved at du kan bruke ruterens funksjoner, men ha rekkevidden til Airties-nodene. 

De har ellers bare to ethernet-porter hver, noe som sannsynligvis kan være i minste laget, men samtidig må du som nevnt ha en ruter i tillegg, og denne har da sannsynligvis også en del porter. Systemet støtter også såkalt ethernet-mesh, altså at kommunikasjonen mellom enhetene gjøres med kabel, men det har vi ikke testet. Det skal uansett være så enkelt som å sette opp et trådløst mesh først, og så koble til kablene, hvorpå systemet skal håndtere resten automatisk. 

I vårt enorme testhus yter Airties-systemet godt, og vi får stort sett gode hastigheter jevnt over. Kun i arbeidsrommet i kjelleren opplever vi trøbbel - det virker som om tilkoblingen til én av nodene er bedre enn til den andre, men systemet dytter oss frem og tilbake, med veldig sprikende hastigheter som resultat. 

Boligpakken har imidlertid de høyeste hastighetene på flere av testpunktene våre, noe som strengt tatt er litt overraskende, all den tid dette presumptivt bør være et svakere system enn et par av konkurrentene. Særlig på et par av punktene lengst unna ruteren er Airties-systemet overlegent, og med tanke på at vi får nesten helt like resultater fra det omtrent identiske Strong-systemet bør det være troverdig. 

Alt i alt god ytelse til en relativt rimelig penge. 

Les hele testen av Airties 4920 boligpakke >>

 

Fordeler

 • Utmerket styring av klientene (roaming)
 • Prekonfigurert mesh i boksen
 • Rimelig gode hastigheter
 • Støtter daisychaining
 • Støtter kablet tilkobling av mesh-enhetene

Ting å tenke på

 • Krever en egen ruter
 • Kun to ethernetporter per enhet
 • Webportalen hadde trengt en oppfriskning
 • Ikke støtte for 802.11ac wave 2

Strong Wi-Fi Range Extender 1600 Mbit/s

Som vi skrev lenger opp på siden, virker disse Strong-enhetene å være rimelig identiske med Airties 4920. Det betyr svært god ytelse gjennom hele det 450 kvadratmeter store huset.

Strong-løsningen er ikke like sofistikert ved at den ikke har noen tilhørende app, men til gjengjeld får du både en USB 3.0-port for tilkobling av nettverkslagring eller -printer og en 3,5 mm-port med Airplay-støtte på hver av nodene. Slik kan du koble aktive høyttalere til systemet og spille av trådløst fra Apple-enheter. 

Strong-løsningen er også hakket mer fleksibel ved at den kan kjøpes i både 1- og 2-pakning og dermed installeres eller utvides etter behov. 

Oppsettet gjøres med WPS-knappen på nodene, og kunne omtrent ikke vært enklere. Uten en app er det imidlertid litt i det blå om det faktisk fungerer eller ei, så akkurat her er det litt forbedringspotensial. 

Ytelsen er som nevnt veldig god, med topphastigheter på alle de målte punktene. Vi opplevde heller ikke noen nevneverdige problemer med sticky client-syndrom. 

Om du klarer deg med to enheter og har ruter fra før er dette en svært billig inngang til mesh-universet, men også hus med behov for tre eller fire kommer relativt greit fra det. 

Takk til Kjell & Company for utlån av Strong-nodene. 

Les hele testen av Strong range extender 1600 Mbit >>

Fordeler

 • God dekning og ytelse over store arealer
 • Enkle å sette opp
 • USB-port for nettverkslagring/-printer og lydutgang
 • Kompakte og enkle å plassere
 • Støtter daisychaining

Ting å tenke på

 • Krever en egen ruter
 • Kun to ethernetporter per enhet
 • Ikke støtte for 802.11ac wave 2
 • Hastighetene synker jo lenger unna hovedenheten du kommer

Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System (3-pk)

Linksys Velop setter i likhet med Netgear Orbi av dedikert båndbredde til kommunikasjonen mellom nodene, men her skjer dette dynamisk på de tre båndene i stedet for at ett 5 GHz-bånd alltid brukes til «backhaul»

I praksis fungerer det imidlertid ikke veldig godt, og systemet faller ned på 2,4 GHz på seks av åtte testpunkter. Det gjør at hastighetene blir mye lavere enn de kunne ha vært om systemet hadde klart å levere et ordentlig 5 GHz-signal. 

Når det er sagt, så leverte Velop et brukbart signal på alle testpunktene, så det er altså ikke dekningen som er problemet. 

Nodene er enkle å plassere, og oppsettet er i utgangspunktet enkelt, men vi opplevde likevel trøbbel i begge boligene vi har testet i. Enten finner den ikke ruteren, eller så påstår den at den ikke er tilkoblet nett, tross at vi vitterlig er tilkoblet nett fra Velop selv. 

Nodene har også bare to ethernet-porter hver. Det er sannsynligvis litt i tynneste laget for dem som er villige til å bruke den summen penger som Linksys krever for Velop.

Nesten 7000 kroner for tre stykker er mildt sagt avskrekkende, og spesielt med denne ytelsen. Til Velops forsvar skal det sies at systemet støtter både daisychaining og ethernet backhaul, så du står rimelig fritt til å sette det opp slik du vil.

Les hele testen av Linksys Velop >>

Fordeler

 • God dekning
 • God ytelse over 5 GHz
 • Nette i utformingen, enkle å plassere
 • Støtter ethernet backhaul og daisychaining

Ting å tenke på

 • Ikke spesielt medgjørlig i oppsettsfasen
 • Faller altfor ofte ned på 2,4 GHz
 • Veldig kostbare
 • Få ethernet-porter
 • Få ethernet-porter

TP-Link Deco M5 3-pack

TP-Links Deco er foreløpig ikke i butikk i Norge, men vi fikk likevel tilsendt en testutgave fra selskapet. De har valgt en litt annen tilnærming enn konkurrentene, og gått for enkelhet og lav pris fremfor å pøse på med teoretiske hastigheter og lange funksjonslister. 

Og Deco-systemet gjør stort sett som det skal, det er bare veldig tydelig at det ikke har like mye muskler som konkurrentene, med det resultat at hastighetene ikke blir de helt store. Kun på to av åtte testpunkter nådde vi over 100 Mbit, og ellers var vi stort sett rundt 70, som gjerne var halvparten av det konkurrentene leverte. 

Når det er sagt, så er 70 Mbit sannsynligvis mer enn godt nok til det aller meste du bruker internett til, så for en familie hvis fremste krav er dekning, bør Deco M5 være mer enn adekvat. Det kommer for øvrig også en M5 Plus-utgave som inneholder maskinvare for å koble sammen nodene via strømnettet. Det bør kunne gi mulighet for bedre hastigheter om du ikke har anledning til å strekke kabel på vanlig vis.  

Oppsettet er ellers svært enkelt, men vi savner kart over nettverkstopologien i Deco-appen. Det hadde gjort plasseringen av nodene langt enklere. Innebygget antivirus i maskinvaren er imidlertid et stort pluss, og systemet preges av en enkelhet jeg tror mange vil sette pris på. Powerbrukere bør nok imidlertid se på noe annet. 

Prismessig klokker de inn på 3000 kroner, og det er sannsynligvis et bedre valg enn en rimelig kostbar enkeltruter for de aller fleste. 

Les hele testen av TP-Link Deco M5 >>

Fordeler

 • God dekning
 • Enkle å sette opp
 • Små og diskré enheter
 • Støtter daisychaining
 • Rimelig

Ting å tenke på

 • Litt begrensede hastigheter
 • Ikke nettverkskart i appen gjør plassering av nodene litt vanskelig
 • Tynt med ethernet-porter
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen