Ni kjøkkenmaskiner var opprinnelig med, men to av dem har i senere tid gått ut av produksjon.

Samletest Kjøkkenmaskiner

Ni kjøkkenmaskiner var opprinnelig med, men to av dem har i senere tid gått ut av produksjon. (Bilde: David Auby Johansen/Tek.no)

Vi har funnet den aller beste kjøkkenmaskinen

Det var veldig jevn kamp mellom bake-gigantene.

Julen er tiden for å utfolde seg litt ekstra på kjøkkenet, og hvis du har planer om å imponere venner og familie med alle de syv slagene julebakst (og dermed gi bestemor litt real konkurranse) eller ønsker å overraske en bakeglad venn eller kjæreste med en eksklusiv julegave, kan det kanskje være en ide å ta til innkjøp av en ny kjøkkenmaskin. 

Det norske begrepet «kjøkkenmaskin» er i seg selv ganske ullent. Ja, dette er alle maskiner til kjøkkenet, men bruksområdene skiller voldsomt fra modell til modell. De enkleste kjøkkenmaskinene er ikke annet enn mekaniske eltere av deig. De gjør jobben når du skal bake et brød eller piske litt krem til kakaoen.

Sage har den eneste kjøkkenmaskinen som kommer med glassbolle.

De mer avanserte maskinene kan, avhengig av tilleggsutstyret, gjøre alt fra å bake brød, lage iskrem til å kverne kjøtt. De store spørsmålene blir da: Hva trenger du maskinen til, og hvor hyppig har du tenkt til å ta den i bruk?

Vi tester basisfunksjonaliteten

I denne testen har vi gått nærmere inn på det rikholdige sortimentet av kjøkkenmaskiner. Vi testet både rimelige og mer eksklusive modeller fra store produsenter som Kenwood og Electrolux, samt noen nye utfordrere fra blant annet Sage og Smeg.

Electrolux EKM6000 lyser godt opp på sparsomt belyste kjøkken.

Flere av maskinene har tilkoblingsmuligheter for et vidt spekter av redskaper, men dette har vi ikke tatt stilling til i denne omgang. I stedet har vi fokusert på de mest grunnleggende funksjonene, som det å elte deig og å piske krem. På den måten har vi fått testet både de finmotoriske og grovmotoriske egenskapene til maskinene.

Mange, inkludert undertegnede, har begrenset plass på kjøkkenet, og da blir forholdet mellom kraft og volum viktig. Høy vekt har vi sett på som et pluss siden dette er med på å hjelpe maskinene å holde seg stødige under bruk.

Kenwoods Titanium-modell kommer med en særdeles kul LED-lysring.

I forkant av testen skisserte vi også opp en del kriterier vi trodde kom til å bli viktig. Dette inkluderte blant annet støynivå og renhold. I etterkant ser vi at dette ikke har vært så essensielt.

Samtlige maskiner i testen gir mellom 70 og 80 desibel på maks hastighet. Renhold har heller ikke vist seg å være utslagsgivende på noen måte. Skal man lage en deig er det ikke mye å rengjøre i etterkant, og det er ikke stor forskjell fra maskin til maskin. Kjøkkenmaskiner er generelt sett enkle å renholde, og dessuten kan det meste av utstyret i denne testen vaskes i oppvaskmaskinen.

Når det kommer til tilleggsutstyr så kommer samtlige maskiner med en miksebolle (eller to) og alle kommer med standard utstyr som ballongvisp, eltekrok, blandespade og splashguard (beskyttelse for sprut).

Noen av maskinene kommer også med flatvisp med silikonkant som skal gjøre det enklere å skrape innsiden av bollen. Her er det greit å tenke på hva en selv synes er nødvendig. For noen er det enklere å skrape bollen for hånd, andre synes det er bedre med et eget redskap.

Les også: Denne smarte blomsterpinnen holdt sitrontreet vårt levende i flere år » (Ekstra)

Tips til deg som skal kjøpe kjøkkenmaskin

 • Hold deg godt under maksimumsgrensene. Spesielt på tyngre gjærbakst. Produsentene liker å skryte av produktene sine. Dessverre kan dette faktisk medføre at man ødelegger motoren ved tung bruk. Det er også viktig å påpeke at garantien ofte ikke dekker slike typer skader.
 • Alle maskinene i denne testen klarer fint å piske krem og å elte en enkel bolledeig. Er du en gjennomsnittlig interessert kokk som maks baker en gang i uken, så tenk heller på pris (og design hvis du er opptatt av det).
 • Vi har ikke testet ekstrautstyr i denne omgang. Hvis du ønsker en maskin som kan klare alt, så vær nøye med å sjekke om maskinen støtter tilleggskomponenter. De mest kjente produsentene har en lang rekke ekstrautstyr som gjør alt fra å lage pasta til å kverne kjøtt.
 • Motorkraft og effektivitet er mye viktigere enn volum på blandebollen. Det er lite poeng med en stor blandebolle om maskinen uansett ikke klarer jobben.

Dette er maskinene vi har testet. 

  Electrolux EKM4300 Electrolux EKM6000 Kenwood KVL6300S Kenwood KVL8300S Kitchen AID 5KSM175PS Sage BEM825 Smeg SMF01
 Pris  1993 kr  4995 kr  5995 kr  7995 kr  6995 kr  4395 kr  3995 kr
 Dimensjoner (H*B*D)  36*37*21  40,5*29,4*41,9  -  35,6*28,5*38  35,6*22,2*36,2  36*41*21,5  42*42*25
 Vekt  8,7 kg  9,3 kg  8,25 kg  10,4 kg  11,6 kg  7,5 kg  9 kg          
 Kapasitet  4,8l/2,9l  5,7 liter  6,7 liter  6,7 liter  4,8 liter  4,7/3,8l    4,8 liter         
 Motorkraft  1000W  1200W  1400W  1700W  300W  1200W  800W
 Timer  Nei  Ja  Nei  Nei  Nei Ja Nei     
 Led-lys  Ja  Ja  Ja  Ja  Nei Ja Nei
 Pulse-funksjon  Nei  Ja  Ja Ja  Nei  Nei Nei
Splashguard Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Mulighet for høydejustering av utstyr Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei

Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S
8.5/10
Meget bra

Det er ikke til å komme unna: rå muskelkraft har mye å si. Med sine 1700 watt har denne Titanium-modellen fra Kenwood testens sterkeste motor. Alt føles robust og tungt med denne maskinen. Den massive aluminiumskroppen står fjellstøtt på kjøkkenbenken, og har man plass til det, så vil denne maskinen gi bakerglede i mange år fremover. Nå er det viktig å presisere at utholdenhet ikke har vært en faktor i denne testen, men inntrykket i løpet av testperioden er at denne maskinen er laget for evigheten.

Kenwood er ingen nybegynner i kjøkkenmaskin-gamet, og de vet hvordan de skal bygge en maskin som fikser biffen (og bollene). Allikevel kan det se ut til at de har sakket akterut når det kommer til design. Mens flere av de andre maskinene i denne testen har satset hardt på å gjøre kjøkkenmaskinen sexy igjen, minner Kenwood Chef XL Titanium mest om en sementblokk. Men for en sementblokk!

Makskapasiteten på gjærbakst er på hele 2,56 kg deig. Nå skal det sies at maskinen sliter litt med maksimumsmengden, så denne er kanskje satt unødvendig høyt av produsenten. Reduserer man mengden noe, går det med ett mye lettere. Selve maskinen står støtt på kjøkkenbenken og man kan trygt gå fra maskinen mens den gjør seg ferdig. Maskinen får litt trekk for at overdelen på maskinen beveger seg en del under bruk. Samtidig er dette noe som gjelder nesten samtlige maskiner i testen, spesielt når de må håndtere tung gjærbakst.

Allikevel, maskinen sakker ikke farten nesten uansett hvor tung baksten blir. Deigen blir dessuten utrolig godt eltet, noe som sannsynligvis er en kombinasjon av kraften til maskinen kombinert med en spesielt godt utformet eltekrok, samt den planetariske blandefunksjonen (verktøyet spinner motsatt vei av hylsen som er festet til mikserhodet).

Maskinen har en innvendig lysring som lyser godt opp. Dessuten er den et stilig visuelt element i den ellers grå massen. Dette er en svært god maskin, men det er synd at maskinen ikke har timer og et noe mer gjennomtenkt design.

Fordeler

 • Maskinen med mest kraft i testen
 • Spesielt robust
 • Stilig LED-lysring

Ting å tenke på

 • Kjedelig design
 • Tar mye plass

Electrolux EKM6000

Electrolux EKM6000
8.5/10
Meget bra

Electrolux Assistent Pro har uten tvil testens mest spesielle design. Det tar litt tid å venne seg til, og enten så hater man det eller så elsker man det. Vi endte opp med å elske det! Det kan selvfølgelig komme av at maskinen unektelig minner om en Xenomorph fra Alien-filmene med altfor korte armer. Med andre ord: Du finner ikke en bedre julegave til kjøkken-nerden enn dette.

Den spesielle utformingen har i stor grad å gjøre med hvordan man fester blandebollen. Istedenfor å skru bollen på plass, så fester man heller bollen på to metallarmer. Med en liten dreiespak får man hevet bollen og satt den på plass. Det er helt unikt og smått genialt. For det første så slipper man at bollen sitter fast i maskinen (noe som var til stort bry under testen av lillebror EKM4300). For det andre så virker det som om bollens plassering gir maskinen en økt stabilitet og en annen vektfordeling. Selv om maskinen gynger forsiktig frem og tilbake når vi forsøker oss på en større gjærbakst, så er bevegelsene mer jevn enn på de andre maskinene.

Både denne og den billigere modellen Electrolux EKM4300 føles veldig robuste. Maskinen er laget i rustfritt stål og kommer i både sort og hvit («Ice White») finish. Det som skiller de to modellene, foruten den kraftigere motoren og den unike festemekanismen, er at EKM6000 også kommer med integrert timer.

Her kan man programmere hvor lenge maskinen skal gå eller man kan holde oversikt over hvor lenge man har holdt på. Det er utrolig nyttig, spesielt hvis man lager oppskrifter der man vet blandetiden. Så slipper man det utrolig kjedelige ritualet med å se på kakemiksen forme seg.

I likhet med EKM 4300 kommer også EKM 6000-modellen med integrert blått LED-lys. Det ser unektelig kult ut, men har kanskje ikke den helt store praktiske funksjonen på et godt opplyst kjøkken. Alt i alt er dette en modell fra Electrolux som virkelig gjør et godt inntrykk. Det eneste verdt å trekke for er at motorstyrken og kapasiteten kanskje kunne vært enda høyere med denne prislappen. Dessuten er ikke designet for alle.

Fordeler

 • Kult design
 • Smart feste for blandebollen
 • Timer
 • Svært stabil

Ting å tenke på

 • Kunne hatt mer kraft

Sage BEM825

"Power and speed in the clarity of glass". 

Det høres unektelig kult ut, men klarer maskinen å leve opp til sin noe pompøse tagline? Svaret er både ja og nei.

Men sin stålblå farge og bolle i glass er maskinen alt annet enn traust. Det er naturligvis smak og behag, men undertegnede synes kanskje ikke hverken fargen eller utformingen er spesielt pen (maskinen kommer også i en rekke andre farger).

Når det gjelder bollen av glass føles dette i utgangspunktet som en gimmick for å skille seg ut i mengden av kjøkkenmaskiner. Når det er sagt så er det faktisk nyttig å kunne se om det setter seg fast rester på innsiden av bollen.

For de spesielt interesserte er det også greit å påpeke at dette i utgangspunktet er en maskin fra den australske produsenten Breville. Nå er maskinen inkludert i den anerkjente kokken Heston Blumenthals produktserie Sage.

Når det gjelder elting av deig leverer maskinen rimelig bra. Med sin motor på 1200 watt takler den maksimumsverdien sin ganske så godt (selv om den vibrerer noe). Samtidig, men en prislapp på litt i overkant av 4000 kr skulle det bare mangle. Her betaler man mye for designet og den stilige glassbollen.

 

Fordeler

 • Stilig glassbolle
 • Timer
 • Led-lys

Ting å tenke på

 • Dyr i forhold til ytelse
 • Ikke mulig å høydejustere redskaper

Electrolux EKM4300

De to maskinene vi har fått inn fra Electrolux Assistent-serien føles, som nevnt før, veldig robuste. Denne rimelige varianten er i tillegg enda mer kompakt enn sin storebror.

Er du usikker på designet på vårt anbefalte produkt og samtidig ønsker å spare noen tusenlapper, kan vi trygt anbefale denne modellen. Designet er stilrent – rustfritt stål med sort finish.

Maskinen har en ganske lav maksimumskapasitet på 16 dl mel (tilsvarende 0.8 kg). Den sliter ørlite grann med denne mengden, men ikke nok til at vi ble bekymret.

Når den først kom i gang så fullførte den med stil. I etterkant fikk vi oss en litt ubehagelig overraskelse. Bollen satt fast og var hard å få løs. Dette kan ha vært unikt med akkurat dette eksemplaret, men er allikevel verdt å merke seg.

En hyggelig overraskelse med denne maskinen var at den kom med to boller. Flere av de andre produsentene burde følge dette eksempelet. To boller gjør at man kan gjøre mer arbeid samtidig uten å måtte vaske mellom hver økt. Det er veldig greit å kunne la bolledeigen heve i den ene bollen mens man går i gang med krempiskingen.

Fordeler

 • Robust
 • 2 mikseboller
 • God pris

Ting å tenke på

 • Lav kapasitet
 • Defekt feste for blandebolle

Kenwood Chef XL Elite KVL6300S

Det som skiller Kenwood Chef XL Elite og Kenwood Chex XL Titanium er i utgangspunket ikke så mye, men de små forskjellene har faktisk en del å si.

Denne modellen veier cirka 2 kg mindre enn sin storebror, og den har en noe svakere motor. Disse egenskapene er med på gi Chef XL Elite et litt mindre robust preg.

Forstå oss rett, dette er fremdeles en kraftig modell og i vår test taklet denne maskinen den store bolledeigen ganske så bra. Maksimumskapasiteten er den samme på begge maskinene (2,56 kg deig, alt inkludert). Dette burde nok ha vært noe nedjustert på denne maskinen.

Maskinens toppdel beveger seg enda mer heftig enn på Titanium-modellen og i tillegg lager maskinen ganske mye lyd når vi presser den til det maksimale.

Hvis man ønsker en kraftig kjøkkenmaskin fra Kenwood ser vi ingen grunn til å ikke heller gå for Titanium-modellen.

Når det er sagt så er denne Chef XL Elite en svært pålitelig og trygg maskin som høyst sannsynlig har lang holdbarhet.

Fordeler

 • Pålitelig maskin
 • Led-lys

Ting å tenke på

 • Beveger seg endel
 • Mindre robust enn Titanium-modellen til Kenwood

SMEG SMF01

Smeg er en sjelden eksotisk fugl i dette litt triste landskapet av kjøkkenmaskiner. Her har de store produsentene noe å lære, og da spesielt Kenwood.

Med sitt luftskip-inspirerte 50-talls-design passer denne pastellblå maskinen like godt inn i en Mad Men-episode som i et hipster-hjem på Grunerløkka. Det er ikke noen dårlig kjøkkenmaskin heller, men her betaler man ganske mye for det innbydende designet.

I bruk er Smeg sin kjøkkenmaskin helt ok. Dette er kanskje ikke maskinen for de heftigste bakejobbene, men den elter mindre bolledeiger på en god måte. Kremen ble også god og luftig, selv om den medfølgende ballongvispen var i skrøpeligste laget. Det må også sies at dette var den maskinen det sprutet mest fra og der det medfølgende sprutdekselet var altfor tynt til å gi skikkelig beskyttelse. Her kan det nok komme noen seige overraskelser! Maskinen får også trekk for at det var vanskelig å høydejustere redskapene. Det skal være mulig, men i vår test slo ikke maskinens låsemekanisme inn etter justering.

Modellen kommer i flere forskjellige farger slik at du enkelt kan matche med dine andre kjøkkendingser fra Smeg. Kommer også med mulighet for ekstra tilbehør.

Fordeler

 • Kjempeflott design
 • Klarer enkle bakejobber

Ting å tenke på

 • Skrøpelig ballongvisp
 • Svak motor
 • Litt lite kraft for pengene

KitchenAid Artisan 5KSM175

Kitchen Aid Artisan-serien kommer i en rekke ulike farger og materialer. I denne omgangen har vi testet modellen "Cast Iron Black". Med sitt sorte jern-aktige materiale (det oppgis ikke hvilket materiale som faktisk er brukt) må Kitchen Aid Artisan sies å være den mest maskuline maskinen i testen. Maskinen er dessuten den mest robuste i forhold til størrelsen på de maskinene vi har testet. Så hvis du har veldig liten plass på kjøkkenet, så er dette et av de bedre valgene.

Men så over til selve ytelsen. Dessverre er ikke maskinen like sterk som utseende skulle tilsi. Motorkraften er på kun 300 watt, noe som er testens aller laveste. Det er allikevel viktig å presisere at maskinen utnytter energien uhyre effektivt. Men det skulle også bare mangle til en prislapp på nesten 7000 kroner. Maskinen elter godt og virker med sine 11,6 kg svært stabil. Den planetariske rotasjonen sørger for en smidig bolledeig. Kenwood har laget en maskin som presterer godt basert på sine tekniske ferdigheter. Tenk hva denne kunne ha klart med motorkraften til Kenwood!

Maskinen får dessverre trekk for å ha testens desidert minst ergonomiske bryter for justering av hastighet. For det første var den altfor hard og for det andre så var det ekstremt vanskelig å få stilt den inn på riktig hastighet. Dette virker kanskje som småpirk, men denne bryteren var helt grensesprengende irriterende.

Fordeler

 • Svært robust i forhold til størrelse
 • Plassbesparende

Ting å tenke på

 • I dyreste laget
 • Lite kraft for pengene
 • Irriterende hastighetsjustering

 

Oppdatert 19. desember 2017: Fjernet uaktuelle modeller 

 

 

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

KitchenAid Artisan 5KSM175

Kenwood Major Classic KM615SP

Kenwood Chef XL Elite KVL6300S

SMEG SMF01

Sage BEM825

OBH Nordica 6682

Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

Electrolux EKM6000

Electrolux EKM4300

Kenwood Major Classic KM615SP

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen